Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Externí SSD jako systémový disk

Dobrý den, budu upgradovat počítač, ale zatím je to vedlejší priorita. Ovšem můj současný disk (obyčejný hdd) je dosti pomalý a chtěl jsem se zeptat zda by bylo možné pořídit pouze externí ssd a používat ho jako systémový (zda by to šlo / vyplatilo se), protože moje současná základní deska bohužel nepodporuje ssd.. Případně jestli by jste mi mohli někdo nějaký doporučit ( alespoň 240 gb) díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
moje současná základní deska bohužel nepodporuje ssd A co máš za desku a HDD? Snad ne ještě starý I…
Karel04 18.09.2021 13:07
Karel04
Náhodou i na IDE/PATA se ještě prodávají SSD. Byl jsem tím překvapený, když jsem nedávno nějaké to S… poslední
ml1 18.09.2021 21:02
ml1

moje současná základní deska bohužel nepodporuje ssd

A co máš za desku a HDD? Snad ne ještě starý IDE/PATA? Protože jestli SATA, tak můžeš použít jakýkoliv SSD do SATA.
A na externí disk přes USB zapomeň, přenosová rychlost bude nesrovnatelně nižší. A kdoví, jestli už máš USB3.

Náhodou i na IDE/PATA se ještě prodávají SSD. Byl jsem tím překvapený, když jsem nedávno nějaké to SSD hledal a viděl jsem tam ve filtrech i IDE https://www.mironet.cz/pevne-disky-a-ssd/interni-disky/ssd+fc30315/?pn11042%5B%5D=IDE%20(Ultra%20ATA) . A nebyly to nějaké 2 GB relikty, jako to bývalo ještě nedávno. Takže ani s IDE by nebyl problém, kromě toho by se dala použít CF karta s redukcí.
Přes USB je to pomalé, ale pokud se nepoužije vyloženě pomalá fleška, tak je to lepší než CD (zkušenosti mám teda s linuxem - i starý notebookový slot na SD kartu funguje docela obstojně, nevím jak se na to tváří windows). Prostě připojit to na interní port je daleko lepší, i kdyby se kvůli tomu měl koupit nový řadič.
Ale jak koukám níže, deska má 6 SATA, není tedy problém (ne že bych neuměl využít 6 SATA, ale neni to normální). A tohle není zase tak staré, tam by SSD pomoci mohlo. Když jsem u svého letitého ntb měnil starý disk, kterému postupně přibývaly bad sektory za SSD, tak zrychlení bylo naprosto nepatrné (disk prostě nebyl tou brzdou), ale i tak to mělo přínos, dost se to poznalo na výdrži baterky (už si nepamatuju přesná čísla, ale bylo to opravdu znatelné), a ze začátku mi chyběl i ten hluk a vibrace pevného disku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru