Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem RAM Cache III - je to k něčemu?

Dobrý den. Narazil jsem na utilitku RAM Cache III.
Používá to někdo? zkusil jsem to aktivovat na muj m.2 SSD disk a rychlosti disku se rapidně zvýšily. avšak vubec nevim jak to funguje, a předpokladam že mi by mi to to moje SSD poškozovalo, mam pravdu?
Ma s tim někdo nějakou zkušenost?
Přikladam screen rychlosti mého m.2 disku před a po.

https://ibb.co/SmR3Wkr

Sestava:

Monitory:
Acer SA240Ybid 24" (UM.QS0EE.001) 60hz
MSI Gaming Optix G241 - LED monitor 23,8" 120Hz

Periférie:
Sluchátka: Audio-Technica ATH-M50x
Mikrofon: Genesis Radium 400
Myš: A4Tech Bloody P81S Starlight, Core 3, černá
Klávesnice: C-TECH Iris, CZ/SK
C-TECH ANTHEA XL podložka pod myš

PC sestava:
CPU: Ryzen 5 5600x
RAM: Kingston Fury Renegade DIMM DDR4 32GB 3600MHz 1Gx8 černá
PSU: Zdroj Seasonic S12II 520W 80Plus Bronze
GPU: ASUS cerberus GTX1070TI 8GB
Chladič: Arctic Freezer 34 eSports DUO
Uložiště:
ADATA XPG GAMMIX S11 Pro, M.2 - 1TB
nějaký starý 2,5'' HDD z notebooku 256GB
SSD Crucial BX500 500GB
HDD TOSHIBA 3TB
Zvuková karta: ASUS XONAR SE Zakoupeno:
Základní deska: ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II (MINING) - AMD B450
CASE Zalman Z1 NEO jen s 2 větráky na nasávání (2x Arctic BioniX P120 - 120 mm, červená)

Předmět Autor Datum
Budeš mít více přepisů, takže trochu zkrátíš životnost disku. SSD disky jsou dost rychlé, podle mě t…
Lukas1982 08.04.2022 20:56
Lukas1982
a kdybych to zkusil na nějakem tom HDD toshiba? :) každopadně diky za odpověď!!!
Patys2558 08.04.2022 21:02
Patys2558
Klidně to vyzkoušej a otestuj, co Ti to přinese navíc a jestli to za to stojí. Každopádně přijdeš o…
Lukas1982 08.04.2022 21:42
Lukas1982
vlastně jo no .... ikdyž si myslim že RAM mam dostatek teď :D zkusim... diky i tam všem za odpovědi…
Patys2558 08.04.2022 21:47
Patys2558
Za nic. Pak se poděl o nějaké měření, co Ti to přineslo. Třeba FPS ve hrách, rychlost načítání lokac…
Lukas1982 08.04.2022 21:53
Lukas1982
SSD to nepoškozuje, ale ani to nezvyšuje jeho rychlost. Jenom to tak vypadá v testech.
Wikan 08.04.2022 21:03
Wikan
nic ve zlem.. ale když to dám na HDD, a kopíruju soubor z SSD na ten HDD, tak po nastaveni v ram cac…
Patys2558 08.04.2022 21:17
Patys2558
avšak všiml jsem si že ten HDD pak pracuje s daty delší dobu i po zkopírování Takze je to k cemu do…
RedMaX 08.04.2022 21:23
RedMaX
no moc jsem nevěděl co to vlastně s tim diskem dělá a tak... proto se takhle ptám.
Patys2558 08.04.2022 21:39
Patys2558
podle me se ti zvysily papirova cisla, ktera jsou ti k nicemu. potrebujes pruchodnost komplet celym…
brum brum 08.04.2022 23:01
brum brum
Nevím, ale co tak tady čtu, tak mě napadá taková odvářná domněnka - co kdyby ta "RAM Cache III" fung…
gilhad 09.04.2022 00:44
gilhad
K cemu je dobry, kdyz to uzivateli ukazuje, ze muze pracovat dal bez omezeni a pritom to jeste zapis…
RedMaX 09.04.2022 01:04
RedMaX
K cemu je dobry, kdyz to uzivateli ukazuje, ze muze pracovat dal bez omezeni a pritom to jeste zapis…
gilhad 09.04.2022 03:42
gilhad
Jakmile budes potrebovat ten disk, na ktery zapisuje program RAM Cache III, jedno jestli pro zapis n…
RedMaX 09.04.2022 07:52
RedMaX
co kdyby ta "RAM Cache III" fungovala prostě jako cache pro práci s diskem? jenže tu už windows maj…
lední brtník 09.04.2022 12:45
lední brtník
Nějaká cache byla součástí už MS DOS, akorát se smartdrv musela ručně "aktivovat" v config.sys/autoe… poslední
MM_tank 09.04.2022 14:41
MM_tank

nic ve zlem.. ale když to dám na HDD, a kopíruju soubor z SSD na ten HDD, tak po nastaveni v ram cache 10GB se kopiruje 12GB soubor rychlostí 1,2GBps dokud se nezkopiruje 10GB, pak rychlost klesá na běžnou rychlost disku HDD, avšak všiml jsem si že ten HDD pak pracuje s daty delší dobu i po zkopírování...

podle me se ti zvysily papirova cisla, ktera jsou ti k nicemu.
potrebujes pruchodnost komplet celym systemem, abys poznal zlepseni.
jedna osamocena komponenta ti nezvedne cely vykon a nejspis si niceho nevsimnes.

testuj si co chces, spoustej utility priznive jak se ti hodi, ale aby to pohnulo s celym systemem, jeden parametr je k nicemu.

Nevím, ale co tak tady čtu, tak mě napadá taková odvářná domněnka - co kdyby ta "RAM Cache III" fungovala prostě jako cache pro práci s diskem?

Teda pokud nějaký program začne na pomalý disk hrnout data ve velkém, tak ta cache by je ukládala do paměti a na disk hrnula jen tolik, kolik ten disk zvládá. Takže program by měl velmi rychle "zapsáno" a mohl by se věnovat další činnosti a disk by byl plunule zásobován daty v tempu, které zvládá, dokud by se ta data všechna nezapsala. A program by na něj nemusel čekat a dávno by mohl dělat něco jiného. Eventuálně by si to mohlo i ta data dočasně pamatovat a pokud by je chtělo něco dalšího, tak by je to nemuselo tahat z pomalého disku, ale rovnou naservírovat z paměti. (Tuhle utilitu nemám, ani Windows, používám Linux a ten to umí sám od sebe a je to velké dobro pro práci se soubory. A automaticky pro to používá skoro celou jinak nevyužitou paměť.)

Ono u her, které převážně jen čtou z disku se to moc neprojeví (ledaže by četly pořád to samé dokola - třeba překračování hranice lokací tam a zpět), ale třeba při překladu často překladač načte zdroják, přeloží ho do nějakého mezistavu, který zapíše, pustí na něj optimalizátor, který to přečte, zoptimalizuje a zapíše jinak a pak se teprve pustí překlad do výsledného tvaru (který to opět přečte, zpracuje a zapíše) - s takovouhle cache to může zůstat celé v paměti, dokud se to nezpracuje a pokud se navíc mezivýsledky mažou, tak se to ani nemusí propsat celé na disk, jen ten výsledek.

Takováhle cache má výhodu, že výrazně zrychluje práci s diskem, pokud má dost RAM, aby v ní udržela všechny potřebná data, a nevýhodu, že je potřeba disky před vypnutím "bezpečně odpojit", tedy počkat, dokud disk nezpracuje všechna čekající data, jinak by ne něm chybělo to, co se nestihlo zapsat.

Vedlejší důsledek je, že pro "relativně malé" soubory pak kopírování probíhá rychlostí čtení toho souboru (eventuálně z RAM) a zápis se zdá být okamžitý (ale disk i po "skončení" ještě chvíli pracuje), u velkých souborů dojde k tomu, že se takto rychle zkopíruje jen taková část souboru, co se vejde do RAM a dál už se musí čekat, až se na ten disk něco zapíše a uvolní se tak cache, čili od jisté chvíle klesne rychlost kopírování na rychlost zápisu toho cílového disku (a disk i po "skončení" ještě chvíli pracuje). I tak je z pohledu uživatele operace ukončena dřív, než kdyby se na ten disk psalo napřímo (teda, plazidla se proplazí rychleji a dřív se dá dělat něco dalšího.)

K cemu je dobry, kdyz to uzivateli ukazuje, ze muze pracovat dal bez omezeni a pritom to jeste zapisuje na disk, takze cokoli tam bude uzivatel zapisovat dalsiho, tak bude stejne cekat.

používám Linux a ten to umí sám od sebe

Jenze i Windows to umi sami od sebe, jmenuje se to Superfetch a pokud Win10 identifikuje v systemu SSD, tak tu funkci vypne, protoze je razem kontraproduktivni.

S rychlym SSD, ktere tazatel ma, je utilita RAM Cache III stejne dobra jako vsechny ostatni boostery, ktere existuji. Nedela v lepsim pripade nic, co by se projevilo na zlepseni nebo spis zhorseni vykonu.

K cemu je dobry, kdyz to uzivateli ukazuje, ze muze pracovat dal bez omezeni a pritom to jeste zapisuje na disk, takze cokoli tam bude uzivatel zapisovat dalsiho, tak bude stejne cekat.

Kupříkladu k tomu, že uživatel může dělat něco jiného, zatímco to zapisuje na disk :-p

Jako skóre v dlouhých testech mu to sice nevylepší a pokud jen kopíruje mraky GB sem a tam tak to taky výrazněji nepomůže, ale možná tě překvapí, že někteří lidé občas používají počítače i k jiným věcem.

Například je řada věcí, které běží v režimu načíst data ze spousty souborů, zpracovat data, zapsat data do spousty souborů. Dokonce se často řetězí, kdy jedna takováto úloha čeká na výsledky jiné úlohy a na její výsledky zase čeká další a tak dál.

Pokud by se vždy mělo čekat, až se ta data postupně dostanou na pomalý disk a pak je zase pomalu z něj načítat, tak je to výrazně pomalejší, než když se ta data jen "rychle označí pro uložení", rovnou se zase "načtou" další úlohou (ačkoli vlastně ještě stojí ve frontě na zápis na na disku nejsou) a třeba se i stihnou zpracovat, "uložit pod jiným jménem" a smazat mezisoubory dřív, než se ty mezisoubory dostanou k tomu aby byly zapsány na disk. Takže se místo toho rovnou smažou ještě v paměti a ušetří se práce s diskem.

U relativně malých souborů to může mnohonásobně zrychlit zpracování, zejména pokud běží takovýchto řetězců naráz povícero. Výhoda toho, když se vše odehraje pouze v RAM oproti čekání na ukončení všech předchozích zápisů na disk je opět nepopiratelná.

A i rychlý SSD je zoufale pomalý proti RAM, protože je omezený použitým protokolem. Nemluvě o tom, že oklika přez SSD znamená načíst z RAM - poslat na SSD - zapsat na SSD - přečíst z SSD - poslat z SSD - zapsat do RAM. Oproti tomu stojí načíst z RAM - zapsat do RAM, které úplně vypouští tu okliku, nemluvě o tom, že lze použít i pouhé přemapování RAM, kde se místo přesunu dat jen přesune adresa ukazatele na data.

Jakmile budes potrebovat ten disk, na ktery zapisuje program RAM Cache III, jedno jestli pro zapis nebo cteni, tak budes v te fronte cekat taky, nicemu to nepomuze.

Edit: Jako nerikam, ze ten program nemuze v nejake situaci pomoct, ale bude to velmi omezene.Verim, ze s jeho PC s rychlym SSD je to zbytecnost, to tam mit.

Nějaká cache byla součástí už MS DOS, akorát se smartdrv musela ručně "aktivovat" v config.sys/autoexec.bat
Takže se neboj, že to po 40letech windows neumí.
Naposledy to mělo smysl ladit ve windows XP pokud jsi byl hodně bohatý a měl víc jak 256mega ram (v roce 2001 bylo zvykem mít kolem 64mb).

Podle mě ta utilita jen čaruje a udělá totéž jako když zaškrtneš políčko na obrázku.

Pochopitelně pokud se vypne elektrika nebo se kompl resetne/sekne jsou data v háji. Protože to programu nahlásí "operace skončena data zapsána" a ona se teprve budou zapisovat.

[94990-cache-png]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru