Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ale zase mam nazor ze tu zivotnost take dodava provozni teplota kdyz PC otevrete zjistite ze chladic…
storny 20.01.2010 17:04
storny
Hodně záleží na dobrým odvětrávání bedny.
Prasak in work 20.01.2010 18:09
Prasak in work
mam tam...3krat 120mm, a 3krat 90mm..vetraky..
storny 20.01.2010 18:10
storny
Množství větráků nevypovídá o kvalitě chlazení. Záleží na jejich umístění a jak je upraven tok vzduc…
Prasak in work 20.01.2010 18:15
Prasak in work
jeden vetrak 12cm mam pod DVD a pred nim mam namontovany na prave strane HDD ...potom mam dole vepre…
storny 20.01.2010 21:37
storny
Záleží na tom, jak to hučí a jak ti to vadí. Já vyžaduju tichý PC, takže chlazení dělám tak, aby byl…
Prasak in work 20.01.2010 21:47
Prasak in work
kdyz se kouknes poradne mam tam regulator otacek:-) kdyz chci koukat na film jednoduse dam vetraky n…
storny 20.01.2010 21:58
storny
Pro mě je důležitý, aby to bylo ticho furt, manuální štelování na hry a na filmy by mě sralo.
Prasak in work 21.01.2010 16:16
Prasak in work
i kdyz vse necham na minimum tak teploty vubec nejsou ani v maximalni zatezi nebezpecne (nejdou nad…
storny 21.01.2010 18:00
storny
To bych vyhodil ženu. Minimálně bych ji poslal k její matce, než bych tu práci dodělal :-) Má to k n…
Prasak in work 21.01.2010 18:20
Prasak in work
diky tobe sem ted dostal napad ...zkusim odtesnit vsechny diry protoze jich tam mam dost :D
storny 21.01.2010 18:25
storny
Když se teď dívám znovu na fotky toho tvýho PC, tak máš poněkud blbou bednu - větrák na zadní stěně…
Prasak 21.01.2010 18:32
Prasak
bedna je uplne na ..ani nebudu rikat na co nechci porusovat pravidla stanovená poradnou..zastaralá z…
storny 21.01.2010 18:41
storny
Brzdit se nebudou, ale musíš si představit tok vzduchu v bedně, pro představu si dej místo bočnice p…
Prasak 21.01.2010 19:13
Prasak
vzadu na vetrak je to k nicemu to vyriznu a dam sitku a nebo necham vetrak at tam je naprazdno jen s…
storny 21.01.2010 20:14
storny
Měl by hlavně proudit zepředu zespoda dozadu do zadního větráku a do zdroje. Ty však máš vepředu vel…
Prasak 21.01.2010 20:37
Prasak
ta grafarna ma bez zateze pri internetu s vetrakem na 12% 29stupnu
storny 21.01.2010 21:12
storny
Důležitý je, kolik má v zátěži a jakej to generuje hluk :-)
Prasak 21.01.2010 21:23
Prasak
v zatezi ma (taktovanim sem z ni vytah 51) a mel automaticke rizeni ventilatoru a vetraky na min ...…
storny 21.01.2010 21:30
storny
Pokud ti to vyhovuje, tak je vše v pořádku.
Prasak 21.01.2010 21:41
Prasak
no ale je pravda ze uz mam pocitac oposlouchanej a kdyz jsem zastavil rukou ten svitici vetrak tak v… poslední
storny 22.01.2010 07:39
storny

ale zase mam nazor ze tu zivotnost take dodava provozni teplota kdyz PC otevrete zjistite ze chladic ma vetracek 30mm a CPU se nehne nad 35stupnu kdezto dnes je normal 50...(ja mam treba v zatezi 42MAX ale tk ...)

Množství větráků nevypovídá o kvalitě chlazení. Záleží na jejich umístění a jak je upraven tok vzduchu v bedně. Pokud je bedna dobře navržena/upravena, stačí jeden větrák vzadu, v případě výkonnější grafiky lze dát jeden do bočnice, kterej přivádí grafice vzduch.
Já osobně mám na chlazení bedny (kromě zdroje) jen dva 8cm větráky vzadu na bedně zapojený na 5V.

Záleží na tom, jak to hučí a jak ti to vadí. Já vyžaduju tichý PC, takže chlazení dělám tak, aby bylo nejen účinný, ale i tichý. V tvým PC nevidím důvod k tomu velkýmu větráku pod DVD mechanikou. Zaměř se na to, aby větrák na zadní stěně měl dostatečnou perforaci, tedy v ideálním případě žádnej plech a jen drátěnou mřížku.
Pokud ti to tedy chladí, je to OK, pokud ti nevadí, že je to jak vysavač, tak je to taky OK. Jsou lidi, kteří berou hučící PC jako běžnou věc a nevadí jim to. Já bych se z toho zcvoknul, navíc mám PC v obýváku, kde by to sralo nejen mě, ale i manželku.

i kdyz vse necham na minimum tak teploty vubec nejsou ani v maximalni zatezi nebezpecne (nejdou nad 60stupnu) ale ja mam rad do 45tak proto mam vse na plno...a zena ?:D porad mi vyhazuje pojistky kdyz delam 3 hodiny ucetnictvi a spadnou pojistky to bych dycky uplne vzal milej pocitac a sup s nim z okna takze nakej ten dB navíc jí taky nezabije...

To bych vyhodil ženu. Minimálně bych ji poslal k její matce, než bych tu práci dodělal :-) Má to k ní jen pár metrů, takže by to nebyl takovej problém.

Ale k věci.
Pokud se ti s tím chce hrát, můžeš dělat pokusy, jak dosáhnout co nejlepšího chladícího efektu s miminem větráků. Podstatný při tomto je - ucpat všechny nežádoucí díry na bedně, kterýma nechceš nechat pronikat vzduch dovnitř. Když to patřičně ucpeš, tak zjistíš, že ti stačí pouze zadní větráky, který vytváří podtlak a jak to nasává vzduch žádoucími místy, tak to chladí komponenty, který jsou v patřičých místech - tedy díra vepředu před HDD. DVD mechanika nemusí tak chladit, stejně se používá jen málo. Někdy dobře poslouží i kus kartonu, když chceš vzduch směrovat, např. ke grafické kartě.

Když se teď dívám znovu na fotky toho tvýho PC, tak máš poněkud blbou bednu - větrák na zadní stěně je dost nízko, kdybys měl chladič na CPU s bočním prouděním, tak by foukal na zadní stěnu do míst, kde není žádnej větrák. A myslím, že ten 120mm větrák vepředu pod mechanikou je zbytečnost, osobně bych ho dal pryč a dal zpátky záslepky. Od spodního větráku jde do bedny vzduchu dost. Obecně by měl být v bedně mírnej podtlak, nikoliv přetlak.

bedna je uplne na ..ani nebudu rikat na co nechci porusovat pravidla stanovená poradnou..zastaralá z roku 2000 ten vetrak tam mam kuli svicení ale tikal jsem si kdybych vyvrtal diru do case (treba nahoru nebo do bocnice a dal ho tam treba pred CPU nebo grafarnu jestli by to nebylo lepsi ale to nevim jestli by se zase vetraky nebzdili..

Brzdit se nebudou, ale musíš si představit tok vzduchu v bedně, pro představu si dej místo bočnice plexisklo a foukni do vstupního větráku třeba dým z cigarety a uvidíš, kudy ti to proudí a kam. Když dáš do bočnice větrák do špatnýho místa, může se stát, že čerstvej vzduch z bočnice naženeš ke zdroji, nebo k zadnímu větráku a tím tomu akorát uškodíš, protože to nebude odsávat teplo od CPU a pamětí.
Jak jsem psal - pro začátek zkus odstranit ten přední 120mm větrák a dej zpět záslepky a sleduj teploty, jak se pohnou (a taky výsledný hluk). Jakou máš perforaci plechu za větrákem na zadní stěně? Pokud je mizerná, vyřízni ji a sleduj zlepšení.

Měl by hlavně proudit zepředu zespoda dozadu do zadního větráku a do zdroje. Ty však máš vepředu velkej větrák, ten to narušuje, resp. máš tam jiný tok vzduchu. IMHO je tam zbytečnej a vytváří ti v bedně přetlak, vzduch se tam všelijak motá. Až to vyřízneš, tak uvidíš, že se ti to celý zlepší. Při foukání kouře ten přední větrák zkus odpojit a předek zakryj kouskem kartonu, ať můžeš srovnat efekt s větrákem a bez větráku.

Ten spodní modrej větrák tam není zase na škodu, fouká ti vzduch směrem ke grafárně, což je užitečný.

v zatezi ma (taktovanim sem z ni vytah 51) a mel automaticke rizeni ventilatoru a vetraky na min ...ovladač pustil větráky na 25% a po minute zchladil a opět přepl na 12% jinak když chci mit teploty jo dole tak pred zapnutim dam vetrak na 35% zacne trosku ficet ale da se to prezit :) konec koncu mam rad kdyz mam hlucnej pocitac :D...pred toudle kartou jsem tam mel X800GT s malickatym vetrackem v zatezi mela 65stupnu a to byl ficak jen bez zateze jak tadyta na 70% a k tomu jsem mel HDD 46GB kterej mel zvuk jak 1. ,,velko HDD" s kapacitou 5GB :-) a chrcel a klepal celym casem ...tahle nedela zadnej zvuk ani ji neslysim v IDLE rezimu ma opravdu nizke teploty to uz slysim spis disk

no ale je pravda ze uz mam pocitac oposlouchanej a kdyz jsem zastavil rukou ten svitici vetrak tak v hluku to byl rozdil...on ten vetrak je nakej levnej...ten od Arctic cooling ten pod dvd neni vubec slyset a kdyz jsem tendle zastavil tak to byl fakt rozdil jeste jednou moc dekuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru