Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Repas notebooku a monitoru - vyplatí se?

Ahoj, mám doma tento notebook a monitor a zajímalo by mě, zda má cenu je nechat repasovat, nebo bude lepší pořídit něco novýho či novějšího repasovanýho.

1) Notebook ASUS K53SV-SX786, stáří 11 let. Používám ho na základní věci jako internet, videa, stahování fotek, internetová televize atd. Poslední 2 roky už dost topí, pomalu se načítá, občas spadne do nouzáku, asi nemusím více popisovat. Základní SW údržbu jako mazání mezipaměti a registrů, kontrolu spouštěných souborů (MSConfig), antivirové skenování apod. provádím, ale už to moc nepomáhá.
Co všechno by asi šlo na repas a na kolik by to asi vyšlo :?:

2) Monitor LG Flatron E2260V-PN, stáří asi 12 let. Šlapal bezproblémově až donedávna, pak zničehonic přestal jít. Chvíli předtím jsem v něm utahoval konektor VGA kabelu vedoucí z pracovního notebooku. Po návratu z kuchyně už jen černo, vůbec do něj nejde šťáva. Adaptér jsem zevrubně zkontroloval, vyzkoušel jsem i adaptér z jiného, podobného LG monitoru z domácnosti, nic se ale nezměnilo.
Nebude problém jen v nějakém relátku či kontaktu a opravě za pár stovek:?:

Díky za názory.

Předmět Autor Datum
Nespletl sis pojmy - repase a recyklace? ;-) Za ty roky mají ntb i monitor svý odpracovaný, dopřej…
host 15.11.2022 20:41
host
Určitě raději pořídit něco nového. Jestli repas, tak se stářím max 5 let. Ten Tvůj má odslouženo tak…
Lukas1982 15.11.2022 21:08
Lukas1982
1) Asi bude nutné vyčistit chlazení, přepastovat a přeinstalovat OS. Někam to nosit se nevyplatí, na…
manas 15.11.2022 21:15
manas
Před provedením bodu 1) nejdřív zazálohovat všechna data.
host 16.11.2022 10:31
host
viz odkaz: https://notebooky.heureka.cz/asus-k53sv-sx786v/#specifikace/ stary 2jadrovy procesor, mal…
brum brum 16.11.2022 10:29
brum brum
Monitor bych neřešil. Co se týká nb, na tom cos popisoval, že tam robíš - pohodlně stačí na třeba te…
tojezdenek 16.11.2022 10:39
tojezdenek
Máš teoreticky pravdu, přesto s tebou nesouhlasím. :-p Tipuju, že tazatel je běžný uživatel - amaté…
host 16.11.2022 10:55
host
Proč? Takový Ubuntu je naprosto v pohodě. Výhodou je, že si ho může zkusit klidně nanečisto pouze sp…
Lukas1982 16.11.2022 15:08
Lukas1982
To by bylo na dlouhou debatu a stejně si každý bude trvat na své pravdě. ;-) Každopádně, ať už by ta…
host 16.11.2022 16:07
host
Záleží právě na tom, jaké používá aplikace. Já, když jsem před léty začal koketovat s linuxem (nepoč…
ml1 16.11.2022 15:48
ml1
Jinak reinstal taky dělá divy. P5ed 11 lety se ještě dávala recovery CD (ale možná bude stačit recov…
ml1 16.11.2022 15:59
ml1
1) já už bych na to neměl nervy. Pokud jsi tomu za těch 11let nekoupil SSD můžeš ho zkusit tím oživi…
MM_tank 16.11.2022 16:26
MM_tank
Na nenáročné využitie by HW toho NTB mohol ešte slúžiť zopár rokov a dajme tomu potom neskôr napríkl… poslední
KMX 16.11.2022 16:40
KMX

viz odkaz:
https://notebooky.heureka.cz/asus-k53sv-sx786v/#specifikace/
stary 2jadrovy procesor, mala ram, pomaly disk, nizke rozliseni displeje.
softwarove to cistis zbytecne, s tim nic neudelas.
mavic prach byva nalepeny mezi vetrakem a chadicim radiatorem, bez demontaze vetraku to nejde vycistit.
i potom to zustane pouzitelne leda na prehravani mp3 v garazi a cteni mailu.

monitor: 22", mozna jen vga vstup (nehledal jsem), to je k nicemu.

muzes mit fungl novy, nebo repasovany ale mladsi hw.
monitor 24", pro office lepsi rozliseni 1920x1200, i s digitalnimi vstupy, ted jsem nekde videl asus kolem 2k.
notebuk nebo stolni minipc (usff) nejmene 6.generace cpu, uvnitr je vetsinou ssd 250gb. kdyz nestaci, jde naklonovat na vetsi.
https://pc.poradna.net/questions/3164333-asus-s-procesorem-intel-core-i3-1011ou#r3164357

Máš teoreticky pravdu, přesto s tebou nesouhlasím. :-p

Tipuju, že tazatel je běžný uživatel - amatér. Pro takové lidi je Linux nevhodný, a můžete mě přesvědčovat jak chcete (zdravím Rce). Taky je otázka, jestli by mu s Linuxem fungovaly všechny aplikace, které používá a na které je zvyklý. Takže je lepší takovým lidem nedělat falešné iluze, že Linux je lékem na všechno.

Proč? Takový Ubuntu je naprosto v pohodě. Výhodou je, že si ho může zkusit klidně nanečisto pouze spuštěním z USB.
To mně připomíná, když matce blbnul před lety mobil, vypadávala jí často bezdůvodně Wi-Fi a nebyly v té době žádné nové aktualizace, tak jsem ji tam dal CrDroid a byla z toho nadšená.
Jinak za mě je to skvělý systém, lepší než klasický android.

To by bylo na dlouhou debatu a stejně si každý bude trvat na své pravdě. ;-) Každopádně, ať už by tam instaloval jakýkoliv systém, u 11 let starého notebooku je to prostě jen kříšení zdechliny. Nabídka nových/repasovaných notebooků je velmi široká (a ceny nízké), tak nevidím důvod ztrácet čas se starým krámem.

Záleží právě na tom, jaké používá aplikace. Já, když jsem před léty začal koketovat s linuxem (nepočítám distribuci red hat na 6 disketách, kde jsem se nejdál dostal k tečkované obrazovce s černým X), tak jsem musel konstatovat dvě věci:
1) Přechod je naprosto v pohodě, daleko lepší než z XP do Vist
2) Aplikace, na které jsem byl z windowsu zvyklý v linuxu existují a fungují úplně stejně

Nicméně jsem převážně používal freeware, což jsou ze značné části aplikace napsané původně pro linux a portované na windows, nebo rovnou multiplatformní.

Jasně že se časem objevily problémy, třeba pokud neni podpora nějakého hw, neni běžný uživatel schopný to rozchodit (přestože na různých fórech píší opak)
Docela oříškem byl nějaký souborový manažer alá FAR nebo Windows/Total Commander. Nakonec jsem našel Double Commander, který používám i ve windows spolu s FAR (takže jsem se zbavil dalšího warez, FAR je od jisté doby free a TC, který je jen legálně bez zaplacení na zkoušku jsem zrušil). Nakolik je to s kompatibilitou m$ office a LO je na delší povídání. Ale to záleží na tom, co dotyčný používá.

Já spíš teď už asi rok řeším návrat z linuxu do windows (naštěstí jen na jednom notebooku, když tam ty desítky jsou, nechtěl jsem je bořit, jinak bych si tam taky nějaký linux dal) a ani po roce mě windows nepřestal překvapovat. A to jsem už překonal takové ty první dva měsíce, kdy jsem musel nainstalovat prohlížeč internetu (ten jejich edge nebyl dobrý ani na to, musel jsem na jiném PC ho stáhnout a přenést na flešce), nainstalovat LO, nainstalovat něco na pdf a spoustu dalších drobností, které má linux v distribuci. Ono na lepší se holt zvyká daleko snadněji (aby nevznikla mýlka, tím lepším je pro mě linux). Dost náročnější mi přišlo rozchodit domácí síť, ani ne nějaké TCP/IP ale spíš sdílení souborů.

Ale jinak bych to nadšení a pohádky o dokonalém operačním systému taky krotil. Je to prostě systém jiný, řada výrobců hw i sw ho naprosto ignoruje (je dobré při výběru tiskárny nebo skeneru se na dostupnost ovladačů pro linux zaměřit), takže bych k tomu přistupoval opatrně. Což jsem také v mém případě udělal.

Jakákoliv nová instalace čehokoliv (roz. OS do počítačr) znamená minimálně měsíc úprav nastavení a instalace potřebných aplikací, v tom se nebude lišit, jaký operační systém použije.

Můj starý služební notebook oslavil vloni 13 let a kdyby se mechanicky už nerozpadal, asi ho používám dál, takto jsem aspoň vyžebral nový. Míval jsem tam Windows Vista a celkem bez problémů (to že 1 giga zabral systém jsem prostě překousnul, druhý gb ramky musel stačit). Protože žádný z prohlížečů už pořádně nepracoval, udělal jsem si SD kartu s mintem (tento notebook z ní umí bootovat), ono to poslední dobou dopadalo tak, že ten mint tam běžel daleko častěji. Ale na nějaké repase bych se vykašlal (jen běžná údržba jako výměna disku za SSD a pod.), notebook stojí na stole v doku a už ho nikam nepřenáším. Pracovat se na něm stále dá, ale nový notebook je tenčí a lehčí.

Ještě mám jeden zážitek, nevím už jak jsem se k tomu dostal, ale nějak chtěl někdo poradit už taky nevím s čím "ve windowsu", pamatuju si jen pointu. Bylo to v době, kdy bylo těžké říct přesný postup, protože mohl mít XP, Visty nebo sedmičky a na tom závisela rada. Tak jsme se snažil z něj vypáčit, jakej windows to má. Tak podle čeho to poznat, aha, co vidíš, když počítač startuje. Jak mi to popisoval, tak bylo jasno, linux mint a já mu mohl říct, jak to udělá. To jen k té ne/vhodnosti linuxu pro BFU; minimálně jednoho BFU, co má linux a myslel že má windows (čili ani nepoznal rozdíl od toho, na co byl zřejmě po léta zvyklý) jsem znal. Bohužel už si nepamatuju, který z kolegů to byl (spíš asi nějaký spolužák na kurzech angličtiny), ani čeho se týkal ten problém, jen mi utkvělo v hlavě, jak jsem z něj páčil, jaký windows to má.

Jinak reinstal taky dělá divy. P5ed 11 lety se ještě dávala recovery CD (ale možná bude stačit recovery oddíl na HDD). Když se to udělá, systém se sice dostane do příšerného default stavu, ale je nezvykle rychlý. S těma Vistama jsem to vyzkoušel (spíš tak omylem), ale protože z toho koukalo příliš nastavování a instalací, tak jsem radši obnovil zálohu, kterou jsem si předtím udělal. Za roky už ta instalace měla něco za sebou, ale byla přizpůsobená přesně k obrazu mému. A že ve Vistách toho bylo potřeba nastavit dost, aby se daly rozumně používat (jiný rozdíl proti sedmičnám nebyl). Před 11 lety to ale už možná byly sedmičky, tam je snad situace nad čistou instalací lepší.

Nemusím sbad zdůrazňovat nutnost pravidelného zálohování nejen před takovou akcí.

1) já už bych na to neměl nervy. Pokud jsi tomu za těch 11let nekoupil SSD můžeš ho zkusit tím oživit..ale viz první věta. Internet a vše jde dopředu a chce větší výkon.

2) bazoš, monitorů 22" 1920*1080 tři prdele, můžeš si vybírat a ukecávat cenu, vyvolávací cena levných od 500 po 1000 vůbec nemá cenu vymýšlet opravu"za prá stovek" pokud to není tvůj koníček. Pochopitelně nekup zas 10let starý

Na nenáročné využitie by HW toho NTB mohol ešte slúžiť zopár rokov a dajme tomu potom neskôr napríklad Zorin OS Lite https://zorin.com/os/download/ a stále by to mohlo fungovať. Každopádne nutnosť vyčistiť od prachu a vymeniť HDD za SSD a potom nainštalovať čistý systém. Inak to čistenie a mazanie čističom absolútne nič nezískavaš. Netlač si do systému nič čo reálne nepotrebuješ a nevyužívaš. Dosť ale záleží čo od toho očakávaš a či sa to vyplatí to je diskutabilné. Ak by si to vedel všetko spraviť sám tak fajn. Dáš 25€ za SSD a obetuješ nejaký čas na rozoberanie, vyčistenie atď... Lenže ak to nedáš tak budeš musieť platiť niekomu za tú prácu + SSD.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru