Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Propojení HW -> síťový provoz účetního programu

Ahoj všem! Chceme propojit tyto komponenty, aby na nich mohl běžet účetní program v síťové verzi:

* starší notebook HP nx9005, který má jako síťové komponenty uvedeno: 1394 Net Adapter a ještě National Semiconductor Corp. DP 83815/816 10/100 MacPhyter PCI Adapter, procesor Athlon 2400+, 512 MB RAM

* celkem nový stolní PC: 1394 Net Adapter + NVIDIA nForce Networking Controller,
procesor AMD 3000+ , 512 MB RAM

* propojeno bude přes router DataCom XAVI http://www.internetexpres.cz/web/cz/home/koncova_za rizeni.html#m5

Data budou fyzicky uložena na notebooku, přistupovat se k nim bude z obou PC. Server není.

Dotazy:
1) Jak rychlá může být síť z uvedených komponent? Postačí to na svižný provoz? Nebo to bude pomalé? Ty účetní programy už na těch kompech běží, ale v singl verzi, jsou docela svižné.

2) Dá se nějakým nastavením parametrů urychlit provoz té sítě?

3) Je výhodné/možné dělat vytvořit síť pro tyto účely přes Hamachi? Nebo je to blbost?

Omlouvám se za laické dotazy a prosím pro vysvětlení pokud možno jednoduché a "pro blbce" :-[ Děkuji předem.

Předmět Autor Datum
Provoz by mel byt rychly, melo by to bezet na 100Mbs Pro Hamachi neni duvod, urcite by to nezrychlil…
Jan Fiala 09.03.2006 14:08
Jan Fiala
Ano, je k dispozici singl i síťová verze. Právě jsme zkoušeli demo síťové verze a zdá se nám to poma… nový
Eva_M 09.03.2006 14:11
Eva_M
Urychlit sit pouze tim, ze se presvedcite, ze bezi na 100Mbs. Jinak na siti neni celkem co urychlova… nový
Jan Fiala 09.03.2006 18:21
Jan Fiala
Urychlit sit pouze tim, ze se presvedcite, ze bezi na 100Mbs. Zeptám se jak BFU - prosím, jak snadno… nový
Eva_M 09.03.2006 19:55
Eva_M
Napadá mě zkusit kopírovat v Total Commanderovi mezi PC nějaký velký soubor a sledovat rychlost v "k… nový
L-Core 09.03.2006 19:59
L-Core
Staci se podivat, zda obe sitove karty jsou pripojeny na 100. Vetsinou staci najet mysi nad ikonu u… nový
Jan Fiala 09.03.2006 20:21
Jan Fiala
To JF: Ano, je tam 100 mega, všude. Díky za radu :-) nový
Eva_M 09.03.2006 20:35
Eva_M
ak uctovnicky program bezi pomaly na ethernete je to chyba programatorov. par programov som uz videl… nový
fleg 09.03.2006 20:47
fleg
To Fleg: To není tak jednoduché přejít na jiný účetní SW - na náš program jsme dost zvyklí, uděláme… nový
Eva_M 09.03.2006 21:09
Eva_M
toto pocuvam vsade tam kde vidim ze sa este robi na 16bitovych programoch. v dobe ked sa coraz viac… nový
fleg 09.03.2006 21:20
fleg
Fleg: jedna z najvacsich vyhovorok to co si tu napisala ty. Ty asi nejsi účetní, že :-) Já už jsem… nový
Eva_M 10.03.2006 07:57
Eva_M
Naprostý souhlas. Moje DOSovské účetnictví je opravdu vizuálně hnusné (i když v okně "vypadá" trochu… nový
L-Core 10.03.2006 08:43
L-Core
L-Core: Vyjádřil jsi to naprosto přesně :-) Taky zpracovávám komplexní účetnictví vícero menších fir… nový
Eva_M 10.03.2006 09:49
Eva_M
okrem urctovacich veci (napr zauctovania poloziek) by maluctovnicky program zvladat viac veci. suhla… nový
fleg 10.03.2006 12:29
fleg
ja byt vasim sefom z toho dosu vas do noveho systemu dokopem (nejakym ultimatom trebars;o)) (dovolí… nový
L-Core 10.03.2006 13:28
L-Core
ano ty si specificky pripad. ja som skor mal na mysli bezne uctovnictvo vo firme kde je lan siet reg… nový
fleg 10.03.2006 13:33
fleg
Flegu, jsem vpodstatě stejný případ jako L-Core. Ta účetní firma je taky moje (tedy napůl moje, jsem… poslední
Eva_M 10.03.2006 15:21
Eva_M
<OT> 10 let.. Podvojko mám z roku 1992 a zhruba ve stejné době jsem si "napsal" v dBASE i JÚ(DE). Ob… nový
L-Core 09.03.2006 21:26
L-Core
No já řešil teď při příchodu jedné firmy z win98 na XP něco podobného. Šlo tedy o síťové účetnictví… nový
MM_tank 10.03.2006 13:36
MM_tank

Ano, je k dispozici singl i síťová verze. Právě jsme zkoušeli demo síťové verze a zdá se nám to pomalé. A to jsme zkoušeli na firmě, kde není moc dat. Dá se to nějak urychlit? Myslím nějakým nastavením vlastností, priorit, komponent? Jde mi o to, co pro svižný chod udělat jaksi obecně. Jinak je mi jasné, že se hlavně budou muset vyjádřit autoři programu, co a jak nastavit přímo v tom SW.

To Fleg: To není tak jednoduché přejít na jiný účetní SW - na náš program jsme dost zvyklí, uděláme v něm všechno, co potřebujeme, máme v něm kupu dat za 10 let dozadu... Teda ne že bychom účtovali v 10 let staré verzi, každý rok je nová verze + mezitím updaty. Nám ten program velice vyhovuje ovládáním, funkcemi, výstupy, spolehlivostí, nenáročností... jen jsme teď narazili na problém s tou sítí. Napsala jsem programátorům... uvidím, co mi odpovědí.

toto pocuvam vsade tam kde vidim ze sa este robi na 16bitovych programoch. v dobe ked sa coraz viac presadzuju 64b os a kde sietovanie je jedna zo zakladnych podmienok uctovnictva (typicky priklad je prepojenie pokladne a pc na firemnu siet) je jedna z najvacsich vyhovorok to co si tu napisala ty.
v 90% pripadoch len ide o strach a nechut zacat nieco nove.
nediv sa programu ktory bol vyvijany pre dos ze nedokaze spravnebezat na dnesnych os (v case ked sa narodil o sietiach moc nechyrovali...a ked si myslis ze ved program sa upgraduje...tak tomu tiez neverim nakolko poznam asi 2-3 a viem ako vyzeraju tieto "upgrady".

Fleg: jedna z najvacsich vyhovorok to co si tu napisala ty.

Ty asi nejsi účetní, že :-) Já už jsem několikrát zkoušela dobře vypadající JINÉ a modernější účetní programy - o IT v naší firmě rozhoduju já ;-) Na první i druhý pohled vypadají daleko lépe.... jenže když s nimi mám jako účetní pracovat, tak s hrůzou zjistím, že v tom krásném programu neudělám to a tamto taky ne, a že s tímhle mám obrovské problémy. A navíc některé ty suprové nové programy stojí opravdu hodně peněz.

Z hlediska IT s Tebou, Flegu, samozřejmě souhlasím. Ale z hlediska praktické účetní posuzuju užitnou hodnotu účetního programu především podle toho, jestli v něm udělám všechno, co potřebuju, jestli to udělám snadno a rychle, jestli si tam můžu nadefinovat výstupy podle požadavků klienta atd. atd. L-Core jako kolega z branže mi asi rozumí ;-)

Naprostý souhlas. Moje DOSovské účetnictví je opravdu vizuálně hnusné (i když v okně "vypadá" trochu líp ;-)), ale z hlediska produktivity své práce bych neměnil.

Stejně jako Eva_M jsem zkoušel hromadu novějších účetních programů, od jednoduchých za pár šupů až po ty, co stojí desítky tisíc - ale vždycky mi trvá zaúčtování jedné "položky" mnohem déle. Kde je nutno používat myš - další zdržování.

Něco jiného je, když firma má nějaký "velký" IS a kde jednotliví pracovníci (účtaři) si hrají na jednom malém (svém) písečku; ale já (a předpokládám i Eva_M) zpracováváme externě kompletní účetnictví firmy za měsíc/kvartál/rok "an blok" a při tom potřebujeme něco jednoduchého a rychlého.

Mně trvá kompletní (vč. DPH) zaúčtování jedné "položky" (když jsem rozjetej) mezi 15-30 vteřinami; většinou jsem schopen za hodinu zaúčtovat kolem 150 položek. Pokud bych byl zaměstnanec ve firmě, tam bych si třeba "vymýšlel" - stejnou práci bych musel natáhnout na celý měsíc, aby bylo vidět, že si mzdu zasloužím :-D. Jako externista mám ale zcela opačnou prioritu.

okrem urctovacich veci (napr zauctovania poloziek) by maluctovnicky program zvladat viac veci. suhlasim s vami len v tom ze nemozno aplikovat sap na prostredie malej firmicky (sap som zobral len ako priklad).
ale aj tak si nemozem pomoct proste z vas citim nechut prejst na nieco nove. vase argumenty ze v novom uctovnictve mi trva toto dlhsie ako tamto...jasne ze hej ved ej to novy system neviete s nim pracovat zabehnutie trva asi dlhsie ako par dni co ste testovali nove systemy. okrem toho ja by som vas netlacil do prechodu na novy system zo dna na den ale pre istotu na subezny prechod. je to sice robota navyse ale casom sa to moze ukazat ako efektivne. ja byt vasim sefom z toho dosu vas do noveho systemu dokopem (nejakym ultimatom trebars;o)).
inak cele mi to trosku pripomnina prechod vo firme z ms office na open office. par krat som to uz zazil. aargumenty podobne. novy system vsetko vnom dlho trva (a to sa tie officy na seba dost podobaju) niektore veci tam nejdu tak ako sme zvyknuty....bla bla bla. v konecnom dosledku sa vsak prechod z mso na oo ukaze v 90% pripadoch ako prinosny.
a este v jednej veci mate pravdu. kedze som lenivy uctovnictvo si davam robit uctovnikovi;o)). uctovne programy poznam len ked ich "opravujem" v roznych firmach

ja byt vasim sefom z toho dosu vas do noveho systemu dokopem (nejakym ultimatom trebars;o))

(dovolím si zobecnit) My žádné šéfy nemáme, velíme a platíme si všechno sami :-)
Naše klienty zajímá jen jedno - zpracované daňové přiznání. Jakými prostředky se k tomu dopočítáme - to všechno je naše věc. 99% mých klientů si NIKDY výstupy z účetnictví ani neprohlíží - každého zajímá jen jedno: kolik má platit daní.

Souběžný provoz na dvou systémech bych nezvládl - prostě bych ty své firmy nestihl účtovat 2x.

ano ty si specificky pripad. ja som skor mal na mysli bezne uctovnictvo vo firme kde je lan siet regisrtacka a podobne kraviny.
pokial robis uctovnictvo systemom takym ako ty nevidim dovod prechadzat na novy system ale eva chce evidentne nieco ine. inak by neziadal sietove prepojenie

Flegu, jsem vpodstatě stejný případ jako L-Core. Ta účetní firma je taky moje (tedy napůl moje, jsem 50% společník), taky si platíme všechno sami. Většinou každý z nás děláme jiné firmy, ale někdy by bylo potřeba si vzájemně vypomoct a pracovat souběžně dva lidi na jedněch datech. Rovněžtak naše klienty většinou zajímají jen ty daně. Výstupy z účetnictví dostávají emailem nebo na papíře (jak je ctěná libost) a je jim zcela jedno, v jakém systému to děláme. Když si koupíme dokonalý a drahý program, tak KDO to bude platit??? Myslíš, že můžu přijít za klientama a sdělit jim s milým úsměvěm, že od příštího měsíce jim budeme fakturovat dvojnásobek, protože jsme zakoupili drahý účetní program? Co myslíš, že by nám řekli a kam by nás asi tak poslali... 3-[

No já řešil teď při příchodu jedné firmy z win98 na XP něco podobného. Šlo tedy o síťové účetnictví a win98 připojené na winxp. Můžete zkusit vypnout firewall, zabránění spouštění dat DEP, vypnout vizuální motivy. Dál sem vypl nějaké nepotřebné služby + indexování disku a bod obnovení Po těchto úpravách jsem měl odezvu že to funguje už dobře. Bez záruky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru