Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaky pocitac pro duchodce?

ahoj,

mohl bych se zeptat na vas nazor, jaky koupit pocitac pro duchodce? pozadavky jsou jednoduche. nemel by to byt notebook, ale pc, klidne i minimalisticke, na prochazeni internetu a tu nejmene narocnou kancl. praci (word, excel, email). bez monitoru. kdyz prochazim eshopy, tak cena kolem 15.000 mi za to prijde dost? je nejaka levnejsi varianta nebo je to adekvatni?

dekuji

Změna předmětu, původně: jaky pocitac (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
skrz ceny samozřejmě repas. rozměr co nezavazí, bo je schovaný za monitorem: https://www.florencecor…
lední brtník 22.01.2024 18:00
lední brtník
Vybíral bych něco s Win 11 (8. generace CPU a výš) a 256 GB SSD by taky mohl být za chvíli těsný...
host 22.01.2024 18:42
host
256GB SSD je fajn... nemyslím si že dokumenty zaberú toľko miesta. I keď v rámci životnosti sú menši…
Ale 22.01.2024 18:50
Ale
Cenový rozdíl 256 x 500 GB je zanedbatelný. Na SSD by mělo zůstat minimálně 10% volného místa, opera…
host 22.01.2024 19:31
host
To je pravda. Ale takto môžeme rozmýšľať aj "čo ak stiahnem to a to a to...." tak mal by som kúpiť 1…
Ale 22.01.2024 20:49
Ale
Uvedl jsem parametry PC, pod které bych nešel. Je rok 2024. Samozřejmě se dá ušetřit a koupit sesta…
host 22.01.2024 21:15
host
Samozřejmě se dá ušetřit a koupit sestavu třeba za polovinu, ale za méně peněz méně "muziky"... To…
Ale 22.01.2024 21:28
Ale
To zajisté, záleží na tom jak bude PC používat, ale také může narazit na různé technické omezení typ… poslední
HPET 23.01.2024 13:29
HPET

256GB SSD je fajn... nemyslím si že dokumenty zaberú toľko miesta. I keď v rámci životnosti sú menšie SSD na tom horšie. Záleží aké bude využitie. Určite väčšie SSD je plusom i tak.
Win10 končí podpora o rok aj pol, takže to súhlasím že Win11 môže byť vhodnejšia voľba. Ale je tu aj na zváženie použiť Linux. Čím by dokázal oživiť aj plečku.
Zas na druhú stranu súhlasím že konkrétne ten počítač nie je najvhodnejšia voľba a čo si tu poslal ty, je určite lepšia voľba.

To je pravda. Ale takto môžeme rozmýšľať aj "čo ak stiahnem to a to a to...." tak mal by som kúpiť 16TB disk, len preto že "možno to využijem"?

Ostatne ale ak cenový rozdiel je zanedbateľný je jasné že bereme to lepšie. Ale tu ten cenový rozdiel je. Viď tvoj počítač za 7-8K a Brtníkov za 3K.

Inak ale súhlasím s tvojou voľbou viac. Ale to vždy záleží od toho ako to bude používané.

Samozřejmě se dá ušetřit a koupit sestavu třeba za polovinu, ale za méně peněz méně "muziky"...

To je samozrejmné.

Uvedl jsem parametry PC, pod které bych nešel. Je rok 2024.

Nešel ty... ale ty nie si dôchodca pre koho sa ten počítač kupuje. Vždy záleží na aký účel to bude použité... niekto môže kúpiť počítač trebárs len na výuku o hardware. Takému stačí aj počítač z minulého storočia, aby učiteľ vedel ukazáť "toto je port SATA", "toto je procesor", "toto je operačná pamäť" a ten počítač ani nemusí byť funkčný. I takému by si vnútil tie tvoje parametry pod ktoré by si nešiel?

Vždycky je to o tom na čo to bude použité. Podľa popisu to má byť len mail a office. A to verím že i ten lacnejší variant by zvládol viac než v pohode. Dokonca poznám človeka čo používa počítač i na omnoho náročnejšie úkony (nakupovanie cez eshopy, prezeranie netu, sledovanie videí) a to má zasraný laptop s dvojjadrom (Celeron B820), 4GB RAM, a obyčajným plotnovým 512GB HDD. A stačí mu to. Samozrejme je to pomalé (a aj otvorenie prehliadača trvá nejakých 10 sekúnd), ale dotyčnému to nevadí a zas taký mail či Office na tom ide viac než v pohode. A to ak si čítal o niečo vyššie, tak nie je ani zďaleka najhorší stroj, čo vidím ľudí dnes ešte používať.

Nevidím dôvod prečo by Brtníkov typ mal byť tak "špatný". Samozrejme za tú cenu je to menej muziky, ale záleží na tom dôchodcovi či mu to stačí alebo nie. A verím že na účel ktorý je popísaný by Brtníkov typ šiel celkom v pohode. Samozrejme je tvoja voľba lepšia, ale aj dražšia.

To zajisté, záleží na tom jak bude PC používat, ale také může narazit na různé technické omezení typu co já vím, TPM, nebo OS vyším jako Windows 11 pro které je doporučené minimalně CPU Intel 8Gen.
Jestli nechce koupit PC na kterém bude za pár let točit distribuce Linux která je nejrychlejší, připlatil bych na to i7 8**Gen. "6Core/12Th" + IGP s podporou 4K@60FPS "UHD630" mu budou stačit na bežnou kancl/multimedia činost i na 5 let.
Ale běžně používám configurace v mini PCs viz brtník a s výkonem problém nemám, s dobrým SSD, Quad-Core nad 2GHz a minimálně 8GB RAM v bežné činosti ani rozdíl nepozoruju.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru