Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem wifi router SMCWBR14-G2

Zdravím. Máte někdo zkušenosti s tímto wifi routerem? http://www.lan-shop.cz/routery-a-jine-wan-prvky/sm c/18786. Jde mi přednostně o tento typ, protože ho můžu mít téměř zadarmo :-). V současné době používám připojení přes O2 a router ZyXEL Prestige 660RU-T3. Stolní PC jsem vyhodil a používám pouze notebook a nechci být závisly na kabelu při pohybu po domě. Jde mi hlavně o jednoduchost nastavení sítě, protože jsem v této oblasti (i po přečtení článku na této stránce o bezdrátové síti) totálně vedle. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Tady je to docela pěkně vysvětlené i s obrázky: http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_cont e…
nononot 09.01.2009 22:48
nononot
Dík za ten odkaz.
hatik 09.01.2009 22:51
hatik
2. díl- WiFi: http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_cont ent&task=view&id=9381&Itemid=96
nononot 09.01.2009 22:52
nononot
To by byla chyba, zbavit se spolehlivého Zyxelu 660RU-T3. Rozumnější, i když v tomto případě asi ne…
anarchist 09.01.2009 23:40
anarchist
bylo mi řečeno, že se připoji na stavající router Zyxel..... nevěděl jsem, že se nedá použít i samos…
hatik 09.01.2009 23:50
hatik
Ano, pokud zůstáváte u ADSL, pak tento SMC připojíte za stávající Zyxel. Kdybyste v budoucnu přecház…
anarchist 09.01.2009 23:54
anarchist
Jak je to například u Ovislink WL5460AP se šířením signálu v mém případě po dvoupatrovém domě? V jed…
hatik 09.01.2009 23:53
hatik
Obecně je tomu tak, že mezi patry je to horší, i když je to částečně o orientaci antény. Ale nikdy j…
anarchist 10.01.2009 00:00
anarchist
Děkuji za pomoc. Také bych šel raději do Ovislink, ale mám strach, že signál v patře nebude. Router…
hatik 10.01.2009 00:17
hatik
SMC dsl routre patria medzi najspolahlivejsie ake poznam. Toto sice nie je dsl router (nema v sebe z… poslední
fleg 10.01.2009 10:21
fleg

To by byla chyba, zbavit se spolehlivého Zyxelu 660RU-T3. Rozumnější, i když v tomto případě asi ne levnější, řešení je, doplnit ho o AP, konkrétně Ovislink WL-5460AP.

edit: Tak moment! Zmiňovaný SMC není ADSL routerem. Takže vy chcete mít dva routery za sebou? Nebo Zyxel v režimu bridge? Pak byste si měl především zjistit, zda s ním bude SMC v tomto režimu fungovat (podpora PPPoE).

Ano, pokud zůstáváte u ADSL, pak tento SMC připojíte za stávající Zyxel. Kdybyste v budoucnu přecházel třeba na kabelové připojení, pak Zyxel vyřadíte. Ovšem je tu jeden rozdíl. Kabelové modemy nezvyknou obsahovat router, zatímco ADSL modemy ano. Takže vy se chystáte zapojit dva routery za sebe. Pokud to necháte nastaveno tak, jak to je, pak to fungovat bude, ale některé specifické služby se budou muset povolovat jak na Zyxelu, tak na SMC. Lepší by bylo zyxel přepnout do režimu bridge a na SMC použít PPPoE připojení. Zyxel se pak bude chovat transparentně a spojení bude navazovat SMC. Je to složitější na nastavení, ale je to čistší řešení. Ovšem SMC musí podporovat PPPoE.

Obecně je tomu tak, že mezi patry je to horší, i když je to částečně o orientaci antény. Ale nikdy ji nenastavíte tak, aby šíření signálu bylo vskutku všesměrové. Zvykem je anténu orientovat svisle, kdy vysílá do stran řekněme v úhlu 30-40 st. (zjednodušeně řešeno). Proto v blízkosti AP o patro výš a níž bývá celkem hluché místo. Nicméně je-li domek dvoupatrový, věřím, že to jedno AP zvládne. Jen si musíte najít vhodné místo (např. na stropě na kraji domu). Nikdy ho ale nelze dostatečně předpokládat, je to trochu alchymie. OvisLink ale patří mezi to lepší, co se dosahu týče, i když nemá žádnou integrovanou anténu. Ta vás ale stejně nespasí.

edit: Protože si Zyxel stejně musíte ponechat, přimlouvám se o jeho doplnění o zmíněný Ovislink. Zyxel má dva porty, takže připojíte i s AP jeden PC kabelově a neomezené množství bezdrátově. Případně se to dá doplnit o switch.

SMC dsl routre patria medzi najspolahlivejsie ake poznam. Toto sice nie je dsl router (nema v sebe zabudovany modem), ale co sa tyka sietovych veci znacke SMC verim.
Pokrytie 2 poschodi jednym vysielacom neodporucam vdak mrtvemu uhlu kde sa signal vobec nesiri a nizkemu horizontalnemu vyzarovaniu (standardne cca 10 stupnov). V podstate sa signal na spodnom poschodi siri len odrazmi a to nie je spolahlive spojenie.
Pokial je mozne treba mat na poschodi jeden vysielac a s klientmi medzi nim len roomovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru