Předmět Autor Datum
Třeba špatnej kontakt. Pohejbej všema kabelama a konektorama od repráků, který najdeš.
Prasak 18.08.2008 22:18
Prasak
Dobrý den,podobný problém mám s reproduktory již několik let,rádio však slyším pouze než naběhne win…
Lubomír 19.08.2008 07:20
Lubomír
nepoužíváš i nějakou tv kartu? možná je problém v něčem nestíněném připojeném k pc, co se chová jako…
lední brtník 18.08.2008 23:10
lední brtník
jo mám tv kartu a mám ji připjenou na střešní anténu
Brtal 18.08.2008 23:20
Brtal
Ptz su tie reproduktory (zosilovac) smejd. Iny mozny fyzikalny dovod snad neexistuje (resp. momental…
MM.. 19.08.2008 00:11
MM..
Protože máš s největší pravděpodobností Logitechy X-530. U nich je to prostě výrobní vada, reklamace…
Pajafilm 19.08.2008 02:54
Pajafilm
S tím působením přívodů jako anténa máš pravdu, ale ostatní řeči (i ostatních) - když to, co by elek…
Pytlík 19.08.2008 08:05
Pytlík
Skoro se mi nechce věřit, že na to dneska výrobci prdí. No jo, šetří se na všem....
Prasak 19.08.2008 11:56
Prasak
Tak treba radio posloucha soused a ty to slysis nez ti zacne hucet chladic.
Matýs 19.08.2008 12:05
Matýs
šetří se kde se dá - už jsem měl v ruce pár zdrojů, kde jsou na tišťáku místo vstupního filtru jenom…
jirka44 19.08.2008 17:27
jirka44
No ved skratena verzia tvojho prispevku je, ze "zosilovac je smejd" :-) tak ako som pisal. Smejd zna…
MM.. 19.08.2008 17:00
MM..
Buď jsi nic nepochopil, nebo patříš k onomu (bohužel velmi rozšířenému) živočišnému druhu, který vyh…
Pytlík 20.08.2008 09:12
Pytlík
1. Ad smejd: tym som hodnotil vyrobok ako celok. Ak to ma byt kvalitny zosilovac ktory sa pysi malym…
MM.. 20.08.2008 13:17
MM..
No, necháme toho, jenom bych rád věděl, jak jsi přišel na tu pásmovou propust. Pokud vím, tak já psa…
Pytlík 20.08.2008 14:57
Pytlík
Tak nieco tam je asi naladene na frekvenciu toho vysielaca, tak preto hybanie dratov a zmena velkost…
MM.. 20.08.2008 15:17
MM..
Hoj, opět tě musím opravit! K té zemi má být kondenátor, ne odpor!
Pytlík 20.08.2008 15:20
Pytlík
No, v prvom rade tam ma tam byt 47k odpor, ptz je to line-in vstup a ma mat vstupnu impedanciu 47k.…
MM.. 20.08.2008 15:27
MM..
Vzdávám to. Jsi mistr v utloukání (ne)argumenty.
Pytlík 20.08.2008 16:26
Pytlík
Jo,jo kolego Pytlíku.Už první odpověď mistra MM mě dala najevo,že s ním nemá cenu diskutovat.Ale máš…
strejdabob 20.08.2008 17:37
strejdabob
Nechapem co tu teraz trepete, resp. co sa vam nepaci. Piste si co chcete, reagovat uz urcite nebudem…
MM.. 20.08.2008 17:40
MM..
Dobrý nápad. A ladit budu přeskládáváním drátů, jak radíš..
Pytlík 20.08.2008 19:30
Pytlík
Mi chces tvrdit ze je jedno ci je kabel(antena) zatoceny ako cievka alebo vyrovnany? Ok idem si urob…
MM.. 20.08.2008 20:00
MM..
Piste si co chcete, reagovat uz urcite nebudem, LOL!
Prasak 20.08.2008 20:04
Prasak
No LOL no, na to sa nedalo nereagovat :-)
MM.. 20.08.2008 20:08
MM..
Jaxi zapomínáš, že stočené stíněné kabely mají velmi malou indukčnost. Ne nulovou, ale velmi malou,…
Pytlík 20.08.2008 20:18
Pytlík
Uz si videl cinske "stinene" kabely u lacnych repro? Ja som raz videl rez a boli to dve zily vedla s…
MM.. 20.08.2008 20:21
MM..
Mimochodem - na chalupě mám pár metrů anténního kabelu stočených do úhledného smotku a nepozoroval j…
Pytlík 20.08.2008 20:30
Pytlík
Ale antenny kabel a prenasanie signalu v nom je nieco ine ako indukovanie rusenia zvonku (keby uplne… poslední
MM.. 20.08.2008 20:35
MM..

Dobrý den,podobný problém mám s reproduktory již několik let,rádio však slyším pouze než naběhne windows,vždy jsem se domníval,že to dělá kabeláž od kamerového systému,která může pracovat jako anténa,dělá mě to toptiž už u kolikátého modelu reproduktorů.

Ptz su tie reproduktory (zosilovac) smejd. Iny mozny fyzikalny dovod snad neexistuje (resp. momentalne ma nenapada).
P.S. mozes skusit odpojit repro od PC ze ci to budes pocut, alebo skusit aj nechat repro v PC a odpojit tu antenu, to ale nie je primarny dovod problemu (ten som uz napisal na zaciatku).

Protože máš s největší pravděpodobností Logitechy X-530. U nich je to prostě výrobní vada, reklamace ti nepomůže, dělaji to všechny kusy...

Odpověď na tvou otázku:
Dělají to kabely k zadním repro, protože se chovají jako antény. Teoreticky by mělo stačit je o něco prodloužit - tím bys měl nechtěné rádio "přeladit". Osobně mám prodloužený kabel jen u jednoho zadního satelitu o cca metr a rádio slyším tak jednou za půl roku a to fakt slabě.

S tím působením přívodů jako anténa máš pravdu, ale ostatní řeči (i ostatních) - když to, co by elektronik, čtu, tak se mně kudrnatí nejen vlasy.
Příčina je již mnoho, mnoho, mnoho let známá (už v mém elektronickém mládí to byla dávno zažitá věc, a to je tak 45 let), jev je snadno odstranitelný a bývalo to samozřejmou součástí každého zesilovače, kteroužto součást i ten nejposlednější bastlíř automaticky zapojoval. Až poslední dobou se na to zapomíná.
Ale k věci. Příčinou je parazitní demodulace signálu z přívodu signálu, působícího nechtěně jako anténa, na (zpravidla) prvním aktivním prvku zesilovače. Nesouvisí to s kvalitou čehokoliv (pokud se nepočítá nepřítomnost protiopatření), naopak, čím kvalitnější zařízení, tím je k tomu náchylnější.
Na potlačení tohoto jevu postačí vřadit do přívodu, co nejblíže vstupu (ideálně na vstupní konektor zesilovače) dolní propust takových vlastností, aby utlumila vf. signál z přívodu, co by antény, ale v kombinaci s výtupní impedancí zdroje signálu (která sice bývá poměrně malá, ale kdyby byla vysoká...) aby netlumila výšky.
Já bych zkusil odpor 10k zapojený do série a mezi odporem a prvním zesilovacím stupněm paralelní kondenzátor (od signálu k zemi) o kapacitě tak 680pF. To odpovídá meznímu kmitočtu 30kHz, což by mělo vyhovovat.

No ved skratena verzia tvojho prispevku je, ze "zosilovac je smejd" :-) tak ako som pisal. Smejd znamena napr. aj to ze to navrhoval debil a tym padom kvalita zvuku je nahouby (ked sa do toho miesaju naindukovane radia a ine veci z okolia).

Dolnu priepust na vstupe moze skusit (ak vie co to je odpor, ked sa takto pyta tak mozno nevie :), ale nie je 100% iste ze sa to indukuje a demoduluje zo vstupneho kabla, zavisi od toho ako je ten zosilovac navrhnuty. Mozno by aj stacilo len pouzit dobry odtieneny kabel medzi PC a zosilovacom.

Buď jsi nic nepochopil, nebo patříš k onomu (bohužel velmi rozšířenému) živočišnému druhu, který vyhlásí libovolný výrobek za šmejd jenom proto, že na předním panelu nemá kolečko vyvedené v barvě, která je právě módní, přičemž ostatní parametry zcela, ve svém svatém a hluboce opodstatněném opovržení, zcela opomíjí - a tomu se mně zrovna u tebe nechce věřit.
To, že konstruktér opomněl tu dolní propust (která je JEDINOU obranou proti rušení parazitním příjmem VELMI SILNÉHO signálu) neznamená, že zbytek je šmejd. Ono je to tak trochu naopak, čím je vyšší horní mezní kmitočet zesilovače, na který se to rušení dostane, tím je pravděpodobnější, že rušení, které na prvním stupni zesílení nemá dostatečnou úroveň, aby na nelinearitě tohoto stupně došlo k demodulaci, se na tomto stupni zesílí a k demodulaci dojde druhém, popř. dalším stupni zesílení. A horní mezní kmitočet s kvalitou zesilovače dost souvisí (pravda, není to jediný a rozhodující parametr, ale souvisí to spolu).
Netvrdím, že je to dobře, že na tuto ochranu konstruktér zapomněl (spíše naopak - vytahal bych ho za tohle za uši), ale také nejsem toho názoru, že vynecháním tohoto prvku se zbytek stává automaticky šmejdem.
P.S. "Lepší" stínění kabelu zpravidla nepomůže - to by musela být celá sestava v dalším stínění.

1. Ad smejd: tym som hodnotil vyrobok ako celok. Ak to ma byt kvalitny zosilovac ktory sa pysi malym skreslenim a vyrovnanym freq.pasmom, tak akekolvek relativne silne rusenie tieto prve dva parametre urobi nepodstatnymi ptz zvuk je znehodnoteny rusenim.
Aj porsche keby pri 200km/h vzlietlo lebo konstrukter zabudol namontovat spoilery, nazvem proste smejdom ptz je nepouzitelne na to na co bolo urcene.

2. Ad tienenie: predpokladal som ze aj zosilovac je v kovovom kejse (a ked neni tak to je zas len smejd), PC je tiez v kovovom kejse, a dobrym zatienenim kabla bude teda zatienene uplne vsetko. Samozrejme ze to nemusi pomoct na 100%, skusit to ale moze, je to pre laika jednoduchsie, cakat od laika ze bude pajkovat pasmovu priepust, ktora navyse aj mierne zdeformuje freq. charakteristiku v pocutelnom pasme, no neviem.

P.S. inac vzrusovat sa nad tym ze nejaky OZ prenesie napr. 1MHz (stredne vlny) a ma velky vstupny odpor, a preto ma byt kvalitny? 1MHz snad dnes zvladaju vsetky OZ, teslacke MAA sa uz dufam nevyrabaju :)

Inac mohlo by stacit zmenit velkosti dratov alebo ak tam ma nejake slucky z dratov tak ich narovnat aby sa to rozladilo, mozno to bude stacit (ak nie tak je naladene nieco v zosilovaci na freq. radia, t.j. double smejd :-))

P.S.2. asi mame ine chapanie vyznamu slova "smejd". Ja oznacujem za smejd aj novy (2.5) disk ktory raz za 3hodiny pleskne hlavickami (ptz som sa zakazdym zlakol :))) So slovami "je to smejd" letel z PC. Inac je plne funkcny (mam ho v USB ramceku), ale je to smejd :)

No, necháme toho, jenom bych rád věděl, jak jsi přišel na tu pásmovou propust. Pokud vím, tak já psal o dolní propusti (a mnou navržené hodnoty by měly útlum 3dB na kmitočtu 30kHz - pokud by to nějakému netopýrovi jó vadilo, tak může snižovat kapacitu dle libosti...). Kromě toho, vzhledem k známé poučce "špatně uzemněné stínění je horší, než žádné" a vzhledem k tomu, že počítač je z hlediska vysokých frekvencí uzemněný kdoví jak, tak bych dost pochypoval, že zlepšování stínění by snižovalo parazitní příjem.
S tím hejbáním dráty - no, sranda musí bejt :-D

Tak nieco tam je asi naladene na frekvenciu toho vysielaca, tak preto hybanie dratov a zmena velkosti (mozno pomoze a mozno nie). jasne ze ani tienenie nie je 100% spasa, aj tienenie moze byt za urcitych okolnosti antena :-) ale skusit moze. Alebo nech to rozobere a drbne rovno na vstup zosilovaca dolnu priepust, alebo mozno by stacil aj len paralelne 47k odpor na zem ktory tam ma byt (ak tam nie je).

No, v prvom rade tam ma tam byt 47k odpor, ptz je to line-in vstup a ma mat vstupnu impedanciu 47k. Uz to by mohlo utlmit rusenia (keby tam ten 47k nahodou vobec nebol tak by jeho osadenie mohlo pomoct). Kondenzator tam nejaky maly moze skusit dat tiez, ak tam ma furt rusenie. Prip. nech si urcobi normalne priepust so seriovym odporom a paralelnym kondikom ako uz bolo pisane uplne na zaciatku vlakna (to je samozrejme 100% ucinne proti ruseniu radiom, ak to nacapi priamo na (pred)zosilovac).

Jaxi zapomínáš, že stočené stíněné kabely mají velmi malou indukčnost. Ne nulovou, ale velmi malou, mnohonásobně menší, než by měl takto stočený jednotlivý vodič. On totiž v každém okamžiku teče sice nějaký proud tam, ale v nejtěsnější blízkosti teče tentýž proud zpět, tedy v opačném směru a jejich účinky se vyruší.

Uz si videl cinske "stinene" kabely u lacnych repro? Ja som raz videl rez a boli to dve zily vedla seba :)) Takze asi tak.

P.S. aha pises o ruseni ucinku rusenia, to je sice pravda (vyuziva sa u twisted pair) ale nemozes vylucit to ze tam ma vyplyvom parazitnych indukcnosti a kapacit naladenu zrovna tu stanicu. Zmenou kabla by sa to mohlo zmenit. vyskusat zatocit/narovnat kabel je snad to najjednoduchsie co moze urobit (ak to nepomoze tak sa ide na ine zlozitejsie riesenia).

Mimochodem - na chalupě mám pár metrů anténního kabelu stočených do úhledného smotku a nepozoroval jsem zhoršení signálu ani u Primy, která je tam u nás velmi slabá. Takže klidně si na anténách udělej natáčky (samozřejmě - na několika GHz bych to nedělal, ale na kmitočtech, o kterých se bavíme, tak to klidně).
Ale už stačilo. Už pár pátků vím, že ty neustoupíš, takže končím. Dej si :beer: a ahoj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru