Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LibreOffice při přenesení souboru na USB nezobrazí správně obrázky

Používám Libreoffice Writer na dvou různých zařízeních, soubory vytvářím na jednom, ukládám na USB a otevírám na druhém.

Potíž je, že obrázky se na druhém PC velmi často nezobrazí správně (zejména obrázky, které jsem předtím přímo v Libreoffice ořízl, ale nejen ty), například se zobrazí jen malá část obrázku nebo dokonce jakási podivná nejasná šmouha. Když pak soubor opětovně otevřu na zařízení, kde byl vytvořený, zobrazí se normálně.

Program je na obou počítačích aktualizovaný, zkoušel jsem i odinstalovat + znovu instalovat. Na obou zařízeních mám Windows10.

Napadá vás, čím by to mohlo být a jak by bylo možné problém řešit? Děkuju za případné tipy. Vím, že mohu na webu exportovat do PDF, ale soubory, s kterými pracuji, průběžně edituju, a tak je neuvěřitelné otravné dělat zbytečný mezikrok, který mi žere čas a zapleveluje bordelem uložiště.

Předmět Autor Datum
nedělám si iluze o funkčnosti těch zdarma alternativ office. obrázky bych upravoval zásadně, vždy a…
lední brtník 12.10.2022 00:27
lední brtník
Nevím jak v Libre, ale Word mě nedávno pěkně vypekl, když mi do souboru vložil místo některých obráz…
JoDiK 12.10.2022 07:45
JoDiK
Problém je v inom. Ak sa do textového súboru vloží obrázok, často sa vkladá len cesta na neho v PC.…
yYy 12.10.2022 07:56
yYy
Ty odkazy místo obrázků to nebudou, to by se mu nezobrazila část nebo rozmazaný, ale jen rámeček. Sp…
Karel04 12.10.2022 10:00
Karel04
Je dost možné, že obrázky nejsou uložené s dokumentem, ale jsou to jen odkazy. Řešit se to dá dost b…
ml1 12.10.2022 12:53
ml1
externi soubory jako odkaz pouzival powerpoint u hudby a videa. u fotek to nebylo potreba, pravda vy…
brum brum 12.10.2022 13:44
brum brum
Děkuju za tipy. Řešení asi tedy neexistuje, ale zkusil jsem doporučený Irfan View pro editaci obrázk… poslední
jarda89 13.10.2022 00:30
jarda89

nedělám si iluze o funkčnosti těch zdarma alternativ office.
obrázky bych upravoval zásadně, vždy a jedině předem - v libovolném bitmapověm editoru (irfan view musí vyhovovat každému).
do toho writeru bych ho vkládal už hotový, bez jakéhokoli zmenšování nebo jiných editací v libre office.

Nevím jak v Libre, ale Word mě nedávno pěkně vypekl, když mi do souboru vložil místo některých obrázků jen odkazy na ně. Přitom při vkládání se nijak neptal, jakým způsobem to chci mít vložené a přitom některé obrázky vložil správně, tak že byly fyzicky součástí souboru. Teď už si nevzpomínám přesně, ale mám pocit, že rozdíl byl v tom, jestli jsem je vkládal zkopírované přes schránku, nebo funkcí vložit obrázek z disku. Tak třeba to bude podobný problém...

Problém je v inom. Ak sa do textového súboru vloží obrázok, často sa vkladá len cesta na neho v PC. Po prenesení na iný PC potom samozrejme ten obrázok nenájde - to je prípad "odkazu". Podobné je to i v prípade, ak sa obrázok "kopíruje" - opäť je len odkaz. U mňa sa to síce nestalo, pretože ja používam "vložiť" a formát dávam *.odt (málokedy používam *.docx - klasickú aplikáciu od M$ nepoužívam) - a súbory aj s obrázkami sa mi v inom PC s LO, alebo OO otvoria a obrázky sa zobrazia (pri uložení totiž uloží i obrázky v texte), alebo to uložím v PDF.

Ty odkazy místo obrázků to nebudou, to by se mu nezobrazila část nebo rozmazaný, ale jen rámeček. Spíš to bude tou úpravou v LO, jak píše brtník. Mám podobnou zkušenost s LO, když z webu kopíruji některé stránky třeba s recepty, kde jsou i fotky. Někdy to jde přes Ctrl+A, Ctrl+C a Ctrl+V vložit všechno, někdy musím obrázky napřed uložit do PC a vložit ručně. Ale pak je v LO maximálně zmenším tahem myši nebo některé smažu, žádné další úpravy a triky nedělám.

Je dost možné, že obrázky nejsou uložené s dokumentem, ale jsou to jen odkazy. Řešit se to dá dost blbě, osobně nevím, jak LO přinutit uložit obrázek a ne odkaz. Můj dojem je, že obrázky z internetu ukládá vždy jako odkaz (když vezmu stránku nebo výběr na ni a zkopíruju ji do LO, tak pokud si to prohlížim na počítači offline, tak obrázky tam nejsou), u obrázků na disku jsem měl pocit, že jsou většinou jako vložený obrázek, ale už jsem na to taky narazil.
Napadá mě ty obrázky před vložením dát do stejné složky a přenášet je i s dokumentem. KDyž si proklikáte nějaké nabídky, neleznete někde seznam vložených obrázků a dalšího, tam by se to případně našlo. Ale jak přinutit Writer (Calc, Impress...), aby vkládal obrázek a ne odkaz, to opravdu nevím. Export do pdf (LO to umí samo, neni potřeba dělat to nějak externě, ale tahle komparativní výhoda s w10 padla, windows konečně tak jako linux už dávno přidal systémovou pdf tiskárnu).

Narážky na (ne)funkčnost LO radši nekomentuju, jsem na LO už po léta zvyklý (nové dokumenty vytvářím v něm), takže mám stejný dojem v m$O. Osobně vnímám LO jako povedenější, čímž netvrdím, že je dokonalý. Třeba má problémy s rovnicema, přestože už před mnoha léty deklaroval, že je plně kompatibilní jak s editorem rovnic tak s math type. Problémy s obrázky z Visia má zhruba stejné (spíš menší) jako m$ (u Lo se to dá pochopit, ale u m$ kde je to volitelnou součástí balíku office to nechápu). Pokud bych hodnotil funkčnost nebo nefunkčnost, tak bych hlasoval pro LO jako výrazně lepší (může to být ale dané tím, že m$ mám 2003 (přecejenom mám radši roletky než ribon) a LO 5 nebo novější).

externi soubory jako odkaz pouzival powerpoint u hudby a videa.
u fotek to nebylo potreba, pravda vynalezci office kdysi nepocitali s tim, ze kazdy bfu bude fotit default na 12-20mpx a to bude v office zmensovat mysi.
jak psali vyse: nejaky pozustatek je na 2.pc videt, cili nejde o odkaz do pryc.

msoff2003 je uz historicky, nema cenu srovnavat s dnesnimi verzemi. vzdyt ta verze je spatne kompatibilni i s tehdejsimi dokumenty msoff.

Děkuju za tipy. Řešení asi tedy neexistuje, ale zkusil jsem doporučený Irfan View pro editaci obrázků a fakt je, že je v něm lze za prvé oříznout a zkopírovat opravdu rychle, a za druhé, že se pak v LibreOffice zobrazují normálně i po přenosu na USB. No a taky mi ulehčí práci znalost faktu, že do .pdf lze z LibreOffice exportovat přímo, a že tedy nemusím používat k tomu určené weby.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru