Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 3 obrazovky a funkčnost spouštění programů?

Zdravím, potřebuji vysvětlit chování programů při více obrazovkách ve Winech. Měl jsem jeden monitor propojen s TV, kde jsem měl stejný obraz na každém. Před nějakou dobou jsem si pořídil monitor druhý a využívám tedy 3 obrazovky v rozpoložení a nastavení viz. screenshot dole ( "duplikovat" s tím, že jeden monitor sdílí obraz s TV). V tom win nastavení mám zaškrtnuto u 2 "Nastavit tuto obrazovku jako hlavni". Toto nastavení mi přijde ideální pro moje účely. Přece jenom mám ale problém, či nechápu co rozhoduje o tom, na které ploše se mi otevře soubor/program...
Ač otevřu soubor/složku/program z plochy 1 a 3 otevře se mi na obrazovce 2, otevřu ho na obrazovce 2 a tam se taky otevře. Někdy se zas program otevře na 1 a 3, když ho otvírám z dvojky. Čím je prosím toto dané a jak si pohlídat ať se mi otevře na té obrazovce, které chci a ne nějak "random"? Děkuji za rady, nejspíš jsem něco nastavil zle a je to pro mě složitější než jsem čekal.
// nevím třeba jak otevřít program na obrazovce 1 a 3, když se mi otvírá jen na 2, to je dáno pouze tou hlavní? Vždyť musí být možnost volby

jrfurtzvu.png

Předmět Autor Datum
Mně se programy otevírají na obrazovce, kde byly naposled. nový
Wikan 12.09.2021 11:52
Wikan
Ano vypadá, že to tak funguje i u mě. Ale jak přesunu tedy např. fullscreen hru, která se tváří, že… nový
Mojmírek 12.09.2021 12:29
Mojmírek
Nejsi sám, kdo tenhle problém řeší. Podobných dotazů je spousta. Bohužel stoprocentní řešení asi nen… nový
Wikan 12.09.2021 12:48
Wikan
No pokud není chyba ve mě a je to opravdu tak komplikované synchronizovat pro maximální spokojenost… nový
Mojmírek 12.09.2021 12:51
Mojmírek
Pokud autor programu neurčí jinak, spouští se program na primárním monitoru buď veprostřed nebo maxi… nový
ml1 14.09.2021 10:54
ml1
Taky je docela obvyklé u některých programů, že mají nějaký jednoduchý default a sadu přepínačů a/ne… nový
gilhad 14.09.2021 12:02
gilhad
Len doplním k tomu čo tu už bolo povedané,systém vždy inicializuje program,ktorý nejakým spôsobom po… nový
audax mobile 14.09.2021 10:30
audax mobile
No tak to je smutné, ale musím si zvyknout tedy poslední
Mojmírek 14.09.2021 18:43
Mojmírek

Ano vypadá, že to tak funguje i u mě. Ale jak přesunu tedy např. fullscreen hru, která se tváří, že s ní nejde manipulovat, když ji dám windowed a přesunu a pak použiji alt+enter na zpětný fullscreen přesune se mi sama zpět na hlavní monitor.. :/ zapeklité

Pokud autor programu neurčí jinak, spouští se program na primárním monitoru buď veprostřed nebo maximalizovaně (nebo na určené pozici, ale to je trochu hloupé, programátor nemůže vědět jaký monitor a tím i prostor má uživatel k dispozici). Ve starších windowsech (třeba sedmičkách) býval primární monitor v tom dialogu označený hvězdičkou (koukám ale, že ani v linuxu už to označení neni, ale je to aspoň z toho dialogu poznat).
Potom jsou ale programy, které si pozici spuštění určují a to právě obvykle podle poslední pozice. Průšvih je, pokud poslední pozice byla mimo viditelnou obrazovku. "Kde to je" "Asi někde na třetím monitoru" tak jsem někdy hledal jedno okno, když jsem chtěl šéfovi něco ukázat, ale dělal jsem to doma, kde jsem měl taky dva monitory ale uspořádané jinak. Po této větě jsem ho přesunul, a to zase koukal šéf, protože jemu se to taky stávalo a neuměl to. (Mimochodem alt+mezerník vyvolá místní nabídku okna, p jako přesun, pak se nesmí šahat na myš a posouvat to šipkama, dokud se okno nezjeví.)
Jsou samozřejmě i jiné možnosti (může se spustit na sekundárním monitoru a ta nejhloupější je pozice, ve které to měl návrhář (protože ta klidně může být mimo)).
Pak záleží taky jak k tomu přistupuje program, pokud bere plochu jako jeden celek (tak jako na tom screenshotu) pak bod 0,0 je snad v levém horním rohu primárního monitoru (pokud je sekundární vlevo nebo nahoře od primárního, jde to do mínusu, ale je to prostě jedno dvourozměrné pole). Pak je možné brát to jako pole monitorů a to jsem právě řešil, že v různých počítačích bylo různě uspořádané a nebylo prakticky možné zjistit kde se fyzicky nachází ten který monitor (vyřešil jsem to tak, že jsem jednotlivým počítačům to přiřadil napevno). Ale v rámci počítače to bylo jednotné. A to jsou jen dvě možnosti, které jsem používal já, určitě jich bude mnohem víc.

Taky je docela obvyklé u některých programů, že mají nějaký jednoduchý default a sadu přepínačů a/nebo konfigurák, kde se to dá specifikovat nějak jinak.

Například pomocí -geometry 275x77+4+5 se ten program otevře v okně o velikosti 275x77 posunuté o 4 vodorovně a 5 svisle

Len doplním k tomu čo tu už bolo povedané,systém vždy inicializuje program,ktorý nejakým spôsobom používa directX na tom monitore,ktorý je v systeme “registrovaný” ako primarny…..ďalším obmedzením sú grafické karty,ktoré majú len jeden tvz.hardwarový videoport,tam je tiež napevno daná inicializácia programu obvykle na primárnom monitore,preto počitac “zabudne”,že po reštarte alebo znovuspustení programu A si ho chcel mať na obrazovke 3 a program B na obrazovke 2 a v mnohých prípadoch je to nemožné nastaviť trvalo……

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru