Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nainstalovat Linux vedle Windows 10?

grub2?Ahoj všem, prosím vás o rady. Na disku s GPT jsou Windows 10. Dále mám vytvořený ext2 (nebo ext4) oddíl a chci nainstalovat Linux Ubuntu. Vím, že to nechci řešit multibootem přostřednictvím menu Windows 10 (nechci závislost na zavaděči Windows pro případ, že by se Windows odstraňovaly v budoucnu kvůli jejich nepoužívání, což je pravděpodobné).
Bohužel nedošlo po instalaci Linuxu Ubuntu k vytvoření multiboot menu pod taktovkou Linuxu (grub2?). Máte nějaký osvědčený návod na úspěšnou instalaci Ubuntu a nastavení multibootu pod Linuxem, aby to bylo společně s Ubuntu vše na jednom diskovém oddílu ext2?
Chápu dobře, že Linuxový ext oddíl musí být aktivní aby bootoval po spuštění PC i když je disk inizializovaný jako GPT?
Pak ještě potřebuju vědět, jestli je nutné vytvořit při instalaci Linuxu další oddíl určený pro swapování (nepoužil jsem a nemyslím si, že by to bylo důvodem nefunkčnosti při bootování). Dříve jsem swap oddíl nepoužíval, ale nyní to může být vynucené Linuxem, tak se radši ptám. Jakým bezplatným programem zazálohovat oddíl s Linuxem na ext2 nebo ext4? Bude vhodnější pro instalaci Linuxu použití ext2 nebo ext4 při zohlednění zálohování pouze dat, nikoli všech sektorů do zálohy? Závěrem ještě dodávám, že je možné, že v budoucnu nebude Linux používán a pak se pouze nastaví aktivní zaváděcí oddíl Windows 10 a bude používaný bootloader pod Windows 10. Celý důvod téhle eskapády je uživatel laik, který nezvládá Windows 10, věčně něco rozhrabává a prakticky bylo ověřeno na live flashdisku Ubuntu, že mu Linux zcela dostačuje (webový prohlížeč, pošta, více nepotřebuje) a vyhovuje, tak tomu chceme dát šanci. Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Věděl by někdo jak dále? Po nainstalování nelze spustit Linux. Instalátor na konci instalace zobrazi…
Time 03.10.2021 15:13
Time
Ten EFI oddíl musí být FAT32 kvůli nezávislosti na OS, je to součást standardu UEFI (proč by byl nes…
dsa 03.10.2021 16:04
dsa
Průběh instalace do EXT4 oddílu byl v pořádku až na nemožnost zvládnutí nastavení příznaku ESP. Poku…
Time 03.10.2021 16:18
Time
Naopak, díky UEFI je to snazší a průhlednější ... odpadají šachy s Grubem v MBR a v tabulce oddílu.…
dsa 03.10.2021 17:24
dsa
Fajn, vyčkám, on se tu určitě ozve. Vysvětlené to vypadá jaké snadné, něco někam nakopíruju, ale nec…
Time 03.10.2021 18:15
Time
Zrovna nemam cas odpovedet strucne, tak aspon dlouze ... v tom poslednim vypisu dole je skript, co v… poslední
gilhad 04.10.2021 15:32
gilhad

Věděl by někdo jak dále? Po nainstalování nelze spustit Linux. Instalátor na konci instalace zobrazil upozornění:
Po spuštění Lubuntu je třeba EFI systémový oddíl. Pro nastavení EFI systémového oddílu se vraťte zpět a vyberte nebo vytvořte oddíl typu FAT32 s příznakem ESP a přípojným bodem /BOOT/EFI.
Je možné pokračovat bez nastavení EFI systémového oddílu, ale systém nemusí jít spustit.

Když se vrátím zpět, ta mi to nedává možnost nastavit ESP příznak. Když odsouhlasím pokračování a dokončení instalace, nelze pak spustit Linux.
Dost zarážející je vynucená závislost na oddílu s obstarožním a nespolehlivým FAT32. Lze to nějak obejít bez jeho existence? Dříve bylo možné mít Linux nainstalovaný v jednom oddílu ext4 nebo ext2. Lze to vůbec ještě u nových verzí? Prosím pány znalce o vysvětlení.

Ten EFI oddíl musí být FAT32 kvůli nezávislosti na OS, je to součást standardu UEFI (proč by byl nespolehlivý, jsou na něj jen minimální provozní požadavky). A do něj se musí ten Grub naistalovat, popis pohledej (nejsem schopen to krok po kroku popsat). Instalace je nejspíš OK, jen to chce dořešit to spouštění.

Možnás měl přečíst odkaz:

Nuda [95.102.49.xxx], 28.09.2021 13:34

Průběh instalace do EXT4 oddílu byl v pořádku až na nemožnost zvládnutí nastavení příznaku ESP. Pokud si dobře pamatuju, tak dříve bylo možné zvolit pro instalaci Grub2 shodný oddíl jako pro samotnou instalaci Linuxu.

Toto jsem četl, ale o ESP příznaku nic nepíší. https://itsfoss.com/install-ubuntu-1404-dual-boot-mode-windows-8-81-uefi/
Hledal jsem v zahraničních fórech a lidi si stěžují na to samé. Údajně bylo vývojářům hlášeno ohledně ESP a stejně to neopravili. Instalace Linuxu se stala ještě složitější, i díky UEFI.

Naopak, díky UEFI je to snazší a průhlednější ... odpadají šachy s Grubem v MBR a v tabulce oddílu. Zkus kontaktovat Gilhad-a, vypadá, že tomu rozumí. Až to zvládneš, oceníš tu jednoduchost a průhlednost. Ten EFI oddíl už tam máš, žádný příznak nepotřebuje. Jde jen o to, založit v něm složku a nakopírovat do ní Grub pro UEFI (s odkazem na Kernel). Jednotlivé zavaděče mohou být zcela nezávislé, volí se po spuštění stiskem F11 (či jiné).

Fajn, vyčkám, on se tu určitě ozve.
Vysvětlené to vypadá jaké snadné, něco někam nakopíruju, ale nechápu to logicky.
Existuje nějaká možnost automatického opravení zavadeče Linuxu? Klidně to může být aplikace třetí strany, pravděpodobně bootovatelná z flashdisku?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru