Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Domácí optická síť

Dobrý den,
Měl bych takový komplikovaný dotaz. Poprvé jsem si doma zřídil od providera CZnet připojení na optickou síť. Technik mi zaktivoval zásuvku a předal převodník optické sítě typu huawei. ( Toto zařízení ). Z převodníku natáhl lan kabel přímo do mého PC, kde se nastavením telefonického připojení úspěšně připojil k dané síti. S tímto potvrzením funkčnosti připojení spokojeně odešel a já si tak začal ve vší nevědomosti připravovat domácí síť. Vytáhl jsem starý modem ( toto zařízení) od O2, který jsem zakoupil před mnoha lety a rozhodl se jej využít jako domácí wifi síť a pro připojení lan kabelu ve svém PC, Tv a playstationu. Lan kabel připojení k převodníku jsem připojil na Lan1@ výše zmíněného modemu a zároveň na Lan2@ připojil svůj stolní PC. Internet ale bohužel přestal fungovat rsp. pokud se člověk pokusí vytočit/připojit na dané připojení nepovede se to. Současně nelze na modemu využít wifi, jelikož ním jednoduše internet nejde. Rád bych se zeptal jak na to ? Zapojení pro jeden stroj je fajn, já ale potřebuji aby fungovala celá domácnost. Předem děkuji !

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
potřebuješ za ten gpon převodník zapojit gigabitový router. ac routery jsou dnes už sociální verzí,…
lední brtník 12.04.2024 00:56
lední brtník
Právě, že si nejsem vůbec jistý co dělám a jestli to dělám správě, z toho důvodu vlastně píšu sem. T…
Petrklíč 12.04.2024 01:32
Petrklíč
Potřebné nastaveni pro routrr TP-Link najdeš na https://www.cznet.cz/navod-tplink, které lze po přeč…
gg 12.04.2024 04:06
gg
Děkuji za řešení ! Povedlo se ! PPPoe je zapotřebí nastavit na pevno v routeru a dál už to funguje s… nový
Petrklíč 12.04.2024 16:54
Petrklíč
Ten zastaraly VDSL kram od Comtrendu vem a zahod a porid neco normalniho, soudobeho, bez zbytecneho… nový
CalebCox 12.04.2024 16:22
CalebCox
Vzhledem k Vašemu způsobu vyjadřování mi nestojíte ani za reakci. Pěkný den. nový
Petrklíč 12.04.2024 16:53
Petrklíč
Nesmis byt takova snehova vlocka a hned se urazet za konstruktivni kritiku. Dlouhe slohove prace nem… poslední
CalebCox 12.04.2024 22:30
CalebCox

potřebuješ za ten gpon převodník zapojit gigabitový router.
ac routery jsou dnes už sociální verzí, protože začínají být staré a tím pádem nepodporované. pro zajímavost si vygoogli třeba archer c6.
dobá žádá vyšší rychlost, výkon, zabezpečení, od toho jsou routery s wifi ax, třeba archer ax20.

ten starý dsl krám cpeš do své sítě proč? cpeš mu totiž přívodní kabel do výstupního switche - jestli chápeš, co děláš.
uděláš z něj wifi-ap a jestli ti provider přiřadil jedinou ip, tím jsi taky skončil.
k termitologii: v textu se oháníš pojmy jako "lan kabel, lan vstup". jenže on se speciální wan kabel nevyrábí. ten totiž potřebuješ strčit do wan vstupu routeru (který ten dsl krám nemá).
a dále u routeru, který potřebuješ, jsou lan považovány za výstupy (z hlediska hierarchie sítě). jejich pořadové číslo je lhostejné.

pro úplnost: router lze zapojit i jako switch (ostatně jsi to tak špatně zapojil), ale je to v jiném případě než ty potřebuješ. svůj historický dsl krám zase vyhoď, možné tipy jsi dostal.

Právě, že si nejsem vůbec jistý co dělám a jestli to dělám správě, z toho důvodu vlastně píšu sem. Ten důvod proč zapojuji ten "starý krám" je aktuálně provizorní fungování, než doladím věci okolo jako např. síťovou kartu u stolního. A právě z nejistoty fungování zmíněného krámu váhám s pořízením novějšího routeru, který ano je krásný voňavý a nový, ale stal by se jen těžítkem na mé poličce a bolestivou vzpomínkou mé peněženky, kdyby nefungoval stejně jako jeho předchůdci ze sociální verze. Vyhrabal jsem z bordelu ještě TOTO a v reakci na to, že mu cpu přívodní kabel do výstupního switche propojil převodník s modrou "dírkou". Takže udělal zkušební zapojení zásuvka - převodník - TP link - PC (žlutá díra). Internet se odpojil a nedalo se pomocí PPPoE přihlásit ( hlášena chyba na modemu). Jak jsem již avizoval je to poprvé co pracuji s optikou proto vůbec netuším. Na starém bytě prostě přišel technik vytáhl telefoní kabel zapojil do VDSL modemu a bylo hotovo. Následně jsem se kablíkem připojil na modem a voala připojení do sítě. Teď se musím nešťastně přihlašovat skrz telefonické připojení, což u mě vyvolává obavu, že nebude možné toto připojení využít na wifi. Otázka tedy zní mohlo by to "i když provizorně" fungovat s tím TP linkem ? A pokud ano. Jak na to ?

Nesmis byt takova snehova vlocka a hned se urazet za konstruktivni kritiku. Dlouhe slohove prace nema nikdo cas cist, napis jasne a stucne kde je problem a jaky ocekavas vysledek.

A ten Comtrend je proste zastaraly a stezi nepouzitelny smejd, navic pro tve pouziti naprosto nevhodny - to je konstatovani faktu, zrovna nedavno jsem ho vyhazoval u pribuznych. Jiny VDSL router a razem bylo po problemech

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru