Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdělit nebo nerozdělit disk?

Zdravím, chystám se v brzké době na přeinstalaci operačního systému (Windows 7). A tak mě napadlo a zajímal by mě názor ostatních, jestli je lepší(užitečnější, bezpečnější, atd) rozdělit pevný disk na 2 nebo více sektorů (v mém případě 2-C,D). Disk má kapacitu 320GB, takže s místem problém nebude. Napadlo mne dát třeba 50GB pro C a zbytek D. Na C by byl systém, ovladače+utility a základní (důl.) programové vybavení (antivir, antispyware, firewall, prohlížeč,...) no a sektor D by sloužil pro hry, hudbu, filmy, obrázky a běžný software.
Má myšlenka je taková, že když bude systém, ovladače + základní vybavení na C, je předpoklad, že se s ním nebude často manipulovat (doinstalce, odinstalace, změny, přesuny,...) a tím nebude docházet tak rychle k fragmentaci, což přispěje k tomu, že systém vydrží déle svěží a rychlý. No a na D budou hry, programy, které se budou často měnit (upgrade, patche, save),takže by to nemělo ovlivňovat systém samotný. Navíc, pokud by se mi nějakým nedopatřením naistalovat program/hru, které bude problémová nebo se mi tam dostal nějaký malware, nemusel bych přeinstalovávat vše, ale jen zformátovat sektor D (pokud to lze, když je to jen jeden disk) a nahrát programy a hry znovu. Ušetřil bych tím práci s instalací Windows, přihlašováním, stahováním aktualizací, atd.
Co myslíte?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myšlenka je dobrá, ale 50GB je na W7 málo. Systémovou partišnu udělej minimálně 80GB.
mif 30.09.2010 19:25
mif
S rozdělením disku nelze než souhlasit. Názory na potřebnou velikost systémového oddílu se však moho…
Pytlík 30.09.2010 19:57
Pytlík
A jak vyřešíš winsxs až naberou hodnot několika GB? U mě se teda Windows 7 chová stejně jak Vista (n… poslední
shark.jd 05.10.2010 19:50
shark.jd
Takže nápad je to dobrý, pokud to chápu dobře? Resp. rozdělením disku na dvě části nic nezkazím. Ako…
Sorbo 30.09.2010 22:29
Sorbo
jen proboha nepoužij ten retardovaný nápad s instalací softu na jiný oddíl než systémový disk. mít s…
lední brtník 01.10.2010 00:09
lední brtník
Zdravím. Pokud jsem to pochopil dobře. Tak mám na oddíl C nainstalovat Windows, ovladače doplňky + v…
Sorbo 04.10.2010 00:09
Sorbo
ok. operační systém + programy na c: = to co má smysl zálohovat jako jeden celek, spojený přes jedny…
lední brtník 04.10.2010 01:12
lední brtník
Zdravím, tak jsem si to pročetl a už chápu, co je tím myšleno (neinstalovat software na jiný oddíl,… nový
Sorbo 05.10.2010 08:27
Sorbo
Pokud máš chuť, tak se podívej na - (jinak vše podstatné bylo napsáno) http://pctuning.tyden.cz/har… nový
M-Pol 05.10.2010 08:48
M-Pol
Díky, určitě si to přečtu. nový
Sorbo 05.10.2010 13:27
Sorbo
Jen malé doplnění v nastavení dokumentů. V průzkumníku jdi na vlastnosti "Dokumenty" a změň písmeno… nový
Stefran 05.10.2010 16:40
Stefran
dělení disků dopadá většinou tak, že uživatel má jeden disk přeplněný a druhý poloprázdný, načež zač… nový
touchwood 05.10.2010 16:52
touchwood
Já disk dělím a to jsem přeinstaloval Windows na starém notebooku za jeho život jednou (a to ještě k… nový
Vladimir 05.10.2010 17:01
Vladimir
:-) už jsem spoustu z nich konvertoval na víru pravou a admin (a notorické instalace dalšího a dalš… nový
touchwood 05.10.2010 17:06
touchwood

S rozdělením disku nelze než souhlasit. Názory na potřebnou velikost systémového oddílu se však mohou lišit. Já, kupř. mám velikost oddílu 30GB (a Win7 mám co existují) a z toho mám více než polovinu volnou. To proto, že hry moc nehraji a hlavně je necpu do systémového oddílu, ale na D:. Body obnovy mám rovněž vypnuty (řeším to spíše obrazem oddílu).

ok.
operační systém + programy na c: = to co má smysl zálohovat jako jeden celek, spojený přes jedny registry.
veškerá data (hudby, filmy, dokumenty) pak na druhý logický disk d:
hry jsou poněkud exotikum: obvykle jsou kradené a bezcenné. takže je otázka zda musí být zálohovány se sytémem (a v případě pádu systému by s ním byly ze zálohy obnoveny).

Zdravím, tak jsem si to pročetl a už chápu, co je tím myšleno (neinstalovat software na jiný oddíl, než C, kvůli reg). Takhle, asi jsem to možná špatně napsal. Mě ani nejde o možnost obnovy systému, resp. vytvoření funkční zálohy. Nemám totiž žádné životně důležitá data ani drahé programy nebo složité databáze. Jednoduše obyčejný počítač studenta na internet, hry, práci (výhradně MS Office). V podstatě má nejcenější data jsou obrázy/fotografie, hudba a nějaká ta práce (Word, Excel, Powerpoint) a výjimečně nějaká ulož. pozice ze hry nebo nějaký program. Navíc to vše mám zálohováno na CD/DVD a Flash. Takže v přáípadě nouze, než obnovovat systém pomocí zálohy a snažit se zachránit data, je pro mě jednodušší systém přeinstalovat.
Na to rozdělení disku jsem se ptal hlavně jestli to pomůže udržet systém déle "svěží". Tím že to, co se bude často používat resp. měnit bude na D, tak by to nemělo ovlivňivat C se systémem a tudíš by se nemělo PC tak rychle zpomalovat, atd. + jako "bonus" pokud bych si nahrál nějaký program, který špatně fungoval nebo obsahoval nějaké viry nebo tak a dělalo to velké potíže, je možnost zformátovat D a nedělat zbytečně celé PC. Tak mě zajímalo, zdali to je dobré rozdělit nebo to vče dát jen na C.

Jen malé doplnění v nastavení dokumentů.
V průzkumníku jdi na vlastnosti "Dokumenty" a změň písmeno disku na D:\
(je možné, že tvůj druhý disk nebo část disku má jiné písmenko)
Tím se tvé dokumenty přesunou na disk D:\ a při případném neopravitelném pádu systému dokumenty zůstanou.
Dle mého názoru je lepší nedělit disk a zakoupit druhý. Pokud umře disk, mě se to zatím nestalo, tak většinou ten víc používaný tj. C:\ a veme s sebou i druhou část disku D:\.

dělení disků dopadá většinou tak, že uživatel má jeden disk přeplněný a druhý poloprázdný, načež začne bezhlavě přesunovat svá data a programy a v konečném stadiu je celá "výhoda" oddělení dat a aplikací úplně v háji.

Jsem zastáncem nedělení disků. Pokud člověk není prase a neinstaluje kdejaký šit z netu, tak životnost Windows dosahuje životnosti HW (speciálně disků). Jako způsob zálohování toto pak není vhodné už vůbec - jedná se o tentýž fyzický disk, takže člověk tak jako tak musí zálohovat jinam.

P.S.: já disk rozdělený mám, ale to jen z důvodu, že používám více OS.

Já disk dělím a to jsem přeinstaloval Windows na starém notebooku za jeho život jednou (a to ještě kvůli Vmware driverům které se rozhodly, že se v různých verzích pohádají mezi sebou).

Dělám to spíš ze zvyku, než že bych si vůbec byť jen dělal image OS. Prostě už jsem zvyklý že dokumenty jsou v d:\users\vladimir a ne v c:\documents and settings. Teď jsem koupil nový notebook + Win 7 a nemusel jsem si zvykat na c:\users, zase jsem měl všechno hezky v d:\users.

Pokud člověk není prase

No, ale to je právě to - kolik znáš userů z tvého okolí, komu neraší nějaké ty štětiny a image OS je praktickou výbavou do života. :)

:-)

už jsem spoustu z nich konvertoval na víru pravou a admin (a notorické instalace dalšího a dalšího balastu) jim naprosto nechybí. Teď už zbývá dopilovat jen "návštěvníky-instalátory" (typicky obchoďáci, technici ISP apod. svoloč, kteří mají neustálou tendenci instalovat aplikace systémem "všechno a všechno-na-default" :-)), ale někteří z mých uživatelů se už aktivně brání (ono ruku na srdce, když ti pak ještě poví: "ten počítač s Windows tu jede už pátým rokem a nikdy s ním nic nebylo", tak je vidět, že to pochopili sami).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru