Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SSD na Win 7 - životnost

Ahoj,
rád bych znal názory zkušenějších na instalaci Win 7 na SSD z hlediska živostnosti. Tedy jestli se Win 7 chová k SSD jinak (hůř) než Win 10. Sehnal jsem si starší 250 GB SSD a přemýšlím, že bych na něj hodil stávající systém, tedy překlonoval systémové oddíly. Jen nevím, jestli Win 7 se k SSD nechovají jak Vandal v Římě, aby se zbytečně nesnižovala živostnost.
Našel jsem na netu pár tipů, co v Win 7 povypínat, např. swapování, či defragmentaci, ale nevím, zda to je dost.

Nebo se na to mám vybodnout a na SSD nainstalovat rovnou Win 10? Nechce se mi totiž dělat novou instalaci, je s tím 3 (_*_) práce, než pak nový systém uvedu do stavu k použití.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nainstaluj desítky, vypni aktualizace HW, nainstaluj ovladače, nainstaluj OpenShell. Hoďka práce.
mif 05.02.2022 17:31
mif
Nahodit Widle samo o sobě není problém. Ale ty programy, co tam mám, tak přeinstalovat, to je opruz.
Prasak 05.02.2022 18:18
Prasak
Záleží, kolik tam toho máš. Já přešel na W10 spolu s pořízením (kompletních) nových PC. Přeinstalová…
L-Core 05.02.2022 19:19
L-Core
Už kvůli aktualizacím budou lepší desítky, ale se současnýma sedmičkama zachovávám Status quo. Prost… poslední
Prasak 05.02.2022 19:32
Prasak

Záleží, kolik tam toho máš. Já přešel na W10 spolu s pořízením (kompletních) nových PC. Přeinstalovávat staré s W7/Pro, to bych dělal snad odteď do Velikonoc.
Nový PC, aktuální systém. Na stávajících PC asi s W10 dožiju, až budu kupovat nové, rovnou tam budu mít W11/12.

Pokud ale postupně obměňuješ HW, budeš mít rozhodování složitější :)

-----
Právě včera a dnes jsem se drbal se starým NB (koupeno 2009), původně tam byl W7/64/Home, upgradovalo se to někdy v roce 2018 na W10/64/Home. NB používá matka (88 let) a nechová se k němu vůbec slušně, OS i FF byl v dezolátním stavu, skoro nepoužitelné. Upgrade nefunguje, aktualizace nefungují, nedají se nijak rozchodit, adwcleaner našel řadu svinstva. Zabrala až instalace posledního buildu W10 (21H2) z *iso. Ale všechno to trvalo spoustu hodin, prostě 13 roků starý HW nic moc (https://www.tsbohemia.cz/notebook-asus-ul80ag-14-1-led-su7300-4gb-500gb-dvd-rw-wifi-bt-cam-w7hp-64bit_d91780.html) :-)

Už kvůli aktualizacím budou lepší desítky, ale se současnýma sedmičkama zachovávám Status quo. Prostě nerýpu do ničeho, co funguje.
Ale jelikož desítky půjdou na jinej disk, nebude problém je tam nahodit, aktivovat a postupně natahat software. Problém je ve mě, prostě se mi do toho nechce. Počítač už je pro mě jen sluha. Doby, kdy jsem se v tom rád vrtal, už jsou pryč. Veškerý servisní práce na PC jsou pro mě už jen nutný zlo, aby to fungovalo.
Dneska jsem mladšímu synkovi konečně dal do PC nový SSD M2 disk, co jsem mu dal pod stromeček. Nikdy jsem s tím ještě nedělal, takže jsem měl premiéru. Klonování taky po dlouhé době - napřed najít vhodný SW. Díky Hostovi za Macrium, protože Acronics je trochu velký bumbrlíček, vzhledem k tomu, že chci jen klonovat a navíc klonování bylo zpoplatněno (možná jsem jen neměl dokončenou registraci, ale i tak). Takže jsem zkusil Macrium Reflect, fajn, jak jsem byl zvyklej, chci udělat bootovací flešku. Chyba lávky, dělá se to přímo z běžícího systému na cílovém počítači. Pro mě novinka, jelikož jsem odkojen starým Ghostem. Ale SSD funguje, počítač naběhne za 5 vteřin, paráda.
Teď asi nahodím W 10 sobě, další práce navíc. Pak ještě SSD pro druhýho synátora, ale tomu to dáme asi až po výměně vnitřností PC, už má přece jen archaický AMD FX. Naštěstí musí došetřit, takže to nebude hned.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru