Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Q-flash plus bios update nefunguje

Zdravím , včera mi konečne prišli všetky potrebné komponenty na stavbu môjho PC . Kúpil som si i5-13600kf na zakladovú dosku GIGABYTE Z690M DS3H DDR4 rev.1 . Táto doska je určená pre procesory 12th generácie , ale po bios update je možno bez problémov používať aj 13th generáciu procesorov . Pokial sa do funkcie Q-flash vyznáte tak vám asi nemusím vysvetlovať jej funkciu . Môj problém je že na USB flash som stiahol najnovšiu bios verziu , extrahoval som ju aj premenoval súbor na GIGABYTE.bin ktorý je potrebný tak premenovať aby ho Základovka rozoznala . No potom ako vložím USB do základovky do portu určeného pre Q-flash bios updaty , mám zapojený 24pinový a 8 pinový napajáci kábel , následne stlačím Q-flash "button" a nič sa nedeje . Dochádzajúmi napády o čo sa môže jednať . Momentálne Bios Základovky iný spôsobom ako takto updatnút nemam , Komponenty som mal už aj všrtky zapojené , procesor bez chladiča pálil , keď bol na ňom chladič taktiež fungoval , grafickú kartu mám rtx 3070 ti , svietila zozačiatku sa aj točily jej ventilátory , po chvilke sa vypnú ale to len preto že pri nečinnosti si ich sama vypne , zdroj mám 750W čo by je dostačujúce . Ale napriek tomu všetkému mi nejde signál do monitorov . Je to zjavne kôli tomu zlému bios update keďže tam mám ten procesor 13th generácie a potrebuje bios update , ktorý mi žiadným spôsobom nejde a Q-flash nefunguje . Za hocijakú pomoc by som bol veľmi vďačný . Je to prvý počítač ktorý si skladám sám takže nevyznám sa do toho ako možno niekto z vás . Vopred Ďakujem .

Předmět Autor Datum
Kdyz nejde F22, tak zkus F21
TakUrcite 31.12.2022 14:53
TakUrcite
Ďakujem , to mi nenapadlo , výskušam to .
Tensayix 31.12.2022 15:11
Tensayix
Je ta fleška naformátovaná na FAT32?
Wikan 31.12.2022 14:54
Wikan
( neviem či sa vám odpoveď odoslala tak ju pošlem znova) Áno , skúšal som 4 flashky , každá od iného…
Tensayix 31.12.2022 15:11
Tensayix
Teraz nedávno som robil Q-flash a šlo to vpohode podľa návodu https://www.youtube.com/watch?v=YVHa46…
KMX 31.12.2022 15:12
KMX
Veľmi moc Ďakujem za vašu ochotu , bios som už resetoval aj mal vyhodenú CR bateriu , resetoval som…
Tensayix 31.12.2022 15:32
Tensayix
Ak bolo všetko spravené správne tak môže byť niektorý komponent pokazený z výroby. Treba zistiť ktor…
KMX 31.12.2022 16:27
KMX
Zaujíma ma že keď sa stlačí to tlačídlo Q-flash tak sa logi ky spustí základovla , nemal by sa v ted…
Tensayix 31.12.2022 16:37
Tensayix
Odpoveď máš v predošlej správe kde som odpovedal aj na tú správu ktorú si zmazal - https://i.ibb.co/…
KMX 31.12.2022 16:46
KMX
GIGABYTE zdroj 750W 80PLUS Gold Modular
Tensayix 31.12.2022 17:11
Tensayix
Bude to zrejme tento https://www.gigabyte.com/Power-Supply/GP-P750GM to je ale viac menej jedno aký…
KMX 31.12.2022 17:50
KMX
Veľmi Ďakujem za váš čas , v Pondelok sa mi na to príde pozrieť odborník , tak dúfam že všetko pôjde…
Tensayix 31.12.2022 18:56
Tensayix
Áno tu mikinu som si len podložil , alee keď som ho spúšťal už tam nebola aa ten gél je tam aby som…
Tensayix 31.12.2022 17:15
Tensayix
a) pytlík v soketu není dobrý nápad, téměř to zaručuje poškození pinů. b) manipulace s MB na mikině…
dsa 31.12.2022 17:40
dsa
Zažil som už aj také že som hľadal a hľadal až som zistil že je chyba v kábli. Mně se pro jistotu k…
Lukas1982 31.12.2022 18:56
Lukas1982
Nikto sa s tým veľmi nechváli ale takéto veci sa stávajú. Mám známeho čo predáva v menšom obchode s…
KMX 31.12.2022 19:51
KMX
Ono to tak na první pohled fakt tak vypadá. No musel to být pěkný šok...
Lukas1982 31.12.2022 20:53
Lukas1982
nech prepoja ten kábel z MB do GPU Jaký kabel? :-?
host 31.12.2022 20:58
host
Že by ten k monitoru?:-) poslední
Karel04 01.01.2023 02:12
Karel04

( neviem či sa vám odpoveď odoslala tak ju pošlem znova) Áno , skúšal som 4 flashky , každá od iného výrobcu a rozdielnym uložiskom , 1 flashka mala aj led inidikátor ktorý by signalizoval keby prebiehal prenos dát . Ale takú ledku má aj sama základovka no nikdy nesignalizuje .

Teraz nedávno som robil Q-flash a šlo to vpohode podľa návodu https://www.youtube.com/watch?v=YVHa46UoM0A
Máš tam dokonca plusko čiže vôbec nepotrebuješ zapájať CPU/RAM do dosky. Existuje aj Q-flash bez pluska a v tom prípade potrebuješ tieto komponenty. Tebe to ale netreba... Na fleške som nechal len ten premenovaný súbor podľa návodu. Stlačil som tlačidlo na flash snáď sekundu som to trocha podržal. Začalo to blikať čo znamená že to začalo pracovať. Musíš počkať a radšej si treba dať rezervu. Oni udávajú 4-5min ale v mojom prípade som to dokonca stopoval a bolo to niekoľko minút dlhšie. Do istoty to kľudne nechať aj 15 minút, nič nepokazíš ak počkáš. Napadlo mi či si nespravil chybu s tým FAT32 alebo si vypínal/zapínal ešte pred ukončením toho procesu. Môžeš skúsiť vybrať CR batériu, potom stlač 20x tlačidlo zapnutia PC, môžeš aj dlhé stlačenia. Malo by to resetovať BIOS. Na doske máš aj možnosť resetovať BIOS spojením dvoch kontaktov. Toto skúšaj až ako posledné a poriadne si to naštuduj.

EDIT: skontroluj si názov dosky vrátane revízie(napr rev1.0 alebo rev1.1). Musí to sedieť presne a musíš sťahovať BIOS presne pre danú dosku. Číslo dosky aj revízie máš priamo na doske napísané alebo aj na krabici od dosky. Mne sa nedávno stalo že som objednal dosku a na faktúre som mal iné číslo revízie ako som dostal. Skontroluj to.

Skontroluj si či sú napájacie 24pin a 8pin poriadne zapojené. Musíš to dať nadoraz aby zapadla západka. Do dosky aj do zdroja na doraz zatlačené... Zdroj si nezabudol pri flashovaní biosu zapnúť? V rýchlosti som to pozrel a máš tam na doske 2 tlačidlá. Stlač konkrétne tlačidlo pre Qflash+ poriadne a drž sekundu nech máš istotu že to je naozaj stlačené.

V monitore si nastavil správny HDMI alebo DisplayPort? Občas sa stane že niekto zapojí na nesprávny výstup. Máš HDMI/DP výstupy na MB a tiež z GPU. Tie čo sú na MB sa používajú pre CPU/APU. Keďže máš normálnu grafiku tak zapoj do nej. Neber to v zlom že taká blbosť ale chybu spraví každý. Mne sa kedysi dávno stalo že som nemohol spustiť novopostavený PC a nakoniec som zistil že zdroj je vypnutý :-)

Veľmi moc Ďakujem za vašu ochotu , bios som už resetoval aj mal vyhodenú CR bateriu , resetoval som ho tak ako ste povedali , šrobovákom som spojil 2 piny CLR_CMOS na 10 sekúnd . Len ma zaijíma či to ide takto resetnúť aj vtedy leď tam neni CR bateria a do základovky nejde zdroj . Ja mám momentálne základovky už v PC aj zdroj , idem ich ale vyhodiť a testovať . Rev Základovky som pozrel a je Rev 1.0 . Myslim si že 24 aj 8 in boli dobre zatlačené keďže na obydvoch som vydel zapadnutú západku , ale idem vybrať základovku a zdroj a idem to skúšať na stole .

Ak bolo všetko spravené správne tak môže byť niektorý komponent pokazený z výroby. Treba zistiť ktorý a to je pomerne náročné ak nemáš na výmenu iný komponent alebo prístroje na premeranie. Určite ale netreba robiť paniku. Všetko radšej 2x prever aby sa ti nestalo že to bude fakt nejaká maličkosť. Zažil som už aj také že som hľadal a hľadal až som zistil že je chyba v kábli. Ak máš možnosť tak vyskúšať iný HDMI/DP kábel a do istoty aj napájací kábel pre zdroj. Predpokladám že ten monitor máš otestovaný že funguje ak nie tak to isté, skús ho pripojiť inde. Ak je to chyba komponentu tak to proste vrátiť a zobrať rovno iný kus. Na rovinu oznámiť obchodu že je tam problém a odstúpiť od zmluvy do 14 dní. Reklamácii sa radšej vyhni, to bude trvať mesiac.

Ešte mi napadlo či si nespravil nejakú zásadnú chybu pri montovaní. Skús si pozrieť nejaké video návody, nájdeš aj CZ/SK. Dosť zradné pre nováčika môžu byť distančné kolíky pre MB. Máš istotu že si ich zapojil na 100% tam kde mali byť? Zároveň že si nenechal žiadny navyše. MB je dobré montovať na krabici od dosky prípadne na antistatickej fólii v ktorej doska prišla, bezpečné je použiť aj molitan od grafiky a podobne... Problém môže spôsobiť aj statická elektrina. Je dobré pred tým ako sa začína niečo robiť s HW sa uzemniť. Dotknúť sa čohokoľvek čo ťa uzemní. Veľa ľudí to podceňuje ale statická elektrina je nezmar, nikdy nevieš... Vplyv na to má dokonca aj oblečenie ktoré máš na sebe. Ak sa teda nedopatrením stalo že si hodil iskru tak si mohol niečo odpáliť. Ja napríklad vždy keď začínam niečo robiť vo vnútri PC/NTB tak vždy sa najprv uzemním a vždy robím v rukaviciach ktoré majú dotykové plochy gumené.

EDIT: odpovedal som na tvoju poslednú správu ale vymazal si ju:
Keď stlačíš Qflash+ tak v závislosti od zdroja by sa mal zapnúť aj vetrák čo napovedá že je zdroj zapnutý. Niektoré majú nonstop otáčky vetráku, niektoré ale len prebehnú trocha vetrák na začiatku, potom ide ZERO RPM. Neviem či niektoré zapínajú vetrák až od záťaže ale je to tiež možné. Na doske sa zapne integrovaný "miniPC" aby to vôbec dokázalo fungovať, aby prebehol proces aktualizácie.

Na fotke máš dosku položenú na mikine. Výborný zdroj pre statickú elektrinu, takto to určite nerob. Ten absorpčný gel v pätici CPU je tiež dosť cez čiaru.

Bude to zrejme tento https://www.gigabyte.com/Power-Supply/GP-P750GM to je ale viac menej jedno aký model presne to je. Odporúčam ti pondelok to odniesť premerať nejakému elektrikárovi respektíve rovno nejaký lokálny PC servis. Do tej doby radšej to odlož bokom, dosku daj do antistatickej fólie v ktorej prišla. Nezabudni ten zdroj odpojiť od zásuvky. Keďže je šanca že tam niečo nehraje tak nič neriskovať. Máš aj inú možnosť. Jednoducho objednáš rovno iný zdroj, napríklad https://tvojpc.sk/produkt/seasonic-focus-750-gold-semi-modular-ssr-750fm a ak bude všetko fungovať tak máš rovno odpoveď že ten GB zdroj je problém a vrátiš ho. Skôr ale tá prvá možnosť pretože problém môže byť aj inde.

Zažil som už aj také že som hľadal a hľadal až som zistil že je chyba v kábli.

Mně se pro jistotu kdysi stalo, že jsem PC několikrát rozebral a složil a problém byl nakonec v tom, že jsem to měl sice zapojené v prodlužce, ale tu jsem nedal do zásuvky :-D
Na to nikdy nezapomenu. Dokonce rád a s úsměvem na to s odstupem času vzpomínám. No jo, podaří se...

Nikto sa s tým veľmi nechváli ale takéto veci sa stávajú. Mám známeho čo predáva v menšom obchode s HW komponentami a hovoril že by som sa divil ako často mu niekto zavolá že sa PC zapne(rgb/vetráky) ale že nemajú žiadny obraz na obrazovke. Hneď ako prvé im hovorí že nech prepoja ten kábel z MB do GPU a ono to vraj takmer vždy je práve tento problém :-D
Mimochodom to isté čo píšeš sa stalo aj mne. Síce som sa z tým nebabral a odhalil som to rýchlo ale aj tak toľko babrania a pritom taká blbosť. Teraz nedávno ma vyškolilo nové pcie4 M2 nvme SSD. Normálne ma skoro porazilo keď som to skladal. Totiž predtým som vždy osádzal ADATA alebo Samsung M2 nvme ale staršie pcie3. Už som bol zvyknutý ako to vyzerá, krásne obsadené piny, malé SSD až to nadchne že tak maličká vec má niekoľko TB. Teraz dlhšie som už žiadny PC neskladal až sa mi do rúk dostal Kingston KC3000 2TB. Vôbec som nevenoval pozornosť tomu aké piny to má. Viac ma zaujal ten heatspreader z grafénu. Tak som to rovno šiel montovať do M2 slotu. Rozobral som vstavaný chladič, založil pod uhlom ako sa to odporúča a klasicky to mierne drhlo ako akýkoľvek nový konektor či už SATA alebo tieto M2. Až potom som si všimol že je tam v distančnom kolíku matička ktorá mala ísť von a potom disk a až potom zaskrutkovať. Tak fajn, vytiahol som M2 SSDčko zo slotu a znova ten špecifický zvuk. Odstránil som matičku z kolíka a šiel som dať dovnútra SSDčko keď zrazu som si to všimol: https://i.pcmag.com/imagery/reviews/013dqgEICBGDVoskS0OiLl1-3.fit_lim.size_1050x.jpg z jednej aj druhej strany chýbajú piny. Normálne ma tak vystrelo a snáď pol hodinu som z toho bol na prášky. M2 SSDčko za 200€ a doska tiež toľko a celé doje****, piny vytrhané, niektoré predsa ostali v M2 slote hovorím si...Tak som zarobil 400€ len tak. Celý čas si hovorím že je to celé zle, nič sa nedá robiť. Tak som šiel pozrieť nejaké video že kde som spravil chybu a nejako som sa dopracoval k tomu že to skutočne nemá obsadené všetky pozície pre piny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru