Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna disku v notebooku

Dneska do notebooku asi nemá cenu nic jiného než SSD. Snad jen při požadavku na větší velikost (>1TB) by mělo smysl uvažovat o klasickém.
SSD se pozná hlavně na výdrži baterky, jinak ostatní se moc nezmění. (Když jsem v letitém notebooku vyměnil pomalu umírající disk, nezměnilo se skoro nic, jen baterka vydržela dýl a zmizel hluk a vibrace od rotujícího disku.) Reinstal windowsu samozřejmě znamená zrychlení - nové koště dobře mete - ale ono se to po krátké době vrátí k původní pomalosti.

Disk se dá naklonovat, z menšího na větší stačí normální kopie 1:1 (prostě něco jako sudo cp /dev/sda /dev/sdb (windowsáci nechť si patřičný způsob najdou, je na to spousta programů třetích stran) jen je potřeba si ověřit označení jednotek; osobně to dělám s mezikrokem přes soubor, mám tak k dispozici zálohu a taky tolik nehrozí, že bych přepsal disk, který přepisovat nechci (no už se mi to v minulosti stalo, naštěstí to byla jen fleška s tím souborem ke zkopírování)).

Ono nejde jen o data. Mám vypozorováno, že mi trvá zhruba měsíc, než počítač uvedu do používatelného stavu (zejm. než nainstaluju všechen potřebný sw), proto pokud systém neni nijak nakopnutý, zkusil bych nejdřív to klonování.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny