Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno HDR a jeho variácie HDR10/+, HLG a Dolby Vision

Zdravím, mám relatívne krátku skúsenosť s HDR v rámci novej TV LG C1 ktorá podporuje viacero variácii technológie HDR. Prešlo zopár mesiacov a stále si nie som istý či to chápem správne. Chcem pochopiteľne to najlepšie v prípade že je výber. HDR vs SDR nie je čo riešiť, tam rozdiel vidieť okamžite. Čo ale tie ostatné štandardy HDR? Oplatí sa nejaký z nich uprednostniť? Nevidím rozdiel a ak by som v slepom teste mal zistiť či je to obyčajné HDR alebo Dolby Vision tak si ani neškrtnem. Možno mi ale niečo uniká...

Předmět Autor Datum
Především záleží na tom, v čem je to vysílané ...
dsa 14.06.2022 08:47
dsa
HDR: povinná výbava nové televize? Pokud vaši televizi využíváte především pro filmy a máte menší r…
Zdenál 14.06.2022 08:56
Zdenál
Staticke HDR je jiz povine uz vsech novych televizoru. HDR10+ a Dolby Vision maji dynamicke metadata…
HPET 14.06.2022 10:34
HPET
Zaujíma ma hlavne ako to funguje reálne, čo je reálne lepšie. Je ten dynamický jas HDR10 vs DV(dolby…
KMX 14.06.2022 11:34
KMX
že má dynamickejší jas a teda obraz v akčných scénach by mal byť lepší To nema nic spolecneho s akc…
HPET 14.06.2022 11:46
HPET
Žádné "reálné" srovnání nehledej, někdy může být lepší to, jindy ono. Navíc každému se může líbit ně…
Zdenál 14.06.2022 11:51
Zdenál
Vďaka za rady. Skúšal som si to teraz aj priamo porovnávať a budem radšej preferovať HDR10. Ten obra… poslední
KMX 14.06.2022 12:29
KMX

HDR: povinná výbava nové televize?

Pokud vaši televizi využíváte především pro filmy a máte menší rozpočet, pak hledejte modely alespoň s HDR10.
Novější HDR10+ modely se již také objevují, ale opět budou o trochu dražší a navíc musí do tohoto vlaku naskočit i všichni producenti obsahu a to stejné platí i pro Dolby Vision. ...
Ti z vás, kteří místo filmů z Blu-ray disků a online půjčoven preferují klasické televizní vysílání ať už po kabelu, nebo přes satelit, by měli hledat model s podporou HLG.

Porovnávané formáty HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG a Technicolor

Kromě HDR10 má Dolby Vision nejširší podporu mezi producenty obsahu i výrobci televizorů. Další technologie Blu-ray a streamovací služby jsou k dispozici v Dolby Vision. ...
Na výběr máte také spoustu televizorů, které podporují Dolby Vision, zatímco podpora HDR10 + je omezena hlavně na Samsung. ...
Protože HLG je vysílací standard, většina moderních televizorů jej bude podporovat...

Staticke HDR je jiz povine uz vsech novych televizoru.
HDR10+ a Dolby Vision maji dynamicke metadata o proti klasickemu HDR ktery ma nastaven zafixovany jas od zacatku do konce filmu.
Jinak zjednodusene HDR10+ a Dolby Vision je prakticky to samé, jen DV umi az 12Bit barvy. O proti klasickemu HDR dynamicky meni jas podle sceny ve filmu.

Oplatí sa nejaký z nich uprednostniť?

Mimo nové TV boxy na chipove sade Realtek RTD1619 (z tech nejznamejsich DUNE a ZIDOO podporujici i Dolby Vision low latency(LLDV) ktere umi prevest (kde si muzes sam nastavit / prevod) cartografii kuprikladu z HDR10 → Dolby Vision nebo dokonce SDR → Dolby Vision, obecne zalezi na urcitem snimku ci filmu (videu) podle toho jaké metadata ma tak je spusten: HDR10, HDR10+ nebo DV, ty sam nic nenastavujes a nic neuprednostnujes.
Kuprikladu Netflix, Disney+ ma spustu filmu ktere jsou v Dolby Vision, PrimeVideo zase prevazuje obsahem filmu a serialu v HDR10+

Zaujíma ma hlavne ako to funguje reálne, čo je reálne lepšie. Je ten dynamický jas HDR10 vs DV(dolby vision) naozaj lepší pri pozeraní DV? Chápem že je papierovo DV lepší, že má dynamickejší jas a teda obraz v akčných scénach by mal byť lepší. Čo som pozeral porovnanie tak bežné HDR10 rozmazáva obraz v niektorých scénach a DV je oveľa ostrejší. Čo som skúšal sám na mojej TV tak DV proti HDR10 stráca v tmavých scénach detaily. Ak bolo napríklad zobrazené more pod útesom tak HDR10 to zobrazilo krásne detailne aj s jednotlivými vlnami a DV ten obraz príliš zatemnil a takmer žiadne vlny tam nebolo vidieť. HDR10 a DV mám nastavené na rovnaké hodnoty jasu a aj všetkého ostatného. Zatiaľ sa prikláňam k názoru že HDR10 má lepší obraz proti DV. Nie papierovo ale reálne čo vidím na obrazovke. Žeby to bol marketing s tým HDR10+ a DV? Ja beriem hlavnú výhodu HDR proti SDR práve to že tie filmy už nie sú tak temné, je tam viac detailov v tmavých scénach a samozrejme ten dynamický rozsah. Na TV OLED si už ani neviem predstaviť lepší obraz ako je obyčajné HDR10 a ako píšem skúšal som napríklad DV ale presne to čo píšem že pridáva HDRko proti SDR tak DV je v tomto horší. DV má byť papierovo viac dynamickejší ako píšeš mení jas podľa scény. HDR10 to robí tiež len podľa poučky to robí horšie ako DV. Je to ale skutočne výhoda? Nebude to ako s dynamickým kontrastom alebo motion blur? Tieto funkcie som nikdy a nikde nepoužil. Zatiaľ som nikdy pri pozeraní HDR10 obsahu nepozoroval nejaký nedostatok dynamiky. Hlavne ak to človek prirovná k SDR. Ak ale neskôr vidím to isté v DV tak zase nie je tam reálne žiadna pridaná hodnota ani v dynamike ani v ničom. Jedine snáď len to že ak si na test pozriem krátku ukážku HDR10 vs DV tak je vidieť že DV je ostrejší ale temnejší a menej detailný v tmavých scénach.

že má dynamickejší jas a teda obraz v akčných scénach by mal byť lepší

To nema nic spolecneho s akcnima scenama nebo papirovyma hodnotama. Jde o zmenu jasu podle toho co je na obrazovce.

Jedine snáď len to že ak si na test pozriem krátku ukážku HDR10 vs DV tak je vidieť že DV je ostrejší ale temnejší a menej detailný v tmavých scénach.

O to tam jaksi jde. Nejde o dynamiku jako o rychlost obrazu ale jasu. Jaky jas (hodnotu jasu) ma DV pouzit jas je ulozeno v metadatach.
Tady jsem ti udelal obrazek porovnani, v levo HDR10 v pravo Dolby Vision + 12bit hloubka barev :

1)
[95338-poradna-dv-png]
2)
[95339-poradna-dv-2-png]

Jak vidis, u HDR je jas stale stejny, me osobne se treba libi vic jako u obrazku s tim snehem vic DV jak HDR kde je toho jasu na me prilis. Alespon na me TV a pro mé oci je Dolby Vision podstatne lepsi a v tmavsich scenach mam lepsi na obrazovce lepsi detail.
Pak je to od znacky televize k televizi tak jak jeji ceny.
.. jestli se ti zda HDR10 lepsi nebo se ti libi a preferujes ho vic tak pouzivej HDR10 na tom neni co resit nebo polemizovat.

Žádné "reálné" srovnání nehledej, někdy může být lepší to, jindy ono. Navíc každému se může líbit něco jiného, takže používej to, co se ti víc líbí.
Našel jsem srovnávací D-Test:

Z výše uvedených výsledků se může zdát, že ultra vysoké rozlišení s vysoce dynamickým rozsahem je jasnou volbou. Ovšem jak dokazuje druhý provedený test, realita je trochu složitější. ... Ukázalo se, že u jednotlivých televizorů se značně liší základní nastavení výrobce pro HDR funkci (u Sony byl obraz značně světlejší, u LG zase tmavší). Právě tato nepříliš šťastně zvolená původní nastavení způsobovala, že některé Ultra HD filmy vypadaly lépe s běžným dynamickým rozsahem než s HDR.
Pozitivní je, že nastavení pro HDR jde stejně jako v běžném režimu změnit. Uživatel se ale musí trochu obrnit trpělivostí, provádění změn v HDR není zrovna jednoduchou záležitostí a zabere dost času. Pokud si chcete vychutnat HDR se všemi výhodami, které přináší, „hrabání“ se v nastavení se u současných televizorů nevyhnete. Vliv může mít nastavení kontrastu včetně úrovně černé, barevného prostoru, gama korekce (zesvětlení/ztmavení obrazu) a podobně.

Vďaka za rady. Skúšal som si to teraz aj priamo porovnávať a budem radšej preferovať HDR10. Ten obraz je svetlejší, detailnejší a ten problém s nižšou ostrosťou nevidím. Tak ako je spomenuté vyššie tak záleží od osobných preferencií a tiež každá TV to zobrazuje trocha inak. Tie rozdiely sú tam ale extrémne malé. Nech už je to akýkoľvek variant HDR tak všetky majú dosť podobný výstup čiže nezavrhujem DV a iné. Jedine ak bude na výber tak si radšej vyberiem obyčajné HDR10.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru