Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem S-video vs. VGA/DVI

Planuji koupit LCD televizi, kterou chci mit pripojenou k PC. Jen ted resim problem ohledne pripojitelnosti. Tv, kterou sem si vybral (Panasonic TX-32LX50P) bohuzel nedisponuje VGA ani DVi. Jinak je to podle vseho kvalitni stroj za velice rozumnou cenu. Ted mi jde jen o to, o co vse se okradam, vyuzivam-li analogovy s-video vstup namisto digitalniho. Jak vubec bude windows spolupracovat s takovouto obrazovkou 16:9? Diky moc za kazde info

Předmět Autor Datum
Nejsem odborník na LCD televize, ale vsadil bych boty že když to nemá vstup tak se to bude chovat ja…
MM_tank 27.03.2006 19:37
MM_tank
No neviem od koho si to počul o tom že Panasonic má kvalitné LCD-čka ale nevadí...k veci. Ak máš na…
Liddry 27.03.2006 21:38
Liddry
ta televize ma RGB vstup , s video (hosiden) a klasický kompozitní video. S RGB je kvalita signálu n…
cody 27.03.2006 22:37
cody
Píšeš, že s RGB je kvalita signálu OK. Ale jak připojíš RGB ke grafické kartě, která má jenom analog…
siberian 28.03.2006 14:58
siberian
Tak ta TV snad bude mit scart nebo S-Video vstup, cili bud rekuce S-video scart nebo primo S-video.;…
MaSo 28.03.2006 15:04
MaSo
Scart je RGB? Nebo tě nějak nechápu. Ptal jsem se ho na ten RGB vstup.
siberian 28.03.2006 15:15
siberian
VGA vystup je predsa analogovy RGB, ale bude problem so synchro a mozno aj s urovnou signalu (bolo b…
MM.. 28.03.2006 15:18
MM..
teda možná mi něco uniklo, ale co chceš na analogovém RGB signálu synchronizovat ::). Vždyť to jsou…
cody 28.03.2006 18:01
cody
Synchronizacia je potrebna aby TV vedel kedy zacina snimka a kedy riadok. U RGB cez scart sa na to p…
MM.. 28.03.2006 18:05
MM..
Nechci tady zakládat kvůli tomu odbornou debatu jsem už nějaký pátek mimo školu, ale nemáš pravdu. R…
cody 28.03.2006 22:07
cody
Ach jo mam to tazke. Predstav si ze mas cierny obraz, a v strede obrazovky bielu bodku. R,G,B signal…
MM.. 28.03.2006 22:32
MM..
tak mi to připadá že jeden o voze a druhý o koze. Teď se tomu momentálně nemohu věnovat abych ti to…
cody 28.03.2006 22:53
cody
Ja teraz nedebatujem kvoli sebe, ale kvoli tomu aby autor dotazu vedel ci ma kupit TV bez DVI alebo…
MM.. 28.03.2006 23:18
MM..
samozřejmě že scart je RGB , i kompozitní video , řídící stavový signál, zvuk vše in i out atd... Vž…
cody 28.03.2006 17:51
cody
Pokud bych si poridil tv s DVI vstupem, muzu ke grafice pripojit zaroven monitor pres VGA a tv pres…
skartovac 27.03.2006 23:06
skartovac
Bude, opět je to záležitost grafické karty, zda to podporuje a jak ji nastavíte pro zobrazovaní. Sin…
cody 28.03.2006 09:24
cody
Tak sem si diky Vam udelal jasno, ze budu potrebovat tv s DVI, coz neni problem... Taky sem se dnes…
skart 28.03.2006 18:37
skart
no proste ja Vás rozsúdim 8-): Zkrátka je to takto: Pokiaľ ten LCD TV chceš prepojiť s PC ako monit…
Liddry 29.03.2006 07:52
Liddry
Mi to připomíná jednu písničku od Mládka, kde ...pojede na GO do ČSAO... :-)
Zarniwúp 29.03.2006 07:54
Zarniwúp
Proc zminujes i HDCP? Asi by bylo plus mit i toto, ale tohle snad neni nezbytnost pro pouzivani s PC…
skart 29.03.2006 13:09
skart
HDCP ti zaručuje že keď zapneš PC a LCD TV tak ti nastaví "defaultné" rozlíšenie (poväčšinou 800x600…
Liddry 29.03.2006 15:18
Liddry
coze??? ::) Mas v tom trochu hokej. HDCP je skratka pre high bandwidth digital content protection, i…
MM.. 29.03.2006 15:27
MM..
mno tak skúš TV zapojiť cez D-SUB..prvé čo ti naskočí je čierna blikajúca obrazovka. A musíš sa s tý…
Liddry 29.03.2006 15:56
Liddry
Jezis ved snad som pisal o DVI a nie o D-SUB. Precitaj si to este raz co som pisal. To je teraz neja… poslední
MM.. 29.03.2006 16:10
MM..

Nejsem odborník na LCD televize, ale vsadil bych boty že když to nemá vstup tak se to bude chovat jako normální vstup u normální televize - prostě videokarta tam bude posílat obraz jako video v rozlišení těch 625 /cca/krát cosi a v normě pal-prokládaných 50hz. O tom že ta tv má 16:9 se windows ani nedozví jedině pokud to nastavíš v nějakém přehrávači. LCD televize není v tomto případě zároveň druhý velký lcd monitor k počítači.

No neviem od koho si to počul o tom že Panasonic má kvalitné LCD-čka ale nevadí...k veci. Ak máš na TV vstup pre PC (t.j. klasický VGA-niekedy aj D-SUB analog, alebo DVI) musíš si v nastaveniach televízora nastaviť vstup (INPUT) na PC..alebo jak to len bude v menu. Potom zapneš PC (samozrejme musíš mať zepojené o TV :-D) a fičíš...

ta televize ma RGB vstup , s video (hosiden) a klasický kompozitní video. S RGB je kvalita signálu naprosto ok. Grafické možnosti zobrazení jsou ale otázkou vaší grafické karty (typ a ovladače) a výstupů z ní (tím i připojení do TV) a ne operačního systému . Ten TV zvládá max rozlišení HDTV 1080i (1920x1080)pro 50 a 60Hz.

VGA vystup je predsa analogovy RGB, ale bude problem so synchro a mozno aj s urovnou signalu (bolo by asi treba bastlit nejaku jednoduchu elektroniku, kvoli synchro).

Proste HDTV telka ktora nema DVI nie je urcena na pripajanie PC, ak chce clovek pouzivat TV ako druhy monitor a plne vyuzit HDTV rozlisenie aj z PC, mal by sa obzerat po TV s DVI vstupom. Ak nie, tak potom nech sa necuduje, ze z PC to ide len cez composite s rozlisenim 720x560 50Hz.

teda možná mi něco uniklo, ale co chceš na analogovém RGB signálu synchronizovat ::). Vždyť to jsou dekodóvané barevné složky, které jdou přímo na katody obrazovky přes nějaké předzesilovače, tedy u obyčejné CRT u LCD tam musí být A/D převodník ten ale musí mít svoji vlastní synchronizaci. Rád se poučím pokud je to jinak.

Synchronizacia je potrebna aby TV vedel kedy zacina snimka a kedy riadok. U RGB cez scart sa na to pouziva pin pre composite signal. Ak ale bude chciet zapojit VGA vystup na TV do R,G,B, bude mat problem ze nebude mat synchro signal, bez bastlenia dodatocneho "prevodnika" to nepojde (a otazka by tiez bola ake snimkove frekvencie dana TV zvladne). Teoreticky by to prepojit nejak slo, ale prakticky by som to radsej nerobil. Ak si kupi TV bez DVI, tak PC pripoji len cez svideo alebo composite, s patricnymi nevyhodami (ziadne HDTV, 50Hz, interlaced, ziadne 16:9)

Nechci tady zakládat kvůli tomu odbornou debatu jsem už nějaký pátek mimo školu, ale nemáš pravdu. RGB signál je hotový produkt tudíž opravdu nepotřebuje žádnou synchronizaci vždyť to už je hotový obraz jednotlivých barevných složek, bavím se tady o analogovém signálu. Nechci sem dávat odkazy (či dělat odborné výklady) na signálové cesty, dekódování barev, synchronizaci atd.. to by bylo na stránky ale opravdu to tak je, nepleť si to z monitorem. Ty informace nehledám na netu ale z hlavy (tím se tě nechci nijak dotknout umíš opravdu dobře radit, takže je vidět že máš prax ). Chápu že je x zapojení na netu http://www.root.cz/clanky/graficke-karty-a-graficke -akceleratory-27/ kde přivádějí na pin 20 synchro impulsy, ale pro normalní tv jsou na nic tam není opravdu co synchronizovat ! Kdybych měl aspoň blokové zapojení toho LCD Panasonic, tak bych mohl o tom debatovat ale LCD TV není totéž co LCD monitor k PC. Pokud má tuhle kartu clanek.php tak na czech computeru píší, že video out je HDTV tedy PAL +, pokud tam nemají blbost. Přímo na stranách výrobce clanek.php jim nějak nechodí odkazy takže se nemohu na tu kartu podívat. HDTV (tedy větší počet řádků) přece není podmíněno používáním DVI výstupu, pokud to karta umí může to být klidně i kompozitní video, ale to nevím v tomto případě nemám manuál a tuhle agp kartu neznám.

Ach jo mam to tazke.
Predstav si ze mas cierny obraz, a v strede obrazovky bielu bodku. R,G,B signaly by vyzerali tak, ze by boli stale na 0V a len na cas pre 1pixel by sa na nich napatie zvysilo. A teraz mi povedz, ako z toho ma ta TV vediet ze kde na obrazovke je ten pixel, ak nema synchro impulzy.
Je mozne zakomponovat synchro impulzy aj do R,G,B signalov, ale VGA vystup to nema. Skus si dat do google VGA to SCART ze co najdes...

P.S. ak myslis ze synchro impulzy su zbytocne, naco by podla teba boli 2 vystupy pre synchro signaly na VGA konektore, a za desiatky rokov podla teba este ziaden vyrobca nezistil ze by boli zbytocne? :-)

P.S.2. o tom bastleni kablu (co som pisal kdesi hore) si mozes precitat napr. tu:
http://www.root.cz/clanky/televize-jako-rgb-monitor -v-xfree86/

tak mi to připadá že jeden o voze a druhý o koze. Teď se tomu momentálně nemohu věnovat abych ti to vysvětlil dopodrobna. Mluvím o TV RGB ne PC , samozřejmě synchronizace VGA výstupu musí být (to jsem tam snad nenapsal), ale nevím jak to má tato grafická karta předžvýkané pro TV tedy co mu může nabídnout. Já se k tomu vrátím, teď nestíhám. Případně mi napiš na email ať je tady nezatěžujem debatou, která je mimo tazatelovo téma.

Ja teraz nedebatujem kvoli sebe, ale kvoli tomu aby autor dotazu vedel ci ma kupit TV bez DVI alebo s DVI, ak chce mat na nej z PC obraz v plnom rozliseni tej TV a vo formate 16:9. Podla mna by mal v takom pripade kupovat TV s DVI, inac by PC (signalmi RGB) bez bastlenia kablu nepripojil, ale len cez composite alebo svideo (co by znamenalo nizsie rozlisenie atd.)

samozřejmě že scart je RGB , i kompozitní video , řídící stavový signál, zvuk vše in i out atd... Vždyť se to tu nedavno probíralo. http://poradna.net/beta/thread.php?qst=15799#re-158 16
Mimo to tu nenapsal typ graf. karty takže opět debata o ničem. Nemůžeš vědět co za rozhraní a v jakém rozlišení z toho grafického výstupu leze. Tady je zapojení scartu http://www.elektroworld.info/modules.php?name=News& file=article&sid=7 .

Bude, opět je to záležitost grafické karty, zda to podporuje a jak ji nastavíte pro zobrazovaní. Single display/Clone/ Horizontal span/ Vertical span/ Dualview. Prach obyčejná GV-NX66L128DP do 2000Kč to všechno zvládá až do 2048 x 1536.

Tak sem si diky Vam udelal jasno, ze budu potrebovat tv s DVI, coz neni problem... Taky sem se dnes utvrdil, ze moje karta (Leadtek Winfast A6600GT) zvlada zaroven zapojene VGA i DVI, ted bych se jeste rad ujistil, ze windows bude detekovat TV tak, ze mi pro ni jakozto 2. pripojeny monitor nabidne rozliseni 1366 x 768 a ne jenom standardni 4:3 rozliseni? Pozna to windows sam nebo to budu muset nejak slozite resit? Diky moc vsem za ochotu pomoct.

HDCP ti zaručuje že keď zapneš PC a LCD TV tak ti nastaví "defaultné" rozlíšenie (poväčšinou 800x600) bez toho aby si sa musel špárať v nastaveniach TV. A bez HDCP nemožeš nastavovať vyššie frequencie (1280x768, 1600x1200...atď)...a na HDTV už vonkoncom zabudni...Ja to tak tiež mám. Monitor nemám vobec, PC je zapojené do LCD TV. :>:

coze??? ::) Mas v tom trochu hokej. HDCP je skratka pre high bandwidth digital content protection, ide hlavne o novu ochranu DVDcok (dnes este takmer nerozsirene, podpora mozno bude vo Win Vista koncom roka).

Klasicke DVI uplne staci, ziadne 800x600 sa nezapne ale normalne by mal Win detekovat spravne rozlisenie (cez DDC) akokeby TV bol monitor.

Jezis ved snad som pisal o DVI a nie o D-SUB. Precitaj si to este raz co som pisal. To je teraz nejake obdobie ze diskutujuci vobec necitaju co pisem, alebo pisem po spanielsky, alebo ja uz fakt neviem. Asi sa na to vyserem a budem radsej hrat solitaire.

BTW. pri kazdom prispevku sa da kliknut na "odpovedat"

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru