Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdelenie primarneho disku pre druhy operac. system...

Zdravim, chystam sa rozdelit disk (aktiv., primar.) na dve casti, na tu druhu cast budem instalovat operacny system, delim to cez acronis a ten mi da na vyber moznosti logicky disk, primarny a aktivny...primarny som hned vylucil, ale teraz neviem, ci mam zvolit moznost aktivny, ci logicky, lebo ked dam aktivny, tak vlastne ked nahodim dany operac. system, tak v danom casovom okamihu bude tato jednotka aktivna, alebo mozem dat aj logicky a pri instalacii daneho systemu sa to prevedie samo?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
pokial mas len jeden hdd tak ho rozdel na primarny + logicku cast s tym ze primar bude zaroven aktiv…
fleg 26.09.2006 11:17
fleg
No je to 80GB disk, nerozdeleny, teraz ho chcem rozdelit, na 70 GB ako primar, tam je winxppro a dru…
mario 26.09.2006 11:29
mario
70gb pro windows je nepraktická trotlovina - až budeš chtít/muset přeinstalovat windows, budeš řešit… poslední
lední brtník 22.01.2007 20:07
lední brtník
neni duvod aby XOSL nesel kvuli SATA disku. jinak pokud jsou dva systemy, tak obvykle davam 1.prima…
Redmarx N 22.01.2007 19:28
Redmarx N
jo a pokud je na disku mene nez 4 logicke jednotky, tak nechapu proc tam cpat rozsireny oddil, asi d… nový
Redmarx N 22.01.2007 19:30
Redmarx N

70gb pro windows je nepraktická trotlovina - až budeš chtít/muset přeinstalovat windows, budeš řešit jak zachránit data ležící ve stejné partition - viděl bych to na zvlášť oddíl pro data. počítej že 80gb disky jsou ve skutečnosti asi 75gb.
je normální že systém bootuje z primárního oddílu, i když xp snad umí bootovat i z logického disku. ve tvém případě bych to viděl na rozdělení:
[primární, 20gb, ntfs, xp][primární, 10gb, ntfs, server2003][primární, ntfs, 45gb, pro data][primární, 50mb, fat16, pro xosl apod]
třetí oddíl sice může být i jako extended a v něm jediný logický disk, což třeba při zrušení oddílu serveru a pokusu připojit jeho místo k datům je zbytečná komplikace.
záleží na tobě zda budeš bootovat pomocí nějakého externího boot manažeru, nebo prostě pomocí win.ini z windows - jako active pak označíš buď poslední partition s nějakým tím xoslem, nebo oddíl s kompletním windowsovým boot.ini pro oba systémy.

pro dělení disku použij například partition magic verze 8, ten je zde na poradně ohromně populární, anebo tuším v 11.chipu vyšel acronis disk director 10 (nástupce acronis partition expertu). zkoušel jsem teď i nástroje od dalších firem, ale jen tyto dva jsou zcela bezproblémové.

neni duvod aby XOSL nesel kvuli SATA disku.

jinak pokud jsou dva systemy, tak obvykle davam 1.primarni NTFS (Win), 2.primarni, aktivni FAT16 (xosl), 3.primarni NTFS (Win) nebo EXT3 (linux).

V dobe Win2000 a nize byl potreba dat tenhle system jako prvni, dnes uz muze byt prvni XOSL.

Jinak ale nemel by byt problem dat 1.primarni Win1 a 2.primarni Win2 a bootovat to z toho 1.primarniho, tudiz aktivni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru