Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Koupit Win7 nebo Win8?

Dobrý den,

rád bych si pořídil nový notebook. Ale nevím jak se rozhodnout v případě OS. Vím že Win7 je označován jako jeden z nejlepších OS od Microsoftu a že na něm bude fungovat vše co mám momentálně na svém WinXP(PC) a WinVista (notebook). Win8 vypadá zajímavě a je to úplně nový systém, ale někde jsem četl že na něm nepojede většina programů, co fungovaly na starých OS. Je to pravda? Nemám v tomto směru moc znalostí a tak prosím o pomoc někoho kdo tomu rozumí,poradí (třeba i vysvětlí rozdíl mezi systémy) a může mi říct jestli koupit ověřený systém a nebo novinku. Notebook kupuji kvůli VŠ ale chtěl bych ho i na zábavu a odreagování v podobě her.

Hledal jsem informace o rozdílnostech systému i v archivu fóra ale nic kloudného jsem nenašel.

Děkuji každému za případnou pomoc a vysvětlení :-) M.Burda

Předmět Autor Datum
Kdyz ted koupis NTB s w7, mas pravo na upgrade na w8 za 400kc. To se vyplati. Kup tedy w7 a i w8 a o…
Alfonz.SPO 16.11.2012 22:08
Alfonz.SPO
osobne se mi Win8 nelibi, takze bych mel rozhodovani lehke, ale pokud ti prijdou zajimave, tak si se…
RedMaX 16.11.2012 23:38
RedMaX
Su dve veci, ktore su ako etalon k Microsoftu: Kazdy druhy OS je prepadak Kazdy OS od Microsoftu je…
A111 17.11.2012 00:48
A111
Záleží na tvém vkusu. Mně osobně se nelíbí Metro prostředí (zdržím se raději barvitých metafor), a t…
mif 17.11.2012 01:00
mif
Na týdnu vědy a techniky jsem měl možnost "osahat" si win 8 na tabletech, ntb i stolním PC (s myší a…
Kráťa 17.11.2012 08:07
Kráťa
A jak to bude s podporou programů do budoucna? Budou kompatibilní? Nebo to potom záleží jen na progr…
M.Burda 18.11.2012 15:09
M.Burda
asi tak to potom záleží jen na programátorech ......!
Alfonz.SPO 18.11.2012 16:14
Alfonz.SPO
Jak může někdo vědět, co bude za týden, měsíc, rok? Pro predikci si najmi věštce.
mif 18.11.2012 16:15
mif
Prosim te co to placas za nesmysly. Bud ses hloupej anebo to neumis ovladat anebo na W8 nadavas zame… poslední
kurelaa 24.02.2013 16:28
kurelaa
Win8 - Dlaždice sa mi nepáčia: [ui_withapps_charm-100009666-large.jpg] keď už niečo na ploche orga…
pme 18.11.2012 16:24
pme
Nevím proč skoro každý odmítá Win 8,provedl jsem upgrade ze sedmiček,nastavení,programy,prostě vše z…
titan 18.11.2012 16:56
titan
Můžete mi poradit mám asus s win8 manžel uznal že bude nej, i když jsem tvrdila že notebook využívám…
Denisapsotik 24.02.2013 15:45
Denisapsotik
manžel uznal že bude nej Manžel uznal aniž by znal? Co ti nejde? Instalace "Spustit jako správce…
Stefran 24.02.2013 16:16
Stefran
Začnu od konce: XP se dají naistalovat i dodatečně přes Vistu, ale musí se potom opravit zničený zav…
jirka44 24.02.2013 16:20
jirka44

osobne se mi Win8 nelibi, takze bych mel rozhodovani lehke, ale pokud ti prijdou zajimave, tak si sepis programy, ktere pouzivas a hry, ktere by si chtel zahrat a pogoogluj, co ma a co nema podporu Win8, podle toho se pak rozhoduj.

Záleží na tvém vkusu. Mně osobně se nelíbí Metro prostředí (zdržím se raději barvitých metafor), a to ani na tabletech. OS obecně IMHO nebude špatný, zatím je ale celkem problém s ovladači a kompatibilitou aplikací. Zvol W7.

Na týdnu vědy a techniky jsem měl možnost "osahat" si win 8 na tabletech, ntb i stolním PC (s myší a klávesnicí) a doufám, že to nikdy na svém stroji mít nebudu.
Nejvíc mi u toho vadí styl práce, kdy se musíš neustále vracet na home obrazovku a spouštět programy z ní. Nejde spustit třeba přehrávač, když máš spuštěný Word - přímo "z něj", jako to uděláš přes tlačítko start. Musíš ten Word nějak minimalizovat, vrátit se na home, spustit přehrávač, minimalizovat přehrávač, maximalizovat Word a pak můžeš psát a poslouchat hudbu.
Ale abych nekřivdil. Zase tak moc jsem to na výstavě nezkoušel. Třeba to nějak jde (např. spustit hlasem), nebo jsem na to nepřišel.
Každopádně onen "živý desktop" mi vadil velmi. Furt tam něco blikalo, měnilo se to a furt se na to vlastně muselo koukat. Když přirovnám plochu k ploše pracovního stolu, tak by mi při práci rovněž vadilo, kdybych měl na stole 20 hýbacích věcí (např. sklenice okurek v sektoru B5 by se měnila na sklenici rajčat, paprik a další zeleniny a ze šanonu s texty písní by každých 5 vteřin vyskočil jeden text, abych si to zazpíval).

[http://pc.poradna.net/file/view/11616-w7-w8-gif]

Prosim te co to placas za nesmysly. Bud ses hloupej anebo to neumis ovladat anebo na W8 nadavas zamerne. Fakt me prekvapuje, jak se ruzne lidi po forech vyjadruji k necemu a nic o tom nevi.

Tak za prve. Plocha funguje uplne stejne jako fungovala na W7. Novy START (drive Metro) nemusis vubec pouzivat. Na plose muzes pestovat treba rostlinky. Nikde na plose nic neblika a nic se nehybe. Prehravac ci cokoli jiny samozrejme spustit jde a nemusis vubec do startu. Dal pro zabednence existuje klavesa win a kdyz k ni zabednenec zmackne treba X nebo jinou klavesu, tak se dejou veci, ale to je lepsi nadavat a blit po forech na neco, co jsem vlastne ani nevidel.

Vubec na nic nemusis koukat a nikdo te ani nenuti na neco koukat, jak pises, ze vlastne musis na neco koukat. Nemusis.

Pro tazatele, kup si rozhodne W8. Neni na nich nic spatnyho a kdyz ti nebude sedet novy START, nemusis ho pouzivat. system je rychlejsi a sviznejsi, nez W7. Pripadny upgrade na dalsi verzi Win budes mit pravdepodobne taky levnej, nez kdyz pujdes z W7, pokud MS bude pokracovat dal tak, jak zacal. Na lzi o nekompatibilite se vykasli. Drtiva vetsina veci co jely na W7 ti pojede i na W8 a kdyby neco ne, tak to nebude trvat dlouho. Predpokladam, ze PC mas na doma a nemas zadnou specialni aplikaci, ktera jede pouze pod W7.

Nevím proč skoro každý odmítá Win 8,provedl jsem upgrade ze sedmiček,nastavení,programy,prostě vše zůstalo jak bylo,doinstaloval jsem si nabídku start a od té doby jsem dlaždice neviděl.Osmičky startují rychleji přímo na plochu,systém je celkově rychlejší,hodně připomíná sedmičky a nenarazil jsem ještě na žádný problém,který by mě připomenul můj starý výborný systém.Zatím nemám důvod k návratu...proto si myslím,kup Win 7 proveď upgrade,který je cenově výhodný a vyber si co bude vyhovovat

Můžete mi poradit mám asus s win8 manžel uznal že bude nej, i když jsem tvrdila že notebook využívám spíš na internet atp. rozhodně mi chybí úprava fotek a jakákoli kompatibilita s programy na 3d plánování bydlení např:sweethome....co můžu dělat, aby mi na tom něco fungovalo?nejsem odborník na stažení druhého win7 a instalace a mám strach abych nezůstala bez funkčního os.....(Jeden odborník mi kdysi na nové visty instaloval Windows home a dopadlo to jako jedna černá obrazovka s výstrahou a údajně prostě instalovat šly jen vista na home nikdy ne naopak). Díky za radu

Začnu od konce: XP se dají naistalovat i dodatečně přes Vistu, ale musí se potom opravit zničený zaváděč systému, což vyžaduje alespoň poučeného laika. Jinak měl "odborník" pravdu, ten postup nejdřív XP a pak Vista je bezproblémový, tam není co pokazit. Co se W8 týká, jak se tady i v jiných vláknech všichni shodují, když se k tomu doistaluje nabídka Start, tak se to dá používat. Návodu jsou tu i jinde na netu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru