Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ako vypnúť UPnP ktoré prepája zariadenia

Nazdar, pozná niekto UPnP prepojenie? Mal som predtým pripojený ATVB Formuler Z+ do TV LG C1. Prestal som včera ATVB používať s týmto TV. Teraz je pripojená k malému TV v inej izbe. V pripojených zariadeniach do TV(USB/HDMI...) bolo vždy aj toto https://i.imgur.com/OUcGRNG.jpg po otvorení HiMediaServer - prázdne zložky music/photos/videos. Vždy prázdne a myslel som že to komunikuje cez HDMI. Teraz je to odpojené a v inej izbe čiže komunikuje cez router. V tom Formuler som našiel aplikáciu MediaCentre(neide odinštalovať) po otvorení sú tam tie isté zložky a vyčítal som nejaké UPnP. Tak fajn, šiel som do nastavení routra https://i.imgur.com/7ESuMOe.png ARCHER C6 - NAT FORWARDING - UPnP - vypol som túto funkciu a vpravo hore som dal reštart. Reštartoval som aj zariadenia zvlášť. UPnP teda vypnutý a ono to furt vysiela. Robím niekde chybu alebo to ani vypnúť neide? Pomohlo by resetovať TV?

Předmět Autor Datum
UPnP nemá nič s týmto spoločné... to je funkcia, ktorá zabezpečuje že zariadenie za NATom môže byť v…
Ale 28.08.2022 18:28
Ale
LG C1 nemá android, je tam WebOS 6 a skúsil som vypnúť Formuler ktorý je teda už v inej izbe a keď s…
KMX 28.08.2022 18:35
KMX
Vyskúšal som včera resetovať TV na výrobné nastavenia ale nepomohlo. V zariadení Formuler taktiež so…
KMX 29.08.2022 08:07
KMX
S routerem to nemá nic společného, v LAN router plní pouze funkci switche (LAN), bridge LAN s WLAN a…
touchwood 29.08.2022 15:13
touchwood
ktorý je teda už v inej izbe můžeš se vypsat co máš doma za s9´tové prvky a jak jsou zapojeny? Nem…
touchwood 29.08.2022 14:50
touchwood
Mám len jeden WiFi router TP-Link Archer C6. Do tohto routra ide hlavný sieťový kábel, normálne kábl…
KMX 29.08.2022 15:00
KMX
v tom případě s UPnP to nemá nic společného.
touchwood 29.08.2022 15:03
touchwood
V tom prípade som v koncoch a zrejme to budem musieť vzdať. Prakticky to ničomu nevadí ale vnímam to…
KMX 29.08.2022 15:39
KMX
v tom případě s UPnP to nemá nic společného. Ale mozna jo :-) Tady ty dnesni TV boxy pod androidem…
HPET 29.08.2022 16:11
HPET
Ako to majú tie ANDROID TV krabičky s otvorením vývojárkach nastavení a ROOT, je to náročné spraviť?
KMX 29.08.2022 16:23
KMX
už jsi ji zkusil standardně odinstalovat nebo zakázat? Rootování je to poslední a nejsložitější řeše…
touchwood 29.08.2022 20:48
touchwood
Jakoz to sitar, myslis ze by slo nebo ze by bylo rozumne ten TV BOX na kterém jede ten DLNA server (…
HPET 29.08.2022 22:25
HPET
než vlan, stačilo by předřadit ten router, ale to je další komplikace. Každá předinstalovaná aplika…
touchwood 30.08.2022 09:51
touchwood
HPET: Vďaka za tvoje rady, pozrel som sa nato a zrejme to nepôjde. FORMULER Z+ má niektorú zo starší…
KMX 30.08.2022 17:07
KMX
Vôbec tam nie je napríklad v nastavení tá zložka "about device alebo o zariadení" Z+ vubec neznam,…
HPET 30.08.2022 19:00
HPET
Ale jak pises, nechat to jak to je je taky reseni :) Je tam vlastne nejaké bezpečnostné riziko ak t…
KMX 30.08.2022 20:52
KMX
mně šlo zakázat vždycky všechno. Samozřejmě nejdou zakázat ty klíčové systémové.
touchwood 31.08.2022 12:37
touchwood
Pridávam sem fotky zo systému android v zariadení Formuler Z+Neviem teraz presne na akých zariadenia… poslední
KMX 31.08.2022 16:23
KMX

UPnP nemá nič s týmto spoločné... to je funkcia, ktorá zabezpečuje že zariadenie za NATom môže byť viditeľný z vonkajšej siete na určitom porte.

Generovanie zložiek pravdepodobne robí samotný systém toho zariadenia (čo robí skoro každá Android-based neco, trebárs aj smart Android TV).

Vyskúšal som včera resetovať TV na výrobné nastavenia ale nepomohlo. V zariadení Formuler taktiež som skúšal aplíkáciu/proces ktorý to vysiela ukončiť/deaktivovať ale je tam jedine možnosť "vynútiť ukončenie" a síce to vyzerá že sa to nespustí dokým aplikáciu neotvorím ale nič to nemení na tom že aj tak vysiela cez domácu sieť mediálny server.

Jediné riešenie vidím v nejakom nastavení v rámci routra ale nakoľko sa sieťam nerozumiem tak netuším čo vlastne hľadať. Inak povedané hľadám niečo čo obmedzí Formuler aby nemal možnosť vysielať len prijímať dáta. Existuje nejaká možnosť ako ho blokovať? Formuler je využívaný výhradne pre IPTV tak rozumiem správne že nebude vadiť ak bude dáta len prijímať a odosielať nebude?

Cez aplikáciu v mobile to našlo niečo s takýmto označením:
urn:schemas-upnp-org:device:MediaServer:1

Takže predsa len to je UPnP?

S routerem to nemá nic společného, v LAN router plní pouze funkci switche (LAN), bridge LAN s WLAN a DHCP serveru -tedy vše na L2 ISO/OSI. Žádné routování na L3, takže vypínání funkcí na routeru je nesmysl.

Pokud to chceš vypnout, musíš do nastavení toho AndroidTV boxu a vypnou to tam, pokud to jde. Hledej něco jako "media server", DLNA apod.

Mám len jeden WiFi router TP-Link Archer C6. Do tohto routra ide hlavný sieťový kábel, normálne káblové pripojenie. Z routra ide jeden kábel ktorý končí u toho Formuleru Z+. Žiadne ďalšie zariadenie nie je k routru pripojené sieťovým káblom. Všetky ostatné zariadenia fungujú cez WiFi.

V tom prípade som v koncoch a zrejme to budem musieť vzdať. Prakticky to ničomu nevadí ale vnímam to ako bezpečnostné riziko že nejaký SetTopBox vysiela pre iné zariadenia vzdialený prístup na nejaké prázdne bezvýznamné úložisko ktoré ani nemôžem využiť. O samotné úložisko neide. Ide o princíp že má možnosť posielať dáta iným zariadeniam a pevne verím že to opačne nepôjde že bude niečo potajomky ťahať von.

v tom případě s UPnP to nemá nic společného.

Ale mozna jo :-)
Tady ty dnesni TV boxy pod androidem maji uz integrovanou systemovou aplikaci DLNA (zpravidla pod jmenem Media Center) s universalni spravou Universal Plug and Play (UPnP) zpravidla pod takovym tim typickym zelenym logem pro sdileni souboru z externiho disku nebo funguji jako "server/klient".
[95728-mc-jpg]
Dezaktivovat jde IMHO jen za pomoci ROOT, nebo nekde v menu pro vyvojare.
Kdybych ji nepotreboval, tak ji odstranil, vymazal pres [ADB] a neresil bych to.

Jakoz to sitar, myslis ze by slo nebo ze by bylo rozumne ten TV BOX na kterém jede ten DLNA server (protokol UPnP) hodit do VLAN (do oddelené podsíte) pres nastaveni RUTERU aby nebyl viditelny detektovan v siti kde je ta TV ?
Tak by s tim TV boxem nemusel nic delat, mel by pristup k WAN a v LAN kde ja ta TV by se uz nezobrazoval.

už jsi ji zkusil standardně odinstalovat nebo zakázat

Myslim ze jelikoz jde o pred-instalovanou (priv-app) systemovou aplikaci tak ji jakoz to user neodstranis.
Rootovat ten TV BOX nema cenu to mas recht. IMHO by stacilo ji odstranit pod root pravy pres [ADB] prikazem typu :

pm uninstall -k --user 0 com.media-center*

Light zpusob protoze [ADB + terminal] pro bezneho uzivatele neni moc jednoduche bych doporucil aplikaci "ADB AppControl" : https://adbappcontrol.com/en/ (nepotrebuje ROOT a mimo jine je vynikajici na odstraneni bloatware aplikaci z telefonu)
Je to podstatne jednoduzsi, ma to GUI a pred dezaktivaci nebo kompletniho vymazani ma i funkci zalohy aplikace. (kuprikladu kdyby tu APP chtel zpet bez potreby kompletni reinstalace celeho boxu)
V podstate staci jen ve vyvojarskem menu v tom TV boxu povolit ADB USB, spustit "ADB AppControl" zadat IP adresu toho TV BOXU, po pripojeni si nechat vypsat predinstalovane APP a odstranit tu aplikaci DLNA (media centrum).
[scr-main-mini.jpg]

než vlan, stačilo by předřadit ten router, ale to je další komplikace.

Každá předinstalovaná aplikace v androidu se dá buď odinstalovat (před tím je nutno kliknout "odinstalovat aktualizace"), nebo zakázat, dělá se to všechno na stejném místě.

viz https://www.makeuseof.com/how-to-remove-unwanted-default-apps-on-android-without-root/

Apka sice bude dál zabírat místo v úložišti, ale nebude se spouštět. U AndroidTV to funguje podobně.

HPET: Vďaka za tvoje rady, pozrel som sa nato a zrejme to nepôjde. FORMULER Z+ má niektorú zo starších verzií čo by až tak nevadilo lenže ten systém je nejakým spôsobom vývojármi osekaný. Vôbec tam nie je napríklad v nastavení tá zložka "about device alebo o zariadení" skrátka tam kde sa niekoľko krát musí na niečo kliknúť aby sa odomkli vývojárske voľby. Vôbec nič tam také nie je. Aj z toho čo som našiel cez google z formuler fóra sa administrátori jasne vyjadrujú na túto tému. ADB taktiež nie je podporovaný a vôbec netuším ako na root práva. Kašlem nato. Je to len strata času, nech vysiela čo len chce.

touchwood: Nie je pravidlo že odinštaluješ/zakážeš predinštalovanú aplikáciu. Poznám to a na mobile mám zopár takto zakázaných ale čo viem nie vždy to ide a hlavne na starších verziách androidu to neide.

Vôbec tam nie je napríklad v nastavení tá zložka "about device alebo o zariadení"

Z+ vubec neznam, i kdyz me to prekvapuje tak ti budu muset verit na slovo.
Pritom kdyz jsem se dival na podrobnosti FORMULER Z+ NEO, ten polozku s info o OS ma klasiky "i" v kruhove ikone, viz obrazek :
[95736-z-neo-jpg]
Ale jak pises, nechat to jak to je je taky reseni :)

Ale jak pises, nechat to jak to je je taky reseni :)

Je tam vlastne nejaké bezpečnostné riziko ak to vie vysielať takéto zdieľané úložisko?

Z+ NEO je iný kus HW. Mňa to tiež prekvapuje ale ten systém je tam fakt orezaný na kosť. Nechýba len táto jedna položka. To je aj dôvod prečo ani neviem čo za verziu android tam je. Ide o IPTV box ktorý sa prakticky používa a predáva len na tento účel ak som správne pochopil. Čiže zase z ich strany to aj dáva logiku že to majú spravené štýlom aby to nešlo cracknúť a tým pádom by ľudia neplatili mesačne za IPTV balík programov.

Pridávam sem fotky zo systému android v zariadení Formuler Z+Neviem teraz presne na akých zariadeniach to nešlo. Musel to byť jeden z týchto: Samsung Galaxy Note 4, HTC Desire C, Xiaomi Redmi Note 5. Nemyslím systémové aplikácie ktoré sú nevyhnutné. Myslím štandardný bloatware pre rôzne služby. Teraz mám mobil od Motoroly s čistým androidom a nebol problém odinštalovať a prípadne ten zvyšok zakázať a ako si písal potom je tá app síce v pamäti ale to je koniec čiže ako keby tam ani nebola pri bežnom používaní o zakázanej apke užívateľ nevie.

Pridávam sem fotky zo systému android v zariadení Formuler Z+
Ako je vidieť z fotiek tak aplikácia a vlastne všetky tam majú možnosť ZAKÁZAŤ zatmavenú a teda nemožno navoliť túto voľbu. Taktiež tie nastavenia sú riadne osekané. To čo tam vidieť je všetko čo tam je.

[IMG-20220831-162401356-HDR.jpg]
[IMG-20220831-162412341.jpg]
[IMG-20220831-162421640.jpg]
[IMG-20220831-162439656.jpg]
[IMG-20220831-162455023-HDR.jpg]
[IMG-20220831-162509481.jpg]
[IMG-20220831-162520116-HDR.jpg]
[IMG-20220831-162617447-HDR.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru