Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vetrani na PIII

Mam doma pocitac s procesorem PIII 1GHz a hrozne mi na nem hluci ventilator. Je to socket 370 a na ten se uz dnes vetracky sehnat nedaji. Teplota na procesoru je bezne okolo 30 stupnu. Jinak v case Eurocase ML5470 je docela dost prostoru a vzadu je mozno dat jeden pridavny vetracek, tak me napadlo snizit otacky u toho vetraku na procesoru a dozadu dat jeste jeden nejaky tichy.

Jak by jste to resili ?

Jinak vetrak na procesoru jsem od prachu ocistil, ale je to plastovej boxovanej, takze nic moc a holt uz je vyjetej.

Předmět Autor Datum
Možností je několik... Větráček se podle mě určitě sehnat dá - jaký máš rozměr? Nebo můžeš do bočnic…
host 14.06.2006 10:04
host
JJ sehnat by se měl dát jen to asi nebude standart pro inet prodejny....rozměr bych řekl 50x50 (ales…
Maverick 14.06.2006 17:16
Maverick
jestli je to ten typ co myslím tak bych sezhora sundal ten plast aj s větřákem a dal tam náhradní vě…
MM_tank 14.06.2006 12:06
MM_tank
a) vymenit vetrak (nie cely chladic), urcite tam je nejaky standardny rozmer b) znizit otacky (ak to…
MM.. 14.06.2006 12:32
MM..
psal že je to box:))8-)
MM_tank 14.06.2006 13:03
MM_tank
No a, ved ten chladic moze vyhodit aj ked to bol box :-) Aha asi si myslel ze tam nie je standardny…
MM.. 14.06.2006 13:19
MM..
Kromě výše uvedeného myslím, že by se mohly použít i chladiče pro socketA, ty by ještě měly být.
jbo 14.06.2006 13:10
jbo
Diky vsem. Zdroj mam Chieftec 360W, ma maly vetracek vzadu, takze moznost chladit procesor vetracke…
Redmarx N 14.06.2006 14:18
Redmarx N
Ano svoje moznosti si vymenoval spravne :-) Tunel sa da kupit (je to taka "harmonika"). Teplota CPU…
MM.. 14.06.2006 14:35
MM..
Záleží jaký máš to cpu. Přesně jak píšeš 800mhz byl malý čtvereček cca 1x1cm a chladiče na amd tam š…
MM_tank 14.06.2006 17:35
MM_tank
jj, na PIII 866MHz jsem taky narval chladič pro SocketA, za 200Kč z bazáču. Na ten BOX chladič by ta…
Prasak 14.06.2006 19:34
Prasak
Dik. Udelam to tak. Koupim vetrak a bud se mi podari odstrihnout od plastu ten boxovanej a ten nov… poslední
Redmarx N 15.06.2006 12:54
Redmarx N

Možností je několik... Větráček se podle mě určitě sehnat dá - jaký máš rozměr? Nebo můžeš do bočnice vyvrtat otvor, přidělat tam 80-92mm větrák a windtunelem tok vzduchu směrovat na pasiv CPU - to je velmi účinný způsob chlazení. Případně přímo ten větrák 80-92mm se sníženýma otáčkama pomocí redukce přidělat na pasiv - taková redukce stojí pár korun, ale dá se poměrně snadno vyrobit i doma na koleně.

jestli je to ten typ co myslím tak bych sezhora sundal ten plast aj s větřákem a dal tam náhradní větřák 40x40 nebo kolik se tam vejde a vyřešil přichycení, ventilátor 40x40 stojí do 100 nebo ofukovat ten pasív vhodně připojeným 80x80. Jestli máš zdroj s 12cm větřákem je to ještě jednodušší, u durona 800 mám pasív /obyč. chladič bez větřáku/nad ním je zdroj s 12cm /myslím eurocase/větřákem a mezi zdrojem a cpu je takový zkrácený koupený plastový tunel 80kč? co se prodává za kilo ke skříním do boku jako windtunel k cpu. Teplota do 55.Nějaký ten tunel třeba z papíru je ale nutnej pokud je chladič malý-zdroje s 12cm mají regulaci a na "nežeroucích a netopících pc" se ventilátor zdroje točí pomalu.

a) vymenit vetrak (nie cely chladic), urcite tam je nejaky standardny rozmer
b) znizit otacky (ak to ma 30° tak by to malo byt vpohode), bud diodami alebo odpor+kondenzator apod.
c) ak tam mas len malicky 4cm vetrak tak kupit vacsi a pribastlit (stylom "urob si sam").
d) myslim ze by mohli pasovat niektore chladice pre socketA, napr. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24674 &level=21 vid. popis (je mozne pouzit aj pre P3).

No a, ved ten chladic moze vyhodit aj ked to bol box :-) Aha asi si myslel ze tam nie je standardny vetrak, tak potom bod a) odpada, ostatne body platia nadalej :-)

P.S. este podotknem, pasta sa lepsie odlepi ak je to teple (t.j. ak nejde dat chladic dole, mozno pomoze spustit PC (vetrak odpojit) na chvilu nech sa to zahreje...) Ale teraz ma napadlo ze P3 asi nema puzdreny chip, takze to nema moc velku plochu takze to snad pojde zlozit bez nasilia...
Ta zuvackovita hmota co byvala na box chladicoch ale neviem ci lepsie pusti za studena alebo za tepla...

Diky vsem.

Zdroj mam Chieftec 360W, ma maly vetracek vzadu, takze moznost chladit procesor vetrackem od zdroje je pase.

Zbyvaji tedy dve moznosti :

Bud koupit na czechcomputeru vetrak i s pasivem na socket A (vetsinou maji napsano, ze jsou i na PIII), tady ale mam problem, protoze PIII desek jsem skladal vic a vim, ze treba PIII 800 mel jinej boxovanej chladic nez PIII 1GHz a jinej nez Celeron 1,3 Tualatin. Vzajemne se to tam proste nedalo zasadit. A ted je otazka, jestli tam ten co koupim nasadit pujde. Nehlede na to, ze musim odendat pasiv, a to znamena setrit pastu a na novej pasiv ji zase napatlat.

Takze bych spis videl, ze bych sundal ventilator z pasivu a bud tam nejakym zpusobem pripevnil nejakej vetracek (nevim jak ?) anebo dozadu na case dal 80mm vetrak a koupil nebo udelal nejakou trubku, kterou bych vedl od pasivu k vetracku na skrini (nezvysim tim teplotu na procesoru ?)

Co si teda o tom myslite. Jak to udelat ?

Ano svoje moznosti si vymenoval spravne :-) Tunel sa da kupit (je to taka "harmonika").
Teplota CPU bude taka ake bude chladenie, nemyslim si ze by si ju o moc zvysil, poznamka k tomu: ak by som robil tunel k CPU, tak by som ten vetrak orientoval aby fukal do CPU (tak ako vetraky ktore su priamo na pasivoch), tak to lepsie chladi, ale zas potom moze byt problem teplota v kejse (resp. zastavenie prudenia vzduchu v prednej casti kejsu - HDD), takze oskusaj aj moznost ze by aj ten tunel vyfukoval vzduch von, CPU pri zatazi (test: zozipovat si adresar program files a sledovat teplotu). Ak bude stacit vyfukovanie nechal by som vyfukovanie...

P.S. k tomu "ze bych sundal ventilator z pasivu a bud tam nejakym zpusobem pripevnil nejakej vetracek (nevim jak ?)":
Zavisi ako je pripevneny doterajsi vetrak, ak na umelej hmote ktora ma "zaklapky", tak nejako upravit tu umelu hmotu (pilka + vrtak), ak mas skrutky na pasive tak o to jednoduchsie. Videl som aj vselijake "lieviky" v obchodoch (napr. conrad), lievik myslim umelu hmotu ktora je na jednej strane velka pre 80mm vetrak a na druhej strane napr. 60mm (ak mas na pasive skrutky pre 60mm) apod.

P.S.2. ak budes davat ten vetrak do zadu na kejs ale bez tunelu k CPU, tak nech ten vetrak urcite vyfukuje smerom von z kejsu.

Záleží jaký máš to cpu. Přesně jak píšeš 800mhz byl malý čtvereček cca 1x1cm a chladiče na amd tam šli nasadit. Potom intel začal dělat cpu s kovovým ochranným pouzdrem na jádře cca 2,5x 2,5cm a tam chladič od amd nedáš, nesedí výška urveš packy na desce /osobně vyzkoušeno-pak jsem ten chladič přilepil k cpu natvrdo:-D -sice to cpu pak něšlo vyndat protože chladič překryl páčku8-)/. Pokud je to ta druhá možnost tak bych oddělal ventilátor z chladiče a vyřízl do horního plastu díru na ventilátor 4x4cm a ten tam připevnil. Nebo oddělat ten plast úplně a třeba samořeznýma šroubama do těla chladiče /mezi žebra/ uchytit nový ventilátor /je to čtverec a v rozích má díry/ Chce si to prohlédnout jak přesně by to bylo nejlepší - z hlavy nevím. Teplotu cpu bych do 60stupňů neřešil.

jj, na PIII 866MHz jsem taky narval chladič pro SocketA, za 200Kč z bazáču.
Na ten BOX chladič by taky mohl nabastlit jinej větší větrák pomocí samořezných šroubů (mezi žebra), stačí, pokud to bude držet na dvou šroubech, když bude ten větrák trochu přečuhovat mimo samotnej chladič, nevadí, hlavně ať to trochu fučí do žeber. Stejně je pod středem větráku mrtvý "oko bouře", takže když mu to půjde přes chladič jen lopatkama, tak to bude jen dobře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru