Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem iPad - má smysl pro čistokrevného Windowsáka?

Potřebujeme si pořídit nějaký tablet (čtečka, internet v pelechu, nějaký ten Skype/www prohlížeč via wifi mimo barák).
Doma máme pouze Windowsy, telefony s Androidem (fičury s tím spojené ale využíváme naprosto minimálně a zcela okrajově).

Čtu si recenze různých (androiďáckých) tabletů a není to moc veselé čtení. Zaujalo mě ale tohle: https://www.alza.cz/ipad-10-2-64gb-wifi-vesmirne-sedy-2021-d6730982.htm

Nějakou extra spolupráci s Windowsy neočekávám a ani nepotřebuji. Akorát bych tam "nasypal" nějaké e-knihy; předpokládám, že internet/Skype (možná Zoom či nějaké jiné alternativy, propojitelné i s Windows) to snad umět bude. Nepředpokládám ani nějaké hraní her (případně jen něco v prohlížeči) a ani tvorbu dokumentů, snad kromě psaní nějakých poznámek.
Nic od Apple doma nemáme.

Bude to (s ohledem na mé požadavky) nějak rozumně použitelné? Budeme si muset zřídit nějaký eplácký účet či tak něco (nestojíme o to)?
Vím, že existují i varianty s více pamětí, tohle zas tak moc nepotřebujeme.

Dosavadní (teď ho hledat nebudu a ani nevím, co to bylo zač, nějaký Asus) tablet dozrál pro uložení do sběrného dvora; při držení v ruce, jak se (asi) různě prohýbá, mění se obraz na obrazovce jako při exkluzivních halucinacích při předávkování se LSD25, naprosto nepoužitelné. O Windows tabletech žádné povědomí nemám.

Cena 10 tisíc se mi zdá za "kvalitu v deseti palcích" pro naše potřeby adekvátní. Nějakou tu ticku navrch přežiju, ale tablet za 25 tisíc už opravdu nechci.

Díky za vaše reakce, případně za tipy, na co jiného se kouknout!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Určitě do iPad jdi. Je to super spolehlivé zařízení. Co píšeš, tam vše najdeš v App Store. Čtečku kn…
Rce 31.01.2022 23:07
Rce
Předpokládám správně, že tam (do čtečky) dostanu i "neautorizované" *pdf, *mobi, *epub? Tedy věci mi…
L-Core 31.01.2022 23:12
L-Core
Budeš si chrochtat, nikdy to nepadá, rychlé, spolehlivé. Neděs se, že je to od Applu, zvykneš si běh…
Rce 01.02.2022 01:40
Rce
Na androidu kopiruju soubory rovnou pres sit - Total Commander+jeho Lan plugin a pristup na sdilene…
Jan Fiala 01.02.2022 06:15
Jan Fiala
Ne (naštěstí), protože soubory jsou spolu s aplikacemi v Sandboxu. Na kopírování souborů je nutno po… nový
Rce 02.02.2022 22:27
Rce
iPad má "drobnou" nepříjemnost. Baterii není uživatelsky vyměnitelná, jen v servisu, takže se to čas…
Kyncl 02.02.2022 17:55
Kyncl
Zručný kutil baterii vymění, nutno nahřát opatrně okraj a vydloubnout displej plastovým dloubátkem,… poslední
Rce 02.02.2022 22:30
Rce

Určitě do iPad jdi. Je to super spolehlivé zařízení. Co píšeš, tam vše najdeš v App Store. Čtečku knih v tom můžeš mít iBooks nebo přímo Kindle. Nasypání z Widlí provedeš spolehlivě přes aplikaci iTunes. Potřebuješ účet u Apple - bez toho to nefunguje, říkají tomu Apple ID, dostaneš l tp,i 5G Apple Cloudu zdarma. Ostatně i u Androidu musíš mít účet u Google, abys mohl do GoogleStore Poznámky jsou tam od přírody (součást iOS). Hry doporučuji rovnou stáhnout, nehrát přes prohlížeč, je jich mnoho přehršlí zdarma (někde dost otravují reklamy). Jinak ceny jsou od 20 Kč po pár stovek.

Předpokládám správně, že tam (do čtečky) dostanu i "neautorizované" *pdf, *mobi, *epub? Tedy věci mimo obchod Apple?
A pochopitelně předpokládám, že to všechno bude fungovat i česky, včetně diakritiky v čtečce..

Raději se ptám jako blb, ale opravdu jsem nic od Apple v ruce nikdy nedržel :)
A vím, že se jedná o uzavřený ekosystém.

Budeš si chrochtat, nikdy to nepadá, rychlé, spolehlivé. Neděs se, že je to od Applu, zvykneš si během pár minut a nebudeš chtít už nic jiného. Uzavřený ekosystém (JailBreak nedoporučuji, nikdy jsem necítil jeho potřebu) jsou Widle taky. A na iOS běží aplikace v Sandboxu, takže pád jedné neovlivní nic jiného ani případně zavirovaná aplikace (nesetkal jsem se však se škodlivou nikdy). Trošku je takové drbání přes koleno za uchem, když se z jedné aplikace posílá soubor do druhé, ale jinak to asi se Sandbox nejde. Přes DropBox můžeš soubory sdílet s Widlema nebo Linuxem - s Mac je to od přirody.

Zručný kutil baterii vymění, nutno nahřát opatrně okraj a vydloubnout displej plastovým dloubátkem, už jsem to pár lidem dělal. Pak znova zalepit. Jinak v servisu přijde výměna baterie na cca 1000 Kč, což je myslím v relaci s ostatními zařízeními. Mám mimo jiné jeden iPad Air plus už přes 5 let s denním použitím a baterie je sice už trošku slabší, ale stále má dobrou výdrž.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru