Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pevny disk - OS

Dobry den mam problem s pevnym diskem...Snazim se do staryho kompu nainstalovat wokna 98...dam tam boot cedo dojdu az ke kroku kde me to vyzve ze to musi odstranit veskere soubory z disku a kdyz to potvrdim tak mi to napise ze na tento disk nelze zapisovat windows..nevite co s tim? Disk je Seagare Barracuda 7200.7 40GB ST340014A..Predem diky :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mam u sebe dva pevny disky: 1. 40Gb Seagate Barracuda 7200.7 ST34001A - Nove nainstalovany XP kdyz…
Felk 29.11.2008 16:44
Felk
4gb disk hoď z okna - je odporně pomalý. 40gb disk zapoj jako první (ide0, master), nastav v biosu b…
lední brtník 29.11.2008 17:32
lední brtník
4gb vyhozen ;) 40gb zapojen jako prvni nastavenej na master, bios nastavenej na boot z neho...probe…
Felk 29.11.2008 20:31
Felk
možná je vadný obsah c:\boot.ini, kde by měl být tento záznam: default=multi(0)disk(0)rdisk(0)parti…
lední brtník 29.11.2008 22:26
lední brtník
Pri instalaci zadny druhy disk nebyl pripojenej, no zkousel jsem po F1 mackat F8 a to pomohlo dosta…
Felk 30.11.2008 10:26
Felk
?
Felk 02.12.2008 17:54
Felk
? :.(
Felk 03.12.2008 19:29
Felk
Plug & Play configuration error Plug & Play configuration error podle toho čtu, že ani bios nerozez…
lední brtník 03.12.2008 20:00
lední brtník
mam tam jen jeden disk, ten je nastavenej na jumper a bios ho detekuje
Felk 07.12.2008 20:39
Felk
mam tam jen jeden disk, ten je nastavenej na jumper a bios ho detekuje tady by mohlo být něco zakop…
lední brtník 08.12.2008 00:50
lední brtník
sem se upsal :-[ chtel jsem napsat ze je nstavenej na master...pri instalaci tam byl jen jeden tenhl… poslední
Felk 08.12.2008 18:55
Felk

Mam u sebe dva pevny disky:

1. 40Gb Seagate Barracuda 7200.7 ST34001A - Nove nainstalovany XP kdyz projede BIOS tak naskoci obrazovka jak chci spustit system ( v nouzi, s MS-Dos, s posledni znamou konfiguraci, nebo beznym zpusobem) at dam jakoukoliv z moznosti tak naskoci cerna obrazovka a dal se nic nedeje (v jinem PC normalne spustit jde)

2. 4Gb Fujitsu limited MPD3043AT - Nove nainstalovany XP kdyz projede BIOS tak naskoci obrazovka jak chci spustit system ( v nouzi, s MS-Dos, s posledni znamou konfiguraci, nebo beznym zpusobem) at dam jakoukoliv z moznosti tak se PC restartuje

Problem je tedy ten ze win xp vubec nenabehnou....

4gb disk hoď z okna - je odporně pomalý.
40gb disk zapoj jako první (ide0, master), nastav v biosu boot z něj, a napiš jestli startuje nebo co je za chybové hlášky.

edit: "v jiném pc pustit jde" - doufám že jsi na něj instaloval xp ve svém pc = ve svém hardwarovém prostředí, a ne v jiném pc?

4gb vyhozen ;)

40gb zapojen jako prvni nastavenej na master, bios nastavenej na boot z neho...probehne bios a pak cerna obrazovka:

Plug & Play configuration error
Plug & Play configuration error
Strike F1 key to continu, F2 to run the setup utility
Pri F1 zase naskoci obrazovka s nabidkama s nouzi posledni znama konfigurace atd...at dam cokoloiv tak pak zamrzne na cerny obrazovce..
Kdyz zvolim F2 tak skoci do biosu

Instaloval jsem v tom pocitaci v kterem ted resime problem

možná je vadný obsah c:\boot.ini, kde by měl být tento záznam:

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

a znamená že jádro windows leží na 1.disku a jeho prvním oddílu. pokud byl v době instalace připojený i jiný disk, je to špatné. nejen že bude v boot.ini jiný záznam (to se dá opravit), ale systém se mohl nainstalovat i s jiným písmenem než c: a to je prakticky nefunkční katastrofa.

nebo nějaký nemocný ovladač, který se po pokračování f1 má začít načítat, ale systém na něm vytuhne. pomohlo by mačkat f8 ať se člověk dostane k nabídce pro nouzový režim, poslední známou konfiguraci nebo režim ladění.

ještě jedna věc - už to že je po startu nabízen výběr f1/f2 znamená, že je špatný obsah cmosky. zvol f2, vlez do setupu biosu, nech správně nadetekovat disk, zkontroluj čas (=není mrtvá baterka) a nech uložit.

"Plug & Play configuration error" nevybavuje se mi co tam může být zajímavého, pokud tím není myšlen špatný záznam u předvolených disků. zkontroluj celé nastavení biosu.

Pri instalaci zadny druhy disk nebyl pripojenej,

no zkousel jsem po F1 mackat F8 a to pomohlo dostal jsem se do nabidky kde bylo vic moznosti (ladeni atd..) ale kazda z moznosti dopadla uplne stejne(zamrznuti na cerne obrazovce) jen kdyz jsem dal Obnoveni adresarove sluzby, tak zvolim jakej chci spustit system a pak skoci chybova hlaska :
multi(0)disk(0)partition(1)\Windows\system32\ntos krnl.exe
System Windows nelze spustit uvedeny soubor je poskozen nebo nebyl nalezen
<Windows root>\system 32\ntoskrml.exe
Nainstalujte znovu uvedeny soubor

Ale zajimavy je ze kdyz jsem to zkusil znova tak uz to chybu nenapsalo a zamrzlo to uplne stejne na cerny obrazovce jako pri jakykoliv jiny volbe..Jinak v biosu cas je spravne a disk je detekovan

A plug & play uz to ted pri spusteni nepise..ted to zaclo psat Secondory hard drive 0 nt found a pak to F1/F2
to je fakt zahada tohle xD

Plug & Play configuration error
Plug & Play configuration error

podle toho čtu, že ani bios nerozezná připojený 40gb disk.
zkusím to napsat slušně:
kurva, vlez do biosu. jestli ten zmrd umí autodetekci disků, klikni na to. jestli není tvůj disk stále vidět, buď je bios 40 let starý, nebo máš u více disků stejně naswitchované (což nelze) propojky master/slave.
pokud nepoznáš co máš kde zapojené, projdi si v tom zmrdstvu (biosu) všechny 4 pozice disků - tvůj 40gb disk tam musí být vidět.

mam tam jen jeden disk, ten je nastavenej na jumper a bios ho detekuje

tady by mohlo být něco zakopaného; ta formulace by totiž měla znít jinak.
je fuk jestli na disku máš nebo nemáš vzadu jumper, ale co přesně ten jumper - v jaké nebo žádné poloze - znamená. nahoře na disku má být tabulka možností, vzadu nebo na plošném spoji u pinů pro jumpery může být popis: ma = master, sl = slave, cs = cable select.
korektně by mělo fungovat na společném kabelu pro jeden disk master, pro druhý slave. případ single se tě asi netýká, a cable select považuj za poslední možnost, ne všude kompatibilní. navíc aby ti systém korektně startoval a našel svůj zavaděč, musí mu odpovídat pozice disku jak byla při instalaci = obvykle 1.nalezený disk. to zajistíš tak že disk zapojiš na první kanál ide řadiče, naswitchuješ jako master, v biosu bude nastaveno bootování z tohoto disku (čili ho musí vidět). pokud chceš připojit i dalšími disky v tomto pc, disk se systémem by měl být na primary oddílu, označeným jako aktivní (obvykle to tak je, umí to měnit partition managery).

sem se upsal :-[ chtel jsem napsat ze je nstavenej na master...pri instalaci tam byl jen jeden tenhle disk..bootovani z toho disku je nastaveno a bios ho vidi..zadny dalsi disky neni potrebovat pripojovat...jak je nastavenej primary oddil a tak to se radsi presne podivam az bude... diky za snahu :!:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru