Předmět Autor Datum
Takže to je notebook? Je wifi karta hardwarově zapnutá vypínačem?
host 19.06.2012 22:52
host
Linux vetsinou wifi neumi napoprve (tj. pri instalaci OS) nainstalovat. Koukni do spravce zarizeni a…
Alfonz.SPO 19.06.2012 23:00
Alfonz.SPO
To sou zase kecy. 1) Obecně linuxové distribuce nemají nic jako správce zařízení. 2) Ty obrázky kte…
Migilenik 19.06.2012 23:18
Migilenik
Presne jak pravil linuxove zkusenejsi kolega, obrat se jinam, na forum.mandrivalinux.cz http://forum…
Alfonz.SPO 19.06.2012 23:45
Alfonz.SPO
Mandriva je pro začatečnika stejně vhodna jako Ubuntu. Jen je jina. Sam jsem na ni začinal a dokonce…
Migilenik 20.06.2012 00:04
Migilenik
z uživatelskeho hlediska jednodušší než Ubuntu - vic podobna Windows. To je taková "fáma" - že je n…
ms 20.06.2012 11:33
ms
Člověče máte v tom guláš. KDE je podobne prostředí Windows víc, než kterekoli jiné prostředí. To ne…
Migilenik 20.06.2012 12:05
Migilenik
- v čem je tak podobné?! Vzhled GUI W95 jasně vychází z CDE (komerční WM) A GUI konfigurační nadstav…
ms 20.06.2012 12:42
ms
- Že je něco podobné, neznamená, že je to stejné! Uhodl jste, od toho je to "podobné". V čem je t…
Migilenik 20.06.2012 13:19
Migilenik
Distribce Mandriva 2011 IMHO není moc povedená. Ovaládání WiFi je integrované do jádra. Zkus nainsta…
Filuta 20.06.2012 00:18
Filuta
Díky za rady mám Lenovo s205, zkusím 2010.2 a uvidím :)
Tomas345 20.06.2012 09:53
Tomas345
Nebo zkus Mandriva 2012 Tech Preview: distrowatch.com Nechci ti nic rozmlouvat, ale proč právě Mandr… poslední
nononot 20.06.2012 13:42
nononot

To sou zase kecy.

1) Obecně linuxové distribuce nemají nic jako správce zařízení.
2) Ty obrázky které tu postuješ jsou z Ubuntu, on mluví o Mandivě. Ty distra jsou diametralně odlišná.
3) Za ten blábol o tom, že linux většinou neumí nainstalovat wifi bys zasloužil zastřelit. Když o něčem nemáš ani páru, tak mlč. U čipů od broadcomu, ralinku a intelu dochází max k tomu, že defaultně není z licencních duvodů dostupný firmware. Ten se však da doinstalovat z non-free repozitařů, což např ubuntu (viz ty obrazky) nabizi automaticky. Ja mám wifi od atherosu a s ní mohu system skrze wifi i instalovat ze sitě. Takže si nech svoje chytracky kecy, protože nemáš ani páru o čem mluvíš.

Tazateli doporučuju se obratit na forum.mandrivalinux.cz.
Widle jsou všechny v podstate stejny, proto radu k nim dostaneš temeř všude, jednotlive linuxove distribuce se od sebe vyrazně liši. Já bych se sice mohl snažit pomoci, ale jelikož jsem uživatel Debianu, nemužu zaručit, že to, co by fungovalo mě v Debianu, bude fungovat i v Mandrivě (resp. se mužeme spolehnout, že by to nefungovalo).

Presne jak pravil linuxove zkusenejsi kolega, obrat se jinam, na forum.mandrivalinux.cz
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?board=17.0 ;sort=last_post;desc
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=1285 0.0
my tady uplne nevime co s tim (asi bys mel doinstalovat firmware tveho wifi chipu z nejakeko non-free repozitare), hlavne jsme zamereni na Windows. Jinak taky plati, ze pro zacatecnika je uzivatelsky lepsi distro Ubuntu.
Distro Mint je tedka nejpouzivanejsi linux a taky je dobrej, nejlepsi je.

Mandriva je pro začatečnika stejně vhodna jako Ubuntu. Jen je jina. Sam jsem na ni začinal a dokonce se mi zdala z uživatelskeho hlediska jednodušší než Ubuntu - vic podobna Windows.

Tohle je velmi velmi subjektivni. Jedine co tady muže hrat v prospěch Ubuntu je to, že je popularnější - je pro něj vice dodatečněho softwaru, taky je vyvojaři noveho (ne vždy nutně kvalitniho) softwaru upřednostnovano a je pro něj vic navodů. Navíc vychází z Debianu, který je velmi populární mezi pokročilejšími uživateli. Ubuntu je pod vší tou grafickou paradou v podstate stejne a proto by s podobnym problemem hnulo pravdepodobně vice Uživatelů než v mandrivě.

Mint je ted populárnější než Ubuntu - pravda, ale pamatuj na to, že Mint je jen přebarveny Ubuntu. Ubuntu s grafickym prostředím dělá v poslední době hrozne veci, Mint je reakcí pravě na to. Prostě je to Ubuntu s trošku přijemněji udělaným prostředím.

z uživatelskeho hlediska jednodušší než Ubuntu - vic podobna Windows.

To je taková "fáma" - že je nějaká lišta dole a obyčejně nabídka aplikací je úplně vlevo nic neznamená. KDE není pouhou kopií vybrakovaného a notně zprzněného CDE s inovativním tlačítkem "Start"...
*buntu je spíše mediálně zprofanované, je zajímavé, že komerční distribuce (včetně CentOS)jsou založeny na balíčkovacím systému RPM.
cs - to je jednak novější sestavení, jednak reakce na Rosa "doplňky"...

Člověče máte v tom guláš.

KDE je podobne prostředí Windows víc, než kterekoli jiné prostředí. To není fáma, to je fakt. Jestli vzešlo z CDE je zde zcela irelevatní. V Mandrivě a z ní vycházejích distrech tuto podobnost ještě umocňují tzv. dračí nástroje, hlavně nastavovací centrum, které sdružuje veškeré nastavovací utility do jedné aplikace. Toť k té "fámě".

že je nějaká lišta dole a obyčejně nabídka aplikací je úplně vlevo nic neznamená

To skutečně neznamená, já ale nemluvil o liště s nabídkou, ja mluvil o dané distribuci jako celku.

je zajímavé, že komerční distribuce (včetně CentOS)jsou založeny na balíčkovacím systému RPM.

To není ani trochu zajímavé, to je logické. A jen poznámka, Cent OS není komerční, nýbrž komunitní. Cent OS, Scientific Linux, Oracle Linux - vše klony Red Hat Linuxu -> Red Hat Package Manager (RPM) -> společnost Red Hat. Red Hat je komerční společnost, která vytvořila distribuci Red Hat Linux s balíčkovacím systémem RPM. Takže co vám přijde na tom, že komerční Linux od komerční společnosti používá balíčkovací systém od komerční společnosti, zajímavé??

cs - to je jednak novější sestavení, jednak reakce na Rosa "doplňky"...

Jedním slovem Pitomost. Mageia je čistě komunitní distribuce, která vznikla z komerční Mandrivy, ale ne jako odpoved na ROSA doplnky, ale jako odpoved na opět krachující Mandrivu S.A. Mandriva má své aktuální vydání, Mageia má své aktuální vydání. Toť vše.

- v čem je tak podobné?! Vzhled GUI W95 jasně vychází z CDE (komerční WM) A GUI konfigurační nadstavka je snad nějakou kopií "Ovládacího panelu", on na to má snad Redmond patent? Že je něco podobné, neznamená, že je to stejné!

- CenOS byl právě proto v závorce, ale je to vlastně RHEL s pouze OS softwarem. Red Hat asi není tvůrcem SLED, SLES, OpenSuSE, Mandrivy (i ta měla/má serverovou distribuci). Struktura .deb a .rpm je dosti podobná, mimo popisů a podpisů a vlastního zabalení a komprimace souborů -tar.gz vz cpio...

- ROSAlabs jako "tajemný" investor to sice začala, ale ROSA a la Unity to zrychlila... Navíc byla Mandriva předána komunitě: http://blog.mandriva.com/en/2012/05/17/mandriva-li nux-will-return-to-the-community/.
Mandriva Linux 2010.2 versus Mageia2 > Mageia2 je prostě aktuálnější vydání.

-

Že je něco podobné, neznamená, že je to stejné!

Uhodl jste, od toho je to "podobné". V čem je to tak podobné? V tom, že vlezete do jakéhosi centra kde naklikáte na co si vzpomenete. A taky vzhledem. Ať se vám to líbí nebo ne. Já sám měl KDE v mých začátcích rád, protože mi připomínalo Windows. Tu podobnost mu prostě neodpářete žádným argumentem.

-

Red Hat asi není tvůrcem SLED, SLES, OpenSuSE, Mandrivy

To skutečně není. Nicméně Mandriva vznikla přímo z Red Hatu, SUSE Linux Enterprise (SLE) a všechny jeho edice a deriváty (SLES, SLED, SuSE, OpenSuSE) mají jako nejstaršího předka Slackware, později od Red Hatu převzaly RPM.

-
To je možné, je už na vývojářích jaký software v jakých verzích zahrnou, to nic nemění na tom že je tu i Mandriva 2011. A mandriva NEBYLA předána, komunita byla přizvána k tomu, aby se stala součástí nové entity, která bude formovat budoucnost Mandrivy. Mandriva S.A. ale bude taktéž součástí této entity. Četl jste to dál než po nadpis?

Distribce Mandriva 2011 IMHO není moc povedená. Ovaládání WiFi je integrované do jádra. Zkus nainstalovat Mandrivu 2010.2, ta je podle mě nejlepší, jedu na ní od jejího vydání. S 2011 zatím jen experimentuji. Pomohlo by, kdybys napsal co máš za počítač. Někdy se tam vypíná WiFi čudlíkem. Jádro 2.6.33.7 z Man 2010.2 zná většinu WiFi, zatím se mi nestalo, že bych to nikde nerozjel. Pro některou kartu je třeba nahrát "firmware" do /lib/firmware. Kdybys napsal co máš za počítač, můžu říci víc.

WiFI nastavíš "klikacím" způsobem (v KDE): Spustit Ovládací centrum Mandriva, vlevo klik na "Síť a Internet" a pak klik na "správa sítí". Když to bude potřebovat něco doinstalovat, tak si to cucne z Netu samo. Blbé je, když nemáš v této chvíli žádné připojení k Netu. Zkus nechat v repozitáři připojené instalační DVD, možná to veme z něj něco. Dál se nech vést průvodcem.

//Edit: Bacha na správně nastavené repozitáře, po instalaci bývají blbě, nastav je správně přes easyurpmi.zarb.org, jak offic, tak PLF.

Nebo zkus Mandriva 2012 Tech Preview: distrowatch.com
Nechci ti nic rozmlouvat, ale proč právě Mandriva? Co jsi zatím vyzkoušel a jaké máš povědomí o linuxu a ostatních distribucích?
Ubuntu má širokou uživatelskou základnu a dobré návody...já nedávno kouknul na Fedoru a docela jsem koukal, že mají také velmi dobré návody..možná by Fedora stála za úvahu..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru