Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakou zvolit konfiguraci počítače na práci s Excelem

Chystám se kupovat nový stolní počítač a uvažuji o takové konfiguraci, aby mi usnadnila a zrychlila práci s velkými soubory. Operační systém bude Windows.

Např. mám excelovskou tabulku o 43 000 řádcích, soubor má 150 MB.

Na současném počítači mi trvá asi 8 minut, než se soubor otevře, což je prostě umrtvující. Při práci se stránka neposouvá plynule a zasekává se (používám LibreOffice Calc a Windows 10).

Předpokládám, že problém může být v nedostatku operační paměti, ale i v nevhodném SSD disku, současně mám otevřeno samozřejmě řadu jiných programů, se kterými paralelně pracuji (několik oken wordu, resp. LibreOffice Writer, stovky záložek ve Firefox, Skype, Whatsapp, The Bat, rádio, televizi atd., a k tomu nějaké další programy pro práci, po spuštění grafického editoru jako Gimp se mi počítač na pár minut úplně zasekne).

Aktuální konfigurace je taková: procesor Intel Core i5-8400, operační paměť HyperX 16GB KIT DDR4 2400MHz CL15, pevný disk Crucial MX500 1TB SSD SATA III.

Četl jsem, že pevný disk (SSD) je třeba volit podle toho, zda umí paralelně zpracovávat mnoho malých souborů, ale moc z těch rad nejsem moudrý, protože bývají protichůdné.

Navíc uvažuji, že v novém počítači koupím dva SSD disky a postavím je do RAID 1 pro případ ztráty jednoho z nich, abych mohl plynule pokračovat v práci. Jenže jsem se dočetl, že problém RAID 1 je, že zápis bude pomalejší, protože se data zapisují na dva disky.

Poradíte, na co bych se při rozhodování a hledání vhodného řešení měl zaměřit? Děkuji.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny