Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem native 4K / upscaled 4K - ako to funguje

Nazdar, chcem už nejaký čas spraviť zbierku filmov v BluRay a aby som nekupoval blbosti tak si chcem vopred zistiť ako je to s rozlíšením a "vylepšením". Ak sa niekto vyzná tak budem rád za vysvetlenie. Ovládam v tomto skôr len také základy... Mám už zostavené domáce kino + OLED a teraz riešim tieto zdroje na prehrávanie.

Napríklad film z roku 1966: https://www.blu-ray.com/movies/The-Good-the-Bad-and-the-Ugly-4K-Blu-ray/283312/ a film na porovnanie z roku 2019 a zároveň najväčší trhák toho roku https://www.blu-ray.com/movies/Avengers-Endgame-4K-Blu-ray/123470/
Ako je to vôbec možné že ten starý film má native 4K a nový je upscaled 4K? Oplatí sa podľa tohto nejako orientovať čo sa týka kvality? Myslím to takto že načo priplácať za upscaled 4K HDR ak dosiahnem lepší obraz v rámci FHD SDR? Nemal som možnosť vidieť veľa reálnych porovnaní ale jeden konkrétny film som videl v spomínaných kvalitách videa https://www.blu-ray.com/movies/Guardians-of-the-Galaxy-4K-Blu-ray/245549/ a jednoznačne to vyzeralo FHD SDR oveľa lepšie ako 4K HDR. Viem že to znie divne ale je to fakt. Povedal by som že rozlíšenie ešte ako tak sa dá povedať že to vyzerá lepšie ako upscaled 4K ale zarazilo ma že upscaled HDR z pôvodného SDR bolo horšie. Nechcem robiť závery na základe jedného filmu preto sa chcem poradiť s niekým kto má v tomto prehľad. 4K upscaled HDR je drahšie a ak reálne ponúkne horší obraz tak prečo vôbec kupovať? Nijako neodsudzujem native 4K HDR. Videl som už zopár filmov v tejto kvalite a tam nemám problém. Riešim čisto tie vylepšené/dopočítané filmy na vyššie rozlíšenie.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ďakujem všetkým za užitočné informácie. Tak už mám jasno prečo sú staré filmy native 4K a problemati…
KMX 07.01.2023 18:59
KMX
Hele asi takhle - videl jsem treba Aquaman nebo Alita - Battle Angel ze satelitního vysílání HBO (fu… poslední
lucifer 09.01.2023 22:19
lucifer

Ďakujem všetkým za užitočné informácie. Tak už mám jasno prečo sú staré filmy native 4K a problematiku upscalingu som trocha pobral.

Lucifer: Takže podľa teba nie je možné aby bolo FHD SDR lepšie ako UHD HDR? Ja som k tomuto zatiaľ skeptický. Z vlastnej skúsenosti toho veľa súdiť nemôžem...Mám napríklad obľúbený film https://www.blu-ray.com/movies/Inglourious-Basterds-4K-Blu-ray/277854/ videl som ho dávnejšie FHD SDR a nevidel som UHD HDR. Lenže tento film by som určite chcel kúpiť a čo som si zisťoval tak vraj je naozaj UHD HDR horšia kvalita obrazu. Napríklad: https://youtu.be/W5xKgTOtJJo?t=140

Ešte jedna vec, ako je to s upscalingom pre rôzne filmy z obdobia predtým ako začal HDR? Čiže bol nejaký film z roku 2010, vyšiel na BluRay FHD SDR a teraz za niekoľko rokov vyšiel UHD HDR čiže sa "vylepšilo" rozlíšenie ale aj rozsah farieb. je to v tomto ohľade ešte horšie ako u toho rozlíšenia?

Hele asi takhle - videl jsem treba Aquaman nebo Alita - Battle Angel ze satelitního vysílání HBO (full HD, technicky vcelku OK SDR) a videl jsem to v "4K" HDR. A je to rozdil obrovsky, v prospech HDR. Pokud je mastering dobre udelany a mas televizi ktera to HDR i rozumne zobrazi. Jako - ty SDR verze jsou oproti tomu takove "ploche" a vyblite. Rozliseni mi neprijde az tak podstatne - slusne full HD vypada taky dobre, co se tyce detailu. Ale barvy, dynamika obrazu, to je nekde uplne jinde.

Jo bacha, nektere prehravace bez spravneho nastaveni neumi korektne prehravat HDR - pak se divis ze je to nejake cele divne, sedive a se spatnymi barvami - viz MPC HC. Z toho nic nevvozuj. ( viz https://www.youtube.com/watch?v=4LDPrJhsmwA )

Co se tyce nejakych remasteru - plati to same co u muziky, a vubec zpracovani audia-videa. Vse jde udelat dobre, i spatne. Pokud maji pri remasteru kvalitni zdroje, dost casu a trochu citu pro vec, jde z toho vymacknout vic nez kdysi. Ale taky to cele hrozne zprasit.

BTW - dnes s moznostmi AI lze i u toho rozliseni delat driv nemyslitelne. Treba s timhle jsem si pred vanoci hral - mizerny original odnekud z FB: https://opu.peklo.biz/p/22/12/12/1670860988-a505d.jpeg a pokus to trochu spravit: https://opu.peklo.biz/p/23/01/09/1673298988-414dc.jpg - a to jsem zpatlal na normalnim notebooku doma, teda - ono to udelalo vicemene vse "samo". Ted si vem ze to udela nekdo s videem, v pohybu, a daleko profesionalneji. Ne klik - klik - za chvilku hotovo, ale da si na tom zalezet. Pred par lety by se ti o takovem necem ani nezdalo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru