Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Propojené monitory

Ahoj, mám pomocí této redukce https://www.euronics.cz/redukce-i-tec-hdmi-vga-cerna-itchdmi2vgaada/p536572/ propojené 2 starší LCD monitory v PC, obraz na 1 (starším z těch 2 - BENQ) je úplně v pořádku ostrý, ale na druhém (novějším philips 223V) mám občas text, ale hlavně je to vidět dole (viz foto) rozmázlé ikony či text, je to lehce viditelné, ale divím se proč tomu tak je?

Změna kategorie, původně: Hardware (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
to je nejspíš vyráběč signálu digi -> analog, nic moc. používá se to ve smutných případech, když si… nový
lední brtník 29.11.2021 20:18
lední brtník
Mě zatím všechny i ty nejlevnější převodníky tohoto typu fungovaly k naprosté spokojenosti. A mám ji… nový
ml1 02.12.2021 13:58
ml1
viz dsa: já taky na tom screenu to velké rozostření nevidím. ovšem printscreen bere otisk videoram,… poslední
lední brtník 02.12.2021 20:19
lední brtník
Co se ti na tom nelíbí? nový
dsa 29.11.2021 20:18
dsa
Druhý monitor ma DVI vstup. Jaké výstupy máš ale na kartě, nevíme. Snaž se vyhnout všem redukcím. nový
Kyncl 29.11.2021 20:19
Kyncl
https://www.czc.cz/msi-geforce-gtx-1650-super-gaming-x-4gb-gddr6/276109/produkt tuto grafickou kartu… nový
daniel999 29.11.2021 21:16
daniel999
philips přece má dvi. existuje přímý kabel hdmi-dvi, anebo kabel s redukcí dp-dvi, podle toho co můž… nový
lední brtník 29.11.2021 21:38
lední brtník
i toto jsem zkousel https://www.alza.cz/akasa-displayport-dvi-f-d3756578.htm a to je dp-dvi a to tak… nový
daniel999 30.11.2021 14:00
daniel999
S tou redukcí Akasa by nic máznutýho být nemělo. Máš nastavené nativní rozlišení? A co měřítko zobra… nový
host 30.11.2021 15:01
host
pisu trochu pozdeji, jak mohu zkontrolovat nativni rozliseni a dalsi? bohuzel nevim kde co hledat. nový
daniel999 02.12.2021 12:47
daniel999
hdmi -> dvi je pasívní kabel bez převodníku, měl by mít nejlepší signál, pokud to vůbec okem rozliší… nový
lední brtník 30.11.2021 19:56
lední brtník
tak samozrejme bych rad problem vyresil s tim, jak to momentalne mam, jelikoz novy monitor bych koup… nový
daniel999 02.12.2021 12:50
daniel999
Když sem dáš snímek obrazovky udělaný Printscreenem (= výstup z grafické karty), tak tam žádné rozma… nový
host 02.12.2021 13:05
host
Rozmazaný text (a obraz obecně) znamená nedostatečné přenosové pásmo. Jako první bych podezíral kabe… nový
ml1 02.12.2021 13:48
ml1

to je nejspíš vyráběč signálu digi -> analog, nic moc.
používá se to ve smutných případech, když si člověk v minulosti zakoupil zoufalé nejlevnější monitory jen s vga vstupem a dnes je může leda vyhodit nebo připojit k dveřnímu zvonku.
takže především: ten převodník nemá v cestě signálu co dělat.
pokud je monitor bez něj nepoužitelný, domluv se s ježurou a najež si normální repasovaný monitor (od 2t výše), když ti to vadí.
jestli se ti nechce dávat 2t., tak ti to nevadí.

Mě zatím všechny i ty nejlevnější převodníky tohoto typu fungovaly k naprosté spokojenosti. A mám jich více, protože mám monitory i televize poměrně staré, ale je mi hloupé vyhazovat plně funkční věci, které zatím nevypadají na to, že by se chystali umřít.
Vím, že nový monitor (srovnatelný s těmi, které má tazatel) je otázkou 2500 (sám jsem naposledy dost podobný (22" full-hd ausus, ten už má všechno, ale předchozí mají právě jen VGA) kupoval za 2222 ale je to už je nějakých 10 let), teda pokud neposkočily ceny nějak vzhůru.

viz dsa: já taky na tom screenu to velké rozostření nevidím. ovšem printscreen bere otisk videoram, nemá moc společného s neostrou geometrií analogového signálu na stínítku, který logicky po konverzi digital->analog nemůže být dokonalý.

na monitory máme každý jiné nároky, já jsem kancelářská krysa a pro mé použití vyhovuje tento ... tak nic, chtěl jsem dát odkaz na ASUS BE24 za 2t.
je před vánocemi, ještě v pondělí byly skladem, teď se všechno vypařilo. zůstaly dražší typy nebo počkat do února-března.

https://www.czc.cz/msi-geforce-gtx-1650-super-gaming-x-4gb-gddr6/276109/produkt tuto grafickou kartu mám

monitory jsou ano, starší, nemají hdmi redukci, proto mám každý monitor samostatně připojený k počítači pomocí té redukce. Nejsem moc znalý v počítačích tak to píšu asi jako blb, ale rád bych to nějak spravil, když druhý monitor běží ostře a philips částečně taky, jen občas je něco máznuté.

Jak zkalibrovat barvy?

Tento benq https://www.czc.cz/benq-e2200hda-lcd-monitor-22/59574/produkt
Philips pravděpodobně tento https://www.alza.cz/21-5-philips-223v5lsb-d468348.htm

philips přece má dvi. existuje přímý kabel hdmi-dvi, anebo kabel s redukcí dp-dvi, podle toho co můžeš z grafiky využít.

no a ten benq můžeš zapojit třeba k domovnímu zvonku nebo k mp3 přehrávači do garáže. místo něj stačí koupit nějaký normální repas, s větší úhlopříčkou. tím že to nebude vga lowend, bude i jako repas kvalitnější než ten benq.

vga připojení znamená dvojí konverzi d/a -> a/d, na monitoru se otravovat se štelováním moiré, phase/clock = naprostý nesmysl.

hdmi -> dvi je pasívní kabel bez převodníku, měl by mít nejlepší signál, pokud to vůbec okem rozlišíš.
dp -> dvi už obsahuje převodník, ale je to aspoň digi / digi a zatím jsem si nevšiml, že by to někde zhoršovalo kvalitu. akasa je lowend, možná se jim něco nepovedlo.

samozřejmě původní finta hdmi -> vga jsou jen vyhozené prachy.

tak samozrejme bych rad problem vyresil s tim, jak to momentalne mam, jelikoz novy monitor bych koupil nejdrive za pul roku a problem je opravdu videt jen na spodni liste nebo obcas na plose, ale co se tyce textu, maznuty neni, poslu jeste screen jeden sem

dle fotky je to prave hlavne ta lista a pak na plose obcas nejaka ikona, ale v prohlizeci to prakticky nevznimam. Mám tedy tu akasu zapojenou do display portu a vga od philipsu do redukce.

Rozmazaný text (a obraz obecně) znamená nedostatečné přenosové pásmo. Jako první bych podezíral kabel. Vzhledem k tomu, že já osobně vždy kupoval ty nejlevnější, tak to u mě bylo vždy právě tím. Redukce v tom taky může mít prsty, ale osobně jsem se s tím nesetkal, spíš naopak obraz analogizovaný přes takovou redukci byl mnohem lepší, než si pamatuju ze dřívějších dob (hlavně na televizích (máme doma dvě, kterým se o nějakém hdmi ani nemohlo zdát, ta jedna má jako úžasný výdobytek AV vstup, ta druhá má už tři a stereo) je to opravdu výrazné, tak ostrý obraz jsme nikdy předtím neměli, ani s monitory nemám problém (asitak před dvěma lety jsem řešil, jak připojit do karty s hdmi staré monitory a použil jsem ten nejlevnější převodník za 199 korun a vše v pohodě), ale tam nikdy ani nebyl).
Ovšem na přiloženém obrázku nevidím nic špatně, nějaké artefakty převzorkování, ty může dělat buď windows (u mě bylo v desítkách defaultně nastavené zvětšení 120 nebo 150% už nevím, ale tím, že jsem nezkoumal obraz pod lupou, přišel jsem na to, až když jsem pohřešoval full-hd rozlišení), nebo monitor, ale jinak nic.

Ještě mě napadá, pokud jsou oba monitory připojené paralelně k jednomu převodníku (z dotazu to na mě dělá ten dojem, ale přijde mi to dost hloupé na to, aby to byla pravda), může se stát, že ten převodník prostě oba monitory nenakrmí. Nejlepší je takto propojit barevný a černobílý, tím jak ten černobílý bere jen jeden kanál (zelený), tak pošoupne barvy do červena, když jsou připojené dva barevné, tek je jen vidět lehké zhoršení obrazu (dneska mají grafárny více výstupů (a také existují aktivní splittery), klonování obrazu neni problém, ale dříve se člověk musel uchylovat k takovým zvěrstvům).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru