Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno INTEL D201GLY2 nechce bootovať z CF-karty vloženej v CF to IDE adaptéri

Zdravím všetkých,

netuší niekto náhdou, ako by som mohol rozbehať bootovanie z 4Gb CF karty vloženej do IDE slotu cez CF to IDE adaptér?

- Bios túto kartu bez problémov rozpozná aj so správnou veľkosťou.
- Kartu som vyskúšal bez problémov na inom stroji
- počítač bez problémov nabehne z USB Flash disku odkiaľ aj inštalujem (nemám inú mechaniku)
- Nahodil som najnovší BIOS
- Podarilo sa mi na tú kartu dokonca nainštalovať OS (ale dosť zákerným spôsobom, keď som napájanie karte pripojil až po nabootovaní :-[)

Hľadal som na nete, ale nič použiteľné som nenašiel. Boli články v ktorých sa hovorilo, že fungujú z karty a aj články, že to proste takto nešlo.

Vopred vďaka za každú radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vytvoril som si UltimateBoodCD na USB. Všetko v pohode. Zapichol som ho do USB portu, nastavil boot…
keno 04.10.2009 21:33
keno
Ked sa ten BIOS zasekne s tou CF tak to mas smolu, bud je nahovno BIOS alebo je problem v tej redukc…
MM.. 04.10.2009 23:19
MM..
TAk ako to je to môžem v pohode pripojiť na VIA EPIA M10000G a rozbehne sa to ako nič. Odskúšané. Tá…
keno 05.10.2009 01:14
keno
Tak ked je ta redukcia DMA tak ti druha asi nepomoze, ale skor ten BIOS ma problem s tou CF (transce… nový
MM.. 05.10.2009 01:18
MM..
Ten Intel Bios je fakt o ničom. Na tom sa zhodneme. Tiež si myslím, že keď to ide na inej - o dosť s… nový
keno 05.10.2009 10:03
keno
Takže, konečne mi dorazil spomínaný SATA to CF adaptér a mal som ho už aj možnosť dostatočne vyskúša… nový
keno 04.11.2009 11:07
keno
právě jsem dělal něco podobného pro můj stařičký noťas. Kvůli diagnostice a zastaralému hardware pot… poslední
Michael 15.01.2010 08:29
Michael

Vytvoril som si UltimateBoodCD na USB. Všetko v pohode.

Zapichol som ho do USB portu, nastavil bootovanie primárne z USB. Nastavil ako primárne zariadenie USB Flash disk na ktorom je UBCD 4.1.1

Pokiaľ som mal zapnutú aj CF Kartu, počítač vôbec nenabootoval - zamrzol na obvyklom mieste - na tej krásnej Intel obrazovke (Len na doplnenie - pomačkal som všetky klávesy aby som sa pozrel čo je ZA logom - bez šance).

Keď som odpojil CF - nabehol bez problémov a spustilo sa menu UBCD.

Trik so zapojením CF až po nabootovaní do menu UBCD nefunguje, lebo aplikácie na UBCD pri spúšťatní buď vôbec nenabehnú, alebo ak nabehnú, CF ako disk vôbec nevidia. Okrem Ranish som skúšal aj iné.

Potom som skúšal pomocou triku - odpojiť - nabootovať - pripojiť - nainštalovať opať IPCop. Všetko v pohode pretože on si vie - tak sa zdá - nájsť aj zariadenia pripojené dodatočne.

Mohol som niečo urobiť inak?

Ked sa ten BIOS zasekne s tou CF tak to mas smolu, bud je nahovno BIOS alebo je problem v tej redukcii+kabli a UDMA4 ako som uz pisal, alebo v tej redukcii ked neni zadratovane DMA, chcelo by to skusit aj inu redukciu s normalnym 40pin konektorom a 80zil kabel.
Ako Slave si uz tu CF skusil (jumper von)?
Ine CF mozu bezat vpohode to by si musel skusit ze s ktorou ten BIOS nema problem. Zvycajne napr. so SanDisk nie su problemy, ale zarucit sa to neda, ked je BIOS nahovno. Chod tu dosku reklamovat a kup nieco ine.

TAk ako to je to môžem v pohode pripojiť na VIA EPIA M10000G a rozbehne sa to ako nič. Odskúšané.
Tá doska nie je nová - kúpil som sekáč. Ale keď si pospočítavam, čo všetko som už do toho dal, tak som si mohol kúpiť riadnu mašinu za tie peniaze - ale nebola by zasa sranda - :-D
Skúsil som aj SLAVE.
Okrem toho som z tej CF urobil bootovateľné UBCD - presne tak isto ako som to kvôli tomu Ranish-u robil z Flash Disku - ten bootuje v pohode.

Idem sa na to vyspať. Hodím to do krabice a počkám na novú redukciu... :-(

Tak ked je ta redukcia DMA tak ti druha asi nepomoze, ale skor ten BIOS ma problem s tou CF (transcend su lacne hovadiny). CF specifikacia je trochu odlisna od ATA specifikacie prave v identifikacii (a BIOS je robeny na ATA a nie na CF specifikaciu). Ked vyrobca CF na to nemysli tak s tym nejaky nahouby BIOS moze mat problem. Ako som pisal sandisky su zvycajne v tomto lepsie.

Ten Intel Bios je fakt o ničom. Na tom sa zhodneme. Tiež si myslím, že keď to ide na inej - o dosť staršej doske, tak by to mohlo ísť aj na tejto. Možno je to aj problém chipsetu a nie len toho biosu. Kto vie. Inú kartu na odskúšanie bohužiaľ nemám.

Každopádne som objednal nový adaptér - tentokrát SATA. Doteraz som razil myšlienku - čím menej elektroniky na tom bude, tým lepšie. Na tom SATA je jej viac, ale uvidíme.

Takže ak už nikoho nič nenapadá, ja skontrolujem ešte to prepojene pinov, ako bolo uvedené v tom odkaze a počkám s ďalším laborovaním na príchod adaptéra. Potom tú tému buď uzavriem, alebo sa začne ďalšia kapitola :D

Zatiaľ vďaka všetkým čo prispeli.

Takže, konečne mi dorazil spomínaný SATA to CF adaptér a mal som ho už aj možnosť dostatočne vyskúšať.

Doska a karta s týmto adaptérom nabootuje a funguje. Hoci funguje nie je ten správny výraz, lebo funguje na náhodnom princípe. Niekedy nabootuje bez problémov, inokedy po reštarte alebo vypnutí CF Disk nájsť nedokáže.
Mám podozrenie na to, že BIOS si občas nadetekuje klávesnicu ako zariadenie, z ktorého sa chystá bootovať..

Inými slovami teda, SATA to CF adaptér môj problém čiastočne vyriešil - teda až na to občasné zlyhanie aj tohto zariadenia.

Čo som sa okrem toho dočítal - a čo mi vyplynulo z niektorých diskusií:

- mohlo by fungovať riešenie vymeniť CF kartu za iný typ. Podľa všetkého, CF karty sa vyrábajú v dvoch prevedeniach - jedny sa správajú ako Removable Storage a druhé zasa ako Fixed Drive. Ja mám Transcend a ten sa tvári podľa všetkého ako Fixed Drive. V diskusiách ako riešenie spomínaný Sandisk CF by sa mal tváriť ako Removable Storage.

právě jsem dělal něco podobného pro můj stařičký noťas. Kvůli diagnostice a zastaralému hardware potřebuji i v dnešní době používat W98. Stále se to bránilo až jsem to konečně vychytal. Je potřeba zrušit a znovu nastavit oddíly a naformátovat. Pozor, ale toto je potřeba provést na stroji, ve kterém bude nainstalována. Kupodivu noťas, který měl problémy s detekcí větších disků, kartu detekoval jako O.K. Po naformátování jsem přenesl už nainstalovaný systém z původního disku. Např pomocí Acronis. Původně jsem kartu formátoval s příkazem /s (přenesení systémových souborů) a vše bylo O.K., karta bootovala. Po přenesení obrazu však tvrdošíjně odmítala. Toto se mi podařilo odstranit příkazem sys a bootovací obalast vlastně natvrdo znovu zprovoznit. Potom bylo vše v pořádku a užívám stroje, který je sice zastaralý, nevhodný na jinou než používanou činnost, ale zase na druhou stranu absolutně tichý. Jinak pokud dpotřebuješ redukce, tak mohu doporučit prošmejdit www.dealextreme.com. Mají tam veliký výběr, neskutečné ceny a doprava je zdarma. Akorát musíš zaplatit přes kartu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru