Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Doporučení kvalitních CD a DVD pro foto archivaci

Pěkný den, opět se na vás obracím s důvěrou a prosím o rady. Mám tu stará CD a DVD s rodinnými fotkami. Tohle musím uchovat pro svoji rodinu. Taky mám zálohy uložené v iso souborech na starších pevných discích. Všechno jde bez problémů přečíst, ale po delší době z toho chci preventivně udělat kopie. Určitě chci další optickou zálohu. Jaká CD a DVD byste mi doporučili a proč? Ráda bych rozumný poměr mezi kvalitou a cenou. Vím, že nebudu kupovat další pevný disk. Připraveným štěstí přeje. Děkuji všem. Katka

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když už to chceš mít na kolečkách, proč ne DVD-RAM? Před 20 lety, kdy CD frčely, se tvrdilo, že kval…
L-Core 11.02.2023 09:39
L-Core
Yudeny (dnes JVC) se stále vyrábějí a dokonce se dají koupit i v ČR. http://www.terra.cz/produkty_m… nový
touchwood 12.02.2023 12:07
touchwood
Měl jsem takhle uložené věci na CD a DVD, včetně kontrolních součtů, jednou vypálené, jednou pro kon… nový
gilhad 11.02.2023 09:43
gilhad
Jj, výrobci udávájí životnost až 100 let, ale podle testů i při skladování v ideálních podmínkách je… nový
Lukas1982 11.02.2023 10:15
Lukas1982
To mi taky vyšlo :-) Teda několik nezávislých polí HDD a testovat, zda jsou všechny data validní a o… nový
gilhad 11.02.2023 12:00
gilhad
Zalohy mam na optice od r 1997 hned otestovane na kvalitu (%) v CDspeed, par jsem jich znova projel… nový
AD. 12.02.2023 18:41
AD.
Máme to podobně. Rodinné fotky a videa mám uložené doma celkem na třech HDD (každý v jiném PC) a čtv… nový
Lukas1982 11.02.2023 10:03
Lukas1982
Proc to nezalohujete na 100 disku v RAID100 a 100 CD + 100 DVD uchavane v 3 sejfech 100m pod zemi za… nový
HPET 11.02.2023 12:18
HPET
Prostě někdo uchovává víc dat, někdo míň, pro někoho je historie důležitá, pro jiného ne. Znám osobn… nový
gilhad 11.02.2023 13:07
gilhad
Takže to beru tak, že každý si musí určit sám, kde vidí ty hranice a poměry mezi náklady a rizikem.… nový
HPET 11.02.2023 13:19
HPET
Počkej si na vypalování do krystalů, to prý v horším případě vydrží „jen“ 13,8 miliard let, jinak mn… nový
Karel04 11.02.2023 12:25
Karel04
Ten pocit keď potrebuješ niekoľko životov aby si vôbec celú tú kapacitu vyčerpal - myslím na tej udá… nový
KMX 11.02.2023 14:50
KMX
https://www.bugemos.com/?q=node/131 poslední
Prim 12.02.2023 21:44
Prim
Za nějakých zhruba pět let nekoupíš ani mechaniku tak bych koupil i ty mechaniky na čtení aspoň dvě… nový
MM_tank 11.02.2023 21:12
MM_tank
Pomaly koncia aj 2,5" HDD, ktore rad pouzivam aj doporucujem znamym na archivaciu kvoli malym rozmer… nový
Palos2 12.02.2023 08:59
Palos2
SSD určitě není na archivaci dat ... obzvlášť když bude někde na polici. Možná v datovém serveru, kd… nový
dsa 12.02.2023 09:27
dsa
Ano, SSD na zalohy nepouzivam. Akurat sa obavam doby, ked klasicke HDD skoncia uplne, to je otazka m… nový
Palos2 12.02.2023 11:20
Palos2
Kamarádovi vzala fotky v krabici velká voda :-( HDD skoro určitě do 10 let neskončí. nový
dsa 12.02.2023 11:23
dsa

Když už to chceš mít na kolečkách, proč ne DVD-RAM?
Před 20 lety, kdy CD frčely, se tvrdilo, že kvalita je Taiyo Yuden. U DVD o pár roků později měly dobré jméno Verbatim DataLife+ (výslovně z fabriky Mitsubishi Chemicals, snad to píšu správně..)

A určitě bych dnes zálohu nedělal na CD, DVD, nic moc tam stejně nevleze. HDD mimo PC je určitě lepší. Existují i cloudové služby; kvůli ochraně soukromí stačí fotky zabalit nějakým archivátorem s heslem, případně vše uložit do True Crypt kontejnerů a uložit na vícero míst. 15 GB zdarma dává např. Google, Mega… a nic nebrání mít vytvořeno více účtů.

Připraveným štěstí přeje.

No právě.

Měl jsem takhle uložené věci na CD a DVD, včetně kontrolních součtů, jednou vypálené, jednou pro kontrolu přečtené, uložené v krabičkách, ve tmě, při pokojové teplotě.
Po nějakých asi 15 letech jsem z nich bezchychybně přečetl jen 1/3, alespoň částečně pak asi 1/2 a 1/2 nepřečetl vůbec. (Rozuměj, 2. čtení v historii daného CD/DVD po 15. letech prostě totálně selhalo.)

Takže jsem posháněl kde jaké zákohy, kopie atd a všechno přehodil na HDD v RAID 5, na dva různé PC a od té doby čas od času kontroluju celá data a bezchybnou funkci těch RAIDů, abych už o nic nepřišel.

Takže skutečně CD/DVD pro opravdu dlouhodobé zálohy nedoporučuju.

Jj, výrobci udávájí životnost až 100 let, ale podle testů i při skladování v ideálních podmínkách je to maximálně 30 let. U běžného uživatele to bude tak 15 let a to se štěstím.
Disky vydrží mnohonásobně delší dobu a v dnešní době nejsou nijak drahé, takže za mě určitě klasický plotnový HDD, ale ne SSD.

To mi taky vyšlo :-)
Teda několik nezávislých polí HDD a testovat, zda jsou všechny data validní a obnovovat při prvním poškození na nový HW z (dosud) nezasažené zálohy.

A tady HDD vyhrávají tím, že je velice jednoduché projít několik TB archivu v jedné dávce, zatímco u CD/DVD je nutno ručně měnit média. A taky je výrazně jednodušší (a rychlejší) celý ten archiv naklonovat znovu.

To čtení/vypalování CD/DVD je prostě pomalé a pokud jde o stovky kusů, tak je to neskutešný opruz. Zatímco něco někde naklikat a nechat to běžet přez noc, nebo přez víkend, je snadné a tudíž je větší šance, že se k tomu člověk dokope dřív, než bude pozdě :-)

Máme to podobně. Rodinné fotky a videa mám uložené doma celkem na třech HDD (každý v jiném PC) a čtvrtý disk mám u sestry mimo domov v případě nějaké hávarie. Trvanlivost by měla být větší než u DVD. Na DVD mám jen klasické filmy, ale už tam nic nevypaluju a ani to nepoužívám.
Osobně bych volil další disk místo DVD médií, má delší životnost. Samozřejmě vše musí být v ideálních podmínkách. CD a DVD bys neměl skladovat na světle a už vůbec ne je vystavovat přímému slunečnímu světlu. Samozřejmě čím více záloh uděláš, tím máš větší šanci data bezpečně uschovat bez jakékoliv ztráty.

Osobně bych koupil klasický plotnový disk, na něj nahrál všechno co chceš zachovat a odnesl ho mimo domov k někomu z rodiny, ať ho uloží do skříně. Když chceš ale DVD, tak bych volil jednoznačně značku Verbatim, ale vypaloval rychlostí jen 4x. Ideální je voba obou kombinací. Nestojí to zase tak moc jak když přijdeš o rodinné foto a nebudeš mít důkladnou zálohu. To může být už pozdě na záchranu a pokud bude obnova vůbec možná, nestojí to zrovna málo.

Proc to nezalohujete na 100 disku v RAID100 a 100 CD + 100 DVD uchavane v 3 sejfech 100m pod zemi zalité betonem jak za studene valky aby vas nekdo nahodou nevidel jak jedete na koupalisti na toboganu.
DVD ? Ty uz budou za chvilku na urovni Floppy Disku. Muze se poskrabat, muze se zlomit, muze se pokroutit, nektere reseni nekterych uzivatelu jsou az extremni, POZOR jedine specialni Safe - BOX na 21C° aby se tech 30 fotek s rodinou nevymazalo.
Uz su na svete skoro pul stoleti, zalohu mam jen na HDD, NAS a Cloud a nikdy jsem o nic nedosel (pred 10 rokama jsem mel vse na flesce pohozene v supliku).

Pro ty vice paranoicke, na Cloud jdou ty fotky, data nechat ulozene v zaheslovanem ZIP/RAR etc kdyz jste presvedceny ze si je MS nebo Apple prohlizi za vasema zadama jak vypadate v plavkach.

Prostě někdo uchovává víc dat, někdo míň, pro někoho je historie důležitá, pro jiného ne.
Znám osobně lidi, kteří pořádně neví ani kde se narodili a nezajímá je to.
Znám osobně lidi, kteří můžou svým pravnukům ukazovat fotky, kde žili jejich pra-pra-pra-pra-rodiče.

Osobně jsem několikrát přišel o data, která jsem měl kdesi na internetu v domění, že tam budou furt. No, nebyly. (Ok, nebyly až tak důležité, ale zajímavé zase ano a občas bych si je rád prohlédnul, no akosi ...)

Koho by napadlo pár let před druhou světovou, že přiznat úřadům své vyznání by mohlo ohrozit dosud nenarozené vnuky, no ale pak IBM mašiny projely děrné štítky a akosi ...
Koho by před pár lety napadlo, že by měl být problém při koledě dělat toho černého vzadu a teď to někteří berou, že to je rasistické stavění černochů do špatného světla (asi, že by si někdo mohl mylně asociovat černocha s mudrcem/králem/jinak významnou osobou :-?:?: ) ...
Komu by teda mohlo vadit, že na něj za pár (desítek) let bude existovat kompro z mládí za věci, které tu nikdy nebyly problém a u kterých nikdo nečekal, že by snad problémem mohly být?

Takže to beru tak, že každý si musí určit sám, kde vidí ty hranice a poměry mezi náklady a rizikem.

Takže to beru tak, že každý si musí určit sám, kde vidí ty hranice a poměry mezi náklady a rizikem.

Jiste, s tim souhlasim. Spatna experience muze zcela zmenit pristup ka zalohovani.
Kdyz si nakousl ty fotky, dokonce mam doma jeste nejaky negativ nekde z konce roku 2000, mozna ho necham vyvolat (pulka z toho budou hospody a becky) takze vlastne dik za tip :-p

Počkej si na vypalování do krystalů, to prý v horším případě vydrží „jen“ 13,8 miliard let, jinak mnohem déle.:-)
Kapacita až 360 TB, takže se ti tam určitě všechna tvoje CD a DVD vejdou. Zatím to dej na ty HDD, jak všichni doporučují.

https://www.zive.cz/clanky/data-ulozena-v-krystalu-vydrzi-navzdy/sc-3-a-172391/default.aspx
https://prisma.cz/vedci-vyvinuli-nove-pevne-disky-ktere-pojmou-az-360-tb-dat/
https://pc.poradna.net/questions/2964193-krystalova-uloziste-disky-budoucnosti

Ten pocit keď potrebuješ niekoľko životov aby si vôbec celú tú kapacitu vyčerpal - myslím na tej udávanej rýchlosti 6 kB/s. To je ako s tými úložiskami z aliexpressu. Kúpiš si niekoľko TB za pár eur a ani sa nedopátraš pravdy lebo kopíruje jednotky kB/s. To by bola sranda keď sa zistí že Čína má v tých čipoch Kryštály :-D

Už je to mnoho rokov čo sa začalo hovoriť že sa HW komponenty začnú vo vývoji spomaľovať. Vraj už nebude platiť že výkon sa každé 2-3 roky zdvojnásobí. Akosi ľudia zabúdajú na to ako sme vynaliezavý. Stále niekto objaví niečo čo nikto nečaká a znova a znova je tu niečo nové. Verím tomu že sa dožijem toho že budem ukladať dáta na kryštál a bude to použiteľné. Napríklad miliarda TB len tak vo vrecku s rýchlosťou zápisu celej kapacity za pár hodín. Nemožné? Uvidíme :-)

Pomaly koncia aj 2,5" HDD, ktore rad pouzivam aj doporucujem znamym na archivaciu kvoli malym rozmerom.

Je nejaky udaj kolko rokov vydrzia data nahrate na SSD a ulozene niekde na polici? Skumal toto niekto? Lisi sa to aj od technologie TLC atd.?

Ano, SSD na zalohy nepouzivam. Akurat sa obavam doby, ked klasicke HDD skoncia uplne, to je otazka mozno 10 rokov. Potom ti na dlhodobe zalohy ostane len cloud so vsetkymi nevyhodami.

Stare fotky od babky vydrzali v krabici desiatky rokov, malokomu sa dnes toto podari bez specialnej starostlivosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru