Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak navrhnout štítky bez nutnosti ořezu okraje po obvodu listu papíru?

Ahoj,

mám tu další oříšek pro přemýšlivé a praktiky. Chci si svépomocí navrhnout a vytisknout štítky, bez nutnost oříznutí okraje po obvodu papíru. Chci využít možnost co nejmenšího a konstantního okraje po obvodu stránky.
Proto prosím o doporučení programu (bezplatná licence) a postupu s ohledem na následující informace. Dle mých zjištění, většina tiskových zařízení není schopna bezokrajového tisku.

Uvažuji správně?
Zjistím od výrobce tiskového zařízení minimální šířku okraje vlevo (L), vpravo (P), nahoře (N), dole (D). Z těchto čtyř rozměrů vezmu ten největší (např. v mm: L=5, P=7, H=10, D=7). Největší okraj je 10 mm. Na A4 vytvořím tabulku, dva sloupce štítků a 5 řádků štítků, celkem 10 ks. Prakticky to znamená, že uvnitř buněk podél řezných čar jednotlivých štítků musím nastavit 10 mm okraj s ohledem na výše uvedenou skutečnost 10 mm okraje po jejich obvodu.
Splněním výše uvedeného docílím nižšího počtu řezů, menší pracnosti a využiju celý list papíru.

Existuje program, ve kterém se to dá snadno prakticky udělat?
Snad by to mohlo jít v Calc LibreOffice. Pokud by mi byl někdo ochotný pomoci s vytvořením šablony (klidně pro Writer LibreOffice, tak budu rád. Zvládne uvedené požadavky nějaký program pro tvorbu vizitek? Zde předpokládám, že narazím na pevně dané rozměry vizitek podle kontinentů, protože jinak to má Evropa, USA atd.

Předem děkuji za doporučení a rady.

Předmět Autor Datum
Drobná poznámka :-) Ten okraj má určitý rozptyl: rozměr konkrétního listu papíru má určitý rozptyl a…
dsa 05.11.2021 09:13
dsa
Díky za praktickou připomínku. Uvažuji tak, že tiskárna nemá vyběhaný podavač. S uvedenými nepřesnos…
Time 05.11.2021 09:28
Time
Dost dobře nechápu co chceš. Máš něco vytištěné co bys sem mohl dát jako příklad? Kolik toho chceš t…
Yarda 05.11.2021 09:15
Yarda
Prosím o pečlivé znovu pročtení textu. Mělo by to jít z toho pochopit. Budu navrhovat první prototyp…
Time 05.11.2021 09:37
Time
Kdysi, když jsem změnil zaměstnání, jsem řešil, jak vytisknout vizitky - hlavně pro sebe, pak i pro…
Yarda 05.11.2021 09:56
Yarda
Děkuji za ochotu. CAD je kanon na vrabce. Zde je ukázka jak to má vypadat. https://www.pinterest.com…
Time 05.11.2021 10:01
Time
Textový editor (Word) je na tohle rozhodně vhodnější, u tabulkového editoru (Excel) se jen obtížně d…
Zdenál 05.11.2021 10:17
Zdenál
Nejprve jsem vyzkoušel několik programů na vizitky a doufal jsem, že to zvládne štítky až do kraje.…
Time 05.11.2021 10:50
Time
Ecel - záleží jaká verze: Excel do verze 2003 používá jako měrné jednotky znaky, body a pixely. Na… poslední
Zdenál 05.11.2021 11:01
Zdenál

Drobná poznámka :-) Ten okraj má určitý rozptyl: rozměr konkrétního listu papíru má určitý rozptyl a poloha toho listu v zařízení má určitý rozptyl (kteréžto hodnoty se náhodně kombinují). Takže výsledný okraj vytvořený "přirozenou cestou" nebude mít nějakou přesnou konstantní hodnotu (narozdíl od mezery uvnitř listu).

Dost dobře nechápu co chceš.
Máš něco vytištěné co bys sem mohl dát jako příklad?
Kolik toho chceš tisknout a jak moc chceš měnit podklad pro tisk?
Zkoušel jsi poptat něco takového u firmy co tuhle službu nabízí?
Na čem to chceš tisknout?

Prosím o pečlivé znovu pročtení textu. Mělo by to jít z toho pochopit.
Budu navrhovat první prototyp. Proto není možnost ukázky.
Ještě nevím na čem budu tisknout, řádově desítky-stovky listů. Proto potřebuji univerzální řešení, kde bude možné měnit šířku vnějšího okraje na listu papíru a také shodnou šířku vnitřního okraje buňky.
Vše musím zvládnout svépomocí. Tohle nemá smysl nikomu zadávat, v Kotěhůlkách to prakticky nejde a tím, že se text štítků bude různě měnit dle potřeby, tak při ceně hodiny práce grafika, poštovném a době vyřízení mého požadavku, tak to je finančně nesmyslné.
Může mi někdo říct, jestli je lepší snažit se to udělat v textovém editoru, nebo v tabulkovém editoru?
Vyčkám, zda se ještě někdo ozve. Chápu, že obrázek vydá za spoustu slov. Pokusím se...

Kdysi, když jsem změnil zaměstnání, jsem řešil, jak vytisknout vizitky - hlavně pro sebe, pak i pro jiné, když se změnily kontaktní údaje firmy, tak než šéfům vyrobili nové vizitky.
Myslím, že jsem tehdy poprvé začal kreslit v AutoCADu. nakreslil jsem jednu vizitku a na dvakrát pět na papír A4 jsem použil příkaz POLE (ARRAY).
Mezery mezi vizitkami jsem si zvolil tím příkazem. Vytisknul jsem jednu stránku a nechal jsem ji v potřebném množství zkopírovat - někdy u nějaké vnější firmy na tvrdší papír. Případně i barevně, pokud jsem nechtěl jen černobíle.
Jestli chceš tisknout stovky listů a poptáváš program s bezplatnou licencí - takové programy bývají pro bezplatné použití obvykle pro NEKOMERČNÍ použití.
Jestli chceš, mám kontakt na kohosi s AutoCADem, pošli mi nějaký vzor, zkusím ti to namnožit na papír A4 a poslat ti kopii.

Děkuji za ochotu. CAD je kanon na vrabce. Zde je ukázka jak to má vypadat. https://www.pinterest.com/pin/106749453645831931/
Tohle je zdánlivě jednoduché a musí to jít udělat v textovém nebo tabulkovém editoru.
Cílem je, aby text uvnitř buněk byl zarovnaný do bloku (nezubatý napravo) a všude okolo textu byl konstantní okraj (jeho šířka bude vynucená HW možností tiskárny na které se tiskne). Stačí to takto? Prosím co nejsnadněji...

Textový editor (Word) je na tohle rozhodně vhodnější, u tabulkového editoru (Excel) se jen obtížně dopátráš přesné velikosti řádků a sloupců v milimetrech. Ale pozor - rozměry tabulky mohou být závislé na tiskárně (resp. jejím ovladači). Kdysi jsem si takhle vytvořil šablonu tabulek pro tisk obalů CD/DVD a po změně tiskárny (obě přitom byly laserovky od HP) byla tabulka asi o půl centimetru menší v obou směrech a šablonu jsem musel patřičně upravit.
Jinak nevím, co bys na tom chtěl radit, prostě si ve Wordu (nebo v jiném textovém editoru) vytvoř tabulku a uprav její rozměry dle potřeb - viz třeba zde.

Nejprve jsem vyzkoušel několik programů na vizitky a doufal jsem, že to zvládne štítky až do kraje. Neuspěl jsem.
Pak jsem začal sepisovat dotaz a postupně mi začalo docházet, že na to bude stačit texťák nebo tabulkáč.

Excel by měl umět nastavit velikost buňky v mm a to jak šířku tak výšku (nejsem si jistý, používám Calc z LibreOffice).
Mohl by zmíněný problém s různými "velikostními nepoměry" při tisku na různých tiskárnách řešit nejprve tisk do PDF a teprve pak tisk PDF na tiskárnách? Byl by výsledek zcela shodný?

Ecel - záleží jaká verze:

Excel do verze 2003 používá jako měrné jednotky znaky, body a pixely. Na rozdíl od Wordu nenabízí Excel 2003 vodorovné ani svislé pravítko a není zde ani žádný rychlý způsob změření výšky nebo šířky buňky nebo listu v centimetrech.
Ve verzi Excel 2007 je možné přepnout jednotky pro pravítka volbou Tlačítko Office - Možnosti Aplikace Excel - Upřesnit - Zobrazení - Jednotky pravítka i na centimetry a milimetry. Ve zobrazení Rozložení stránky nebo v dialogovém okně Vzhled stránky pak můžeme pracovat i s centimetry resp. milimetry.

Raději bych to dělal ve Wordu, je to tam rozhodně snadnější a přehlednější.

Mezikrok s tiskem do PDF - může dojít ke stejným problémům s velikostí, záleží na ovladačích. Je to třeba vyzkoušet na tiskárně, kde se bude tisknout.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru