Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nová technológia zobrazovacích panelov QD-OLED

Dobrý večer, zvažujem už nejaký čas výmenu môjho 24" VA monitora ale mám trocha chaos v súčasných technológiách panelov. Keď som kupoval tak bolo v ponuke VA/IPS/QLED a jedine VA vyhovoval. Dlho som to odkladal pretože bolo oznámených mnoho noviniek v oblasti panelov aj podsvietenia. Aktuálne som zaznamenal nové QD-OLED ale aj zopár ďalších ako microLED... Ak má v tomto niekto lepší prehľad budem rád za radu. Stručne povedané ma zaujíma či tie novinky budú úrovne QLED ktorý z môjho pohľadu reprezentuje výhradne marketing a je to prakticky obyčajné LCD. Alebo dôjde konečne revolučný panel ktorý bude dosahovať kvality OLED a disponovať životnosťou LCD čiže bez vypaľovania pixelov? Preto ma zaujal ten QD-OLED ktorý sa takto prezentuje len či to je naozaj pravda. QLED sa tiež prezentoval ako alternatíva ku OLED...

Předmět Autor Datum
Prosim te QLED neni zadny marketing ale jde o realnou (QuantumDot) vrstvu ktera se osazuje na panely…
Hpetsmpb 03.05.2022 21:21
Hpetsmpb
Chápem ako je to s QLED. Len v skutočnosti čo som videl na vlastné oči tak to proti tomu čo bolo pre…
ms555 03.05.2022 21:56
ms555
Ta technologie se jmenuje Quantum Dot (kvantove botky) tzv QD https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_…
HPET 03.05.2022 22:49
HPET
Takže je len náhoda že tomu dali názov práve slovom Quantum? Boli na túto tému robené rôzne prieskum… nový
ms555 04.05.2022 08:35
ms555
Přešlápni si ... klíčové jsou ty QUANTUM DOT. Jinak se to téměř vyrovná OLEDu při významně nižší cen… nový
dsa 04.05.2022 08:44
dsa
Bacha aby se to nepletlo - v nadpisu mate QD-OLED. QD OLED neni QLED. QD OLED je OLED, akorat ze sam… nový
lucifer 04.05.2022 14:00
lucifer
Vďaka za odpoveď. Nepotrebujem monitor hneď čiže môžem kľudne počkať aj niekoľko rokov hlavne ak to… nový
ms555 04.05.2022 14:45
ms555
Ano je to s tim vypalovanim obrazu u OLED prehnané Aby se to vypalilo, by tam muselo byt logo, nebo… nový
HPET 04.05.2022 17:55
HPET
Aby se to vypalilo, by tam muselo byt logo, nebo nejaky staticky obraz nebo ... [1651695651.gif]… nový
lucifer 04.05.2022 22:21
lucifer
No já mám OLED všude (PC monitor, mobil, hodinky) a nic se nevypaluje, trochu mi to připomíná SSD di… nový
stylar 05.05.2022 14:44
stylar
Aby těch technologií a chaosu nebylo málo, tak tu máme ještě QNED. :-p https://www.cnews.cz/televiz… nový
host 05.05.2022 09:36
host
stylar vďaka za užitočné info. Tiež by som najradšej mal všetko OLED. Porovnával som v obchode OLED… nový
ms555 05.05.2022 17:26
ms555
A čemu vadí, že tam bude vypálený START ??? Pokud nepřejdeš na jiný systém nebo to MS úplně nepředěl… nový
dsa 05.05.2022 17:56
dsa
Automatické skrývání hlavního panelu + dynamická plocha (Wallpaper Engine) s průhlednějšími ikony a… nový
stylar 05.05.2022 19:09
stylar
Aký OLED monitor máš a ako dlho ho používaš denne a tiež celkovo máš ho už mesiace alebo roky? Ochr… nový
ms555 05.05.2022 19:25
ms555
Rok a půl a je to LG OLED48CX (asi 4000+ hodin, co jsem se naposledy díval do servisního menu), to s… nový
stylar 05.05.2022 19:42
stylar
To vyzerá veľmi lákavo... Tou inou ochranou ABL myslíš nejaký SW alebo utilitu pre Windows? 48" 16:9… nový
ms555 05.05.2022 19:56
ms555
Ne, to je přímo v panelu integrováno na HW úrovni, asi jako funkční ochrana proti vypalování a ABL n… nový
stylar 05.05.2022 20:15
stylar
Určite to stojí aspoň za zváženie :-) 42" a možno aj ten 48" variant by nemusel byť zlou voľbou. Pô… poslední
ms555 06.05.2022 12:41
ms555

Prosim te QLED neni zadny marketing ale jde o realnou (QuantumDot) vrstvu ktera se osazuje na panely typu *VA.
Ke zbytku, vse je bud LCD = panel je podsvicen nebo OLED kazdy pixel sviti jednotlive.
Z LCD panelu je k OLED nejblíze Mic*MiniLED.

Chápem ako je to s QLED. Len v skutočnosti čo som videl na vlastné oči tak to proti tomu čo bolo predtým nedošlo k zlepšeniu ktoré by stálo zato. V tom období keď som kupoval monitor boli QLED ešte len oznámené tak som počkal. Z toho čo prezentoval Samsung to vyzeralo veľmi nádejne. Prišlo to do predaja a pravda sa ukázala. Nazvať to práve písmenom Q=QuantumDot pričom je na trhu roky známy OLED to sa nedá inak označiť ako marketingový ťah. Napríklad TV boli a sú nacenené ešte oveľa vyššie ako OLED a nech na tom človek pustí akýkoľvek film alebo čokoľvek tak QLED v mnohom absolútne nezvláda.

Ta technologie se jmenuje Quantum Dot (kvantove botky) tzv QD https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_dot_display, tak jak by to meli pojmenovat ?
Kdyz jde tedy o LCD displej co pouziva vrstvu QD ktera ma podstatne zaprve lepsi GAMUT a dosahuje skoro plne barevne sirky BT2020 (takze dosahne sytejsich barev co videt jde) se jinak jak QLED ani nazvat neda.
Jenom proto ze jsou TV co jsou OLED se upozornovalo aby lide nezamenovali (aby nepletli) QLED za OLED, neslo o zadny maketingovy tah, to zacalo psat na internete par lidi a pak z toho vznikl tento fam. To je jak rict ze AMOLED je marketingovy tah.

PS: Marketingovy tah je oznacovani a prodavani televizoru s oznacenim 4K protoze skoro zadna TV neni v realite 4K ale UHD . 8K UHD by se taky mela spis prejmenovat na QUHD.

Takže je len náhoda že tomu dali názov práve slovom Quantum? Boli na túto tému robené rôzne prieskumy čiže z viacerých zdrojov sa potvrdilo prečo prišiel samsung práve s názvom QLED a nie s niečím iným. Je to čistokrvný marketing čo sa týka pomenovania. Prakticky využili dlhoročnú popularitu pojmu OLED vo svoj prospech pretože podvedome je označenie QLED brané ako podobné ba dokonca to niekto môže pochopiť štýlom že QLED je dokonca lepší pretože má pod písmenom O čiarku... Tieto veci sú overené a fungujú podobne ako ľubozvučné názvy FlickerFree a LowBlueLight(nič proti týmto užitočným funkciám).
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum
https://en.wikipedia.org/wiki/AMOLED
A oni to nazvú QLED :D
Keď už tak to dáva viac zmysel po vzore AMOLED to malo byť QDOLED to by ale nepodporilo predajnosť tak ako QLED
Dokonca zo samotnej technológie to malo byť skôr NMLED(nanocrystals-monochromatic-LED) ale to by už nekupoval takmer nikto.
Takže ak toto nie je marketing tak potom už nič :-)

Mňa nedávno zaujal tento https://www.dell.com/en-us/shop/alienware-34-curved-qd-oled-gaming-monitor-aw3423dw/apd/210-bcye/monitors-monitor-accessories ktorý má QD-OLED. Vraj je tam životnosť respektíve vypaľovanie pixelov vyriešené ale nakoľko je to pravda to netuším. Je síce dosť drahý kus ale ak takýto monitor dosiahne životnosti 10-15 rokov bez vypálenia obrazu tak sa to oplatí proti všemožným LCD/LED vylepšovákom typu QLED. Výrobca tvrdí že je burn-in vyriešená vec a zároveň že je tento problém v rámci 3 ročného servisu možné vymeniť za nový kus.

Bacha aby se to nepletlo - v nadpisu mate QD-OLED. QD OLED neni QLED. QD OLED je OLED, akorat ze samotne OLED prvky jsou jen v jedne barve, tusim modre. Zelena a cervena se pak z te modre udela prave "quantum dot" vrstvou, ktera se vybudi modrou, aby svitila cervene - zelene. Takze mas tim (teoreticky) vyresene nestejnomerne starnuti u normalnich OLED kde ma kazda barva jinou zivotnost (nevyresi vypaleni loga stanice kdyz tam bude svitit rok v kuse). Na pohled same pozitiva a socialni jistoty, v skutecnosti s tim ma prej Samsung hodne problemu a trapi ho velmi mala vyteznost vyroby (jako, udajne jen 20-30%)

- je to prilis cerstve, chce pockat - ale muze to byt do budoucna zajimave.

Vďaka za odpoveď. Nepotrebujem monitor hneď čiže môžem kľudne počkať aj niekoľko rokov hlavne ak to zato naozaj bude stáť. Mne sa OLED respektíve taktiež AMOLED vždy páčil a prakticky v rámci kvality obrazu si ani neviem predstaviť nejaké zlepšenie. Veď to zobrazuje lepšie ako naživo :-) Jediný problém je vyššia cena a vypaľovanie pixelov čiže životnosť. Ak by sa aspoň tá životnosť vyriešila tak myslím že by to za ten príplatok proti klasickému LCD/LED stálo za to. Nemám veľa skúseností s vypaľovaním obrazu týchto panelov. Mal som kedysi smartfón s AMOLED displejom a vydržal 4 roky potom odišla základná doska. Kým ešte fungoval tak som žiadne vypálené časti obrazu nikdy nevidel. Teraz mám veľmi krátko OLED TV(6 mesiacov) a nedávno som na jednoliatych farebných plochách kontroloval čí náhodou nevidno nejaké logo alebo ten špecifický informačný pás ktorý ostáva vypálený od spravodajských kanálov ale nič tam nie je vidieť. Pol roka je krátka doba a nejaké závery bude možné robiť až po 2-3 rokoch ale už teraz mám tušenie že či to s tým vypaľovaním nie je prehnané. Buď to ľudia preháňajú alebo je to opatrnosťou pri používaní? Snažím sa vyhnúť statickému obrazu a jasnosť obrazu je nastavená vždy na optimálne hodnoty. Som si takmer istý že ani po 5 rokoch nebude na mojej OLED TV žiadne vypálenie ale na 100% to zatiaľ nemôžem vedieť. V prípade monitora sa tomu statickému obrazu nevyhnem.

Ano je to s tim vypalovanim obrazu u OLED prehnané
Aby se to vypalilo, by tam muselo byt logo, nebo nejaky staticky obraz snad nekolik dni nebo desitky hodin.
Dnesni OLED televize maji proti vypalovaci AI funkce: Ja mam jeste dnes uz postarsi Philips OLED ktere tyto funkce nemeli a zadny vypaleny obraz nemam.

No já mám OLED všude (PC monitor, mobil, hodinky) a nic se nevypaluje, trochu mi to připomíná SSD disky, taky se dokáží rychle zničit ve specifických situacích, pro běžného uživatele spíš za desítky let, ale stejně jako u SSD je ten rozdíl velký v rychlosti oproti obyč HDD, taky OLED je taky nesrovnatelně lepší v kvalitě zobrazení proti panelům s jinou technologií, takže jak jsem psal to riziko za to stojí a to srovnávám třeba i s VA HDR1000 panelem, který i kdyz má certifikaci VESA tak zobrazení nic moc i pro laické oko.

stylar vďaka za užitočné info. Tiež by som najradšej mal všetko OLED. Porovnával som v obchode OLED s QLED a všelijaké variácie LCD ktoré tam mali. Nech som sa nato pozeral akokoľvek tak OLED bol jednoznačný víťaz. Úplne dokonale sa to dá testovať pri zobrazovaní hviezdnej oblohy respektíve vesmíru. Až tam sa ukáže že jedine OLED to je schopné zobraziť správne.

host ten QNED vyzerá zaujímavo. Čítam že je to kombinácia mnohých moderných technológii. Že má pre 86" až 2500 stmievateľných zón. Koľko ich má OLED ak sa jedná o 2160p rozlíšenie? 3840x2160=8,294,400 no a sme doma :D
Každý jeden OLED pixel sa vie individuálne úplne vypnúť. V tomto vidím hlavnú silu a dôvod prečo jedine OLED to vie zobraziť správne. Je pravda že 2500 smievateľných zón už vyzerá pomerne dosť a rád by som niekde videl na vlastné oči čo to dokáže. Jednoznačne je to lepšie ako bežné podsvietenie ale nevyrovná sa to OLED.

S tým vypaľovaním bude trvať roky kým si overím ako to naozaj je. Podľa mňa to dnešná OLED TV s dostupnými technológiami musí zvládnuť ak človek vyslovene nepozerá hodiny spravodajstvo alebo tam hodí na obraz dlhodobo statický obraz. Som si takmer istý že v prípade výhradne využitia TV na filmy/seriály je tam nulová šanca na vypálenie obrazu.

U toho monitora to je podľa mňa problém. Tak ako píše lucifer. V rámci desktopu je mnoho statického obrazu. Lišta štart je na obraze takmer neustále. UI prehliadača alebo UI nejakého SW je taktiež pomerne dosť statický obraz. Ja už sa v rámci OLED TV nebojím vypálenia obrazu ale na monitore by som mal strach kúpiť si OLED monitor za vyše 1000€ s tým že po pár rokoch sa ten obraz vypáli. Počkám si zopár rokov nech sa zabehne napríklad ten QD-OLED alebo nejaká iná alternatíva panelu ktorý vie vypnúť jednotlivé pixely. Nech čas ukáže či to daná novinka vyriešila a je bezpečné si kúpiť takto drahý monitor ktorého obraz bude aj po dlhých rokoch v TOP forme :-)

Automatické skrývání hlavního panelu + dynamická plocha (Wallpaper Engine) s průhlednějšími ikony a tmavý režim, tak to mám já, už jen protože, že mi to vyhovuje, navíc ten OLED má ochrany jako automatické ztlumení jasu při statickém obrazu, pravidelně posunuje obraz o pár pixelů a automatická detekce loga a jeho ztlumení.

Navíc mi tak drahý nepřijde, třeba ty nejlepší QLED co se vyrovnají OLEDu jsou draží a nějaký gaming monitory stojí ještě více, navíc na tom OLEDu se nedá srovnat těch 120 Hz s ničím na stejným refresh rate (TN, IPS, VA), protože překreslení je okamžité a žádný dosvit ani ghosting apod. = nejlepší na hry a taky mám nastavené 2160p 120Hz (G-Sync 40-120Hz) s plným 4:4:4 10bit HDR, což dává málokterý monitor (je potřeba HDMI 2.1 na grafice).

Nevýhody OLEDu jsou ty ochranné funkce, protože často tlumí jas, když se toho na obrazovce moc nemění a nehodí se do prosvětlených místností, kvůli nižšímu celoobrazovkovému jasu.

Aký OLED monitor máš a ako dlho ho používaš denne a tiež celkovo máš ho už mesiace alebo roky?

Ochranu pred vypálením obrazu poznám z LG TV C1(2021). Je tam presne to čo píšeš len ohľadom toho stmavenia statického obrazu si nie som istý do akej miery to je funkčné. Možno sa mýlim ale podľa mňa to vie stmaviť bežné logo ale nevie to stmaviť veľké statické plochy. Napríklad ak je spravodajský kanál ktorý má statické informačné UI tak celý ten spodný pás to podľa mňa neregistruje. Ale možno sa mýlim a funguje to na akýkoľvek statický obraz.

Rok a půl a je to LG OLED48CX (asi 4000+ hodin, co jsem se naposledy díval do servisního menu), to stmívání lokálního loga taky přesně nevím jak funguje, protože já ji jako TV nepoužívám, spíš - 50% hry, 40% prohlížeč + windows, 10% filmy (HBOMax, Netflix).
Jiná ochrana ABL (auto brightness limiter) funguje celoobrazovkově při statickým kontentu, takže ve windows docela dost, ale stačí udělat nějaký větší pohyb na obrazovce a jas se změní na původní, což je jako ochrana proti vypálený dobrý, ale možná trochu otravný, jestli někdo jede okna 10 hodin denně, tak asi OLED nebude vhodný, pro normální člověka co mění kontent celkem bez problémů a vypalování bych neřešil.

To vyzerá veľmi lákavo... Tou inou ochranou ABL myslíš nejaký SW alebo utilitu pre Windows? 48" 16:9 je už pomerne veľa a navyše ten pomer strán. Nemáš s tým nejaké problémy že je to takto veľká plocha a ten pomer strán nevadí to pri používaní? Len ťažko si to viem predstaviť no ak sa nad tým zamyslím tak vidím dokonca aj zopár výhod plynúcich z veľkej 16:9 plochy. Pracujem okrajovo aj so zvukom a napríklad Audacity to by bol luxus si audio stopy zobraziť viac na výšku(viac stôp sa zmestí na obraz). Povedal by som že tých programov a využitia plochy tohto formátu bude viacero.

Ne, to je přímo v panelu integrováno na HW úrovni, asi jako funkční ochrana proti vypalování a ABL nejde vypnout, možná přes servisní menu TV nebo nějakou úpravou, ale to by zrušilo záruku a zvýšila by se šance na vypálení obrazu.
16:9 je obyč širokoúhlý monitor rozlišení 2160p (4xfullHD), takže velká plocha, panel je celkem dost velký, takže potřeba stůl s větší hloubkou, ale už jsem si zvyknul a neměnil bych, dokonce už je nová řada v 42" jinak menší OLED se moc nedělají, alespoň ne tyhle od LG, který jsou velmi vhodný jako použití herní monitor.

Někteří si stěžují na horší text kvůli jiné struktuře pixelu uspořádání RGB barev, já to tedy moc nevnímám a text mi příjde OK, asi bude stačit optimalizovat ClearType integrovanou utilitou ve Windows a mít nastavené vzorkování rozlišení 4:4:4 bez komprese.

Určite to stojí aspoň za zváženie :-)

42" a možno aj ten 48" variant by nemusel byť zlou voľbou. Pôvodne som zvažoval 30-35" rozsah ale ak som sa doteraz ohľadom obrazoviek niečo naučil tak väčšia obrazovka je vždy lepšia. Ten štandardný naratív keď si niekto kúpi nový monitor/TV/mobil ktorý je väčší ako predošlý a tá myšlienka v hlave že je to maximálna veľkosť a väčší nie je potreba práve naopak že je to totálny endgame a nikdy nič väčšie už kupovať netreba. To zrejme nie som sám kto to pozná :D
Začne sa pri 24", pokračuje sa na 27", potom neskôr 32-34" až to skončí u 48". Hovorím si či nie je rozumnejšie ušetriť celý postup a rovno skočiť do cieľa ku 48".

Píšeš že je dobré mať stôl s dostatočnou hĺbkou a toto je možno trocha problém že by som musel meniť aj nábytok. Mám štandardný pracovný stôl s hĺbkou 60cm. Monitor mám 24" od očí 60cm a bolo by možné osadiť 48" monitor rovno na stenu na fixný slim držiak ktorý by bol od steny 2cm a teda by som na 48" plochu pozeral zo vzdialenosti 85cm. Nemám tušenie či to stačí na pohodlné používanie takto veľkého monitora ale z aktuálneho rozloženia je to maximálna vzdialenosť aká by bola možná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru