Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prirodzená agregácia

Ahoj,za prvé by som sa chcel všetkým poďakovať,ktorý mi vysvetlili čo to o nete,agregácii a jak to zhruba funguje.Sory že založím novú tému,takže ako sa dozvedel od svojho poskytovatela u neho funguje prirodzená agregácia,čiže čo som našiel na nete to može byť príklad 1:08,1:06....tj pod 1:10,je prirodzená agregácia.S koľkymi zdielam maximálnu prenosovú rýchlosť kapacitu linky to mi nepovedal,oki nevadí.Mňa by zaujímalo,možno je to trocha somarina.Dajme tomu že kapacitu linky zdielam s 8 ľudmi.Ja mám zaplatený program D 50 Mb,sused o 3 domy tiež 50 Mb,o päť domov 35 Mb,o 100 metrov 20 Mb.Sused o päť domov s rýchlosťou 35 Mb začne sťahovať,ostaný nič nerobia nie sú na nete,čiže sťahuje 35.V akom pomere sa rozdelia tie rýchlosti,tz.ked si zmeriam rýchlosť akú budem mať,a aj tý ostatný užívatelia.Matika mi moc nešla,myslím že sa to dá vypočítať.Uviedol som len príklad,viem že realne sa to stať nemože,ďakujem

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Riesis furt blbosti. ISP ma dajme tomu linku 500Mb. Ma 1000 zakaznikov, ktorym dava 20-50Mb rychlost…
fleg 11.10.2021 19:48
fleg
Ďakujem za podrobné vysvetlenie,tak takto teda.K tomu sory že budem kopírovať odpoveď: No a toto je…
pista 54 11.10.2021 20:40
pista 54
Takto se agregace nedelaji. U skupiny mas nastavenu max. rychlost, kterou si platis. Pak se kapacita…
Jan Fiala 11.10.2021 21:30
Jan Fiala
Takže ten článok čo som okopíroval zo zive.sk je hlúposť a tak sa to nerobí?Takže suma sumárum.Posky…
pista 54 11.10.2021 22:16
pista 54
celý rok tu dáváš dokola tyto dotazy a neustále řešíš druhé stahovače. pokud někdo bere jako zdroj i… poslední
lední brtník 12.10.2021 00:56
lední brtník

Riesis furt blbosti.
ISP ma dajme tomu linku 500Mb.
Ma 1000 zakaznikov, ktorym dava 20-50Mb rychlosti podla toho ako si platia program.
Uz sam vidis, ze nie je mozne dat garantovane 50Mb viac ako 10 zakaznikom. Lenze ISP ich ma 1000.
Tak ako je mozne, ze vacsine zakaznikov to pri merani ukaze 80 az 100% ich rychlosti?
No a toto je niekolko clankov, pretoze ISP vyuzivaju rozne finty, jedna zo zakladnych (ale nie jedinych) je rozdelenie do agregacnych tried...cize si na shaperi spravi triedu 50Mb a prideli tam 10 IP(zakaznikov), ktori si delia tuto rychlost medzi seba.
V tom pripade je agregacny pomer 1:10.
Tento pomer sa vsak nemusi uplatnit priamo na brane, ale na najblizsom hope ISP (aj sa to tak robi), cize hlavne ak ma ISP wifi infrastrukturu su jednotlive sajty pospajane medzi sebou urcitou kapacitou linky, ktora vacsinou tvrodi uzke hrdlo smerom do netu.
A to nehovorim o tom, ze uzke hrdlo moze (a casto aj byva) nie u ISP, ale mimo neho, pretoze ak si pozries tak velkyi ISP zdruzeny v centralnych bodoch (typicky SIX u nas) poskytuju internet desiatkam takychto mensich ISP a pritom v SIXe maju napriklad len 2x1Gb, ci 1x10Gb spojenie.
A to sa bavime len o SK, spojenie do zahranica je ina kapitola..atd.
Chces proste vypocitat nevypocitatelne...pre teba je podstatne, ze ty nemas garantovanu linku, a preto ti rychlost moze lietat lubovolne.
Btw so susedom to vobec nesuvisi...on moze byt v uplne inej agregacnej triede ako si ty a tak jeho rychlsot neovplyvnuje tvoju...ak zrovna nevyuzivate fyzicke prostriedky rovnakeho pristupoveho bodu.

Ďakujem za podrobné vysvetlenie,tak takto teda.K tomu sory že budem kopírovať odpoveď: No a toto je niekolko clankov, pretoze ISP vyuzivaju rozne finty, jedna zo zakladnych (ale nie jedinych).....vid.Neni agregace jako agregace. Existuji vlastne 2 moznosti jak ji "vyrobit" (pro priklady uvazuji 1:20, 2Mbit) 1] jednoduzsi pro ISP a horsi pro uzivatele. 2] narocnejsi pro ISP a lepsi pro uzivatele. 1] ISP vezme 20 lidi, hodi je do jedne skupiny. Teto skupine nastavi maximalni rychlost 2Mbit. Vysledkem toho je, ze kdyz jeden uzivatel zacne naplno stahovat , ostatnich 19 ma smulu a net skoro nejde. 2] ISP vezme vsechny lidi (treba jich ma 100) a da je do jedne skupiny. Teto skupine nastavi maximalni rychlost na 100[pocet uzivatelu] * 2[rychlost] / 20[agregace] = 10Mbit. A kazdemu uzivateli nastavi maximalni rychlost na 2Mbit. Vysledek je, ze musi stahovat 5 uzivatelu soucasne, aby tem ostatnich 95ti nejel internet. U obou prikladu je agregace 1:20. Sance ze budou "permanentni stahovaci" take stejna (1ze20 nebo 5ze100). Jediny rozdil je u uzivatelu, kteri si sem tam stahnou nejaky vetsi balik dat. V prvnim pripade, kdyz nekdo bude 10 minut tahat naplno, tak tech 19 ostatnich ma smulu. Ve druhem pripade takto muzou tahat 4 lidi a nic se nestane, az kdyz jich je 5 tak ostatni maji smulu.. Jediny rozdil je v tom, ze pokud oznacime jako 0 - Nepouzita skupinova rychlost (tj nikdo nic nestahuje) a 1 - Pouzita skupinova rychlost (rychlost je plne vyuzita). Tak v prvnim pripade, existuji hodnoty 0 a 1 (proste nekdo si ty data naplno stahuje nebo ne). Ve druhem pripade existuji hodnoty 0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8, 1 (podle toho kolik lidi soucasne stahuje naplno). Tady je vyhoda ta, ze az pri hodnote 1 nejde net. Vsechny ostatni (tj ty desetiny) znaci ze neni videt ze nekdo stahuje. Jednoduse zapsano: v prvnim pripade je jen: Zadne vyuziti linky, Plne vyuziti linky. Ve druhem pripade existuji i "mezistupne" ve vyuziti linky. Pripad 1 se casto vyskytuje u wifi siti (a hlavne malych ISP). pripad 2 je asi vsude jinde (a hlavne velci ISP) vyňatok z https://zive.aktuality.sk/forum/pripojenie-k-internetu/111236/agregace-v-dnesni-dobe-jak-funguje/ či je ešte viac možností to neviem pekný večer

Takto se agregace nedelaji.
U skupiny mas nastavenu max. rychlost, kterou si platis. Pak se kapacita linky deli podle vytizeni linky a zohledňují se navíc služby, takže treba TV pojede, ale stahování bude pomalé při velkém vytížení uživateli současně.
Provider neudělá to, že by kapacitu linky podělil počtem uživatelů a podle toho jim nastavil max. rychlost.

Jeden provider, co jsem se setkal to resi i tak, ze pokud překročíš nějaký denní objem dat, tak tě prehodi na nějakou dobu do skupiny stahovačů, abys neomezoval normální uživatele

Takže ten článok čo som okopíroval zo zive.sk je hlúposť a tak sa to nerobí?Takže suma sumárum.Poskytovateľ má príklad kapacitu linky 500 Mb,a ponúka rýchlosti dajme tomu cez LTE 20,35 a 50 Mb a má príklad 2000 užívateľov.Dvesto užívateľov má príklad zakúpenú rýchlosť 50 Mb,spoločne zdielajú najvyššiu rýchlosť kapacitu linky 500 Mb.Poskytovateľ ich dá do skupín príklad po 10,a to isté aj pri ostatných rýchlostiach

celý rok tu dáváš dokola tyto dotazy a neustále řešíš druhé stahovače.
pokud někdo bere jako zdroj informací tupé lživě - fajn, ale proč se potom neptá u nich, jak ty hlouposti mysleli, když to nikomu nevychází?
pokoušíš se přesně rozpočítat něco, čemu ani po dvou vysvětleních tady nechceš rozumět jak to funguje. vím, důchodce, už se zase nudí a nic na práci, tak sem dává popáté stejný dotaz.

to že si platím nějakou rychlost linky přece neznamená, že 24h neustále touto rychlostí já a všichni ostatní zákazníci toho providera něco sosáme?
prostě něco stahuju, server mi to pošle max rychlostí operátora (nebo taky desetinovou podle omezení free přístupu k serveru), za nějaké jednotky či desítky minut je hotovo a celý traffic je volný pro dalšího normálního uživatele.
ty dál čteš svou pravdu.com nebo facebook jen s pár megabity reklam a všichni máme pocit plné rychlosti bez agregace.

samozřejmě že jakmile začneš neomezená data sosat až příliš že omezuješ další uživatele, provider tě přehodí do skupiny s vyšší agregací a má od tebe pokoj, i ti které jsi omezoval. stěžovat si můžeš na lampárně.
provider ti to vysvětlovat nebude, co když jsi obchodní ředitel jeho konkurence. taky ti po tom nic není, platíš si domácí tarif s normálním využitím, ne garantovanou linku do firmy.

až se zase budeš nudit a místo užívání si netu budeš mít potřebu do něčeho drbat, stav se, zas pokecáme.
ale na to kopírování nezformátovaných textů z cizích zdrojů se příště vykašli, bez odstavců se to nedá číst. fak nedá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru