Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Domácí optická síť

Dobrý den,
Měl bych takový komplikovaný dotaz. Poprvé jsem si doma zřídil od providera CZnet připojení na optickou síť. Technik mi zaktivoval zásuvku a předal převodník optické sítě typu huawei. ( Toto zařízení ). Z převodníku natáhl lan kabel přímo do mého PC, kde se nastavením telefonického připojení úspěšně připojil k dané síti. S tímto potvrzením funkčnosti připojení spokojeně odešel a já si tak začal ve vší nevědomosti připravovat domácí síť. Vytáhl jsem starý modem ( toto zařízení) od O2, který jsem zakoupil před mnoha lety a rozhodl se jej využít jako domácí wifi síť a pro připojení lan kabelu ve svém PC, Tv a playstationu. Lan kabel připojení k převodníku jsem připojil na Lan1@ výše zmíněného modemu a zároveň na Lan2@ připojil svůj stolní PC. Internet ale bohužel přestal fungovat rsp. pokud se člověk pokusí vytočit/připojit na dané připojení nepovede se to. Současně nelze na modemu využít wifi, jelikož ním jednoduše internet nejde. Rád bych se zeptal jak na to ? Zapojení pro jeden stroj je fajn, já ale potřebuji aby fungovala celá domácnost. Předem děkuji !

Předmět Autor Datum
potřebuješ za ten gpon převodník zapojit gigabitový router. ac routery jsou dnes už sociální verzí,…
lední brtník 12.04.2024 00:56
lední brtník
Právě, že si nejsem vůbec jistý co dělám a jestli to dělám správě, z toho důvodu vlastně píšu sem. T…
Petrklíč 12.04.2024 01:32
Petrklíč
Potřebné nastaveni pro routrr TP-Link najdeš na https://www.cznet.cz/navod-tplink, které lze po přeč…
gg 12.04.2024 04:06
gg
Děkuji za řešení ! Povedlo se ! PPPoe je zapotřebí nastavit na pevno v routeru a dál už to funguje s…
Petrklíč 12.04.2024 16:54
Petrklíč
modry wan vstup, to je ono. pripada mi to v tomto stoleti neuveritelne, ale mam dojem, ze slavny op…
brum brum 12.04.2024 07:17
brum brum
Dobrý den, Pokud zapojím přímo z převaděče tak funguji. Mám vyzkoušeno více zařízení rsp. PC, ntb a…
Petrklíč 12.04.2024 08:18
Petrklíč
https://www.tp-link.com/cz/home-networking/wifi-router/tl-wr841nd/#specifications to jejich přihlašo…
lední brtník 12.04.2024 11:31
lední brtník
Paráda díky za info, teď už i lépe vím podle čeho router do budoucna vybrat.
Petrklíč 12.04.2024 11:56
Petrklíč
PPPoE dnes umí všechny routry, takže toho se u nových bát netřeba. Já si k tomu ale hlídám VLAN TAGG…
gg 12.04.2024 13:20
gg
Je to vyžadováno i u VDSL (Terminátor/bonding).
host 12.04.2024 13:35
host
Ten zastaraly VDSL kram od Comtrendu vem a zahod a porid neco normalniho, soudobeho, bez zbytecneho…
CalebCox 12.04.2024 16:22
CalebCox
Vzhledem k Vašemu způsobu vyjadřování mi nestojíte ani za reakci. Pěkný den.
Petrklíč 12.04.2024 16:53
Petrklíč
Nesmis byt takova snehova vlocka a hned se urazet za konstruktivni kritiku. Dlouhe slohove prace nem… poslední
CalebCox 12.04.2024 22:30
CalebCox
Zhruba řečeno: to, co je nastavené v PC (spojení atd.), musíš nastavit v routeru. Pročs to hned neud…
dsa 12.04.2024 08:12
dsa
Technik zásuvku zprovoznil a fungování internetu skrz optický převodník též. Jedná se o zařízení, kt…
Petrklíč 12.04.2024 08:32
Petrklíč

potřebuješ za ten gpon převodník zapojit gigabitový router.
ac routery jsou dnes už sociální verzí, protože začínají být staré a tím pádem nepodporované. pro zajímavost si vygoogli třeba archer c6.
dobá žádá vyšší rychlost, výkon, zabezpečení, od toho jsou routery s wifi ax, třeba archer ax20.

ten starý dsl krám cpeš do své sítě proč? cpeš mu totiž přívodní kabel do výstupního switche - jestli chápeš, co děláš.
uděláš z něj wifi-ap a jestli ti provider přiřadil jedinou ip, tím jsi taky skončil.
k termitologii: v textu se oháníš pojmy jako "lan kabel, lan vstup". jenže on se speciální wan kabel nevyrábí. ten totiž potřebuješ strčit do wan vstupu routeru (který ten dsl krám nemá).
a dále u routeru, který potřebuješ, jsou lan považovány za výstupy (z hlediska hierarchie sítě). jejich pořadové číslo je lhostejné.

pro úplnost: router lze zapojit i jako switch (ostatně jsi to tak špatně zapojil), ale je to v jiném případě než ty potřebuješ. svůj historický dsl krám zase vyhoď, možné tipy jsi dostal.

Právě, že si nejsem vůbec jistý co dělám a jestli to dělám správě, z toho důvodu vlastně píšu sem. Ten důvod proč zapojuji ten "starý krám" je aktuálně provizorní fungování, než doladím věci okolo jako např. síťovou kartu u stolního. A právě z nejistoty fungování zmíněného krámu váhám s pořízením novějšího routeru, který ano je krásný voňavý a nový, ale stal by se jen těžítkem na mé poličce a bolestivou vzpomínkou mé peněženky, kdyby nefungoval stejně jako jeho předchůdci ze sociální verze. Vyhrabal jsem z bordelu ještě TOTO a v reakci na to, že mu cpu přívodní kabel do výstupního switche propojil převodník s modrou "dírkou". Takže udělal zkušební zapojení zásuvka - převodník - TP link - PC (žlutá díra). Internet se odpojil a nedalo se pomocí PPPoE přihlásit ( hlášena chyba na modemu). Jak jsem již avizoval je to poprvé co pracuji s optikou proto vůbec netuším. Na starém bytě prostě přišel technik vytáhl telefoní kabel zapojil do VDSL modemu a bylo hotovo. Následně jsem se kablíkem připojil na modem a voala připojení do sítě. Teď se musím nešťastně přihlašovat skrz telefonické připojení, což u mě vyvolává obavu, že nebude možné toto připojení využít na wifi. Otázka tedy zní mohlo by to "i když provizorně" fungovat s tím TP linkem ? A pokud ano. Jak na to ?

modry wan vstup, to je ono.

pripada mi to v tomto stoleti neuveritelne, ale mam dojem, ze slavny opticky poskytovatel ma pripojeni vazane na konkretni mac adresu tveho pc.
kdyz zapojis pc naprimo bez routeru, fungujes? v tom pripade si opis dulezite udaje z vypisu "ipconfig -all" ... je tam dhcp povoleno (orientacne ip, maska, brana), a fyzicka/mac adresa sitovky.
velmi historicky wr841 vyresetovat cudlikem, pripojit ho pouze k pc a v nastaveni wan mu naklonovat opsanou mac adresu, je to v menu.
pak ten zazrak pripojit za tu gpon krabicku.

jak nad tim hloubam, tam bude jeste zakopany bill v tom pppoe. ale to by melo byt mozne u wan nastavit v menu tplinku.

Dobrý den,
Pokud zapojím přímo z převaděče tak funguji. Mám vyzkoušeno více zařízení rsp. PC, ntb a macbook technika, tudíž předpokládám, že MAC nebude vázaný. Také si myslím, že pes je zakopaný v tom PPPoe a tedy v celý problém stoji na routeru. Výše zmíněná odpověď se zdá být nejpravděpodobněji tím správným řešením. Aktuálně když zapnu PC, jsem odpojen a musím přes nastavení windows - telefonické připojení - vybrání nastaveného telefonického připojení a stisknutí tlačítka připojit - následně opětovného zadání přihlašovacích údajů PPPoe se dostat na internet. Myslím, že pokud TP link bude mít přihlášení na telefonické připojení (vytočené permanentně) tak je to řešení daného problému. Doufám, že ten interface bude podobný a user friendly. Takže od začátku byla moje chyba chtít využít ten VDSL modem. Dnes odpoledne po práci to hned vyzkouším.

https://www.tp-link.com/cz/home-networking/wifi-router/tl-wr841nd/#specifications
to jejich přihlašování pppoe router wr841 umí.
zcela zbytečný návod je zde: https://www.hardreset.info/cs/devices/tp-link/tp-link-tl-wr841nd/faq/configure-pppoe/configure-pppoe/

takže hledej v popisu dalších normálních routerů.
letitý c6: https://www.tp-link.com/cz/home-networking/wifi-router/archer-c6/#specifications
novější ax20: https://www.tp-link.com/cz/home-networking/wifi-router/archer-ax20/#specifications
(dnes ho prodávají jako ax1500 nebo ax1800

(dsl router zklamal, protože nemá wan vstup a tys z něj dělal konfliktní switch)

Nesmis byt takova snehova vlocka a hned se urazet za konstruktivni kritiku. Dlouhe slohove prace nema nikdo cas cist, napis jasne a stucne kde je problem a jaky ocekavas vysledek.

A ten Comtrend je proste zastaraly a stezi nepouzitelny smejd, navic pro tve pouziti naprosto nevhodny - to je konstatovani faktu, zrovna nedavno jsem ho vyhazoval u pribuznych. Jiny VDSL router a razem bylo po problemech

Technik zásuvku zprovoznil a fungování internetu skrz optický převodník též. Jedná se o zařízení, která byla součástí smlouvy. (Splnil to co má a ukázal, že internet je zprovozněn a funkční) Co je dál na síti jsou mé osobní zařízení, která se ho netýkají. Pronájem zařízení, abych si nemohl pro rozvod určit nebo upgradovat to co sám chci a ještě za to přeplácet formou poplatků za pronájem se mi jeví neefektivní. Naopak si myslím, že toto je dobrá zkušenost a pokud to bude fungovat, již budu vědět jak si s ostatníma zařízeníma pohrát dál. Plusem je, že když už vím kde jsem konkrétně udělal chybu můžu si do budoucna poradit i s jiným připojením. Jak jsem dříve avizoval, je to má první zkušenost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru