Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Přeinstalace Embedded verzí Windows na tenkém klientovi

Mám tenkého klienta HP t5540 s Windows CE a teď přikupuji dalšího typu HP t5730, který má Windows Embedded XP.

Z důvodů sjednocení bych chtěl mít Windows XPE i na tom prvním klientovi, ale jednak nevím, zda je možná přeinstalace (např. nějaké HW omezení) a jednak kde lze koupit krabicovou verzi Win XPE.

Poradí mi někdo ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Koupit krabicovou verzi nejde a žádná upgrade licence na Win Ce není, takže tě HP pošle někam. Pozo…
Vladimir 11.04.2009 07:42
Vladimir
Pozor na to, jestli chceš mít dva terminály a "terminálový server"... Já bych k remote admin Windows…
Paullus 11.04.2009 09:03
Paullus
Ale ty ty licence koupené nemáš, to je "remote administration mode". Tahle situace nastává, když se…
Vladimir 11.04.2009 11:16
Vladimir
Pokud jsem byl po Tvém prvním příspěvku lehce zmatený, tak teď jsem totálně zblblý. Mám krabicovou…
Paullus 11.04.2009 17:25
Paullus
To je trochu na delší povídání, tak se omlouvám že to budu popisovat zkratkovitě a asi tomu nebude r…
Vladimir 11.04.2009 18:00
Vladimir
Díky moc, samozřejmě jsem si to musel přečíst několikrát, než jsem to pochopil, ale i po vícerém čt…
Paullus 11.04.2009 18:08
Paullus
Bohužel, nepůjde to. Vysvětlím: Licence TSCAL se kupují pro "licenční terminálový server", o kterém…
Vladimir 11.04.2009 21:54
Vladimir
Vladimíre díky, perfektní rozbor mé neutěšené situace. Pro mne z toho plyne do budoucna jediný závě…
Paullus 11.04.2009 22:54
Paullus
Doba "home" řešení je nenávratně pryč Ty se svýmu znalostmi z IT strčiš leckteré odborníky do kapsy…
Rce 11.04.2009 23:26
Rce
Vladimírovi se to nebude líbit Vladimír není proti linuxu na backend serverech (file, db...) ale p…
Vladimir 12.04.2009 02:14
Vladimir
Jinak, většina "odborníků" jsou nevychovaný namyšlený dobytek... To platí beze zbytku u všech profe… poslední
Paullus 12.04.2009 02:37
Paullus

Koupit krabicovou verzi nejde a žádná upgrade licence na Win Ce není, takže tě HP pošle někam.

Pozor na to, jestli chceš mít dva terminály a "terminálový server" v remote admin modu, můžeš narazit na to, že si nebudou umět někdy vytvořit session a budou ti k...

Windows Server 2003 v remote admin režimu se tak prostě někdy chovají, i když mají licencované dvě session a jednu konzolovou (reálnou fyzickou). Já bych k remote admin Windows dva terminály nekupoval.

Pozor na to, jestli chceš mít dva terminály a "terminálový server"...
Já bych k remote admin Windows dva terminály nekupoval...

Přiznám se, že jsem teď trochu mimo mísu. Vždyť tohle je přece typické serverové řešení a k tomu se i ty licence prodávají. Jeden server a k němu několik pracovních stanic...

Pokud to chodit nebude, tak půjdu ten SW normálně reklamovat s tím, že jsem byl při nákupu uveden v omyl...

Ale ty ty licence koupené nemáš, to je "remote administration mode". Tahle situace nastává, když se v remote admin modu snažíš přihlásit na jednoho uživatele dvakrát a obě terminálové session nebo jedna konzolová jsou už obsazené. Ta "třetí", konzolová "licence" totiž nefunguje vždycky, jak má, a server ohlásí že spotřeboval všechny licence.

Edit: nebo jednodušeji: Remote admin mode teoreticky podporuje tři licence, ale v praxi to vypadá tak, že spolehnout 100% se můžeš jen na dvě (ty skutečné licence). Pokud ti to nevadí, tak k tomu dva tenké klienty měj. A ještě něco, server v remote admin režimu nevyuživá zdroje stejně, jako terminálový režim, takže je výkon aplikací nižší.

Pokud jsem byl po Tvém prvním příspěvku lehce zmatený, tak teď jsem totálně zblblý.

Mám krabicovou verzi (ne OEM) nazvanou (i na faktuře) Microsoft Small Business Server Std 2003 R2 Czech CD 5 Clt a tudíž předpokládám, že mohu používat 5 klientů, tzn., že současně může být na serveru navěšeno 5 uživatelů (jeden na konzoli, ostatní 4 přes TS u stanic, ať už ve formě tenkého klienta, či po síti připojeného PC, přičemž každá stanice, resp. terminal má svůj vlastní OS). Tenhle způsob připojení jsem navíc podrobně konzultoval i s prodejcem zmíněného OS, protože jiné řešení pro mne tehdy nemělo žádný význam.

Fakticky to vypadalo tak, že sekretářka byla přímo u PC ("serveru") se SBS a v kanclu byly další dva PC, které si jely na svém HW se svým OS a když potřebovaly nějaký program na serveru, připojily se k němu po lokální síti přes TS a spustily si jej. Případně se další notebook či PDA připojovaly k "serveru" vzdáleně.
Teď chci, abychom já i sekretářka přistupovali na "server" výhradně z tenkých klientů.

Jestli jsem Tě ale dobře pochopil, tak bych měl mít nárok pouze na dva uživatele: jeden z konzole, druhý z klienta.

V tom případě jsem se nákupem druhého klienta vydal na šikmou dráhu zločinu....

To je trochu na delší povídání, tak se omlouvám že to budu popisovat zkratkovitě a asi tomu nebude rozumět, ale ono to není jednoduché.

5 CAL znamená pět client access licenses. Ty tě opravňují používat sdílení a tisk. Ale terminálové licence jsou úplně něco jiného - označují se jako TSCAL a kupují se zvlášť. Terminálové služby mají dva režimy fungování - Remote Administration Mode (dále RM) - ten máš ty (myslím že se na SBS jíný zapnout nedá ale to hádám) kdy se nepoužívá licenční server co hlídá licence. Když se terminálové služby (dále TS) přepnou do režimu aplikační server (dále AS) tak každé připojení hlídá u licenčního serveru, kde se koupené TSCAL přidají (licenční server se musí aktivovat u MS v Anglii.) Když je zapnutý AS tak se taky jínak sdílí pamět stejných aplikací a serverové služby běží s menší prioritou, takže je odezva svižnější. Když se připojuješ přes RDP k RM, tak se na licenční server nekouká, ale jen na dvě "vestavěné" licence pro vzdálenou plochu - XP má takhle vestavěno 0 licencí. Do licencí se nepočítá konzole - cože je fyzická session u klávesnice, která se ale dá u Windows serveru nasimulovat parametrem /console - to se ale chová dost specificky, protože je to konzolová session a zároveň není, taková Chytrá horákyně. takže to máme 2+1 klient u Windows Serveru a 0+1 klient u Windows XP. Jak se to u těch 2+1 chová, popisuju výše.

tj. 2 klienti na RDP + jedna session u klávesnice = OK
2 klienti na RDP + jedna AKTIVNÍ session simulovaná přes /console = není OK

edit: a ještě něco. Když překročíš CAL, jen porušuješ EULu. Když překročíš TSCAL, tak se prostě nepřipojíš, fyzicky to nefunguje.

Díky moc,

samozřejmě jsem si to musel přečíst několikrát, než jsem to pochopil, ale i po vícerém čtení mi vyšlo, že pokud budu chtít realizovat tu svoji vizi s dvěma a více TC, budu si muset přikoupit licence TSCAL.

Smutné je, že tuhle informaci mi nesdělil výrobce; utržil by více, protože já bych si je koupil už tehdy.

Nevíš odhadem, kolik tak jedna stojí ?

EDIT: Aby to nebylo tak jednoduché, tak na MS na svém webu píše: "Windows 2003 Server WEB edition neobsahuje terminálové služby (aplikační režim), ani licenční terminálový server. Podporuje pouze Vzdálenou plochu pro správu serveru. Podobně je tomu tak i v případě Windows Small Business Serveru 2003, který také nepodporuje aplikační režim terminálových služeb - viz 828056. Terminálový licenční server je v SBS2003 obsažen. "

EDIT2:Zatím jsem se dočetl, že ty TSCAL se jednotlivě neprodávají, musí jich být nejméně 5 a to za 10.000,- Kč. Nechce někdo jít se mnou do holportu napůl, resp. na 3:2 ?

Bohužel, nepůjde to. Vysvětlím:

Licence TSCAL se kupují pro "licenční terminálový server", o kterém se píše v Tvé citaci:

neobsahuje terminálové služby (aplikační režim), ani licenční terminálový server

Ty používá nějaký server ve stejné doméně, na kterém je zapnutý AS:

aplikační režim terminálových služeb

Ten ale Windows 2003 SBS nepodporuje.

Z toho vychází: jde přihlásit jednoho člověka ke klávesnici toho SBS a dva na terminály BEZ jakýchkoliv TSCAL (to máš teď), to je ten RM.

NEBO

jde koupit TSCAL pro SBS licenční server, který pak bude používat nějaký Win 2003 Standard v AS ve stejné doméně. To je ti ale možnost k ničemu, uvádím jen pro úplnost.

Edit: ještě pro dovysvětlení. Ty dvě vestavěné licence nejsou TSCAL. Jsou to "licence" pro vzdálenou správu, to je pro MS rozdíl. A licenční a terminálový server může být ten samý, jen to nesmí být SBS.

Vladimíre díky, perfektní rozbor mé neutěšené situace.

Pro mne z toho plyne do budoucna jediný závěr. Ani zřízení malé kancelářské sítě již není možno uvažovat bez odborného poradce. Doba "home" řešení je nenávratně pryč.

Budiž však s odkazem na postup prodejce SBS (který mě měl na stav Tebou popsaný, zejména že CAL ≠ TSCAL, upozornit před koupí) řečeno, že to s těmi experty nebude jednoduché.

Doba "home" řešení je nenávratně pryč

Ty se svýmu znalostmi z IT strčiš leckteré odborníky do kapsy, nepodceňuj se. I když možná právě proto se u tebe vyskytují takové příšerné nápady, že je nedokáže splnit ani Gates a z tvých požadavků skončí v nějakých Redmontských Bohnicích.

postup prodejce SBS...

Von ten chudák neměl ani páru o těch licencích, jako ostatně hojnost prodejců...

Před pár lety jsem u jedné státní organizace předělával Win Server 2000 na Linux, protože doba odezvy od terminálů byla příšerná (než se otevřela tabulka Excelu, stihli velmi bohatý oběd). Po předělávce na Linux Debian se Sambou, místo MSSQL se nasadil Postges a chrochtali si blahem jak všechno frčí jak dráha. Veškeré serverové licenční vopičárny rázem mohli vypustit z hlavy. Na klientech jim Win zůstali, takže nějaký rozdíl z hlediska ovládání nepozorovali. Vladimírovi se to nebude líbit :-p, ale nestálo by za to uvažovat o něčem podobném?

Vladimírovi se to nebude líbit

Vladimír není proti linuxu na backend serverech (file, db...) ale proti linuxu na desktopu. A terminálový server = desktop.

Jinak, většina "odborníků" jsou nevychovaný namyšlený dobytek, je to třeba říct na rovinu. Čím víc toho nevědí, tím víc si toho vymyslí (ne že bych to nedělal taky, ale aspoň to dělám zodpovědně.)

Jinak, většina "odborníků" jsou nevychovaný namyšlený dobytek...

To platí beze zbytku u všech profesí. Ale bohužel se bez nich neobejdeme; takže potřebujeme dobytka lékaře, dobytka právníka, dobytka finančního poradce a k tomu přistupuje dobytek ajťák.

To je prostě jedním slovem tragédie v JRD Čifáre.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru