Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem i9-9900K a RTX 4070 - bude procesor brzdit grafiku?

Pokladám si stejnou otazku, navíc kdyz ukazkové video/a jsou na DirectX11 ktery o proti DirectX12* neumí efektivne vyuzívat více vlaken jader.

S DX počal problém uz u prvního Buldozeru od AMD kde v te dobe Windows neumel korektne uspavat nepouzivane vlakna, dnes je ovsem situace podstatne lepsi. Ale i tak si bohuzel hodne lidi stale mysli ze vice cores znamena vice FPS coz není zcela pravda. Problem parkovaní vlaken cores se vyresil ze vypočty misto break spusti na novem vlaknu, ale u takovych 16Core/32Th to spis jen zvysi latenci (protoze nez posle GPU pozadované vypocty, musi počkat nez to vlakna zpracuji a vratí zpet do hlavniho uzlu/node) Proto muzeme pozorovat ze CPU s 6C/12Th ktere jsou na hry takovy korektni zaklad (pri 4GHz) maji i vice FPS jak CPU s dvojnasobnym poctem cores.

CPU provádí zcela jiné vypočty, AI-logiku ve hre, pozici textur, pozici hráču a podobne. Grafiku, snimky, tisk poligonu je vypočetní vykon vyhradne na strane GPU. Graficka karta je v podstate mini počítač sam o sobe, ma svuj procesor, firmware (VBIOS), pamet, BUS, RAMDAC pro numerickou converzi signalu a tak sve urcite vypocty muze zpracovat nezavysle.

Nektere internet diskuze jsou tak trochu moc utahlé za uzdu. Jsem mel CPU Celeron + AMD R9 Fury a CPU nic nebrzdilo.
Ti co nekdy pouzivali externi GPU pro G/P vypocty, kryptovaní, asi budou vedet o čem písu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny