Předmět Autor Datum
Minecraft se shadery, takže Java verzi? Ono záleží na dalších nastaveních (nastavená dohlednost chu…
L-Core 23.02.2022 09:09
L-Core
To sezenes, za ty prachy ja bych ti poradil ale mam ban za nazor
Machrujeapaksedivi 23.02.2022 16:55
Machrujeapaksedivi
ano, dnes kdekdo říká sračkám "názor".
lední brtník 24.02.2022 00:44
lední brtník
Tak ty si dobrej názor, jinak nevsiml sem si ze hledas ntb ale kup si radsi malou skrin s mATX desk…
Machrujeapaksedivi 24.02.2022 03:08
Machrujeapaksedivi
Neznám HW požadavky Minecraft. To je ten kostičkovaný nesmysl? Doba a myšlení lidí zeštíhlely. Výběr…
Time 24.02.2022 07:12
Time
Otázka by hlavně měla znít, proč notebook? To bude video stříhat někde venku v parku nebo na doma WC…
host 24.02.2022 07:17
host
Správná připomínka. Vysvětlím to po svém. Doba, tedy lidi dohnali lidi k tomu, že všichni jsou psych…
Time 24.02.2022 07:37
Time
Už delší dobu pozoruju zahrádky v našem maloměstě. Většinou je to stání pro auto a bazén, jo ještě t…
ml1 24.02.2022 14:33
ml1
zváště menší alternativní operátoři mají tarify s neomezeným voláním, ale s omezenými / žádnými daty…
lední brtník 24.02.2022 16:00
lední brtník
Staral jsem se o to co mi dva lidé naservírovali. Jsou u O2, protože musí - důvodem je, že u nich na…
Time 24.02.2022 16:55
Time
i tak je možné přejít k alternativnímu operátorovi, který je v síti o2 a může mít konkurenční nabídk… poslední
lední brtník 24.02.2022 21:44
lední brtník
To bylo taky první co mě napadlo. Pak bude záležet, jestrli se má stříhat v reálném čase nebo ne. Ne…
ml1 24.02.2022 13:43
ml1
Předpokládám správně, že HW pro střih videa zvládne tu kostičkovanou hrůzu? Těžko říci. Minecraft s…
L-Core 24.02.2022 15:13
L-Core
Myslim ze na mensi hry a strih videa by mohl byt dobrou alternativou : https://www.alza.cz/lenovo-le…
HPET 24.02.2022 07:52
HPET
Obávám se, že to opravdu ale opravdu musí být notebook. Vždycky se najde nějaký argument a důvod, i…
Time 24.02.2022 08:09
Time
OS se da dle vlastni volby nainstaloavt coz muze vyjit i podstatne levneji jak verze s predinstalova…
HPET 24.02.2022 08:14
HPET
Prakticky vzato. Lze ten aušus v domácích podmínkách nedestrukčně oetvřít a vyčistit vnitřek od prac…
Time 24.02.2022 08:23
Time
Když jsem řešil výběr notebooku, nechal jsem si poradit a vyšel z toho https://www.alza.cz/dell-vost…
ml1 24.02.2022 14:07
ml1
Ptal jsem se na rozborku toho aušusu. Ale díky, ten dell je taky s otazníkem. Co mám zkušenosti, tak…
Time 24.02.2022 15:00
Time

Minecraft se shadery, takže Java verzi?

Ono záleží na dalších nastaveních (nastavená dohlednost chunků, modifikace, resource pack, farmy..).
Já mám MC na PC s i5-8600K, 16GB RAM (na MC po spuštění přímo vyhrazeno 9GB) a nV1070Ti/8GB VRAM. Dohlednost 32 chunků, vlastní 128px texture pack, cca 70 modifikací a shadery zapínám jen na screenshoty (venku se hra umí sekat).

Myslím, že v té cenové hladině to spíše nepůjde. Pochopitelně neznám tvé požadavky na MC a pod "výkonný a rychlý pc na pokročilý střih videa" si NB za 25k opravdu představit nedokážu.

Neznám HW požadavky Minecraft. To je ten kostičkovaný nesmysl? Doba a myšlení lidí zeštíhlely. Výběr HW PC podle jedné hry a střihu videa by měl převládnout směrem ke střihu videa. Buď usiluju o profi video a nebo si hraju s břiblblejma kostičkama. Předpokládám správně, že HW pro střih videa zvládne tu kostičkovanou hrůzu?

Správná připomínka.
Vysvětlím to po svém. Doba, tedy lidi dohnali lidi k tomu, že všichni jsou psychicky zmanipulovaní, tedy přesvědčení, že vše musí být ihned. Z toho vznikla psychická on-line závislost, silně prorvaná operátory. Důkazem toho jsou tarify s automaticky vnucenými daty. Položme si otázku. Proč mi operátor nedává možnost vybrat si neomezený hlasový tarif bez dat? Ruku v ruce s tím jde potřeba mít u sebe HW, aby to on-line bylo fungujícím celkem. Dneska lidi řeší pro většinu z nich zbytečnosti jako je internet na chatě, kam jedou na víkend. Význam chaty jako místa hájení a odpočinku se vytratil. Zahrádka je v lepším případě skalkou. Mladý pán musí s sebou táhnout notebook. S vrstevníky by to bez sebe víkend nepřežili. Kdyby radši běhal po lese...

Už delší dobu pozoruju zahrádky v našem maloměstě. Většinou je to stání pro auto a bazén, jo ještě trampolíny někde ve zbytku. V lepším případě nějaké ty okrasné rostliny. Je už poměrně vzácné vidět tam užitkové rostliny natož slepice (ještě jako malé dítě pamatuju i jiná zvířata - krocany, králíky, psy). Poslední místo, kde jsem vídal slepice, které díky díře v plotu běhaly i po ulici, už je taky "zkultivované". Psi jsou spíš v panelácích než na zahrádkách. Hádám, že podobně to bude vypadat na chatách. Proč ale na takovou chatu jezdit, koukat se na televizi, nebo pracovat na počítači lze i doma, na to neni potřeba nikam jezdit. Pamatuju doby, kdy na chatách nebývala ani elektrika, to teprve byl ten správný víkend.

zváště menší alternativní operátoři mají tarify s neomezeným voláním, ale s omezenými / žádnými daty, to je dáno výpalnou politikou velkooperátorů.
takže pro bezdata stačí přejít jinam i se stávajícím číslem a máš tarif podle svých představ.

pokud to není tvůj problém a zajímáš se spíš o to, co dělají děti druhých, zbytečná starost.

Staral jsem se o to co mi dva lidé naservírovali. Jsou u O2, protože musí - důvodem je, že u nich na vesnici jiný operátor pořádně nefunguje. Chtěli neomezeně vykecávací se tarif. Ty tety v důchodu na to čerpají nějaký příspěvek či co. Takže od O2 odejít pro ně nemá smysl, protože by přišly o mobilní signál a platily by o dost více. O2 si nese nějaké soudružské privilegované výhody z dob komančů a ten zaprodaný čtú je v tom jen podporuje, a tak O2 na trhu oproti konkurenci zvýhodňuje. Kdo ví o čem píšu, tak to potvrdí. Závěr: Tarif bez dat nelze mít. Rozhodně ne u O2. Prostě Kocourkov plný manipulantů.

To bylo taky první co mě napadlo. Pak bude záležet, jestrli se má stříhat v reálném čase nebo ne. Nevím jaká je náročnost současných programů na střih videa, mám koupený pinnacle15 a ten by měl jít reatime snad na všem, co se dneska vyrábí (na počítačích své doby bylo potřeba tak 3x tolik času na přežvejkání úprav, ale s novým PC s osmijádrovým procesorem AMD se to zlepšilo a střih probíhá v reálném čase).
Že by člověk okamžitě stříhal video, když je na dovolené, to by musel být nějaký maniak, jinak na to neni čas. Osobně myslím, že na tohle je lepší stabilní PC, když něco s videem dělat v notebooku, tak možná nějaký first draw a na to neni potřeba takový výkon.
Jedině ža by člověk trávil hodně času na cestách, třeba ve vlaku se pracuje docela dobře. Pak si umím představit požadavek na výkonný notebook na složité výpočty nebo střih videa.
Ten touchpad mi nikdy nevadil, nachápal jsem lidi, co se tahaji s myší. Ale to jsem měl léta notebook HP, kde musím zpětně uznat, že byl dobrý, jinou zkušenost jsem neměl. Teď mám dell a tam je ten touchpad úplně šílený a asi taky začnu s sebou tahat myš.

Myslim ze na mensi hry a strih videa by mohl byt dobrou alternativou : https://www.alza.cz/lenovo-legion-5i-17?dq=6733519
Cena : 36 989,-
CPU 8xCore/16Th + 6Gb RTX 3060 + RAM 16GB DDR4 je na tvuj pozadavek zcela korektni. Hmotnost 2,98 kg, numericka klavesnice i s podsvicenim.

Ale myslim si ze by ti stacil na domaci vyuziti ASUS VivoBook 15 s obrazovkou typu OLED [/b]a CPU AMD Ryzen 6xCore/12Threads + RTX 3050 4GB.
Cena : 24 990,-
Pro mne u NTB hraje velkou roli vaha, zde jsme na 1,65 kg. Samozrejme nechybi WiFi 6 nebo USB 3.2.
PS: Ale jak padlo vyse, musi to byt notebook ?

Obávám se, že to opravdu ale opravdu musí být notebook. Vždycky se najde nějaký argument a důvod, i kdyby měl být nesmyslný. Prostě notebook dnes musí mít každý!

Ten první je bez OS.
Ten druhý je aušusová srágorka kterou nejspíš utaví krátce po záruce.

OS se da dle vlastni volby nainstaloavt coz muze vyjit i podstatne levneji jak verze s predinstalovanym OS a ASUS VivoBook znam dostatecne dobre na to, abych si ho dovolil doporucit.
Provedeni kontsrukce a chlazeni je korektni, ma i docela nizkou poruchovost (failure rate).
Jinak po zaruce dnes odchazi kde co :-)

Když jsem řešil výběr notebooku, nechal jsem si poradit a vyšel z toho https://www.alza.cz/dell-vostro-5581?dq=6591874 cena 25 tisíc byla tehdy v rozpočtových možnostech (asi bych dostal i víc, ale představa, že s sebou tahám notebook za 40 litrů (což by asi byl strop, aby to nebyla investice) mě fakt nelákala). Tehdy se vybíralo i podle toho, jaké má chlazení (prý se u levnějších modelů stalo módou pasivní chlazení) a hodnotily se některé další věci, na které bych ani nepomyslel. Mám k němu po čase používání řadu připomínek, ale celkově vzato jsem s ním spokojený.
Instaloval jsem do něj druhé SSD, takže vím, že se otevřít dá poměrně snadno (jak je to se zárukou jsem nezkoumal, jestli tam neni nějaký tamper snímač, žádnou plombu jsem ale otevřením neporušil). Prach by ale měl jít vyfoukat snad i bez toho. Má to průchod vzduchu zdola nahoru a vypadá to, že je dobře řešený. Ale vybíralo se to podle toho, že to má sloužit na náročné výpočty (těch 16 giga paměti je skoro málo, stolní počítač jsem rozšiřoval z 32 na 64, ale doufám, že až tak datově náročné věci tam dělat nebudu) hry ani střih videa se neuvažovaly a ani jsem to ještě nestihnul vyzkoušet (na to mám jiné počítače), hlavně jak zvládá h265 by mě zajímalo.

Ptal jsem se na rozborku toho aušusu.
Ale díky, ten dell je taky s otazníkem. Co mám zkušenosti, tak i dell v nižší cenové relaci cpe plastové zámky. I při maximální opatrnosti to pak praská. Z praxe můžu říct, že to co dřív šlo rozebrat bez destrukce, bylo cenově od 25000 Kč, což už dnes říct nemůžu. Kurvítka kam se podívám.
Člověk se tomu trendu kurvítek příliš neubrání ani důkladnou předprodejní přípravou. Servisní dokumentace, pokud je vůbec k dispozici, tak bývá velmi povrchní, ne vše uvádějící a tím dost zavádějící. Podezřívám je, že i cíleně zamlčující.
Za ty roky mám známé po servisech a když je obvolám, tak se málokdy chytají, protože se jim to ještě nedostalo do rukou. Takže nezbývá než bojovat na vlastní pěst a nemilostně ty šunty vracet ve 14denní lhůtě...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru