Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem První zkušenosti s tenkým klientem nComputing nStation L110

Jsa inspirován kolegou Pavlem na http://pc.poradna.net/question/view/44109-tenky-kli ent-ncomputing-nstation, pořídil jsem si shora uvedeného tenkého klienta, přičemž hlavním kritériem daným mou hamižnou povahou byla jeho cena (3.653,- Kč bez DPH).
Hned v úvodu musím konstatovat, že jsem spokojen. Terminál je rychlý, při běžných činnostech zejména kancelářského charakteru nepociťuji nějaké rozdíly ve srovnání s prací na serveru.
Jediné omezení je, že již nelze zvýšit rychlost síťového přenosu dat nad 100 Mbs, na kterou je terminál konstruován. Z toho vyplývá, že si nemohu přehrávat videosoubory a stejně tak jsou problémy při přehrávání souborů zvukových.
Dalším omezením je grafika, kdy si terminál zřejmě nějak emuluje virtuální grafickou kartu, takže nejde nastavit jiný počet barev či vyhlazení písma.
Co mne dost rmoutí, že nejsem schopen toho klienta připojit na další terminálový program WinConnect, pod kterým provozuji další počítače sloužící jako terminály a přes který se připojuji na PC z Internetu. Pravděpodobně vyžaduje svůj proprietární systém, na který má přizpůsobený chip.
Naproti tomu velkou výhodou je, že na serveru si lze vyhradit jeden USB port, který slouží jen pro potřeby terminálu. Z něj mám vyveden do místnosti s terminálem skrze zeď jeden 5m (neposilovaný) USB kabel s hubem, na kterém mám připojena všechna potřebná (a fungující) zařízení a to i ta, jež nemají vlastní napájení. Zatím tedy jediné zařízení, kvůli kterému musím osobně docházet k serveru, je DVD mechanika a i to by šlo řešit dokoupením externí verze.
Další výhodou klienta je jeho přenositelnost (malá krabička (260 g) s adaptérem), nezapomenout ale, že musíte sebou vzít i periférie včetně monitoru.

Summa summarum, kdo chce mít něco jako další počítač obdobný PC na práci a na připojení k internetu (ne tedy k hraní her a multimediální zábavě), může toto zařízení bez problému využít.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zejména pro Paulluse: Jak ten terminál vidíš teď? Narazils na nějaký výhody/nevýhody? Nový poznatky?…
Pavel 29.09.2006 14:49
Pavel
V podstatě jsem spokojen. Po různých záplátách a update toho terminálového SW a Winconnectu mi oba p…
Paullus 29.09.2006 16:58
Paullus
Tak díky. Ještě se zeptám, kolik lidí pracuje přes terminál na jednom "skutečným PC" a jaká je to HW…
Pavel 29.09.2006 17:06
Pavel
To PC je Pentium 4 Northwood 2,8 GHz HT, Chipset I875, 1 GB RAM, 3 HDD a 120,160 a 320GB a na něm je… poslední
Paullus 29.09.2006 17:15
Paullus

V podstatě jsem spokojen. Po různých záplátách a update toho terminálového SW a Winconnectu mi oba programy chodí jak mají. Pro kancelářské účely je to využití PC a terminálu optimální, i když musím přiznat, že v některých chvílích dojde k částečnému zpomalení při práci na klientovi, zřejmě v důsledku nárazového zatížení PC.

Chyba bude ale na mé straně, protože to neumím vyladit (vytunit), kdy mi např. běží několik párů stejných procesů současně.

Pozval jsem si na to "odborníka" z firmy, který za pětikilo+DPH zjistil, že to je "hrozně složité" a nijak s tím nehnul.

To PC je Pentium 4 Northwood 2,8 GHz HT, Chipset I875, 1 GB RAM, 3 HDD a 120,160 a 320GB a na něm je navěšená halda periférií jdoucí do desítek, takže má sám se sebou dost starostí.

Jinak mám pouze jeden ten terminál s jednou osobou jej ovládající, takže teoreticky by bylo možno na produkty MS na klientovi spuštěné dodržovat i EULU, kolegou Vladimírem striktně vyžadovanou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru