Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem První zkušenosti s tenkým klientem nComputing nStation L110

Jsa inspirován kolegou Pavlem na http://pc.poradna.net/question/view/44109-tenky-kli ent-ncomputing-nstation, pořídil jsem si shora uvedeného tenkého klienta, přičemž hlavním kritériem daným mou hamižnou povahou byla jeho cena (3.653,- Kč bez DPH).
Hned v úvodu musím konstatovat, že jsem spokojen. Terminál je rychlý, při běžných činnostech zejména kancelářského charakteru nepociťuji nějaké rozdíly ve srovnání s prací na serveru.
Jediné omezení je, že již nelze zvýšit rychlost síťového přenosu dat nad 100 Mbs, na kterou je terminál konstruován. Z toho vyplývá, že si nemohu přehrávat videosoubory a stejně tak jsou problémy při přehrávání souborů zvukových.
Dalším omezením je grafika, kdy si terminál zřejmě nějak emuluje virtuální grafickou kartu, takže nejde nastavit jiný počet barev či vyhlazení písma.
Co mne dost rmoutí, že nejsem schopen toho klienta připojit na další terminálový program WinConnect, pod kterým provozuji další počítače sloužící jako terminály a přes který se připojuji na PC z Internetu. Pravděpodobně vyžaduje svůj proprietární systém, na který má přizpůsobený chip.
Naproti tomu velkou výhodou je, že na serveru si lze vyhradit jeden USB port, který slouží jen pro potřeby terminálu. Z něj mám vyveden do místnosti s terminálem skrze zeď jeden 5m (neposilovaný) USB kabel s hubem, na kterém mám připojena všechna potřebná (a fungující) zařízení a to i ta, jež nemají vlastní napájení. Zatím tedy jediné zařízení, kvůli kterému musím osobně docházet k serveru, je DVD mechanika a i to by šlo řešit dokoupením externí verze.
Další výhodou klienta je jeho přenositelnost (malá krabička (260 g) s adaptérem), nezapomenout ale, že musíte sebou vzít i periférie včetně monitoru.

Summa summarum, kdo chce mít něco jako další počítač obdobný PC na práci a na připojení k internetu (ne tedy k hraní her a multimediální zábavě), může toto zařízení bez problému využít.

Předmět Autor Datum
Tak tyhle nStation neznám a popravdě i ten jejich "proprietární protokol" jsou mi záhadou (to jako ž… nový
Vladimir 09.07.2006 13:44
Vladimir
Vladimíre, rád bych uvedl víc, ale jsem typ prostého uživatele - systém lama. Takže převážné části T… nový
Paullus 09.07.2006 13:58
Paullus
Entschuldigung :-) "terminálem" se nazývá HW část, tedy ta krabička a příslušenství, přesně jak řík… nový
Vladimir 09.07.2006 14:21
Vladimir
Vladimíre, díky, alespoň jsem zase o něco chytřejší (o když při celkové míře mé tuposti je to celkem… nový
Paullus 09.07.2006 15:02
Paullus
Já že tohle všechno způsobil? :-) A teď jestli se můžu ptát: jak je to doopravdy s tou licencí? Co p… nový
Pavel 10.07.2006 22:05
Pavel
Na tohle už nám tady jednou udělal kolega Vladimír právní rozbor Euly Microsoftu, se kterým jsme se… nový
Paullus 10.07.2006 22:50
Paullus
Aha, tak jsem to tuším pochopil :-) Samotný SW od výrobce si teda tohle nijak neověřuje, když ani ne… nový
Pavel 10.07.2006 22:53
Pavel
? :-) 1) IANAL 2) terminál nemusí mít žádný operační systém. Operační systém potřebuje jen terminál… nový
Vladimir 10.07.2006 22:58
Vladimir
Já to naštudovaný nemám, proto se na to furt ptám :-) Když si vybavím WinConnect běžící na WinXP Pro… nový
Pavel 10.07.2006 23:13
Pavel
To mě právě štve, že teď musím mít spuštěný na serveru jak Winconnect pro připojení z Internetu a z… nový
Paullus 10.07.2006 23:19
Paullus
agenti MS jsou mi v patách ...toho dne byl Stierlitz blíže k prozrazení než kdykoliv předtím... 8-)… nový
Vladimir 11.07.2006 13:18
Vladimir
Rád bych odpověděl, ale já WinConnect jen zkoušel a už je to dlouho, ani nevím kde mám jeho instalač… nový
Pavel 11.07.2006 14:18
Pavel
Zejména pro Paulluse: Jak ten terminál vidíš teď? Narazils na nějaký výhody/nevýhody? Nový poznatky?… nový
Pavel 29.09.2006 14:49
Pavel
V podstatě jsem spokojen. Po různých záplátách a update toho terminálového SW a Winconnectu mi oba p… nový
Paullus 29.09.2006 16:58
Paullus
Tak díky. Ještě se zeptám, kolik lidí pracuje přes terminál na jednom "skutečným PC" a jaká je to HW… nový
Pavel 29.09.2006 17:06
Pavel
To PC je Pentium 4 Northwood 2,8 GHz HT, Chipset I875, 1 GB RAM, 3 HDD a 120,160 a 320GB a na něm je… poslední
Paullus 29.09.2006 17:15
Paullus

Tak tyhle nStation neznám a popravdě i ten jejich "proprietární protokol" jsou mi záhadou (to jako že se nepřiživují na RDP?)
Jestli to skutečně není RDP a běží to rychle, tak je to celkem úspěch, zkoušel jsem třeba Tarantellu a to byl skutečně porod, bylo to snad horší než VNC.

Dalším omezením je grafika, kdy si terminál zřejmě nějak emuluje virtuální grafickou kartu, takže nejde nastavit jiný počet barev či vyhlazení písma.

to je práce toho terminálového serveru, ne terminálu. I když problém může být i s terminálem a jeho výchozím nastavením klienta, občas se člověk diví co za F1RMW4R3 jsou schopni s tím dodat, ano mluvím o těch upravených tučňácích kteří vlastně ani tak moc upravení nejsou (pamatuji že jsem viděl ICA terminál, který při bootování toho svého u*x systému vypisoval i věci jako "loading Opera-arch-ver ;-) "

Co mne dost rmoutí, že nejsem schopen toho klienta připojit na další terminálový program WinConnect, pod kterým provozuji další počítače sloužící jako terminály a přes který se připojuji na PC z Internetu.

Tohle bývá většinou otázka toho, co ten terminál po startu defaultně spouští, ať je to RDP klient, ICA klient, nebo v tomhle případě asi ten jejich nStation cosi. Výrobce bude samozřejmě všechno zatloukat :-)

Můžeš popsat něco více o tom jejich terminálovém serveru? Celkem by mne to zajímalo. Z toho popisu prodejní položky autokontu nejsem chytrý...

Vladimíre, rád bych uvedl víc, ale jsem typ prostého uživatele - systém lama. Takže převážné části Tvého příspěvku jsem nerozuměl (nevím co je to RDA a ICA klient) atd.
Zejména jsem nepochopil, co máš na mysli pod pojmem "terminálový server". Já se domnívám, že terminálem je dotyčné zařízení a serverem je můj PC, ke kterému je ono zařízení připojeno.

Entschuldigung :-)

"terminálem" se nazývá HW část, tedy ta krabička a příslušenství, přesně jak říkáš. "Klient" je software, který na ni běží, aby mohl komunikovat se serverem a posílat si s ním stisky klávesnice a obrazovky. A "terminálový server" je software, který běží na tom PC a zajišťuje odesílání těchto na klienta, vytváření sessions = samostatných sezení pro každého klienta, spolupráci s operačním systémem atd.

Protokol RDP - Re,mote Desktop Protocol - je protokol Microsoftu, který používá terminálový server, který se jmenuje Windows Terminal Services a je v každých Windows XP Profess. a Windows 2003 Server. Např. program WinConnect "parazituje" na tomto terminálovém serveru Microsoftu a používá RDP protokol.

RDP klient pak je software, který používá RDP protokol pro spojení s terminálovým serverem Windows Terminal Services.

Mne tudíž (mj.) zajímalo, co za software běží na serveru, jaký terminálový server, aby se tento nStation klient mohl připojit, a jak se to v praxi tváří a chová...

Na tohle už nám tady jednou udělal kolega Vladimír právní rozbor Euly Microsoftu, se kterým jsme se všichni byť i neradi (zejména my lakomci) ztotožnili a jenž vyústil v závěr, že každý terminál by měl mít svůj kromě dodaného SW i svůj vlastní operační systém.

Takže je nutné si dokoupit další Windows XP, které mohou zůstat nerozbalené v krabici, neboť je není na co nainstalovat....

? :-)

1) IANAL
2) terminál nemusí mít žádný operační systém. Operační systém potřebuje jen terminálový server. ALE každá device (terminál) musí mít při licensování per device svouji licenci na Microsoft Office, a při licencování per user každý uživatel, takže to vyjde nastejno (nezbývá než se potetovat :-))

Dále, každý uživatel terminálového serveru Windows (to je důležité) potřebuje CAL /Client Access Licence. Windows XP nemá žádný server, který by licence vydával. Má "licenci" jen jednu pro jednoho uživatele.

Ale jak to má ošéfované tenhleten nComputing jsem nějak nepochopil a popravdě manuál jsem ještě ani nestájhl, jsem ostuda :-[

Možná snad Pavel to má nějak naštudované.

Já to naštudovaný nemám, proto se na to furt ptám :-) Když si vybavím WinConnect běžící na WinXP Pro (nevím zda běží na Home), ten taky nemá kde brát CAL licence a přesto to nějak funguje a to dokonce tak, že mi povolil spustit současně (tj. na více terminálech) i SW kterej se odmítl spustit vícenásobně na Win2k Serveru s podporou Terminal Services (ale to už jsem prozradil moc a agenti MS jsou mi v patách).

Pavel

To mě právě štve, že teď musím mít spuštěný na serveru jak Winconnect pro připojení z Internetu a z jiných terminálů, tak i ten terminálový SW pro nComputing....

Optimální by bylo, kdyby i ten nComputing šlo provozovat na WinConnectu. Jak ale asi správně dovodil Vladimír, nComputing si nenechá kecat do toho, co si po zapnutí sám spustí....

agenti MS jsou mi v patách

...toho dne byl Stierlitz blíže k prozrazení než kdykoliv předtím... 8-)

teď nemám čas psát nějaký elaborát k tomuhle tématu se v Poradně ještě vrátím. Ale abych byl informovaný a nemusel instalovat winConnect, tak se chci zeptat:

1) připojení k němu probíhá přes normálního RDP klienta? Pokud ano, umožnuje kolik maximálně barev? Mělo by to být: 16bit Windows XP 24 bit Windows 2003

2) jdou uživatelské session plně spravovat Winconnect přes Terminal Services Manager? Tsadmin.exe? Zkoušels? Pokud ne, vyzkoušej - dá se do XP instalovat instalací adminpak.msi. Zkus jestli funguje zasílání zpráv, remote control, disconnect a tak...

Pokud je na všechno kladná odpověď, tak je myslím nad všechno jasné, že to není nic jiného než crack na Windows Terminal Services :-)

V podstatě jsem spokojen. Po různých záplátách a update toho terminálového SW a Winconnectu mi oba programy chodí jak mají. Pro kancelářské účely je to využití PC a terminálu optimální, i když musím přiznat, že v některých chvílích dojde k částečnému zpomalení při práci na klientovi, zřejmě v důsledku nárazového zatížení PC.

Chyba bude ale na mé straně, protože to neumím vyladit (vytunit), kdy mi např. běží několik párů stejných procesů současně.

Pozval jsem si na to "odborníka" z firmy, který za pětikilo+DPH zjistil, že to je "hrozně složité" a nijak s tím nehnul.

To PC je Pentium 4 Northwood 2,8 GHz HT, Chipset I875, 1 GB RAM, 3 HDD a 120,160 a 320GB a na něm je navěšená halda periférií jdoucí do desítek, takže má sám se sebou dost starostí.

Jinak mám pouze jeden ten terminál s jednou osobou jej ovládající, takže teoreticky by bylo možno na produkty MS na klientovi spuštěné dodržovat i EULU, kolegou Vladimírem striktně vyžadovanou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru