Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tiskárna Star LC-1521

Mám problém s opravou, lépe řečeno lokalizací závady u této tiskárny. Znám spíše Epsony a k této (těmto - jsou 2) jsem se dostal "omylem" přes manželku, protože se prý doma "po zásahu lékařů" zbytečně flákám :-p.
První tiskárna, "pokud se rozjede", tak tiskne normálně, ale po krátkém čase skončí "zaseknutím" tiskového vozíku v třetině dráhy a rozpískáním tiskárny .... reakce na tlačítka žádné --> pomůže pouze vypnutí z elektřiny :-/. Usuzuji na vadu v elektronice a tím i obtížné opravě v "domácích" podmínkách.
Druhá tiskárna tímto "zasekávacím" neduhem netrpí, .... netiskne, respektive i při největším přiblížení tiskové hlavy k válci není na papíru téměř nic, jen takový stínový náznak tisku. Samozřejmě jsem usuzoval na vadnou tiskovou hlavu, takže jsem ji přehodil z té první tiskárny, ale výsledek stejný. Jakoby se ty jehličky málo vysouvaly. Pokud nechám zapojenou hlavu mimo vozík a pustím tisk, tak na bříšku prstu cítím jak těch 9 jehel kmitá ... ale nepoznám, jestli je ten zdvih dostatečný.
Moje otázka ... může být něco po... v elektronice tiskárny tak, že to sice jehličkami hýbe, ale třeba jen s polovičním zdvihem? :-/
Nevíte někdo, jestli se dá nějak odstranit to zasekávání první tiskárny ? Ono se to sekne i s jakousi "ránou", ale s tím vozíkem jde potom normálně rukou pohybovat.
Veškeré nápady a náměty vítám.

Předmět Autor Datum
Měl jsem také kdysi tiskárnu Star LC-něco. Také se mi zasekávala a bylo to kvůli tomu, že se ta tisk…
Zdenek 23.02.2006 12:10
Zdenek
Áno presne tak. U mňa sa jednalo o Star LC-20. Edit: Stačilo len znížiť prítlak hlavy na papier.
msx. 23.02.2006 13:11
msx.
Elektronika spínání jehel nemůže být podělaná. Buď tranzistor sepne nebo ne. Pokud to dělá i druhá h…
Šarik 23.02.2006 13:24
Šarik
Omlouvám se, že reaguji až teď .. díval jsem se na "střílející běhavky" (biatholn ženy štafeta --> R…
StanB 23.02.2006 14:15
StanB
Pokud si jehly ještě pamatuju, tak "vystrkování" jehel je cca 2 až 5 mm (dle typu a počtu jehel - 9t…
Rce 23.02.2006 14:58
Rce
Ještě pozor. Úder jehly do papíru je tím větší, čím je hlava dále a je-li zbytečně daleko, ničí se (… poslední
Rce 23.02.2006 15:02
Rce

Měl jsem také kdysi tiskárnu Star LC-něco. Také se mi zasekávala a bylo to kvůli tomu, že se ta tisková hlava těžce posouvala do stran. Snížil jsem tam přítlak té tiskové hlavy vůči papíru a promazal jsem olejem tu hřídelku, po které se posouvala a od té doby to tisklo OK.

Elektronika spínání jehel nemůže být podělaná. Buď tranzistor sepne nebo ne. Pokud to dělá i druhá hlava, tak zkus přeměřit napětí na spínacích tranzistorech. A ten zdvih podle mě nebude víc jak 0,2 mm. A nemá tiskárna možnost nastavení na tisk hodně kopií nebo tisk na karton? U některých tiskáren se pro tyto případy dá štelovat ručně vzdálenost hlavy od válce a třeba je jen hlava nastavená/uvolněná do větší vzdálenosti. Srovnej vzdálenost hlavy od válce s druhou tiskárnou.

Omlouvám se, že reaguji až teď .. díval jsem se na "střílející běhavky" (biatholn ženy štafeta --> RUS,GER,FRA) .. pěkný závod.
Mazáním "tyčky" obvykle začínám léčení všech tiskáren jehl+DJ, takže to jsem už udělal.
S tou elektronikou jehel se mi to také nepozdávalo, ale zkusil jsem to naznačit:-), faktem zůstává, že ta vzdálenost hlavy od válce je VELKÁ. Při úplném posunutí hlavy k válci je větší, nebo srovnatelná se stavem, kdy je u druhé tiskárny hlava posunuta co nejdál:-( Teď jenom objevit kde to povolilo, uhnulo, nebojávímco. Vyklochtané na vodící tyči to NENÍ, takže uhnul válec --> neumím si to představit, vodicí tyč kromě vedení vozíku určuje i jeho vzdálenost od válce (pootočením tyče se vzdálenost mění), takže se tam možná hnul nějaký excentr .... nevím.
Zkusím to rozdělat .... Epsony jsou na tu rozborku určitě přívětivější .... tady pořád nechápu jak mám ty bakelity rozklížit.
Děkuji všem za reakce

Pokud si jehly ještě pamatuju, tak "vystrkování" jehel je cca 2 až 5 mm (dle typu a počtu jehel - 9ti jehlové víc, 24 méně). BACHA! Hlavy se smějí čístit jen petrolejem, nikdy ne lihem nebo jiným odmasťovadlem - pak se zadřou v korundové šabloně (která je drží pohromadě) a zlomějí se! Barvicí páska má za úkol ty jehly též mazat, proto nenechávat hlavičku běhat naprázdno, bez tisku přes pásku. Jestli je nějakou mechanickou závadou válec příliš daleko od hlavičky, vyzkoušej tak, že pod papír vložíš několikrát přeloženou kladívkovou čtvrtku - jestli se tisk zlepší.
"Zasekávání" následované pištěním vypadá na špatné vyhodnocení snimače pozice hlavy - buď zanesený optický přerušovač svinstvem, špatně těsní konektor kabelu, závada v elektronice. Aby se firmware nesnažil náhodou dostat hlavičku násilím za doraz a následně zapálit servo, tak se v této situaci program blokne a až po resetu (vypnout-zapnout) jede dál. Ve výjimečných případech bývá zatuhlý posun hlavy - firmware pak vyhodnotí, že hlava je jinde než jí chce mít a též se zastaví spolu s pištěním.
//Edit: Neviditelný, nebo jen velmi blbě viditelný tisk bývá způsoben páskou, vyschlou na troud.:-)

Ještě pozor. Úder jehly do papíru je tím větší, čím je hlava dále a je-li zbytečně daleko, ničí se (nastavujem: bez kopie=blízko, s kopií dál, s dvěma kopiemi=nejdál). Samozřejmě, je-li hodně moc daleko, že jehly "nedosáhnou" na papír, tiskne to prd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru