Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SW oprava externího disku

Sice riskuji hromadu jízlivých poznámek od některých "rádců", ale potřeboval bych poradit, jak opravit externí disk naformátovaný v NTFS, na kterém jsou sice samotná data v pořádku, ale přesto jej systém nedokáže zpracovat.

Při svých pokusech se zálohováním, jsem z bootable CD spustil Acronis a udělal kompletní zálohu disku. Jelikož to bylo pozdě večer, zadal jsem automatické vypnutí po ukončení zálohy a šel jsem spát. V noci jsem zjistil, že Acronis vyhodil nějakou chybu zálohování a PC se nevypnul. Usoudil jsem, že na externím disku zůstalo málo místa, soubor s neúplnou zálohou jsem přes Acronis smazal a pokusil se vypnout PC, bohužel u Acronisu to není tak jednoduché nebo jsem na to jenom nepřišel, při ukončení Acronisu se PC restartoval. Při dalším restartu jsem jej tudíž vypnul normálně vypínačem.

Ráno jsem chtěl promazat nějaké soubory Dolphinem z bootable Kaspersky Rescue Disk, ale ten nebyl schopen daný disk připojit. Po připojení k jinému PC se disk sice objeví ve Průzkumníku, ale při pokusu o otevření zahlásí "F:\ není přístupný. Soubor nebo adresář je porušen a není čitelný." Testdisk najde všechny disky 2x, jednou jako fyzické disky dev/sda (interní) a dev/sdb (externí), podruhé jako logické disky C: (systém), D: (recovery), E: (DVD), F: (externí NTFS).

Dev/sdb vyhodnotí jako Intel/PC partition a po analýze jej normálně nalezne a podsvítí zeleně, viz. testdisk1.jpg. Při pokusu o zobrazení souborů se ale program ukončí a zobrazí se příkazová řádka (CMD spuštěn jako správce). Disk F: vyhodnotí jako none. R-Undelete vidí všechny soubory a nabídne jejích záchranu, ale bohužel nemám další 1 TB externí disk na tuto akci, respektive jej mám, ale na něm jsou také zálohy.

V podstatě mám další zálohy na jiném 1 TB disku (WD Red v rámečku) a mohl bych poškozený disk jednoduše zformátovat a zkopírovat zálohy z druhého disku, ale raději bych nejdříve zkusil opravit souborový systém poškozeného disku. Pokud jej systém normálně připojí i odpojí a R-Undelete vidí všechny složky a soubory, tak by to přece mělo nějak jít. Může někdo poradit, jak na to?

PS: Pokud někdo taky poradí, jak korektně vypnout PC s nabootovaným Acronisem, budu mu vděčen.

Předmět Autor Datum
Prajem Ti prijemne rano. Ale asi som neni jediny, co Tvoje elaboraty nebudem citat. Mozno by bolo l…
Jufo 17.04.2016 00:58
Jufo
Milý Jufo, keď ich nebudeš čítať, tak tu nemusíš ani písať a ušetríš ešte viacej času. :-p
jege 17.04.2016 01:02
jege
Mily jege, precural si ma, mas pravdu.
Jufo 17.04.2016 01:50
Jufo
když přestaneš zakomplexovaně komentovat druhé, možná ty tvé užvaněné elaboráty budou kratší. boot…
lední brtník 17.04.2016 02:32
lední brtník
boot acronis má menu přes f10, nebo zavírací křížek okna. Jak F10, tak i křížek jenom restartují PC…
jege 17.04.2016 07:55
jege
Asi myšlen základní výpis. Co vůbec máte na mysli těmi zajímavými termíny jako: fyzický disk a logic…
ms 17.04.2016 10:55
ms
Data pro jistotu nekomprimuji. data automaticky komprimuje acronis, jako všechny imagovací softy. n…
lední brtník 17.04.2016 13:19
lední brtník
U bootable Acronisu lze při zálohování podrobně nastavit parametry zálohy, včetně různého stupně kom…
jege 17.04.2016 13:42
jege
vadný záznam na disk - a že už tu máš těch problémů více - může být způsobený i vadnou ramkou. neko…
lední brtník 17.04.2016 15:37
lední brtník
vadný záznam na disk - a že už tu máš těch problémů více - může být způsobený i vadnou ramkou. Něco… poslední
jege 17.04.2016 15:58
jege
Nerozumiem co chces riesit. Externy disk klakol, pretoze je na nom (pravdepodbne) poskodeny suborovy…
fleg 17.04.2016 11:08
fleg
Testdisk jenom správně určí systém na disku, ale při pokusu o zobrazení souborů spadne. Nakonec jsem…
jege 17.04.2016 11:38
jege
Buďte konkrétní, zkusil jste to, co tam psal jakýsi "tryskáč", který ani nevěděl, co dělá a sám to d…
ms 17.04.2016 11:46
ms
Zajímavé, že u toho "tryskáče" to problém vyřešilo a jelikož jsem neměl co ztratit a řešení bylo hod…
jege 17.04.2016 13:07
jege
Tiež konštatujem. Moc dlhé kecy, ale odpoviem podľa nadpisu: --------- Na premapovanie vadných sekto…
Nuda 17.04.2016 11:27
Nuda
(premapuje)
Nuda 17.04.2016 11:28
Nuda
Bohužel jsem již vyzkoušel nouzový režim a chkdsk podle doporučení na http://pc.poradna.net/q/view/6…
jege 17.04.2016 11:41
jege

když přestaneš zakomplexovaně komentovat druhé, možná ty tvé užvaněné elaboráty budou kratší.

boot acronis má menu přes f10, nebo zavírací křížek okna.

příčina nezálohy nebude v nedostatku místa na cílovém disku - snad nejsi tak hloupý, abys to cpal na malý disk, ostatně acronis komprimuje data. vypadá to, že lehnul na chybu souborového systému - viz nečitelný disk f:

je účelné zálohovat do image systémový disk c: spolu s boot oddílem. ale jaký smysl má do té zálohy přisírat datové disky, které nejsou důležité pro start systému a u kterých je 100x rozumnější mít nekomprimované soubory po ruce, když jsi je chtěl dále třídit?

ani neudivuje, že chybí správný screen z testdisku, nebo ze správy disků ať je jasné co vlastně řešíš, anebo výpis disků z diskpart.
co čekat od někoho, kdo neumí sejmout ani blbý screen aktivního okna.

boot acronis má menu přes f10, nebo zavírací křížek okna.

Jak F10, tak i křížek jenom restartují PC a já jej potřebuji vypnout.

příčina nezálohy nebude v nedostatku místa na cílovém disku - snad nejsi tak hloupý, abys to cpal na malý disk, ostatně acronis komprimuje data. vypadá to, že lehnul na chybu souborového systému - viz nečitelný disk f:

To mě taky napadlo, ale je divné, že pak jsem ještě dokázal smazat nedokončenou zálohu přes správce souborů Acronis a i ostatní zálohy v něm bylo vidět. Disk je 1 TB, ale je tam hromada různých dalších záloh a místa mělo být trochu víc, jak bylo nutno pro danou zálohu. Data pro jistotu nekomprimuji.

je účelné zálohovat do image systémový disk c: spolu s boot oddílem. ale jaký smysl má do té zálohy přisírat datové disky, které nejsou důležité pro start systému a u kterých je 100x rozumnější mít nekomprimované soubory po ruce, když jsi je chtěl dále třídit?

Pro jistotu zálohuji komplet celý disk přes Dolphin a jako souborovou a diskovou zálohu v Acronisu. Je to sice zbytečně redundantní, ale jistota je jistota. Ten Dolphin dělám právě kvůli jednoduchému přístupu k jednotlivým souborům, Acronis kvůli tomu 2x, že jsem nejdříve nepochopil, jestli mi disková záloha v případě potřeby poskytne i přístup k jednotlivým souborům.

ani neudivuje, že chybí správný screen z testdisku, nebo ze správy disků ať je jasné co vlastně řešíš, anebo výpis disků z diskpart.

Který screen z testdisku je správný? Jak jsem popsal, fyzický externí disk test disk rozezná, logický nikoliv, při pokusu o jakoukoliv operaci se souborovým systémem (List Files, List, Undelete, Repair MFT a pod.) se program ukončí a skočí do příkazové řádky. Boot sector je OK. Hloubkový test logického disku nenalezl žádné MFT, ale R-Undelete normálně vidí všechny složky a soubory.

Data pro jistotu nekomprimuji.

data automaticky komprimuje acronis, jako všechny imagovací softy. nevybavuje se mi, že by to šlo na bootovacím médiu zakázat.

Který screen z testdisku je správný?

http://pc.poradna.net/file/view/25726-testdisk2-jp g - třeba tento, ať je jasnější o kterých discích je řeč.

- disk sda = 320gb = c: 290gb + d: 7gb
- disk sdb = 1tb = f: skutečných 931gb
na f: se zapisovala záloha, takže pád acronisu není vinou úsporného režimu řadiče, ale kvůli chybě souborového systému na f:
chyby souborového systému mohou vzniknout nekorektním odpojováním disku v minulosti, neřešené chyby se dále řetězí. anebo běžícím antivirem pod windows, který se plete zálohovacímu softu do cesty. nebo se pod windows probere naplánovaná úloha, která chce taky přistupovat k f:
u boot acronisu půjde jen o první chybu.

když záloha spadla, první starostí nemělo být mazání obsahu na f: (masívní zápisy do mft), ale spuštění kontroly a opravy toho disku. buď z hirens xp, nebo aspoň z nouzového režimu pc.
podle toho popisu a pravděpodobné příčiny bych považoval všechna data na f: za ztracená. i kdyby se soubory podařilo obnovit, myslím že nebudou mít korektní obsah.

- zobrazit smart stav disku, jestli nemá problémy a sám nepřispívá k chybám.
- znovu naformátovat f:
- nechat běžet memtest, těch katastrof je u tebe nějak moc.
- ještě se mi zdál dobrý nápad ten níž doporučovaný hdd regenerator, ale po rozkliknutí ceny už to tak skvěle nevidím. chybné sektory vyřadí a přemapuje pomalý formát ve windows. disk s rostoucím počtem chyb (smart i chkdsk) nepatří za drahé peníze opravovat, ale reklamovat nebo vyhodit.

ps: naučit se sejmout okno alt+printscreen. když už malování, tak v něm zmenšit výchozí 2mpx bílé pozadí na malý čtvereček 100x100px. nebo inteligentnější irfanview.

U bootable Acronisu lze při zálohování podrobně nastavit parametry zálohy, včetně různého stupně komprimace nebo zálohu nekomprimovat.

Při chybě zálohování to opravdu spíše vypadalo na nedostatek místa na cílovém disku, i když podle mých výpočtů tam cca 5-10 GB měla být rezerva, ale ve 4 ráno to člověk nemá moc náladu zkoumat a jenom vypnout PC a podívat se na to ráno. Bohužel právě to vypnutí PC v bootable Acronisu moc dobře nefunguje, dojde jenom k restartu PC a tím i aktivaci externího disku, byť po ukončení zálohování umí PC normálně vypnout. Právě tohle je velká slabina celého procesu, protože nelze vlastně korektně odpojit disk ze systému bez rizika jeho poškození. Jedinou korektní variantou je restart do Windows a následné vypnutí PC - zdlouhavé a občas nežádoucí nebo rychlá výměna CD při restartu za Hirens nebo Kaspersky, které umí korektně vypnout PC - ještě zdlouhavější, ale bezpečnější.

S tím memtestem jsem to nepochopil, co s tím mají společného RAM? Moc toho není, prostě najednou řeším 10 let neřešené problémy ohledně zálohování a pořádků na různých PC a přitom se samozřejmě objeví nějaké problémy, závady nebo nekvalitní zařízení.

Alt-PrtScrn samozřejmě znám, akorát nikdy nevím, jestli je to PrtScrn, Shift-PrtScrn nebo Alt-PrtScrn, který je který, a také jsem nevěděl, jestli to funguje i v příkazové řádce, takže jsem vyzkoušel jenom PrtScrn a narychlo se podíval v Malování, jestli se to povedlo. Pozadí jsem si nějak nevšiml, prostě jsem to uložil a připojil k dotazu.

vadný záznam na disk - a že už tu máš těch problémů více - může být způsobený i vadnou ramkou.

nekomprimovaná záloha v acronisu je nesmysl, když jsou soubory uvnitř image-souboru a bez acronisu se k nim stejně nedostaneš.

cmd.exe umí vykopírovat i text, ale to je nad schopnosti většiny populace. (alt)printscreenem z něj dostaneš bitmapovou grafiku.
v malování jde o to, že screen ze schránky vkládáš do naposledy zapamatovaného okna. jednodušší je napsat, že je to kreténský soft - všechny screeny s bílým okrajem jsou jeho zrůdnost.

vadný záznam na disk - a že už tu máš těch problémů více - může být způsobený i vadnou ramkou.

Něco na tom může být, před pár lety se daný PC občas náhodou zasekával, ale mám dojem, že Memtest neukázal nic a pak jsem někde našel radu změnit nastavení RAM na nižší verzi (myslím z 3200 na 2600) a problémy zmizely. Stačilo vrátit SPD nastavení a problémy se objevily znovu. Teď již několik let bez problémů, tak jsem to neřešil, ale je možné, že jak teď PC běžel několik dní v kuse, tak se to nějak mohlo projevit. Osobně si ale myslím, že to vzniklo odpojením disku při restartu PC.

nekomprimovaná záloha v acronisu je nesmysl, když jsou soubory uvnitř image-souboru a bez acronisu se k nim stejně nedostaneš.

Taky mě to napadlo, ale kdo se jednou opařil, tak už fouká i na studenou vodu. :-)

cmd.exe umí vykopírovat i text, ale to je nad schopnosti většiny populace.

Zkusil jsem to označení textu levým tlačítkem, ale to nefungovalo a pravé tlačítko mě v noci nenapadlo: systemova-konzola.php

Tak vidíš, že se dá diskutovat i slušně a bez vzájemných urážek. ;-)

Nerozumiem co chces riesit.
Externy disk klakol, pretoze je na nom (pravdepodbne) poskodeny suborovy system. Nakolko je to len zalozny disk najefektivnejsou cestou je ho zofrmatovat a neriesit to (priapdne ho skontrolovat na vadne sektory nasledne).
Ty chces silou mocou opravit suborovy system a zachranovat dat (naco, ved ide o zalohu nie?), co je na dlhsie pisanie, ale kedze si uz pouzil Testdisk a tvrdis, ze vidi subory a dresare tak vdidi aj particie a tym padom vie partition table nanovo zapisat, takze pouzit Testdisk.

Testdisk jenom správně určí systém na disku, ale při pokusu o zobrazení souborů spadne. Nakonec jsem vyzkoušel ještě nouzový režim a chkdsk podle doporučení na http://pc.poradna.net/q/view/630937-systemovy-oddi l-hdd-raw a ten to opravil, takže disk je v Průzkumníku přístupný, bohužel data jsou fuč a stardardně je nevidí ani R-Undelete.

Škoda, málokdy se povede vyzkoušet jen tak nanečisto nějaký kritický postup bez rizika ztráty dat.

Zajímavé, že u toho "tryskáče" to problém vyřešilo a jelikož jsem neměl co ztratit a řešení bylo hodně jednoduché, tak jsem jej vyzkoušel. Stejně jsem se již pomalu začal klonit k tomu, že takovým zálohám bych moc nevěřil, 2/3 záloh jsou z původního zašifrovaného PC a mám je ještě na jednom disku (plánují zaslání viru, decryptoru a pár vzorových souborů v zašifrovaném i dešifrovaném formátu Kasperskému a Dr. Webu), takže bych asi pro jistotu stejně daný disk nakonec zformátoval.

Nechápu, proč taková radost nad koncem vlákna, nikdo Vás přece nenutí tady přispívat a pokud tady někdo napíše nápady na případné řešení podobných problémů, tak to třeba v budoucnu pomůže někomu jinému.

Tiež konštatujem. Moc dlhé kecy, ale odpoviem podľa nadpisu:
---------
Na premapovanie vadných sektorov disku existuje vymakaný rusák Dmitry: www.dposoft.net

Oprava sa robí výhradne z externého média nabútovaním mašiny. Síce, nekonečná onánia, cca 48 hodín podľa kapacity, ale ak objaví vadné sektory nremapuje ich s následným zápisom do firmware disku. Niekedy takto ošetrený disk vydrží roky bez zjavnej zábady ak nie si grambľavý a nepadá ti z papŕč na zem, ideálne, počas roztočených plotní.

-----
Ak máš disk v RAW alebo inak poškodený prvý bit v zavádzacom sektore externého disku či na logických oddielov, bude pre teba lepšie okrem zložitostí v príkazoch čierneho okna MS DOS v Testdisku, použiť prehľadný SW určený pre lamy, ktorý obnoví poškodené dáta v sektoroch, link na tento free bazmeg:

http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/sys temove_nastroje/obnova_dat/easeus-partition-recove ry/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru