Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem porovnanie HLG HDR / HDR10 / Dolby Vision

Nazdar, vyzná sa niekto v HDR formátoch? Viem len základy a už dlhšie som sa v tom chcel zorientovať čo sa oplatí sledovať... Skúšal som dnes čo moja TV dokáže prehrať a porovnával som. Je to dosť zamotané a niekedy ani neviem prečo video neprehrajem. TV mám LG C1 OLED 2021 s podporou HLG HDR, HDR10 a Dolby Vision(ďalej len DV). Nemám podporu pre HDR10+. Že sa mi obsah prehráva v integrovanom prehrávači z ext.úložiska si viem overiť z oznámenia pri spustení sa zobrazí systémovo riadené logo: https://i.imgur.com/MtTKuMB.jpg takže mám na 100% že sa prehráva skutočne to čo má. Niekedy sa stane že TV nespustí niektorý z HDR režimov a pustí to v SDR čo je ale hneď vidieť, toto vôbec neriešim. Zaujíma ma kvalita obrazu a kompatibilita formátov/kodekov a neviem čo všetko to vlastne chce aby to fungovalo. Čisto na účel testu som spravil fotku obrazovky. Kvalita foťáku to skresľuje ale účel to plní.

vľavo DV / vpravo HDR10:
TEST1 - https://i.imgur.com/VEyQFn7.jpg
TEST2 - https://i.imgur.com/CejAN2G.jpg

Svetlá scéna je v porovnaní dosť neutrálna. Všimol som si ale dosť zásadnú vec. DV je oveľa tmavší ako HDR10 a v tmavých scénach to robí fatálny rozdiel. Stačí si pozrieť v prvom obrázku ako sa takmer úplne stratili detaily v tmavých častiach obrazovky. Má vôbec zmysel riešiť niekde DV a HDR10+ ak je výsledok takýto? Čisto z čísel to má byť lepšie pretože sú tam nejaké dynamické metadata ale v praxi vidím že HDR10 vyzerá lepšie.

Ďalšia vec čo riešim je kompatibilita. Ak napríklad prehrám obsah HDR10+ tak sa to prehraje bez podpory a teda to prepne do HDR10? Všimol som si že je to zaujímavé aj čo sa týka kontajnerov/kodekov/formátov. DV som bol schopný prehrať výhradne vo formáte MP4. MKV a DV sa v TV nezobrazovalo správne. Vôbec to nechcelo načítať režim DV ani HDR a vždy hodilo SDR a teda "fialový obraz". Sťahoval som bezplatné demo nahrávky DV https://www.demolandia.net/4k-video-test/dolby-vision.html a z troch testovaných som u jedného nedokázal spustiť s režimom DV. MediaInfo udáva že to je Format MPEG-TS s HDR formátom Dolby Vision, Version 1.0, dvhe.04.06, BL+EL+RPU. Zvyšné demá ktoré fungovali boli MPEG-4 s HDR formátom Dolby Vision, Version 1.0, dvhe.05.09, BL+RPU.

Kto sa vyzná a poradí tak vopred ďakujem a snáď z toho bude mať úžitok aj niekto ďalší. Napríklad to porovnanie HDR10 vs DV by mohlo byť dosť užitočné. Ja sa zatiaľ prikláňam k názoru že zrejme začnem ignorovať DV.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hlavně musíš použít ten typ HDR, ve kterém je to video/film "nakódované" ... HDR10+ holt neuvidíš "v… nový
dsa 19.12.2022 08:22
dsa
V mojom prípade sa jedná o LG C1 OLED tak snáď za tie peniaze to zobrazuje správne. Že to mám pustiť… nový
KMX 23.12.2022 09:04
KMX
Co se píše na internetu, tak DV má několik variant a ne vždy jsou kompatibilní ... HDR10 je jistota… poslední
dsa 23.12.2022 09:27
dsa

Hlavně musíš použít ten typ HDR, ve kterém je to video/film "nakódované" ... HDR10+ holt neuvidíš "v plné kráse", nicméně se to může týkat jen několika scén. Pak je taky otázka, do jaké míry ten displej skutečně zobrazuje daný formát (podobně, jako do jaké míry zobrazuje RGB prostor barev).

V mojom prípade sa jedná o LG C1 OLED tak snáď za tie peniaze to zobrazuje správne. Že to mám pustiť v správnom type tomu rozumiem. Nemám úplne jasno ako je to vlastne so spätnou kompatibilitou pretože mám napríklad výpis z MediaInfo a dané video je označené takto: HDR format: Dolby Vision, Version 1.0, dvhe.08.06, SMPTE ST 2086, HDR10 compatible - mne sa to vždy spustí v režime HDR10 čo je vpohode pretože je to tam aj napísané lenže ono to má primárne púšťať DV alebo to chápem zle? DV som normálne v inom videu spustil a fungovalo to. Prečo to nehodí v tomto prípade rovno DV ale cez kompatibilitu do HDR10?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru