Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Záznam jen části obrazovky (video)

Hledám jednoduchý způsob, jak zaznamenat dění na obrazovce (fullHD video-stream na celé obrazovce), mám specifické podmínky.

Monitor 1920*1200, kompletní záznam obrazovky dělám v OBS Studiu. Jako konečný výstup bych ale potřeboval velikost videa v 1920*1080, potřebuji nějak ořezat 60 pixelů nahoře a dole, kde jsou černé pruhy.

Dokážu následně záznam 1920*1200 ořezat ve Vegas Pro na 1920*1080, ale nedokážu to bez přerenderování (a trvá to..)

V OBS Studiu nedokážu/neumím nastavit, aby se nesnímala/nezaznamenávala celá plocha, ale jen její část, v mém případě bez horních a dolních 60 pixelů, ale obecně bych rád uměl zaznamenat jakoukoliv část obrazovky. Lze to nějak? Případně, jaký jiný bezplatný nástroj (Windows) něco takového dokáže? Prostě chtěl bych nahrávat rovnou 1920*1080 obraz.

Snad jsem to popsal srozumitelně.
Díky za tipy!

---
Je to vlastně tak trochu z nouze ctnost. Nedokážu stáhnout záznam z televizního archivu (vím, existují nějaké nástroje a postupy, ale televize proti tomu bojují a i když se něco funkčního objeví, vzápětí přestává fungovat). Tohle nahrávání je sice nepohodlné, ale stoprocentně účinné. Jen mi vadí, že zaznamenávám zbytečně ty černé pruhy. Na mém PC je to jedno, stejně by tam kvůli jinému rozlišení monitoru byly, ale nevím, jak by to překousla TV, možná? by celý obraz zmenšila.

Řešení:

[Soubor -> Nastavení -> Obraz]

Základní rozlišení		1920x1080
Výstupní (škálované) rozlišení	1920x1080

[Hlavní okno]
pravé tlačítko myší na náhled dění na obrazovce -> Pozicování (T) -> Vycentrovat svisle

Předmět Autor Datum
Umí to VirtualDub2. Je zdarma. Je ale trošku složitější na nastavení, tak ti bude chvilku trvat než…
kacikac 13.05.2023 19:45
kacikac
Díky, na VirtualDub2 kouknu. Má to DRM, na BR to nevyšlo, jsou to úplně nové věci, TV premiéry… a an…
L-Core 13.05.2023 20:49
L-Core
[Soubor -> Nastavení -> Obraz] Základní rozlišení 1920x1080 Výstupní (škálované) rozlišení 1920x108…
win9x 13.05.2023 21:41
win9x
Díky! Tohle nastavení, zdá se, že to je ono. :beer:
L-Core 13.05.2023 22:19
L-Core
Tohle si viděl?
Siki83 13.05.2023 21:45
Siki83
Dokumentace zde https://trac.ffmpeg.org/wiki/Capture/Desktop Zvolte si api prosím dle výběru(gdigrab…
jamaron 14.05.2023 10:42
jamaron
I když tazatel to už má pořešené pomocí toho, co psal win9x, tak ten ffmpeg je dobrý tip. Co se týče…
kacikac 14.05.2023 11:36
kacikac
Ano, to nastavení v OBS Studiu se mi zdá nejjednodušší a účel splní. Pokud se týče střihu, není tu p… poslední
L-Core 14.05.2023 18:44
L-Core

Umí to VirtualDub2.
Je zdarma.
Je ale trošku složitější na nastavení, tak ti bude chvilku trvat než přijdeš na to jak se to vhodně dělá. Ale umí to co chceš.
Další věc je ta, že přece klidně můžeš nahrávat i celou obrazovku (bezztrátově třeba h264 pomocí x264, teda pokud to není něco dlouhého...) a dodatečně sestříhat (jak časově, tak i rozměrově).
PS: Zaznamenávat takto vysílání mi přijde jako blbost. Buď to nemá DRM a jde to stáhnout nebo to má DRM a je vhodné se poohlédnout jestli to třeba někdo nenahrával z TV nebo pokud je to něco co vyšlo jinak (BR) tak to stáhnout z netu rovnou třeba jako rip.

Díky, na VirtualDub2 kouknu.
Má to DRM, na BR to nevyšlo, jsou to úplně nové věci, TV premiéry… a ano, sleduji "katalogy", kde by se už jinými stažené věci daly najít.

Jak jsem psal, v (ex-Sony) Vegas Pro sestříhat záznam dokážu, ale zase by to trvalo, záznam trvá pomalu hodinu a není jeden. Proto bych raději preferoval ten přímý záznam jen části obrazovky.

[Soubor -> Nastavení -> Obraz]

Základní rozlišení		1920x1080
Výstupní (škálované) rozlišení	1920x1080

[Hlavní okno]
pravé tlačítko myší na náhled dění na obrazovce -> Pozicování (T) -> Vycentrovat svisle

Dokumentace zde
https://trac.ffmpeg.org/wiki/Capture/Desktop
Zvolte si api prosím dle výběru(gdigraby,dshow,..) + nezapomenout argument pro zaznam zvuku
Paradox:
Nejjednodušeji to jde na androidu,prostě pustim si v browseru pořad, je uplně jedno že prohlížeč ukáže dialog "Povolit DRM modul v tomtowebu" z systémové šoupací nabídky dám záznam obrazovky a nahrávám fullhd dění se zvukem rovnou. jen browser nesmí být v inkognito modu a nesmí mu být zakázáno pořizovat snímky

Dobře miněná rada: je naprostý nesmysl to nahrávání neudělat v jednom kroku: jelikož nhráváš v realtime máš dost času+výkonu na encodeing... Čili jinymy slovy: následný ořez v dalšim softu a druhy encoding je plýtvání časem

I když tazatel to už má pořešené pomocí toho, co psal win9x, tak ten ffmpeg je dobrý tip.
Co se týče toho jednoho kroku, když člověku vyhovuje to co nahraje přímo, tak ano, dva kroky jsou plýtvání časem. Ale pokud by někdo to video potřeboval časově stříhat (např. reklamy) nebo upravovat, tak jsou potřebné kroky dva a třeba ten ořez pak klidně může dát do toho druhého kroku. A těch důvodů může být třeba i víc, např. co nejkvalitnější výstup a co nejmenší vytěžování hardwaru při snímání obrazovky; někomu může vyhovovat určitý program pro nahrávání, se kterým nedokáže udělat to co potřebuje přímo při nahrávání...

Ano, to nastavení v OBS Studiu se mi zdá nejjednodušší a účel splní. Pokud se týče střihu, není tu problém, protože pořad je bez reklam. Akorát useknu začátek a konec (nahrávání pustím trochu dříve a ukončím po skončení) pomoci Loseless Cut (z GitHubu), otázka cca minuty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru