Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Externí usb (mini) HDD Seagate (Jojo)

1/2

Tak lidičky, už mám miláčka doma, slíbil jsem že dám vědět co a jak http://pc.poradna.net/question/view/31472-externi-u sb-hdd-s-minimalnim-odberem

Takže: Udávaná kapacita je 5 GB, skutečná je 4,65 GB. Ve WinXP se disk najde a nainstaluje (není třeba dodat žádný ovladače, WinXP vše zvládnou samy). USB kabel je docela krátkej, ale na závadu to není.

Co je divný: na disku je utilitka pro formátování a změnu oddílů, pro jistotu jsem si ji zkopíroval na (interní) disk. Divný je to, že se mi někdy nepodařilo spustit funkce v tomto programu, když byl spuštěn z externího disku, ale fungovalo to z interního - a někdy právě naopak (fakt nechápu čím to může být). Formátování tohoto disku pomocí dodané utility je taky divný: žádnej průběh, žádný volby a při tom formátování mi bliká LEDka interního disku, člověk má pocit že mu to formátuje interní... (naštěstí jen pocit, ale i tak). Zřejmě se používá "zrychlené" formátování - netrvá nijak dlouho. Formátování ve WinXP však trvá velice dlouho - kolem 10 minut (neměřil jsem přesně). Navíc při formátování ve WinXP mi to nabídne jen FAT32, přitom pro kapacitu přes 4 GB musí být OK i NTFS.

Pavel

Předmět Autor Datum
2/2 Bootování: v recenzi http://www.pctuning.cz/index.php?option=com_content &task=view&id=6666&Ite…
Pavel 10.05.2006 23:20
Pavel
Ještě se k tomu vrátím: z tohoto disku jde normálně bootovat (pokud to podporuje bios), zkoušel jsem… poslední
Pavel 25.05.2006 19:08
Pavel

2/2

Bootování: v recenzi http://www.pctuning.cz/index.php?option=com_content &task=view&id=6666&Itemid=45 je napsáno, že disk bootuje FreeDOS. Autor musel mít buď velkou fantazii nebo je u mě něco jinak. Vypadá to tak, že pod pojmem bootování FreeDOSu si (programátoři utility) představují nastavení kódu boot sektoru. Disk opravdu nabootuje FreeDOS, ale s chybou "Loading FreeDOS No KERNEL SYS" - není se co divit, na tom disku totiž FreeDOS není! Zřejmě si ho uživatel má sehnat sám. Zkoušel jsem to celkem třikrát, jednou (proč?) mi program vytvořil složku FreeDOS, ovšem bez patřičného obsahu (nechápu). Pokud je to snad jinak, tak se omlouvám, ale u mě se to chová přesně takhle.

Rychlost komunikace jsem nezkoušel, snad zítra.

Případný rozumný dotazy zodpovím.

Pavel

P.S.: Rozděleno kvůli dlouhému příspěvku.

Ještě se k tomu vrátím: z tohoto disku jde normálně bootovat (pokud to podporuje bios), zkoušel jsem na něj přenést systém ze spouštěcí diskety Win98, dále BartPE a Reatogo.

Disk je ale dost pomalej, takže se hodí jen těm trpělivejm. Výhodu oproti flash bych viděl jen v tom, že tady nehrozí omezenej počet zápisů.

Víc asi neřeknu :-)

Pavel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru