Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem RAM Cache III - je to k něčemu?

K cemu je dobry, kdyz to uzivateli ukazuje, ze muze pracovat dal bez omezeni a pritom to jeste zapisuje na disk, takze cokoli tam bude uzivatel zapisovat dalsiho, tak bude stejne cekat.

Kupříkladu k tomu, že uživatel může dělat něco jiného, zatímco to zapisuje na disk :-p

Jako skóre v dlouhých testech mu to sice nevylepší a pokud jen kopíruje mraky GB sem a tam tak to taky výrazněji nepomůže, ale možná tě překvapí, že někteří lidé občas používají počítače i k jiným věcem.

Například je řada věcí, které běží v režimu načíst data ze spousty souborů, zpracovat data, zapsat data do spousty souborů. Dokonce se často řetězí, kdy jedna takováto úloha čeká na výsledky jiné úlohy a na její výsledky zase čeká další a tak dál.

Pokud by se vždy mělo čekat, až se ta data postupně dostanou na pomalý disk a pak je zase pomalu z něj načítat, tak je to výrazně pomalejší, než když se ta data jen "rychle označí pro uložení", rovnou se zase "načtou" další úlohou (ačkoli vlastně ještě stojí ve frontě na zápis na na disku nejsou) a třeba se i stihnou zpracovat, "uložit pod jiným jménem" a smazat mezisoubory dřív, než se ty mezisoubory dostanou k tomu aby byly zapsány na disk. Takže se místo toho rovnou smažou ještě v paměti a ušetří se práce s diskem.

U relativně malých souborů to může mnohonásobně zrychlit zpracování, zejména pokud běží takovýchto řetězců naráz povícero. Výhoda toho, když se vše odehraje pouze v RAM oproti čekání na ukončení všech předchozích zápisů na disk je opět nepopiratelná.

A i rychlý SSD je zoufale pomalý proti RAM, protože je omezený použitým protokolem. Nemluvě o tom, že oklika přez SSD znamená načíst z RAM - poslat na SSD - zapsat na SSD - přečíst z SSD - poslat z SSD - zapsat do RAM. Oproti tomu stojí načíst z RAM - zapsat do RAM, které úplně vypouští tu okliku, nemluvě o tom, že lze použít i pouhé přemapování RAM, kde se místo přesunu dat jen přesune adresa ukazatele na data.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny