Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ovladač zobrazení amdwddmg přestal odpovídat.

Ahoj,

Sestava:
Deska-GIGABYTE X670 AORUS ELITE AX - AMD X670
RAM-Kingston Fury Beast Black 32GB (2x16GB) DDR5 5600 CL40
SSD-Samsung SSD 980, M.2 - 1TB a 500GB
CPU-AMD Ryzen 5 7600X
GPU-SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7900 XTX 24G
Zdroj-MSI MPG A1000G - 1000W

měl bych dost otravný problém, se kterým se setkávám jen u náročnějších her. (hry u kterých se mi to stává - Baldur's gate 3, Escape From Tarkov, The last of last,The witcher 3, Cyberpunk)
ALE! jsem snížil detaily u her a problém zmizel, také odpojení druhého monitoru mi přijde, že problém vyřeší. Jenže mi přijde smutné se takhle omezovat, když by to tato sestava mělá zvládat.
Na internetu jsem zkoušel plno věcí a už nevím co dál.
Zkoušel jsem- Reinstal driveru, update biosu, update chipsetu a maličkosti co radí lidi na forech.
Prováděl jsem test RAMek přes memtest. Každá RAM zvlášť projde, spolu ale nikoliv. Tak zkouším hrát s jednou ram, problém ale přetrvává.
Dále jsem prováděl stress test GPU, grafika jede na 100%, teploty nepřesáhly 80C.
Při hraní Baldur's gate, grafika nejede ani 80% a teploty nejdou přes 65C.
Počítač je starý 8 měsíců.
Děkuji za odpovědi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
S ohledem na shitového výrobce desky, patlaly od GB, bych doporučil jako první vypnout v BIOSu podpo…
touchwood 07.08.2023 20:54
touchwood
Momentálně pc nechce naběhnout, větráky běží, ale obrazovka černá. Svítí DRAM dioda. Jsem vul a zapo…
Kvixerino 07.08.2023 21:14
Kvixerino
Začal bych resetem BIOSu do defaultu. Následně ručně nastavit RAMky, ujisti se, že je máš ve správný…
touchwood 08.08.2023 06:06
touchwood
Nové RAM-G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Flare X5 AMD EXPO Bios 11f. Aktuálnější jsem nenašel. Do…
Kvixerino 08.08.2023 11:15
Kvixerino
Ne. BIOS do defaultu a následně RUČNĚ nastavit časování a napětí RAM. Můžeš načíst expo profil a ruč…
touchwood 08.08.2023 14:10
touchwood
Bios hozen do defaultu. Ramky nastaveny přes ten expo, podle stitku 36,36,36,96, 1,35V, 6000mhz. Boh…
Kvixerino 09.08.2023 00:14
Kvixerino
Ona to je spíše nekompatibilita BIOSu, podle všeho. Projeď ty testy bez dGPU pořádně, ať máš jistotu… poslední
touchwood 09.08.2023 07:50
touchwood

S ohledem na shitového výrobce desky, patlaly od GB, bych doporučil jako první vypnout v BIOSu podporu PCIe4.0 a Smart Access Memory.

Koukni se do eventlogu/hardware jestli tam jsou chyby přenosu po sběrnici.

Další vodítko jsou ty paměti. Memtest (nejposlednější, ten grafický) je nutno spustit na minimálně několik hodin a musí proběhnout bez jediné chyby, a to i v dualchannelu. Paměti nastav ručně, včetně napájecího napětí přesně podle jejich štítku. Nenechávej to na automatice.

edit: nemám rád ani CWT, byť tento jejich zdroj asi nebude špatný (pokud MSI nenechalo "vylevnit" součástky oproti testovaným/recenzovaným kusům).

Začal bych resetem BIOSu do defaultu. Následně ručně nastavit RAMky, ujisti se, že je máš ve správných slotech. Memtest musí proběhnout korektně i s dualchannel nastavením, a to poslední/UEFI verze.
Většina tvých problémů se kryje s problémy nespolehlivé RAM (byť v logu něco hlásí grafika), pokud jsi již paměti vyměnil, bylo by vhodné napsat co to bylo přesně za modely, jakou verzi BIOSu máš a jak jsi postupoval v jejich nastavování.

Počítač očesej o všechny komponenty (včetně grafiky) a testuj minimální základ. Až když se dostaneš na zcela 100% funkční základ (tj. memtest poběží několik hodin/alespoň 2 plné cykly testů), můžeš začít postupně přidávat NVMe disk(y), grafiku, apod., vždy bys měl provést alespoň orientační test. Zdrojem problémů totiž může být kromě špatné nebo chybně nastavené desky i vadný zdroj.

Nové RAM-G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Flare X5 AMD EXPO
Bios 11f. Aktuálnější jsem nenašel.
Doma tedy rozeberu počítač, postupně přidám desku, procesor, ramky. Bios dám do defaultu. Hodím 2x memtest na obě dvě ramky v dualchannelu a když projdou, začnu přidávat komponenty. Mezi dam vždy test. GPU nakonec.

Včera v noci jsem dostal ještě možnost proměnit grafické karty. Teď v mém pc je rtx3080 a v druhém ta rx7900xtx. Na obou dvou pc běží hra, u které to padá nejvíce a k tomu ještě pár programu na pozadí. Dokonce na pc s moji grafikou běží další dvě nenáročné hry.
Oba dva pc takhle zatím běží 1,5h. Zatím bez problému.

Ne. BIOS do defaultu a následně RUČNĚ nastavit časování a napětí RAM. Můžeš načíst expo profil a ručně nastavit napětí. To by mělo fungovat taky. Pak testuj.

Jak jsem už psal, ten problém není ve vadném HW, ale v nekompatibilitě (což je specificky u GB disciplína, ve která tito patlalové vynikají).

Bios hozen do defaultu. Ramky nastaveny přes ten expo, podle stitku 36,36,36,96, 1,35V, 6000mhz.
Bohužel tolik memtestu jsem za den nestihl.
Udělal jsem tedy jen jeden bez gpu v dual channelu a byl tedy bez chyby. Přes noc hodím ještě test s grafickou kartou.

Chápu že je to nekompatibilita komponentů a řekněme, že je chyba mezi gpu a ram. Co se s takovou nekompatibilitou dělá. Přece jen RAMky by měly být už nastaveny dobře.

Přihodím další karty na stůl. Pc je zapojeny v prodloužovačce a s nim dva monitory a ta prodluzovacka je zapojená v jiné prodlužovačce. Je možné, že je tam až taková ztráta na vedení, že to ovlivňuje zdroj?
Starý byt, jedna zásuvka v pokoji, pronájem. Blbý provedení a možná blbější řešení.

Ona to je spíše nekompatibilita BIOSu, podle všeho. Projeď ty testy bez dGPU pořádně, ať máš jistotu, že RAM je opravdu OK. V následujícím kroku zapoj dGPU a v první iteraci bych vypnul SAM (můžeš prozkoušet ještě vypnout podporu PCIe4.0) a testuj RAM znova. Opět to musí být OK. Pak bych už nabootoval do Windows a zkusil hraní. Když bude vše OK, můžeš zkoušet kombinace nastavení PCIe a SAM.

Prodlužovačku neřeš (byť prodlužovačka v prodlužovačce není z pohledu předpisů správně.) ATX zdroje jsou spínané a vyřeší podpětí bez problémů. Jediný problém s elektroinstalací by mohly být hliníkové "panelákové" rozvody, pak bys musel řešit zásuvky.

edit: ano, kvalitní sestavení PC a vychytání much je dlouhý a časově náročný proces.

edit2: až teď jsem si všiml, že píšeš že máš jen jednu zásuvku. V tom případě bych zcela určitě minimálně zkusil pohmatem, jestli se vidlice prodlužky nebo kryt zásuvky při větším odběru nezahřívá. Pokud ano, je možné, že bude třeba dotáhnout šroubky držící hliníkové dráty. Pokud ale nemáš "padesátku" (což asi nemáš), měl bys na to zavolat elektrikáře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru