Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí uložiště

Dobrý den,
mám doma nevyužitý HDD a napadlo mě zapojit jej do domácí sítě.
Chtěl jsem se zeptat zda to lze udělat i jinak než přes systém NAS? nějaká levnější varianta ?
Představa byla taková, že by data z HDD mohl vidět kdokoli na síti i třeba smart TV.
Popřípadě NAS zvládne komunikaci s TV ?

Děkuji za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Viz. předchozí odpovědi. Já to mám řešené jinak, protože můj PC běží stejně 24 hodin denně. Mám nast…
Lukas1982 22.04.2022 06:57
Lukas1982
NAS má pro mě jednu velkou výhodu, oproti jednoúčelovým multimediálním krabičkám doporučovaných výše…
host 22.04.2022 07:25
host
NAS má pro mě jednu velkou výhodu, oproti jednoúčelovým multimediálním krabičkám doporučovaných výše…
HPET 22.04.2022 08:40
HPET
Ale jo, pěkný. Jen takové řešení vidím spíáš pro nadšence, kteří si to zvládnou sestavit, nainstalov…
host 22.04.2022 11:48
host
Jen takové řešení vidím spíáš pro nadšence, Divej HOST, myslim ze si nerozumime a zacalo to nekde n… poslední
HPET 22.04.2022 12:08
HPET

Viz. předchozí odpovědi. Já to mám řešené jinak, protože můj PC běží stejně 24 hodin denně. Mám nastavené sdílení souborů napříč celé domácí sítě
(4PC). Na filmy, fotky používám program Serviio. PC mám propojený kabelem přes switch na ostatní PC a TV, takže když si chci pustit nějaký film na TV nebo na jiném PC, tak není problém. Používám tento bezplatný program https://serviio.org/
Nas je určitě elegantnější řešení s menší spotřebou, ale jak jsem psal, stejně mám PC pořád spuštěný, tak to neřeším.

NAS má pro mě jednu velkou výhodu, oproti jednoúčelovým multimediálním krabičkám doporučovaných výše - může na něm běžet kamerový systém, můžu nastavovat přístupová práva k souborům, mám na NAS přístup odkukoliv na světě (i bez veřejné IP), může na něm běžet webserver nebo mailserver, samozřejmě Plex nebo podobný přehrávač a spousta dalších možností využití. Spotřeba je samozřejmě výrazně nižší než kdyby běželo PC, jak píšeš.

NAS má pro mě jednu velkou výhodu, oproti jednoúčelovým multimediálním krabičkám doporučovaných výše

Az na to, ze na tech krabickach (alespon mnou uvedeny ODROID) vyse funguje na NAS OS typu OpenMediaVault, nebo FreeNAS/TruNAS. V kazdem pripade nejsou jednoucelové, prave naopak.
Spotreba okolo 8W → 15W.
Dasli vyhoda je volba vlastniho OS a Dual-BOOT z tech hlavnich :

• OMV : https://www.openmediavault.org/
• TruNAS / FreNAS : https://www.truenas.com/ ; Ukzka plugin aplikaci : https://www.truenas.com/apps/ + vsechny teboou uvedene
• Debian ARM Server https://www.debian.org/
• Ubuntu ARM Server https://ubuntu.com/download/server/arm
• Android TV+ OpenWRT

.. caste aktualize a zaplaty.
(jelikoz se bavime o zarizenich typu NAS siti, vynecham moznosti jako mutlimedialni box ktery sdili disky pres protokol DLNA + SAMBA v3, Retrogaming, ThinKClient a podobne)

Vyhodou o proti klasickemu NAS maji vyhodu i v tom, ze maji i verzi ANDRID TV se subsystyem ktery bezi v pozadi OpenWRT, tak muzou fungovat i jako Mutlimedialni NAS s HDMI 2.0 4K@60Hz s podpou HDR + HDR10+ 10bit (ekivalentni NAS s HDMI tohoto typu stoji nekolik desitek tisic)

[NAS BPI-W2]
- Tady mam kupriklau postaven NAS na zaklade BPI-W2 s [1XGigabit LAN + 1x Gigabit WAN, 2x slot na PCie, USb-C + 2x USB 2.0 + 3.0. VIDEO: HDMI+ DiplayPort]
- OS Android TV s rozliseni 4K@2160 a podporou HDR + OpenWrt 21.02 tery jede v pozadi.
https://www.banana-pi.org/en/bananapi-router/31.html s CPU Realtek RTD1296 ktere muzeme videt u vetsiny NAS.
- Jen jsem dokoupil RACK pro x2.5 SAS/SATA. O proti klasickemu NAS je velmi tichy a maly.
[95058-poradna-nas-png]

Ale jo, pěkný. Jen takové řešení vidím spíáš pro nadšence, kteří si to zvládnou sestavit, nainstalovat a nakonfigurovat.

O proti klasickemu NAS je velmi tichy a maly

Rozměrově to je nastejno. I kdyby byl NAS větší, tak se stejně válí někde v technické místnosti, pod stolem nebo za TV, takže je to jedno.
A že je hlučný? Já mám NAS na vedlejším stole a nevím o něm (kromě poblikávání LED).

Jen takové řešení vidím spíáš pro nadšence,

Divej HOST, myslim ze si nerozumime a zacalo to nekde na zacatku vlakna.
Koupit normalni NAS je nejrozumnejsi a nejpohodlnejsi volba pro drtivou vetsinu uzivatelu, o tom nema cenu diskutovat a zde mas pravdu k tomu neni co dodat.
Me prispevky ke krabickam jak k tomu rikas kde user musi zvolit a nainstalovat, nakonfigurovat svuj OS, sestavit to a podone jsme zcela v jinem odveti moznych a levnejsich alternativ.

PS: Odpoved vyse byla jen reakce na to, ze nektere PCB desky nejsou zdaleka jen jednoucelove a ne vzdy NAS musi byt jedine reseni. Nektre zarizeni stoji desetinu co stoji prumerny NAS, proto ma reakce na mozne alternativy jelikoz jen dle meho nazoru, ne kazdy ma tolik penez nebo potreby zakupovat NAS.

• Kdyz si vememe v potaz treba uvedeny ODROID-HC4 , ma 2xSATA coz je u krabicek ARM tezke sehnat, "u ostatnich znacek" je vse reseno nebo sdileno pres radic USB coz je trochu chliv a ma to dopad na bandwitch, muze fungovat jako NAS (dle OS) a muzes ho pouzit i jako TV BOX, co jsem se dival na NAS s HDMI a podporou 4K tak jseme v zcela jine cenove kategorii.

• HC4 mam vyzkousenou a je to solidni alternativa s moznosti voby z nekolika OS. V mem pripade by slouzil jako TV BOX & NAS (SAMBA/UpNP) + server PLEX (film, serialy, hudba) sdileni v siti pripojeny primo do TV pres HDMI 2.0..
[95060-hc4-png]
Treba HC2 (je i varianta pro 3.5 HDD)by zcela stacila + FreNAS v pripade ze chce i obchod s apliakacemi v jistem pripade by mohla vyhovovat:
Kurpikladu FreeNAS (coz patri mezi NAS OS) je jiz hotove reseni. Nastaveni je velmi jednoduche.
Seznam aplikaci : https://www.truenas.com/apps/. Ale cenove mi prijde drahy. To uz mi prijde zcela lepsi varianta ten tvuj NAS z bazaru za 990Kc https://pc.poradna.net/files/95053-nas-synology-png
[images]

Jeste jednou pripominam, ze ne kazdy se chce s necim vrat a preferuje koupit rovnou NAS, zapojit disky a pouzivat o tom zadna.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru