Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cmos checksum error - defaults loaded

Zdravíčko, mam desku M2NPV-VM

cca 2 roky stara, před deseti dny pc vyšel z pozaruky, system už parkrat přeinstalovavan ale vždy stejně nastaven,použivan. HW nikdy neměněn.resp PC v tomto stavu(kofiguraci) s vyrobnim biosem fungoval cele ty dva roky.

Zapnu PC(jako každy den) najede obrazek desky(normalní) ale pote vyskočí okno s infem o připojenem HW a informace Cmos checksum error - defaults loaded. Po stisknutí F1 system normalně najede a funguje špičkově.

Po přečteni par přispěvků tady u vas, a vzhledem k tomu, že mi system normalně funguje, si myslim, že by to snad mohlo byt jen a pouze tou baterkou na desce. Takže mam v umyslu but to odvest na prohlídku(už tedy za penízky) nebo někomu zručnemu kdo to už dělal.

Ale chci se zeptat, vzhledem k tomu že mi vše ostatní funguje jako vždy skvěle(system) mohl by byt problem přecijen větší? popř jaký?

Ohrozím sve PC na "životě" když to par dni počka? resp ted před vanoci toho mam ještě hodně do školy a ještě bych ten system potřeboval.

Předmět Autor Datum
Ta baterka je typu CR2032, stojí cca 20Kč a vymění ji i ženská od vařečky... Je-li to baterkou (jako…
Pytlík 16.12.2008 17:06
Pytlík
Jestli ho ohrozíš na životě si netroufám odhadnout. Ale výměna baterky je poněrně triviální záležito…
Zarniwúp 16.12.2008 17:07
Zarniwúp
No tak jsem zpozoroval rozdíl oproti puvodnímu chovani PC, při startu hrabe do rozbite disketove mec…
Cylon 16.12.2008 19:21
Cylon
Ked je slaba baterka tak defaulty sa nacitaju zasa ked to vypnes z 230V. Dovtedy by si mal nastaveni…
MM.. 16.12.2008 19:25
MM..
Ja ho odpojuju každy den po vypnutí(tim spešl červenym koflíkem na prodlužce). Dnes po připojeni a z…
Cylon 17.12.2008 17:46
Cylon
Tu baterku si kup některé desky bez ní nenajedou. Nedá se říct že by baterie jeden den neudržela zál…
MM_tank 17.12.2008 19:17
MM_tank
Tak opět došlo k "Cmos checksum error - defaults loaded" Baterka to vydržela skoro 2 měsíce. Po opět…
Cyder 13.02.2009 17:05
Cyder
V tom pripade tam mas nejaku vadu na doske kvoli ktorej sa vybija baterka. Alebo nejaky skrat (prip.… poslední
MM.. 13.02.2009 17:15
MM..

Jestli ho ohrozíš na životě si netroufám odhadnout. Ale výměna baterky je poněrně triviální záležitost. Pokud se v tom nechceš hrabat hned a nechce se ti ani do toho servisu, tak aspoň zajeď někam do elektra a kup si baterii CR2032 aby jsi ji měl doma, když se to vysype 24.12.

No tak jsem zpozoroval rozdíl oproti puvodnímu chovani PC, při startu hrabe do rozbite disketove mechaniky. V bisou jsem zpozoroval z resetovany postup bootovani(asi jedine co jsem kdy měnil). Na reset jsem byl ostatně upozorněn, viz předmět. Po odstavení mechaniky a přehazeni bootovani na sve "postavení" a naslednem restartu PC již PC bootuje jako dřív, a ani varovani o chbnem součtu CMOSu nevyskakuje. Že by vyřešeno? Pokud zkomira baterka (přestože jsou ji jen 2 roky) tak aspon na chvilku.

Tak opět došlo k "Cmos checksum error - defaults loaded"
Baterka to vydržela skoro 2 měsíce. Po opětovnem nastaveni bootu, PC zase jede bez problemu. Je 2 roky stary, nechapu že se baterka vybila tak rychle.:-(

V tom pripade tam mas nejaku vadu na doske kvoli ktorej sa vybija baterka. Alebo nejaky skrat (prip. kopec vlhkeho prachu apod). Ale najskor je v haji doska. Pokial vsetko ostatne funguje, tak to neni tragicke, mozes to pouzivat aj tak (pokial ti tie prednastavene nastavenia BIOSu vyhovuju)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru