Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno LTE Modem rndis windows linux

Zdar,

pouzivam LTE modem do USB: Alcatel Onetouch 4G PLUS L850V

Jedna se o to, ze normalne ten modem ve Windows pripojim tak, ze nainstaluju aplikaci "internet manager" a po te ve webovem rozhrani aplikace kliknu na pripojit a modem se spoji a zacne fungovat internet.

V linuxu jsem si precetl, ze se LTE modem musi prepojit do RNDIS:

https://www.abclinuxu.cz/hardware/pripojeni-na-sit/gprs-gsm/alcatel-onetouch-4g-plus-l850v-t-mobile

Potom by mel fungovat. Sice teda mi ten postup tam napsany neni moc jasny, ale treba bych to dal.

Problem je, ze ten modem budu potrebovat provozovat i pod Windows, takze bych to musel furt prepinat. No a napadlo me, jestli se to i ve Windows 10 neda pouzivat v tom rezimu RNDIS. Nevite o tehle problematice nekdo neco? (predem dik)

Předmět Autor Datum
Problem je, ze ten modem budu potrebovat provozovat i pod Windows, takze bych to musel furt prepinat… nový
cif 24.08.2021 12:49
cif
Ok, muzu se zeptat? Kdyz se mi podari ten modem prepnout v linuxu do rndis modu, tak potom proste pr… nový
RedMaX 24.08.2021 16:25
RedMaX
Ten modem zasune do Linuxu a přes modeswitch ho přednes do rndis. V Linuxu se ti pak objeví nová síť… nový
cif 24.08.2021 16:34
cif
jj, je to tak. Na Ubuntu 20.04 to funguje paradne. A na Windows se to samo prepne zpatky. --- Je… nový
RedMaX 25.08.2021 21:31
RedMaX
To jde určitě, jmenovalo se to Masquerade. Nikdy jsem nenastavoval :-( nebyl důvod, ale je to vlastn… nový
FixExa 25.08.2021 22:27
FixExa
Parada, zadarilo se i to pripojeni. V linuxu jsem do USB nahodil ten USB LTE modem, pres usb-modesw… poslední
RedMaX 29.08.2021 16:20
RedMaX

Problem je, ze ten modem budu potrebovat provozovat i pod Windows, takze bych to musel furt prepinat.

IMHO si ho Windows do toho RNDIS režimu přepnou automaticky po nainstalování správných ovladačů. A i kdyby ti z linux natvrdo zůstal nějak přepnutá v RNDIS módu, tak se nic neděje, Windows rndis používají taky (to je to že se ti ten modem v systému tváří jako další ethernetové rozhraní).

Takže to prostě neřeš.

Ok, muzu se zeptat? Kdyz se mi podari ten modem prepnout v linuxu do rndis modu, tak potom proste pripojim modem do USB a on zacne fungovat? V tech Windows je v te aplikaci tlacitko pripojit a az pak se to rozbehne, v linuxu ta aplikace nefunguje, tak mi neni jasne, jak se to vlastne spusti?

Jeste jednou diky. Ja ten modem ted nemam u sebe, tak to nemohu hned vyzkouset, budu ho mit nejspis az o vikendu, tak pak tu dam vedet, jak to dopadlo.

Ten modem zasune do Linuxu a přes modeswitch ho přednes do rndis. V Linuxu se ti pak objeví nová síťová karta, na které spustit DHCP klienta. Dostaneš od modemu adresu z rozsahu 192.168.1.0/24 (myslím) a pak jen otevřeš prohlížeč, zadáš 192.168.1.1, otevře se ti ovládací panel modemu a tam klikneš na připojit.

Ta appka bude IMHO fungovat stejně - přepne modem do rndis, nastaví dhcp klienta a zobrazí ti webstranku co běží na webserveru v tom modemu.

jj, je to tak.

Na Ubuntu 20.04 to funguje paradne.

A na Windows se to samo prepne zpatky.

---

Jeste bych potreboval vymyslet jednu vec, snad to pujde. Potrebuju mit ten LTE modem pripojeny do PC s Ubuntu a propojit internet na klasickou sitovku. Do te sitove karty strcit kabel a druhej konec dat do sitovky na notebooku s Windows 10 a nasdilet internet tak, aby sel na tom notase s Windows 10.

Je to sice debilita, ale problem je, ze segra ma na pracovnim notase jenom prava "User" a tudiz tam ten LTE modem nedokaze nainstalovat. Potrebuju totiz, aby mi neco pohlidala v miste, kde jinej internet neni a ona u toho mohla zaroven pracovat. No jenze IT oddeleni te firmy co pracuje, jsou idioti a odmitli ji do toho notasu ten modem nainstalovat. Tak bych ji tam nechal ten linuxovej PC, kam bych pripojil ten LTE modem a potrebuju z nej vest internet pres sitovou kartu do toho jejiho notasu.

Parada, zadarilo se i to pripojeni.

V linuxu jsem do USB nahodil ten USB LTE modem, pres usb-modeswitch se prepnul do rndis, cimz se vytvorila ta USB sitovka. Potom jsem jen na klasicky sitovy karte dal vytvorit novy pripojeni a v IPv4 konfiguraci jsem dal SHARED. Jeste jsem potom doinstalnul dnsmasq-base a nefungovalo to, protoze jsem to zapomnel aktivovat. No ale i na to jsem prisel, takze to jede paradne. :-)

Jeste jednou vsem tedy diky za pomoc.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru