Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přetížení notebook HP Pavilion 17

Zdravím vás a přeji hezký sobotní večer.
Mám problém s notebookem od HP Pavilion 17 do nedávna fungoval perfektně, teď se tváří taky že je vše OK, normálně se zapne a funguje, jen při zapnutých programech a hrách se zasekává, když zapnu správce úloh
Ukazuje zatížení procesoru na 100% i hned po startu, když nejsou spuštěné žádné aplikace ani programy. Nainstaloval jsem si speed Fan a ten ukazuje zahřívání procesorů už při zapnutí, ale ventilátory fungují.
Když zapnu hru nebo aplikaci začnou frčet na plno, ale dochází k přetížení nebo přehřátí... Nevíte kde by mohl být problém a jak ho vyřešit, díky za každou odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Aktualizace: dnes spuštěno a větráky hned od startu naplno, ale přehřáté a přetížené jen dvě jádra a…
TenMar 30.01.2023 10:32
TenMar
pro arogantni pisalky: pretizeni 1-2 jader po startu je ve windows normalni, zadna hw chyba. mas asi…
brum brum 30.01.2023 12:36
brum brum
Ano, je to vlastnost windows, že po spuštění si alokujou půlku paměti a vytíží všechny procesory na…
ml1 30.01.2023 13:20
ml1
ten linuxový stroj má 64gb ram, nebo to je součet s jeho swap oddílem? linuxovou termitologii jsem v…
lední brtník 30.01.2023 18:59
lední brtník
Potkan by utekl a zůstal by po něm jen smrad. Já bych si chtěl nasypat popel na hlavu a omluvit se v…
TenMar 31.01.2023 14:28
TenMar
Sebekritika neuškodí, ale zase takové drama to není. Avast se rád instaluje s programy, kde by to čl…
Lukas1982 31.01.2023 19:30
Lukas1982
Ano já to taky instaloval z nostalgie, pamatuju avast na 3,5 disketě, jak mě zachránil v dřevních do…
TenMar 31.01.2023 19:45
TenMar
Popravde by si neveril čo všetko je možné v pozadí veľkých IT firiem, aj napriek tomu že je to silne…
Ale 31.01.2023 20:11
Ale
Já nejsem fanoušek konspiračních teorií, ale tohle mi trošku otevřelo oči, by mě zajímalo co takový…
TenMar 31.01.2023 20:48
TenMar
Máš zajimavý slovosled... Procesor to nepoškodí, ale budeš mít vyšší spotřebu, bude se více zahřívat… poslední
Lukas1982 31.01.2023 21:43
Lukas1982

Aktualizace: dnes spuštěno a větráky hned od startu naplno, ale přehřáté a přetížené jen dvě jádra aka 4 procesory, takže procesy vadné asi nevidím, tady asi všichni ano, ale to je jedno. Někdo kdo má zkušenost s takovým atypickým chováním PC? Je to normální, předpokládám že ne, že jde o poruchu. Popřípadě by mě zajímalo jak postupovat (tady zase většina napíše ať to hodím z okna protože McAffe) :D Ale kdyby se našel někdo soudný a slušný, nezlobil bych se. Předem díky.

pro arogantni pisalky: pretizeni 1-2 jader po startu je ve windows normalni, zadna hw chyba. mas asi ht, tak se scheduler windows 'snazi'.
byva za tim cim dal zdlouhavejsi kontrola ms defenderu a automatickych aktualizaci.
to muze jeste brzdit kontrola obsahu a synchronizace onedrive, teams a podobneho odpadu, nebo dodatecny pofiderni antivir od mcafee.
screen z ms autoruns jsi nedal, potreti se nebudu pripominat.

kdyz neveris, muzes pustit kontrolu disku, staci jen souborovy system.
potom nejaky test cpu.
kdyz projdou, neni duvod aby te neco brzdilo, krome startujiciho os a aplikaci.

Ano, je to vlastnost windows, že po spuštění si alokujou půlku paměti a vytíží všechny procesory na 100% na několik minut. Dá dost práce mu to aspoň částečně rozmluvit (je potřeba zakázat vše nepotřebné, co zakázat jde). V linuxu jsem takové chování nepozoroval. Tam akorát firefox má tendenci zabrat hodně paměti.
Dost práce dalo převálcovat jeho spotřebu něčím jiným, ale stejně když ze 44 obsazených giga zabírá matlab "jen" 10 a virtualbox jen 3 a firefox je roprskaný do desítek procesů každý s nějakým gigabajtem, tak se to asi nepovedlo. Zajímavá je spotřeba toho sledování systému (48% procesoru; je to v měřítku jednotlivých procesorů, ne dohromady jako ve windows).

ten linuxový stroj má 64gb ram, nebo to je součet s jeho swap oddílem? linuxovou termitologii jsem viděl z rychlíku.
firefoxu pod čutňákem pak nelze upřít jistou rozežranost (18gb). sice to významně zvětšují různé doplňky, ale i tak je to důvod neskrblit s ram.
je mi sympatické, že linux na ht nevěří, to bude dobrý systém. při tolika jádrech cpu předpokládám, že pod tučňákem žádné záseky nepozoruješ, m.j. proto, že tam je míň antivirů, míň hp, míň wuauserv, míň m$.

nebo ten čutňák běží pod virtualboxem?

k billovu systému, kde 640kb-1gb ram stačí každému:
crystaldiskinfo pro ssd nevypisuje nic rozumného, aspoň dokud jsou v pořádku. a protože ssd umírají tak nějak najednou, stav mezi dobrý - pozor - mrtvý asi tester nestačí postřehnout.

autorun sice není ten ms autoruns o kterém píšu, ale aspoň něco: něco jsi jako zbytečný odpad zakázal, ok.
realtek hd audio uni... bude asi jeho controlní panel, babrá se v nastavení barev zvuku a tak. jestli je to on (třeba půjde v novější verzi windows roztáhnout sloupec, ať jde vidět o co jde), měl by po správné instalaci dostat korektní ikonu. sice to nebude důvod saturace tolika krásných lesklých jader cpu, ale nějaký sw zádrhel tam čenichám.

zajímavý je výsledek adwcleaneru: kromě první položky "hpaudioswitch" bych ostatní odstranil. nebo systémověji: podíval bych se které služby je spouští, a jejich start bych zakázal.
někdy mohou jít odinstalovat jako jednotlivé komponenty v appwiz.cpl...
...nebo to jde dobře vidět právě v tom nástroji: ms autoruns -> záložky: logon (po spuštění), services (služby cizích výrobců), scheduled tasks (naplánované úlohy).
ten taky zobrazí více zajímavých "startup' položek.
a co skutečně běži, je zas dobré verifikovat v ms process explorer. (správce úloh je poněkud neergonomický, od win8+ se nedá používat)

a kontrolní otázka: jaká verze toho krámu od avastu tam běží? (celý název)

Potkan by utekl a zůstal by po něm jen smrad. Já bych si chtěl nasypat popel na hlavu a omluvit se všem, kterých jsem se dotknul. Pane lední brtník, vám bych chtěl poděkovat za program Process Explorer, ten mě navedl na dva procesy, které správce úloh nezobrazuje, dokonce jsou zakázané v po spuštění, ale skrytě si pracují. Nasadili jste mi vepřovou hlavu, i když to koušu dost špatně, ANO byl to AVAST SECURITY BROWSER, který se doinstaloval během některé aktualizace, tím pádem ať jde do prdele celej Avast.

Jediné vysvětlení takového počinu je špinavá obchodní praktika, kdy si nainstalujete FREE program, časem během aktualizace vám razantně uměle zpomalí PC a po zaplacení plné verze, dá vše s velkou slávou do pořádku. Jinak si nedokážu vysvětlit proč by tohle dělala seriózně tvářící se firma.

Ještě jednou omluva a jdu se proběhnout kanálem.

Process Explorer :!:

Sebekritika neuškodí, ale zase takové drama to není. Avast se rád instaluje s programy, kde by to člověk ani nečekal. U něj je to klasika. Pro příště si dávej pozor, co všechno instaluješ, protože některé programy typu Avast, Seznam lištička nebo jak se to jmenuje se při instalaci nějakých programů rády schovávají a málokdo čte podmínky, kde je o instalaci těchto doplnků informováno a uživatel je v rychlosti odsouhlasí.
Třeba si chceš do prohlížeče nainstalovat nějaký doplněk a součástí bude i Avast nebo jeho doplněk. A to býval Avast před 25 lety jeden z nejlepších antivirů na světě... (beze srandy), opravdu tomu tak bylo. Teď se snaží tvůrci těžit jen z toho názvu, že byl kdysi populární. Ano, vážně byl, ale hodně se za tu dobu změnil a je spíše na škodu než k užitku.

Ano já to taky instaloval z nostalgie, pamatuju avast na 3,5 disketě, jak mě zachránil v dřevních dobách. Ale ten prohlížeč se tam musel doinstalovat nedávno s nějakou aktualizací, oni vydali i nějaký software na čištění a zrychlení PC, tak to asi spojily a vypustili i software na zasrání a zpomalení :D Mě by zajímalo, jestli by jim to šlo prokázat a jakou to má oporu v zákoně, pro neznalé to může být problém, je to sice z mojí strany konspirace, ale už jen to, že v tom jejich browseru se nedali odebrat rozšíření (možná ano, ale důkladně schované), tak bych tomu i věřil.

Jak si vrní bez toho bordelu.

Popravde by si neveril čo všetko je možné v pozadí veľkých IT firiem, aj napriek tomu že je to silne nemorálne, a často aj protizákonné / ilegálne. Napriek tomu $ čo získajú z porušovania zákona je viac než čo musia potom zaplatiť pokuty za porušenie zákona... taký vtip:

Facebook za fiasko s Cambridge Analytica (čo ovplyvnilo aj voľby v USA a v podstate bolo v rozpore s demokraciou ako takou) skončilo s absurdne vtipnou pokutou 8 USD na poškodenú osobu. Dobre počuješ, osem dolárov (a to si tie poškodené osoby ešte museli o to osobitne požiadať). Často krát IT firmy porušujú zákony len preto lebo z toho získajú viac, než čo zaplatia na pokutách.

Je to protizákonné, ale dokým sú zákony takto nezmyselne postavené, a pokuty sú také že firma zarobí pri porušení zákona o 100 miliónov € viac, ale na pokute zaplatí len 20 miliónov € tak proste tie firmy by boli blbé aby nezneužívali systém a neporušovali zákon. To je proste realita...

Já nejsem fanoušek konspiračních teorií, ale tohle mi trošku otevřelo oči, by mě zajímalo co takový proces dělá, že dokáže permanentně zpomalit počítač, to počítá nějaký výpočet pořad do kola? Já zkoušel i odpojit internet, jestli se přes můj PC fakt netěží Krypto měny, ale úplně bez účinku, stabilně 4 procesory na max. Takže by mě opravdu zajímalo jestli to dělalo něco smysluplného, nebo nějaký random výpočet :D Taky by mě zajímalo, jestli to že pojedou procesory na max. nějakou dobu, je nemůže poškodit, spíš ano?

Máš zajimavý slovosled... Procesor to nepoškodí, ale budeš mít vyšší spotřebu, bude se více zahřívat atd... Ve finále to bude pomalejší. Může to způsobovat cokoliv, proč nepoužiješ třeba Adwcleaner nebo Mbam. Proskenuj PC a uvidíš, jestli něco najde. Pokud ano, tak to po skenu nechej smazat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru